Skip to Content

Bezienswaardigheden Kos met auto – een auto huren en mooie route

Er zijn vele mogelijkheden om een auto te huren op Kos eiland. Bij de receptie van Pelagos Suites en Spa zit elke ochtend een meneer en naast het hotel vind je een bedrijf die ook een paar auto’s en fietsen heeft. In Kos stad vind je nog veel meer autoverhuurbedrijven die ook gave auto’s hebben als quads en jeeps. Wij huurden 1 dag een auto en gingen met de auto door Kos eiland rijden. Reis mee langs mooie bezienswaardigheden Kos met auto.

Kos verkennen met de auto

peugeot auto door kos

Als je een all inclusive Kos vakantie boekt dan wil je natuurlijk ook het eiland ontdekken. Wij besloten om bij de verhuurder naast het hotel een auto te huren. We kozen voor een basis model, De Nissan Micra. Geen aanrader overigens want in zijn 2 kom je bijna niet de bergen door. Beter van zijn 3 direct terug naar de 1 schakelen. Ik als “auto rij verslaafde” heb hier tijdens het rijden wel wat op gemopperd maar het uitzicht maakte veel goeds. Zeker als je met 4 personen raad ik je de Peugeot 208 aan. Die is wat pittiger voor in de bergen voor mooie bezienswaardigheden Kos met auto.

Wat te doen op Kos met de auto

We hadden de wekker die dag vroeg gezet zodat we lang de tijd zouden hebben om het gigantisch grote eiland te bezoeken. Grapje want het hele eiland is zo’n 40 km en na een dag rondtouren moest ik het schrikbarende bedrag van 15 euro benzine betalen. Met de auto door Kos eiland is in elk geval geen duur grapje! Neem voldoende accu’s mee voor je camera , want je kan behoorlijk wat mooie foto’s maken onderweg langs vele bezienswaardigheden Kos met auto.

Bezienswaardigheden Kos met auto – Pyli

weg bij Pyli auto door kos

Omdat het in de ochtend nog lekker koel was ( eind april) besloten wij om eerst naar het spookdorpje bij Pyli te rijden. Maar helaas hebben we ergens een afslag gemist (ja je moet goed opletten want veel borden staan verdekt opgesteld) dus reden we zo hoog de bergen in naar Pyli zelf. Prachtig uitzicht dus niks te klagen!! 

Het plaatsje Pyli ligt 15 kilometer ten westen van Kos-stad en ongeveer 8 kilometer ten zuiden van de badplaats Marmari. Pyli is een traditioneel dorp. De meeste inwoners houden zich bezig met landbouw en veeteelt. Er zijn diverse leuke eetgelegenheden, een minimarket, slager en bakker. In het “Oude Pylí”, op een heuveltop iets buiten Pyli, kan men de ruïnes van een middeleeuws kasteel zien. In het kasteel bevinden zich drie kleine kerkjes, hier kun je de overblijfselen zien van het graf van de Mythische held Charmylos en een zeskranige waterbron.

Op de kruising aan de provinciale weg bevindt zich een meertje, waar veel eenden hun toevlucht zoeken. Op 23 juni, de dag Agios Ioannis Klidonas, is het een traditie dat jonge vrouwen “het zwijgzame water” drinken om van hun toekomstige man te dromen.

Lees ook deze blog over een roadtrip Noorwegen! Ook een prachtig land met veel natuur om doorheen te rijden.

Kos nog niet wakker

uitzicht auto door kos

We reden verder met auto door Kos eiland. Onderweg kwamen we meerdere vuilnisbelten tegen. We hebben het vermoeden dat ze hier op Kos afval scheiden.. helaas waren bij 1 stuk allemaal vuilniszakjes weggewaaid en dat lag echt overal in de bergen.. sja waar zal die plastic soep nu vandaan komen?? Ook vonden we de zogenaamde winterstalling van strandbedjes en stoelen. Een enorme stapel kriskras door elkaar opgestapelde bende.. Dat uitzicht hebben we gelukkig maar 1 keer gezien. Het werd ons duidelijk dat Kos nog niet wakker was voor het toerisme op eind april. Dit gaf ons wel een uniek kijkje over het eiland. Gelukkig zijn de uitzichten prachtig en daar hebben wij ons prima mee vermaakt.

Bezienswaardigheden Kos met auto – Paradise Beach

meisje in het water op Kos eiland

We wilden met de auto eigenlijk direct door naar Kefalos, maar we besloten de afslag van Paradise Beach te nemen. Dit schijnt het mooiste strand van Kos te zijn. De horeca gelegenheid was nog dicht, maar de zee was open 😉 Heel helder water waar je kleine visjes ziet zwemmen. Neem je onderwater camera dus zeker mee! De zee wordt langzaam dieper dus perfect voor kinderen om te spelen in de zee zonder dat het direct te onveilig wordt op het strand.

met de auto door kos op Paradise Beach


Tijdens onze autoreis over Kos hebben we al verschillende kustlijnen verkend. Op veel van deze stranden, waaronder Paradise Beach, zagen we talloze stukken drijfhout en gedroogd zeewier verspreid liggen. Bovendien werden we verrast door de aanwezigheid van enorme mieren die over het zand krioelden. Het eiland Kos herbergt maar liefst 27 verschillende soorten mieren, wat een interessant detail is van de lokale biodiversiteit.

Paradise Beach bevindt zich op de route van het vliegveld van Kos stad naar Kefalos. Dit strand is vooral tijdens het hoogseizoen een absolute favoriet onder de bezoekers van Kos. Het strand is gelegen in een schilderachtige baai, omringd door weelderige bomen die voor de nodige schaduw zorgen op warme dagen. Het water hier is kristalhelder, ideaal om te zwemmen en te snorkelen. Watersportliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, aangezien bijna elke vorm van watersport mogelijk is op dit levendige strand.

Rondreizen Griekenland

Op de helling van de heuvel is een groot restaurant met fantastisch uitzicht op de zee. Het was echt jammer dat deze dicht was. Verder zijn aan het strand snacktentjes ( ook alleen in het hoogseizoen). Parkeren kan gratis aan het strand zelf. Maar Paradise Beach is niet het enige leuke strand hier in dit gebied; andere leuke stranden zijn Sun Beach, Lagkades, Golden Beach (Chrissi Akti), Polemi en Camel Beach (Akti Kamila).

Kijk hier voor de mooiste stranden van Kos

Bezienswaardigheden Kos met auto – Kefalos

Op met de auto door Kos naar Kefalos. Dit is de oude hoofdstad van Kos en ligt aan de noordwestkant van het eiland. Een prachtig kerkje wit en blauw staat beneden aan het dorp en dan gaat de weg supersteil omhoog. Bovenin reed ik pardoes het dorp in, in plaats van de weg verder te volgen. En dat was maar goed ook want zo ontdekten we een prachtig restaurant met een geheel gerestaureerde molen. We genoten van het uitzicht met een drankje en een croque madame. Het personeel uiterst vriendelijk en alles netjes en schoon. Via een tunnel kom je van het restaurant gedeelte bij de molen terecht.

De Kefalos-baai is een van de meest geliefde baaien voor windsurfliefhebbers. Het grootste dorp is hier het gelijknamige dorpje Kefalos dat boven op de top van de heuvel ligt, 43 kilometer van Kos stad waar vlakbij ons hotel was. In Kefalos zijn er veel winkels, restaurants, terrasjes en het uitzicht is echt prachtig.

Uitzich Kefalos op Kos eiland


Een van de meest kenmerkende bezienswaardigheden in de baai van Kefalos is het schilderachtige eilandje Aghios Nikolaos, dat ook wel Kastrí wordt genoemd. Dit charmante eilandje ligt pal tegenover het strand van Aghios Stefanos, centraal gelegen in de baai.

In het eerste dorpje aan deze baai, genaamd Kamari, vind je een pittoresk vissershaventje. Hier wordt dagelijks verse vis aan wal gebracht, die vervolgens wordt geserveerd in de lokale taverna’s, waardoor je kunt genieten van authentieke Griekse gerechten met de meest verse ingrediënten. Bovendien vertrekken er vanuit dit haventje regelmatig boottochten naar de nabijgelegen eilanden Nisyros en Kalymnos, wat een uitstekende gelegenheid biedt om de omringende eilanden te verkennen en de schoonheid van de Egeïsche Zee te ervaren.

Aghios Theologos


Wat we tot nu toe niet hebben ondernomen, maar wat me bijzonder aantrekkelijk lijkt, is een rit maken naar de westkust van het strand van Aghios Theologos. De autoroute die je van Kefalos naar Aghios Theologos neemt, voert je door een prachtig dennenbos en strekt zich uit over een afstand van 6 kilometer. Onderweg kom je de fascinerende ruïnes tegen van een oud paleis en een theater uit de klassieke oudheid.

Als je ongeveer 7 kilometer ten zuiden van Kefalos rijdt, kom je het klooster van Agios Ioannis Thimianos tegen, herkenbaar aan zijn opvallende klokkentoren. Dit klooster is niet alleen een religieus monument, maar ook een plek van cultureel belang. Elk jaar, op 29 augustus, wordt hier een grootschalig volksfeest georganiseerd waar meer dan 6000 mensen op afkomen. Het is een evenement dat de lokale tradities en de levendige sfeer van het eiland Kos weerspiegelt.

Antimachia met de auto door Kos

We besloten om langzaam de hoofdweg terug te nemen richting Antimachia. Antimachia heeft drie trekpleisters om het dorp te bezoeken.
Het Huis van Antimachia hebben wij niet bezocht. Het huis is traditioneel, gelegen tegenover de windmolen, zowel van de buiten- als de binnenkant en je krijgt een goede indruk hoe men hier begin 20 eeuw leefde. De windmolen, milos tou papa, is een goed gerestaureerde windmolen. Omdat wij al een mooie windmolen hadden bezocht kozen wij om direct door te rijden naar de grootste bezichtiging!

Net buiten het dorp vind je de ruïne van het kasteel van Antimachia. Het staat met bordjes aangegeven langs de weg. Het oude fort dateert uit de 13e eeuw. De muren staan nog deels en er zijn nog twee kapels met oude fresco’s. De rest van het fort is ingestort tijdens twee zware aardbevingen aan het begin van de 19e eeuw. Je kunt er een lange wandeling doorheen maken. Als je goed kijkt zie je salamanders tegen de muren klimmen en ik stond zelfs oog in oog met een slang!

Bezienswaardigheden Kos met auto – Kia

Terug de bergen in met de auto door Kos naar Zia. Het mooiste dorp van Kos zo schijnt het. Ze zijn in elk geval helemaal ingespeeld op het toerisme. Schitterende eetplekjes met prachtig uitzicht op de bergen en het zoutwatermeer. En allemaal souvenirwinkeltjes.

Zia met de auto door Kos

Er staat een oud kerkje en je kan wat dieper het bos is en dan schijnt er ook nog van alles te doen zijn. Hier hadden wij helaas te weinig tijd voor.

Asklepedion van Hippocrates

Door de bergen gingen we met de auto verder door Kos eiland naar Asklepedion. Onderweg kwamen we heel veel wilde geiten tegen. En ook een stukje met veel schapen die gewoon op de weg liepen. 

Het eiland Kos staat wereldwijd bekend als de geboorteplaats van Hippocrates, vaak beschouwd als de “Vader van de Geneeskunde”. Hippocrates leefde in de 5e eeuw voor Christus en wordt gecrediteerd voor het transformeren van de geneeskunde van een mystieke praktijk, beoefend door priesters en tovenaars, naar een wetenschappelijke discipline. Zijn invloed is zo diepgaand dat de eed van Hippocrates, een ethische code voor artsen, nog steeds wordt afgelegd door medische professionals over de hele wereld.

Een van de meest indrukwekkende archeologische sites op Kos is het Asklepeion. Dit complex diende als een prominent geneeskundig centrum in de oudheid en wordt beschouwd als een van de meest geavanceerde en prestigieuze ziekenhuizen uit die tijd. Het Asklepeion is niet alleen een getuigenis van de medische vooruitgang in de antieke wereld, maar ook een eerbetoon aan de erfenis van Hippocrates en zijn blijvende invloed op de moderne geneeskunde. Het is een must-visit locatie voor zowel geschiedenisliefhebbers als medische professionals die de wortels van hun vakgebied willen verkennen.

Aangekomen bij Asklepedion bleek deze helaas al gesloten. Het oude ziekenhuis van hippocrates moeten we dus maar een andere keer ontdekken als we op Kos zijn. Het schijnt namelijk voor kinderen ook heel leuk te zijn want ze krijgen een soort ipad mee en koptelefoon op.

Honing Wijn en Olijven

Onderweg stopten we nog bij een honingbedrijf om honing te proeven en te kopen. Helaas was de honingboerderij verder nog gesloten en konden wij niet meer ontdekken. Ook zijn er wijnboeren en olijvenboeren. Deze zijn wij niet tegengekomen, al komt dat ook omdat we er niet op aan het letten waren.

Zoals je hebt kunnen lezen hebben wij 1 dag met de auto door Kos eiland gereden. Hier hadden wij makkelijk 2 dagen van kunnen maken. Maar ja het zwembad riep te hard deze vakantie.

Bezienswaardigheden Kos met auto

Kos is een prachtig eiland in Griekenland met veel bezienswaardigheden die je met de auto kunt verkennen. Alle bezienswaardigheden Kos met de auto op een rij:

 1. Antimachia Castle: Een middeleeuws kasteel dat bovenop een heuvel ligt. Het biedt een panoramisch uitzicht op de omgeving en is een geweldige plek om te verkennen.
 2. Asklepion: Een oude Griekse geneeskundige plek waarvan wordt aangenomen dat het een van de eerste ziekenhuizen ter wereld was. Het biedt historische betekenis en een prachtig uitzicht over het eiland.
 3. Zia Village: Een schilderachtig bergdorpje met geplaveide straten en traditionele huizen. Je kunt hier genieten van een prachtig uitzicht op de zonsondergang en lokale ambachten kopen.
 4. Tigaki Beach: Een van de mooiste stranden op Kos met gouden zand en helderblauw water. Perfect om te zwemmen en te ontspannen.
 5. Plaka Forest: Een dennenbos in het midden van het eiland. Je kunt hier wandelen en genieten van de natuurlijke omgeving.
 6. Lido Water Park: Als je met kinderen reist, is dit een geweldige plek om naartoe te gaan. Het heeft waterglijbanen, zwembaden en entertainment voor het hele gezin.
 7. Hippocrates Tree: Een plataanboom die naar verluidt meer dan 2.500 jaar oud is en wordt geassocieerd met de beroemde oude Griekse arts Hippocrates.
 8. Kefalos: Een pittoresk vissersdorpje met mooie stranden en een ontspannen sfeer.
 9. Kos-stad: De hoofdstad van het eiland biedt tal van bezienswaardigheden, waaronder het Johannieterskasteel, de oude Agora, en de haven met zijn vele restaurants en winkels.
 10. Therma Beach: Een natuurlijke warmwaterbron aan zee waar je kunt ontspannen en genieten van het verwarmde water.

Zorg ervoor dat je een auto huurt en de lokale verkeersregels volgt tijdens het verkennen van het eiland. Kos heeft veel te bieden, zowel in termen van historische bezienswaardigheden als prachtige natuurlijke landschappen.

Autoroute Kos – langs prachtige kustlandschappen

Een prachtige autoroute op Kos zou je de mogelijkheid bieden om de diversiteit van het eiland te ervaren, van pittoreske dorpjes tot prachtige kustlandschappen. Hier is een suggestie voor een mooie autoroute op Kos:

Route: Kos-stad naar Kefalos via de westkust

 1. Start in Kos-stad: Begin je reis in de bruisende hoofdstad van het eiland, Kos-stad. Verken de haven, bewonder de Johannietersburcht en geniet van de sfeer van de stad voordat je vertrekt.
 2. Ga naar het zuiden langs de westkust en maak een stop bij Therma Beach, waar je kunt ontspannen in de warmwaterbronnen aan zee.
 3. Vervolg je reis naar Kamari Beach, een rustig strand omringd door weelderig groen. Neem de tijd om te zwemmen en te genieten van de natuurlijke schoonheid.
 4. Rijd verder door het Plaka Forest, een prachtig dennenbos, waar je kunt stoppen voor een wandeling en genieten van de rustige omgeving.
 5. Bereik het schilderachtige dorp Kefalos, gelegen aan de westkust van het eiland. Verken de smalle straatjes, bezoek het Agios Ioannis-klooster en geniet van het prachtige uitzicht vanaf de heuvel.
 6. Ga naar Agios Theologos Beach, een rustig strand met kristalhelder water, perfect om te zwemmen en te ontspannen.
 7. Vervolg je weg naar Limnionas Beach, een afgelegen strand met turquoise water omringd door rotsen. Het is een geweldige plek om te genieten van de rust en stilte.
 8. Rijd naar het oosten naar Kardamena, een levendig stadje met prachtige stranden en een bruisend nachtleven. Neem wat tijd om door de straten te wandelen en te genieten van een maaltijd in een van de lokale restaurants.
 9. Keer terug naar Kos-stad om je autorit te voltooien. Onderweg kun je genieten van het prachtige uitzicht op de kust en de adembenemende landschappen.

Deze route neemt je mee door een verscheidenheid aan landschappen en biedt de mogelijkheid om enkele van de mooiste plekken van Kos te verkennen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om te genieten van elk van de stops en veilig te rijden op de wegen van het eiland.

Auto huren op Kos en bezienswaardigheden

Ben jij al eens met de auto Kos rondgereden? Heb jij nog leuke tips?

Kijk voor meer mooie eilanden in Griekenland bij de tips van Reis-Liefde

Vakanties buitenland

Lees ook deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Morgan

Monday 15th of November 2021

Hi, ik wil met mijn vriend volgende zomer bij Pelagos Suites in Kos gaan boeken. Ook willen wij dan een auto huren. Weet je vanaf welke leeftijd dit kan? Ik ben dan namelijk 19 en hij 18.

ellen

Monday 15th of November 2021

Hoi Morgan, helaas kan ik je hier niet mee helpen. Dat heeft te maken met autoverzekeringen en je rijbewijs. Het zal vast kunnen! En anders kun je er ook scooters huren! Zo groot is Kos niet :-) Heel veel plezier alvast!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.