Bezienswaardigheden Kos met auto – een auto huren en mooie route

Er zijn vele mogelijkheden om een auto te huren op Kos eiland. Bij de receptie van Pelagos Suites en Spa zit elke ochtend een meneer en naast het hotel vind je een bedrijf die ook een paar auto’s en fietsen heeft. In Kos stad vind je nog veel meer autoverhuurbedrijven die ook gave auto’s hebben als quads en jeeps. Wij huurden 1 dag een auto en gingen met de auto door Kos eiland rijden. Reis mee langs mooie bezienswaardigheden Kos met auto.

Auto huren op Kos

peugeot auto door kos

Wij besloten om bij de verhuurder naast het hotel een auto te huren. We kozen voor een basis model, De Nissan Micra. Geen aanrader overigens want in zijn 2 kom je bijna niet de bergen door. Beter van zijn 3 direct terug naar de 1 schakelen. Ik als “auto rij verslaafde” heb hier tijdens het rijden wel wat op gemopperd maar het uitzicht maakte veel goeds. Zeker als je met 4 personen raad ik je de Peugeot 208 aan. Die is wat pittiger voor in de bergen voor mooie bezienswaardigheden Kos met auto.

Met de auto door Kos eiland rijden

We hadden de wekker die dag vroeg gezet zodat we lang de tijd zouden hebben om het gigantisch grote eiland te bezoeken. Grapje want het hele eiland is zo’n 40 km en na een dag rondtouren moest ik het schrikbarende bedrag van 15 euro benzine betalen. Met de auto door Kos eiland is in elk geval geen duur grapje! Neem voldoende accu’s mee voor je camera , want je kan behoorlijk wat mooie foto’s maken onderweg langs vele bezienswaardigheden Kos met auto.

Bezienswaardigheden Kos met auto – Pyli

weg bij Pyli auto door kos

Omdat het in de ochtend nog lekker koel was ( eind april) besloten wij om eerst naar het spookdorpje bij Pyli te rijden. Maar helaas hebben we ergens een afslag gemist (ja je moet goed opletten want veel borden staan verdekt opgesteld) dus reden we zo hoog de bergen in naar Pyli zelf. Prachtig uitzicht dus niks te klagen!! 

Het plaatsje Pyli ligt 15 kilometer ten westen van Kos-stad en ongeveer 8 kilometer ten zuiden van de badplaats Marmari. Pyli is een traditioneel dorp. De meeste inwoners houden zich bezig met landbouw en veeteelt. Er zijn diverse leuke eetgelegenheden, een minimarket, slager en bakker. In het “Oude Pylí”, op een heuveltop iets buiten Pyli, kan men de ruïnes van een middeleeuws kasteel zien. In het kasteel bevinden zich drie kleine kerkjes, hier kun je de overblijfselen zien van het graf van de Mythische held Charmylos en een zeskranige waterbron.

Op de kruising aan de provinciale weg bevindt zich een meertje, waar veel eenden hun toevlucht zoeken. Op 23 juni, de dag Agios Ioannis Klidonas, is het een traditie dat jonge vrouwen “het zwijgzame water” drinken om van hun toekomstige man te dromen.

Lees ook deze blog over een roadtrip Noorwegen! Ook een prachtig land met veel natuur om doorheen te rijden.

Kos nog niet wakker

uitzicht auto door kos

We reden verder met auto door Kos eiland. Onderweg kwamen we meerdere vuilnisbelten tegen. We hebben het vermoeden dat ze hier op Kos afval scheiden.. helaas waren bij 1 stuk allemaal vuilniszakjes weggewaaid en dat lag echt overal in de bergen.. sja waar zal die plastic soep nu vandaan komen?? Ook vonden we de zogenaamde winterstalling van strandbedjes en stoelen. Een enorme stapel kriskras door elkaar opgestapelde bende.. Dat uitzicht hebben we gelukkig maar 1 keer gezien. Het werd ons duidelijk dat Kos nog niet wakker was voor het toerisme op eind april. Dit gaf ons wel een uniek kijkje over het eiland. Gelukkig zijn de uitzichten prachtig en daar hebben wij ons prima mee vermaakt.

Bezienswaardigheden Kos met auto – Paradise Beach

meisje in het water op Kos eiland

We wilden met de auto eigenlijk direct door naar Kefalos, maar we besloten de afslag van Paradise Beach te nemen. Dit schijnt het mooiste strand van Kos te zijn. De horeca gelegenheid was nog dicht, maar de zee was open 😉 Heel helder water waar je kleine visjes ziet zwemmen. Neem je onderwater camera dus zeker mee! De zee wordt langzaam dieper dus perfect voor kinderen om te spelen in de zee zonder dat het direct te onveilig wordt op het strand.

met de auto door kos op Paradise Beach

Onderweg met de auto door Kos reden we al langs een paar kusten. Daar lag net als op Paradise Beach veel stukken wakhout en gedroogde zeewier op het strand. We zagen ook voor het eerst gigantische mieren op het zand lopen. Kos kent maar liefst 27 soorten mieren! 

Paradise Beach ligt op de route vliegveld Kos stad – Kefalos. Dit strand is ( in het hoogseizoen 😉 ) het meest populaire strand van Kos. Het ligt in een baai met veel bomen. Het zeewater is hier kristalhelder en watersporters kunnen zich hier werkelijk uitleven, want bijna alles is hier mogelijk.

Rondreizen Griekenland

Op de helling van de heuvel is een groot restaurant met fantastisch uitzicht op de zee. Het was echt jammer dat deze dicht was. Verder zijn aan het strand snacktentjes ( ook alleen in het hoogseizoen). Parkeren kan gratis aan het strand zelf. Maar Paradise Beach is niet het enige leuke strand hier in dit gebied; andere leuke stranden zijn Sun Beach, Lagkades, Golden Beach (Chrissi Akti), Polemi en Camel Beach (Akti Kamila).

Kijk hier voor de mooiste stranden van Kos

Bezienswaardigheden Kos met auto – Kefalos

Op met de auto door Kos naar Kefalos. Dit is de oude hoofdstad van Kos en ligt aan de noordwestkant van het eiland. Een prachtig kerkje wit en blauw staat beneden aan het dorp en dan gaat de weg supersteil omhoog. Bovenin reed ik pardoes het dorp in, in plaats van de weg verder te volgen. En dat was maar goed ook want zo ontdekten we een prachtig restaurant met een geheel gerestaureerde molen. We genoten van het uitzicht met een drankje en een croque madame. Het personeel uiterst vriendelijk en alles netjes en schoon. Via een tunnel kom je van het restaurant gedeelte bij de molen terecht.

De Kefalos-baai is een van de meest geliefde baaien voor windsurfliefhebbers. Het grootste dorp is hier het gelijknamige dorpje Kefalos dat boven op de top van de heuvel ligt, 43 kilometer van Kos stad waar vlakbij ons hotel was. In Kefalos zijn er veel winkels, restaurants, terrasjes en het uitzicht is echt prachtig.

Uitzich Kefalos op Kos eiland

De opvallendste bezienswaardigheid in de baai van Kefalos is het eilandje Aghios Nikolaos dat ook Kastrí genoemd wordt. Dit eilandje licht recht tegenover het strand van Aghios Stefanos, in het midden van de baai. In Kamari, het eerste dorpje aan de baai, bevindt zich een vissershaventje waar dagelijks verse vis geleverd wordt voor de taverna’s. Vanaf hier varen bootjes naar de eilanden Nisyros en Kalymnos.

Aghios Theologos

Wat wij niet hebben gedaan, maar wat mij wel erg mooi lijkt om te doen is om door te gaan naar de westkust van het strand van Aghios Theologos. De route met de auto door Kos van Kefalos naar Aghios Theologos loopt door een dennenbos en is 6 kilometer lang. Op deze route zijn de ruïnes van een oud paleis en theater uit de oudheid te zien. 7 kilometer ten zuiden van Kefalos bevindt zich het klooster van Agios Ioannis Thimianos met zijn opvallende klokkentoren. ieder jaar, op 29 augustus, wordt hier een groot volksfeest gehouden waar meer dan 6000 mensen naartoe komen.

Antimachia met de auto door Kos

We besloten om langzaam de hoofdweg terug te nemen richting Antimachia. Antimachia heeft drie trekpleisters om het dorp te bezoeken.
Het Huis van Antimachia hebben wij niet bezocht. Het huis is traditioneel, gelegen tegenover de windmolen, zowel van de buiten- als de binnenkant en je krijgt een goede indruk hoe men hier begin 20 eeuw leefde. De windmolen, milos tou papa, is een goed gerestaureerde windmolen. Omdat wij al een mooie windmolen hadden bezocht kozen wij om direct door te rijden naar de grootste bezichtiging!

Net buiten het dorp vind je de ruïne van het kasteel van Antimachia. Het staat met bordjes aangegeven langs de weg. Het oude fort dateert uit de 13e eeuw. De muren staan nog deels en er zijn nog twee kapels met oude fresco’s. De rest van het fort is ingestort tijdens twee zware aardbevingen aan het begin van de 19e eeuw. Je kunt er een lange wandeling doorheen maken. Als je goed kijkt zie je salamanders tegen de muren klimmen en ik stond zelfs oog in oog met een slang!

Bezienswaardigheden Kos met auto – Kia

Terug de bergen in met de auto door Kos naar Zia. Het mooiste dorp van Kos zo schijnt het. Ze zijn in elk geval helemaal ingespeeld op het toerisme. Schitterende eetplekjes met prachtig uitzicht op de bergen en het zoutwatermeer. En allemaal souvenirwinkeltjes.

Zia met de auto door Kos

Er staat een oud kerkje en je kan wat dieper het bos is en dan schijnt er ook nog van alles te doen zijn. Hier hadden wij helaas te weinig tijd voor.

Asklepedion van Hippocrates

Door de bergen gingen we met de auto verder door Kos eiland naar Asklepedion. Onderweg kwamen we heel veel wilde geiten tegen. En ook een stukje met veel schapen die gewoon op de weg liepen. 

Het Eiland Kos staat bekend als de geboorteplaats van Hippocrates,  de “Vader van de Geneeskunde”. Hippocrates leefde rond 460 voor Christus. Hij verloste de geneeskunde van het priesterschap en de tovenaars. Tot op de dag van vandaag wordt de eed der Geneesheren, de eed van Hippocrates afgelegd. Het Asklepedion is een van de belangrijkste archeologische monumenten van het eiland Kos. Dit was het beste en tevens het bekendste ziekenhuis uit die antieke tijd.

Aangekomen bij Asklepedion bleek deze helaas al gesloten. Het oude ziekenhuis van hippocrates moeten we dus maar een andere keer ontdekken als we op Kos zijn. Het schijnt namelijk voor kinderen ook heel leuk te zijn want ze krijgen een soort ipad mee en koptelefoon op.

Honing Wijn en Olijven

Onderweg stopten we nog bij een honingbedrijf om honing te proeven en te kopen. Helaas was de honingboerderij verder nog gesloten en konden wij niet meer ontdekken. Ook zijn er wijnboeren en olijvenboeren. Deze zijn wij niet tegengekomen, al komt dat ook omdat we er niet op aan het letten waren.

Zoals je hebt kunnen lezen hebben wij 1 dag met de auto door Kos eiland gereden. Hier hadden wij makkelijk 2 dagen van kunnen maken. Maar ja het zwembad riep te hard deze vakantie.

Bezienswaardigheden Kos met auto

Kos is een prachtig eiland in Griekenland met veel bezienswaardigheden die je met de auto kunt verkennen. Alle bezienswaardigheden Kos met de auto op een rij:

 1. Antimachia Castle: Een middeleeuws kasteel dat bovenop een heuvel ligt. Het biedt een panoramisch uitzicht op de omgeving en is een geweldige plek om te verkennen.
 2. Asklepion: Een oude Griekse geneeskundige plek waarvan wordt aangenomen dat het een van de eerste ziekenhuizen ter wereld was. Het biedt historische betekenis en een prachtig uitzicht over het eiland.
 3. Zia Village: Een schilderachtig bergdorpje met geplaveide straten en traditionele huizen. Je kunt hier genieten van een prachtig uitzicht op de zonsondergang en lokale ambachten kopen.
 4. Tigaki Beach: Een van de mooiste stranden op Kos met gouden zand en helderblauw water. Perfect om te zwemmen en te ontspannen.
 5. Plaka Forest: Een dennenbos in het midden van het eiland. Je kunt hier wandelen en genieten van de natuurlijke omgeving.
 6. Lido Water Park: Als je met kinderen reist, is dit een geweldige plek om naartoe te gaan. Het heeft waterglijbanen, zwembaden en entertainment voor het hele gezin.
 7. Hippocrates Tree: Een plataanboom die naar verluidt meer dan 2.500 jaar oud is en wordt geassocieerd met de beroemde oude Griekse arts Hippocrates.
 8. Kefalos: Een pittoresk vissersdorpje met mooie stranden en een ontspannen sfeer.
 9. Kos-stad: De hoofdstad van het eiland biedt tal van bezienswaardigheden, waaronder het Johannieterskasteel, de oude Agora, en de haven met zijn vele restaurants en winkels.
 10. Therma Beach: Een natuurlijke warmwaterbron aan zee waar je kunt ontspannen en genieten van het verwarmde water.

Zorg ervoor dat je een auto huurt en de lokale verkeersregels volgt tijdens het verkennen van het eiland. Kos heeft veel te bieden, zowel in termen van historische bezienswaardigheden als prachtige natuurlijke landschappen.

Autoroute Kos – langs prachtige kustlandschappen

Een prachtige autoroute op Kos zou je de mogelijkheid bieden om de diversiteit van het eiland te ervaren, van pittoreske dorpjes tot prachtige kustlandschappen. Hier is een suggestie voor een mooie autoroute op Kos:

Route: Kos-stad naar Kefalos via de westkust

 1. Start in Kos-stad: Begin je reis in de bruisende hoofdstad van het eiland, Kos-stad. Verken de haven, bewonder de Johannietersburcht en geniet van de sfeer van de stad voordat je vertrekt.
 2. Ga naar het zuiden langs de westkust en maak een stop bij Therma Beach, waar je kunt ontspannen in de warmwaterbronnen aan zee.
 3. Vervolg je reis naar Kamari Beach, een rustig strand omringd door weelderig groen. Neem de tijd om te zwemmen en te genieten van de natuurlijke schoonheid.
 4. Rijd verder door het Plaka Forest, een prachtig dennenbos, waar je kunt stoppen voor een wandeling en genieten van de rustige omgeving.
 5. Bereik het schilderachtige dorp Kefalos, gelegen aan de westkust van het eiland. Verken de smalle straatjes, bezoek het Agios Ioannis-klooster en geniet van het prachtige uitzicht vanaf de heuvel.
 6. Ga naar Agios Theologos Beach, een rustig strand met kristalhelder water, perfect om te zwemmen en te ontspannen.
 7. Vervolg je weg naar Limnionas Beach, een afgelegen strand met turquoise water omringd door rotsen. Het is een geweldige plek om te genieten van de rust en stilte.
 8. Rijd naar het oosten naar Kardamena, een levendig stadje met prachtige stranden en een bruisend nachtleven. Neem wat tijd om door de straten te wandelen en te genieten van een maaltijd in een van de lokale restaurants.
 9. Keer terug naar Kos-stad om je autorit te voltooien. Onderweg kun je genieten van het prachtige uitzicht op de kust en de adembenemende landschappen.

Deze route neemt je mee door een verscheidenheid aan landschappen en biedt de mogelijkheid om enkele van de mooiste plekken van Kos te verkennen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om te genieten van elk van de stops en veilig te rijden op de wegen van het eiland.

Auto huren op Kos en bezienswaardigheden

Ben jij al eens met de auto Kos rondgereden? Heb jij nog leuke tips?

Kijk voor meer mooie eilanden in Griekenland bij de tips van Reis-Liefde

Vakanties buitenland

Lees ook deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

2 reacties

 1. Hi, ik wil met mijn vriend volgende zomer bij Pelagos Suites in Kos gaan boeken. Ook willen wij dan een auto huren. Weet je vanaf welke leeftijd dit kan? Ik ben dan namelijk 19 en hij 18.

  • Hoi Morgan, helaas kan ik je hier niet mee helpen. Dat heeft te maken met autoverzekeringen en je rijbewijs. Het zal vast kunnen! En anders kun je er ook scooters huren! Zo groot is Kos niet 🙂
   Heel veel plezier alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.