Skip to Content

Rulantica, het nieuwste waterpark van Europa-Park – een blog met tips

Even een waarschuwing vooraf: na het lezen van deze blog zal je vast en zeker heel jaloers zijn. Wij zijn namelijk naar Rulantica geweest. Misschien zegt die naam je helemaal niets, maar op het einde van deze blog weet ik zeker dat je ook naar het grootste waterpark van Europa wil gaan!

rulantica
rulantica
In Vinterhal zitten de glijbanen achter deze ijswand verstopt!

Een dagje naar Rulantica

Onlangs verbleven wij 3 dagen in Europa-Park. Sinds 2019 is waterwereld Rulantica geopend. Rulantica is hun tweede park en echt een extra en totaal andere belevenis dan het pretpark zelf. Vanwege corona is het lang gesloten geweest, dus voelt het nog steeds splinternieuw aan. En het is niet alleen nieuw, het is ook ontzettend gaaf! Rulantica is zelfs verkozen tot een van de beste 3 waterparken ter wereld!

Het waterpark is totaal anders dan andere zwembaden. Waar andere zwembaden vaak kiezen voor een subtropisch thema, gooit Rulantica het over een andere boeg. Het is een fantasierijke Scandinavische wereld, vol van mythes, trollen en magische wezens. En op het moment dat ik binnenstapte, viel mijn mond echt open! Ik had natuurlijk van tevoren al wel foto’s gezien, maar die foto’s doen geen recht aan hoe het is als je daar binnen komt. Rulantica is enorm groot, de hal is wel 300.000 m3 groot. De eerste tien minuten moest ik echt even landen, en was ik alleen maar nieuwe dingen aan het ontdekken en bekijken.

De entree

Wij verbleven deze trip in hotel Santa Luz bij Europa-Park. Voor de deur van ons hotel kon je de pendelbus nemen, en binnen 10 minuten ben je dan bij Rulantica. Ideaal! En ook de toegang tot het waterpark zelf is heel gemakkelijk. Bij binnenkomst krijg je een zogenaamde ‘Rula-band’. Dat is een soort polsbandje met een tag erin (het lijkt een beetje op een horloge) en verder heb je helemaal niets meer nodig in Rulantica zelf.

Met de Rula-band kom je binnen, kun je een kluisje nemen en afsluiten en kun je je hapjes en drankjes betalen. Je hoeft dus ook geen portemonnee mee naar binnen te nemen. Pas op het einde van je verblijf in Rulantica betaal je wat je hebt uitgegeven. Per band zetten ze er een limiet op van 150 euro. Voor kinderen kun je ervoor kiezen om geen tegoed erop te laten zetten. En dat is voor jongere kinderen wellicht handig. Je hoeft zelfs je kluisnummer niet te onthouden, want er zit een handig apparaatje in, wat aangeeft wat het nummer van je kluisje is als je het bandje scant. Echt een perfect systeem!

Omkleden in Rulantica

Waar ik bij andere subtropisch zwemparadijzen altijd een hekel heb aan het omkleden vanwege de krappe (en vaak vieze) pashokjes, was dat hier totaal niet het geval. Er zijn ook gezinscabines, die extra ruim zijn. Er zit dan ook nog een klein wastafeltje, spiegel en prullenbakje in. Superfijn met jonge kinderen. En de hokjes waren ook echt heel netjes. Meerdere malen dat ik richting de douches, toiletten of kleedkamers liep zag ik daar iemand schoon staan maken. En dat geeft toch wel een hele fijne ervaring. Nog even je spullen in het kluisje met de Rulaband, en het zwemavontuur kan beginnen!

rulantica

Een enorm golfslagbad

Hoewel Rulantica geen subtropisch thema heeft, is het water dat zeker wel! De temperatuur van het water is in alle baden en glijbanen 32 graden Celsius. En ook de luchttemperatuur was 32 graden! Heerlijk warm, zelfs voor koukleumen als ik die normaal niet zo van het koude water houden.
Het eerste wat opvalt als je Rulantica binnen stapt, is het enorme golfslagbad. En daarachter is een gigantisch scherm te zien, waarop magische zeewezens sierlijk door het water glijden. Zeemeerminnen zie je langszwemmen, maar af en toe komt daar ineens een zeeslang voorbij! Als de scheepshoorn klinkt, beginnen de golven. En het zijn echt flinke golven! Zoals mijn dochter zei: ‘Wow… dit zijn echt goede golven!’ Elk gedeelte van Rulantica heeft een naam gekregen. Het gebied rond het golfslagbad heeft de prachtige naam ‘Lumåfals’ gekregen.

Skip Strand: een gebied voor echte waterratten!

Lang zijn we niet in het golfslagbad geweest, want de meiden wilden graag door! Hun aandacht werd meteen getrokken door een hindernisparcours in het water. Dit vonden ze echt fantastisch! En het is goed geregeld, want hier staat een badmeester bij die aangeeft wanneer de kinderen mogen starten. Zo komen er geen ongelukjes door kinderen die te dicht op elkaar komen of juist de verkeerde kant op gaan. In dit gebied van Rulantica vind je ook 3 glijbanen die heel geschikt zijn voor jongere kinderen (vanaf 110 centimeter). Zo kunnen zij ook veilig genieten van toffe glijbanen!

Svalgurok: een enorm buitengebied

Toen viel het oog van mijn dochters op het buitengebied. Het was de dag dat wij er waren lekker weer, dus we zijn toch maar even naar buiten gegaan. Ook als je hier komt, valt je mond weer even open. In dit buitengebied staat in het midden van het bad een enorm speeltoestel, met wel 10 glijbanen. Vaak zijn dit soort toestellen voor kinderen, maar in Rulantica is dit speeltoestel voor de hele familie. Er zit zelfs een glijbaan in verborgen waar je alleen vanaf mag glijden als je 12 jaar of ouder bent! Dit is een trechterglijbaan. In dit toestel heb je echt het idee dat alles over en onder elkaar door loopt, zoveel is er te zien! Zeker als het goed weer is, zorg Svalgurok ervoor dat je echt zeker wel een dag in Rulantica door kunt brengen. Buiten staan trouwens ook enorm veel ligbedden, dus je kunt hier ook heerlijk chillen als je kinderen aan het spelen zijn!

Snorri’s Saga

En dan Snorri’s Saga! Dat was iets waar ik van tevoren eigenlijk al van wist dat het een van mijn favoriete onderdelen zou zijn van Rulantica. Snorri’s Saga is een ‘lazy river’. Je stapt in je grote band en laat je lekker meevoeren over de rivier. Je hoeft niets anders te doen dan te liggen en relaxen. Onderweg kom je prachtige taferelen tegen. Zo zie je zeemeermensen, ga je door een kleurige onderwatergrot en duik je onder een scheepswrak door. Alles is werkelijk prachtig en tot in de puntjes uitgewerkt. Drijvend op je band ontdek je de hele waterwereld. Wij vonden deze attractie echt prachtig. Echt gewoon even niets doen en heerlijk genieten en lol hebben met elkaar. Af en toe haal je elkaar in, maar we vonden het juist ook heel gezellig om met de banden bij elkaar te blijven, door elkaars band vast te houden. En na het eerste rondje, hebben we gewoon nog een rondje gedaan. En vooruit… daarna misschien nog een paar rondjes….

Het glijbanenparadijs van Rulantica: Vinterhal

Het gebied Vinterhal ziet er heel mysterieus uit. Een witte ijswand, met daarin een gigantische zeeslang die vastgevroren zit in het ijs. En daarin zijn veel spectaculaire glijbanen verborgen. Wil je meer weten over de tofste glijbanen van Rulantica, lees dan zeker ook de blog die ik daarover heb geschreven! Je kan hier heel veel fantastische glijbanen vinden, de een nog spectaculairder dan de andere. Alleen, met zijn tweetjes of met het hele gezin naar beneden in een band. In een trechter of halfpipe, of gewoon razendsnel naar beneden racen! Dit deel van Rulantica vonden wij echt het allerleukste.

Nog meer glijbanen in Ragnakor

Als je het glijden nog niet beu bent, kun je door naar het themagebied Ragnakor. Daar zijn echt glijbanen te vinden voor de oudere kids of volwassenen. Daar zitten de glijbanen Dugdrob en Vildfål. Deze zijn voor de echte durfals. Ik heb me niet aan deze glijbanen gewaagd, en ik denk dat meer mensen deze glijbanen erg spannend vonden, want er stond totaal geen rij! Je moet hier dan ook wel minimaal 140 centimeter voor zijn. En over stalen zenuwen beschikken… Na de countdown zakt de bodem namelijk ineens onder je voeten weg, waarna je een meterslange vrije val maakt! Dit was voor mij toch iets te veel spanning en sensatie (mijn man en oudste dochter zijn hier wel in geweest), maar de raceglijbanen Hugin en Munin vond ik dan wel weer ontzettend tof! Hierbij race je echt tegen elkaar, en je ziet elkaar onderweg ook drie keer langskomen.

Trølldal: een paradijs voor de kleintjes!

Hoewel Rulantica een immens waterparadijs is, lopen de kleintjes niet verloren. Er is voor de kleinste bezoekers een apart gedeelte van het bad ingericht: Trølldal. Dit is het thuisland van de trollen, die Rulantica bevolkten lang voordat de mensen het eiland ontdekten. Rondom dit gebied is een hekwerk geplaatst, met maar een kleine in- en uitgang. Zo kun je de kinderen goed in het oog houden, en kunnen ze niet snel weglopen richting het grote bad. En ook op dit stuk staat een badmeester extra toezicht te houden! Natuurlijk moet je als ouder ook je eigen kind goed in de gaten houden, maar dit geeft wel een veilig gevoel. De badmeester kijkt ook vooral of het goed gaat op de glijbanen en of de kinderen die op de glijbanen gaan niet te oud zijn voor dit peuterbad. Het water is hier ook heerlijk warm en ondiep. De kinderen kunnen met water spelen en glijden van verschillende glijbanen. En ook dit gebied is weer prachtig om te zien!

Nog veel meer te zien en doen in Rulantica

Rulantica is echt enorm groot. Elke keer ontdek je weer iets nieuws. Ik heb hierboven de themagebieden besproken waar wij het meest zijn geweest en enorm enthousiast over waren. Maar er is echt nog veel meer te zien en doen. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk relaxed zwemmen in Skog Lagune, waar je tussen de Scandinavische bossen door zwemt. En er is daar ook een bar, in het midden van het bad waar je cocktails kunt drinken! Als je gek bent op cocktails, kun je vervolgens ook nog even lekker buiten zwemmen. In Frigg tempel is een heerlijk ontspannend zwembad, met wederom een cocktailbar.
Buiten is er ook nog Snorri Strand, een superleuke waterspeelpark voor de kinderen (met een klein speeltuintje erbij). Tenslotte is er ook nog een wildwaterbaan.

Leuk om te weten is dat Rulantica blijft vernieuwen. Je ziet in het buitengebied ook hijskranen staan. Er komt dit jaar nog een spectaculaire waterattractie bij, waarbij je elkaar in bootjes nat kunt spuiten. En er wordt ook een compleet nieuwe toren gebouwd met weer vele glijbanen! Genoeg redenen dus om ook in de toekomst nog een keer terug te komen. (hoewel wij eigenlijk al meteen de volgende dag weer terug wilden….)

Tips voor je bezoek aan Rulantica

Mocht je na het lezen van deze blog zo enthousiast zijn geworden dat je ook een keer naar Rulantica wil gaan, dan zijn hier nog wat tips:

  • De limiet op je Rula-band is 150 euro. Je kunt de Rula-band van je kind op een tegoed van 0 euro laten zetten. Wellicht handig als je kind anders zelf misschien langs droogcabines gaat lopen en tegen betaling deze dan aan gaat zetten….
  • Je kunt verschillende tickets kiezen. Er zijn dagtickets (toegang vanaf 10.00 uur), avondtickets (toegang vanaf 17.00 uur) en moonlight tickets (toegang vanaf 19.00 uur). Het bad sluit om 22.00 uur. Alle tickets zijn tot de eindtijd geldig. Je kunt er dus voor kiezen om een hele dag in Rulantica door te brengen, maar je kunt het ook combineren met je bezoek aan Europa-Park, door na sluitingstijd van het pretpark nog een paar uur in Rulantica door te brengen.
  • Er zijn ligbedden genoeg! Typisch Nederlands een ligbedje reserveren met een handdoek is dus totaal niet nodig, en wordt ook niet op prijs gesteld. Wil je toch je handdoek ergens stallen, dan zijn daar speciale kastjes met vakjes voor waar je het in kunt leggen.
  • Er zijn zwemvesten aanwezig voor kinderen zonder zwemdiploma’s. Deze kun je kosteloos gebruiken.
  • Eigen eten en drinken meenemen is niet toegestaan. Maar er zijn verschillende plekken kunt eten en drinken in Rulantica. Zo is er een restaurant waar pizza’s, pasta en salades te verkrijgen zijn. Ook is er aan de andere kant van Rulantica een snackbar.
  • Op meerdere plekken in Rulantica zijn borden te vinden met daarop de actuele wachttijden. Super handig als je van tevoren wil weten hoe lang je ongeveer in de rij moet staan!

Nu ben ik natuurlijk wel benieuwd. Lijkt het jou ook zo tof om een keer naar Rulantica te gaan?

rulantica

Lees ook deze blogs

Footer 6 nieuw
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Susanne Peeters

Sunday 5th of June 2022

Hallo!

Wij gaan in de zomer europark en rulantica bezoeken. Even een praktisch vraagje: moet je een handdoek per persoon meenemen in het waterpark? En hoe werkt het met het bezoeken van de restaurants? In je zwemkleding, of handdoek om je heen?

Groetjes, Susanne Peeters

ellen

Sunday 5th of June 2022

Hoi Susanne, Je kunt allemaal een eigen handdoek meenemen. Deze hoef je niet op een stoeltje te leggen om deze te bezetten. Als je aan het zwemmen bent, kun je deze in één van de speciale vakjes doen (of in je kluisje laten liggen). Als je ergens gaat zitten, kun je lekker je handdoek op je stoel leggen. Maar dat is volgens mij niet verplicht, ik zag heel veel mensen zonder handdoek zitten. Als je ergens iets gaat eten hoef je geen handdoek om te slaan, eigenlijk iedereen zit gewoon in zijn badkleding. Groetjes Kelly

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.