Coronaproof activiteiten met kinderen in de voorjaarsvakantie – 21 leuke tips

Na een lange periode van thuisonderwijs is de rust weer wat wedergekeerd in de meeste gezinnen. Het huis is enigszins aan kant, kinderen zijn weer gewend op school en ouders hebben hun werk weer wat op orde. En dan staat de voorjaarsvakantie alweer voor de deur. Fijn ook wel, even helemaal geen verplichtingen. Maar het is jammer dat er door de coronamaatregelen zo weinig mogelijk is qua activiteiten. Kinderen hebben er best wel behoefte aan om iets leuks te doen. Ook zij hebben een spannende tijd (gehad) waarin veel van ze wordt gevraagd. De vakantie is welverdiend in ieder geval. We gingen op zoek naar leuke coronaproof activiteiten met kinderen in de voorjaarsvakantie die nog wel kunnen, rekening houdend met alle maatregelen!

Activiteiten met kinderen in de voorjaarsvakantie

Bijkomen van een tweede ronde thuisonderwijs

De meeste ouders zijn net weer een beetje bijgetrokken. We hebben weer tijd en energie voor een goed gesprek aan het eind van de dag. We zijn een beetje aan onszelf toegekomen en kunnen zonder storen werken, wassen en plassen. Zie de blog met onze 100 ideeën wat we konden doen als de kinderen weer naar school waren. Maar nu is het al weer voorjaarsvakantie. In de regio Zuid zijn ze zelfs al begonnen. De inspiratie voor creatieve knutsels/spelletjes/verkleedpartijen etc. in huis ontbreekt eigenlijk een beetje. En misschien ook wel de zin en energie. Het liefst willen we weer even op pad. Uit de sleur van thuis. Wat zijn zoal leuke activiteiten die we met de kinderen kunnen ondernemen tijdens de voorjaarsvakantie? Helaas geen zwembad, bioscoop of museum. Maar hopelijk zijn er wel andere originele ideeën. En kan dat dan wel veilig?

Activiteiten met kinderen in de voorjaarsvakantie
Afbeelding van MaBraS via Pixabay

Van groot belang als je op pad gaat: houd je natuurlijk aan de maatregelen. Blijf thuis als je verkouden bent, houd afstand van anderen, en keer om als het te druk is. De onzekerheid over het virus houdt iedereen nog in zijn greep, en we moeten alert blijven. Kleinschalige activiteiten met het eigen gezin zijn vooralsnog de enige optie. Verspreid in het land zijn er gelukkig wel leuke activiteiten te vinden. Maar ook online is er veel aanbod. Lees verder voor meer info!

Activiteiten met kinderen in de voorjaarsvakantie buitenshuis

 • Geocaching. Een avontuurlijk en populair spel, waarbij je met een app of GPS op zoek gaat naar een schat.
 • Op pad met een kickbike of step. Zie de website voor een overzicht van verhuuradressen bij jou in de regio.
 • Fort family rally. Pak voor dit corona-proof-gezinsuitje de auto en ga op ontdekkingstocht langs de stoere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie!
 • Boerderij het Geertje. De boerderij is gesloten maar rondom de boerderij worden verschillende activiteiten geboden zoals een klompenavonturenpad, roeien met picknick en boerenkaasroute.
 • Wandelroutes voor kinderen. Even uitwaaien en de gedachten verzetten in de natuur.
 • Huur een bootje. Op verschillende plekken in ons land kun je genieten van de natuur vanaf een bootje. Bezoek bijvoorbeeld de Biesbosch of de Sallandse Heuvelrug. Of ga varen door de grachten van Amsterdam met een privéboot.
 • Buiten bingo. Loop samen met je gezin eens door de buurt of het bos met de Bingo kaarten in de hand en ervaar je omgeving op een andere manier!

Gezellig op pad: Activiteiten met kinderen in de voorjaarsvakantie

 • Volkswagenbus verhuur. Een dagje toeren in een retro Volkswagenbus. Doe bijvoorbeeld de elfstedentocht!
 • Eenden tours Westland. Een nostalgische ervaring in een lelijke eend! Kijk op de website voor het speciale familiearrangement met bingo en spelactiviteit.
 • Bunkerjacht. De waterlinies in Nederland kennen veel bunkers. Collega blogger Joyce schreef er een leuke blog over met tips.
 • Autopuzzeltocht. Routes voor jong en oud door heel Nederland, met leuke puzzels en raadsels.
 • Strandactiviteiten: denk aan blokarten, powerkiten of strandgolf. Stoer en actief!
 • Nachtje weg in een bijzonder hotel. Voor als je echt even behoefte hebt aan een andere omgeving. Een kleine greep; een yurt, pipowagen of vaarhuisje!
 • Bezoek een avonturenbos of speeltuin. Leuke tips voor regio Den Haag/Rotterdam: De Balij in Zoetermeer, Klauterwoud in Vlaardingen, Het speelbos in Gilze, Monkeybos in Wassenaar, de Tuin van Floddertje in Berkel en Rodenrijs en Fort Drakensteijn in Schiedam.
activiteiten om te doen tijdens een scholensluiting
Natuurspeeltuin

Activiteiten met kinderen in de voorjaarsvakantie binnenshuis

 • Escaperoom voor thuis. Inspector puzzels heeft een leuke escaperoom voor thuis voor kinderen tussen 9 en 14 jaar.
 • Huur een legopakket bij De Bonte Bouwplaats in Delft. Zij hebben een uitgebreid assortiment met lego pakketten om voor drie weken te huren.
 • Dierentuin online. Verschillende dierentuinen bieden een kijkje achter de schermen.
 • Museum online. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het Mauritshuis, Rijksmuseum of Anne Frankhuis.
 • Voorstellingen online. Zie onze blog over Podiumkids. Het Maaspodium biedt bijvoorbeeld livestreams van de voorstellingen Pak ‘m (3+), Boef (4+) of Ik ben er even niet (8+). Een fijne culturele activiteit!
 • Ga gamen/tiktokken samen met je kind. Verdiep je in hun belevingswereld. De beste manier om strijd rondom gamen of social media te verminderen!

Ontspanning en plezier

Even tijd en aandacht besteden aan je kind, zonder verplichtingen. Dat is met name heel belangrijk. En het hoeft niet altijd origineel. Samen lezen, koken, knutselen en een spelletje doen is voor kinderen ook al heel leuk. Voor meer leuke activiteiten in eigen huis met kinderen tijdens de voorjaarsvakantie kun je terecht op de website van het Nederlands Jeugdinstituut. Een kleine greep: knutsel een coronamonster of maak een kunstwerk van je uitzicht!

Op MamaScrapelle vind je nog meer handige lijstjes:

Sleutelwoorden zijn ontspanning en plezier. Voor iedereen is het een uitdagende tijd. De vakanties zijn anders dan normaal, en het is ook prima om zoveel mogelijk in je eigen omgeving te blijven. Voor meer tips om vol te houden in deze coronatijd, zie hier onze eerdere blog. Een voordeel van deze tijd: iedereen kijkt naar wat nog wel kan binnen de mogelijkheden. We worden wat creatiever. En zodra het weer kan, laten we vooral de bedrijven en ondernemers steunen die het nu moeilijk hebben. Bijvoorbeeld de musea, bioscopen, dierentuinen, pretparken en niet te vergeten cafés en restaurants. Hopelijk kunnen we de schade in de loop van het jaar inhalen!

Activiteiten met kinderen in de voorjaarsvakantie
Afbeelding van Larisa Koshkina via Pixabay

Weet jij nog leuke Activiteiten met kinderen in de voorjaarsvakantie?

Activiteiten met kinderen in de voorjaarsvakantie
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.