Skip to Content

Maria Montessori film – een prachtige verfilming

Als leerkracht werkend op een Montessori basisschool wilde ik natuurlijk heel graag als een van de eerste in Nederland de Maria Montessori film gaan kijken. En die mogelijkheid kwam in de vorm van een screener. Al denk ik dat ik hem ook nog gewoon een keer in de bioscoop ga kijken want wat is dit een prachtige verfilming! En sommige scènes zijn vrij donker waardoor ik door het vrolijke lentezonnetje niet alles goed kon zien. Maar eigenlijk wil ik hem vooral nog een keer zien omdat het een prachtige verfilming is van de oprichting van haar Casa dei Bambini.

Maria Montessori wie is dat?

Voordat ik wat ga vertellen over de film wil ik eerst wat aandacht besteden aan wie Maria Montessori is.

Maria Montessori was een Italiaanse arts en pedagoog die vooral bekend staat om haar revolutionaire onderwijsfilosofie en -methode, de Montessori-methode. Ze werd geboren op 31 augustus 1870 in Chiaravalle, Italië, en overleed op 6 mei 1952 in Noordwijk aan Zee, Nederland. Nog altijd vieren we haar verjaardag op school met Maria koekjes. Even stilstaan bij de grondlegger van ons schoolsysteem en dan ook nog met een klein tussendoortje met haar naam erop.

Maria Montessori was de eerste vrouw in Italië die een doctoraat in de geneeskunde behaalde, en ze was ook een pionier op het gebied van de kinderpsychologie. Haar benadering van het onderwijs was gebaseerd op haar observaties van kinderen en haar overtuiging dat kinderen van nature nieuwsgierig, zelfgestuurd en intrinsiek gemotiveerd zijn om te leren.

De Montessori-methode legt de nadruk op het creëren van een stimulerende, kindvriendelijke omgeving waarin kinderen kunnen leren op hun eigen tempo en op basis van hun eigen interesses. De klaslokalen zijn voorzien van speciaal ontworpen, hands-on leermaterialen die zijn ontworpen om kinderen te helpen ontwikkelen op cognitief, sociaal, emotioneel en fysiek gebied. De bekend geworden schuurpapieren letters voor het schrijfonderwijs, een uitvinding van Montessori, zijn een antwoord op de behoefte van kinderen om met hun zintuigen en hun handen te werken. De ontwikkeling van de zintuigen nam in haar methode een grote plaats in.

Veel van het montessorimateriaal is zelf controlerend waardoor kinderen een hoge mate van zelfstandigheid ervaren tijdens het werken. Je ziet er een flink aantal in de Maria Montessori film voorbij komen.

Enkele kernprincipes van de Montessori-methode zijn:

Wat je kan zien in de Maria Montessori film zijn enkele van haar kernprincipes:

Zelfstandigheid: Kinderen worden aangemoedigd om zelfstandig te werken en beslissingen te nemen over hun leren.

Respect voor het kind: De leraar behandelt elk kind als een individu en respecteert zijn of haar unieke behoeften, interesses en capaciteiten.

Leren door te doen: Kinderen leren het beste door actief te experimenteren en te ontdekken, in plaats van passief te luisteren naar lessen.

Gemengde leeftijdsgroepen: Kinderen van verschillende leeftijden werken samen in dezelfde groep, wat kansen biedt voor peer tutoring en sociaal leren. 0-3 jaar, 3-6 jaar, 6-9 jaar, 9-12 jaar zijn de Montessori groepen zoals we nu aanbieden in Nederland.

Vrije keuze: Kinderen hebben de vrijheid om te kiezen welke activiteiten ze willen doen en hoe lang ze eraan willen werken, binnen een kader dat door de leraar wordt geboden.

De Montessori-methode heeft wereldwijd erkenning gekregen en wordt nu toegepast in duizenden scholen en kinderdagverblijven over de hele wereld. Maria Montessori’s werk heeft dan ook een blijvende invloed gehad op de onderwijspraktijk en -theorie en wordt nog steeds beschouwd als een van de meest invloedrijke pedagogen van de 20e eeuw. En hoe tof is het dat je dit bijzondere verhaal nu kunt zien in de Maria Montessori film!

filmposter Maria Montessori film

Wordt alles verfilmd in de Maria Montessori film?

Maria Montessori vertelt het indrukwekkende verhaal van een vrouw die haar tijd ver vooruit was: Maria Montessori streed voor haar nieuwe onderwijsmethode in een tijd die werd gedomineerd door mannen. Zo luchtig als ik hierboven vertel over Maria Montessori zo werkelijk zien we haar leven in deze film in een tijdsbestek van een paar jaar. Wat je namelijk moet weten is natuurlijk ook de andere kant van het verhaal. Maria Montessori was gelukkig met haar werk, maar haar leven was niet bepaald rooskleurig. Ze moest strijden om toegelaten te worden aan de opleidingen en haar doctoraat geneeskunde halen was ook geen makkelijke weg.

Dat zien we overigens allemaal niet terug in deze film. Wat we wel zien is hoe ze samen met Giuseppe Ferrucio Montesano een school runt voor kinderen die niet meekomen in de maatschappij. We zien verstandelijk en lichamelijke gehandicapte kinderen. Ze worden vaak binnen gehouden door hun ouders en verstopt voor de buitenwereld uit schaamte dat ze geen gezonde kinderen op de wereld hebben gezet. Ik vermoed dat de acteurs in de film deze klachten echt hebben, en anders hebben ze een Oscar verdient voor hun acteerwerk in de Maria Montessori film.

Lili d’Alengy in de Maria Montessori film

Het begin was even schakelen

Het begin van de Maria Montessori film ontmoeten we een dame genaamd Lili d’Alengy. Maar ik hoorde eerst geen naam en zag een vrouw zingen en een gezelschapsdame zijn en ik dacht echt even huh zit ik wel de goede film te bekijken? Maria Montessori had deze banen toch niet gehad en waarom zijn we in Parijs? Maar toen had ik opeens door dat dit begin wel degelijk een noodzakelijk begin was voor deze film. De succesvolle Franse courtisane wordt namelijk geconfronteerd met de thuiskomst van haar dochter en daar had ze het duidelijk moeilijk mee. Zoals vele ouders begin 20ste eeuw schaamde Lili zich voor haar dochter die zichtbaar beperkt is en moest ze haar reputatie zien te beschermen. Ze vlucht naar Rome waar ze probeert om haar dochter in te schrijven op de school van Maria Montessori, het liefst gelijk dag en nacht.

Onderwijsmethode Maria Montessori

Maar Maria Montessori nam niet zomaar alle kinderen aan. Ze werden eerst uitvoerig getest en daarna kregen ze zeer intensief, praktisch 1 op 1, onderwijs. Niet op de manier zoals het ouderwetse schoolsysteem laat zien. Maar volgens haar eigen baanbrekende onderwijsmethode. Vol met sensorische prikkeling, zelf ontdekken en de bekende materialen die we in Nederland nog altijd gebruiken in het montessorionderwijs.

Echt zo leuk om te zien en te herkennen in de Maria Montessori film. En tegelijk besef ik mij hoe bijzonder het is dat 1 iemand een methode ontwikkeld die een eeuw later nog steeds gebruikt wordt. Nou ja vooruit ze heeft zich voor een deel ook weer laten inspireren natuurlijk door Itard en Séguin. Maar het is Maria Montessori, een opmerkelijke vrouw, die het heeft doorontwikkeld en tot de dag van vandaag wordt haar erfgoed nog altijd gebruikt door heel veel kinderen over de hele wereld.

Bruine trap, roze toren, rode stokken, cilinders, schuurpapieren letters, leertoren het komt allemaal voorbij in de film.
Maar ook iets wat ik laatst las in het Montessori baby boek. Dat je jonge kinderen veel mee de natuur in moet nemen. Picknicken onder een boom en de baby laten zien hoe de bladeren bewegen in de wind. Toestemming vragen om aangeraakt te worden en precies uitleggen wat je allemaal doet. Op een positieve stimulerende manier. Want laten we eerlijk zijn, kinderen willen het allemaal graag goed doen!

Meisje met verstandelijke handicap

Eeuwige tweestrijd tussen 1 kind of meerdere kinderen.

Waar Maria Lili helpt om haar dochter echt te leren kennen en erkennen en er dus voor haar te zijn, heeft ze zelf ook een geheime zoon waar ze niet bij kan zijn. Maria zou niets liever willen dan haar zoon Mario weg te halen bij zijn nannie, maar Giuseppe, de vader van Mario, wil dat alleen als ze samen gaan trouwen.

En dat is waar Maria het absoluut niet mee eens is. Trouwen is voor haar als een gijzeling waarin ze bang is dat haar enige recht nog maar is om thuis te blijven en voor de kinderen te zorgen. De tweestrijd is zo prachtig weergegeven in de Maria Montessori film. Bij haar zoon willen zijn, maar er ook voor zoveel andere kinderen te willen zijn die haar nodig hebben. Want duidelijk wordt in deze film dat door haar onderwijsmethode deze kinderen wel degelijk kunnen groeien en ontwikkelen op basis van het allerbelangrijkste dat er is: Liefde!

Het is prachtig hoe de verhalen van Lili en Maria om elkaar heen wikkelen. Lili die eigenlijk niks te maken wil hebben met haar dochter en Maria die zo graag haar Mario meer wil zien. Beiden krachtige succesvolle vrouwen. De een vooral qua kennis, de ander qua opkomen voor jezelf en weten wat je waard bent. Maar bovenal vrouwen die vechten voor waar ze in geloven en openstaan om van elkaar te leren!

Lynne Lawrence, Executive Director, Association Montessori Internationale

Trailer Maria Montessori film

Ben jij Montessoriaans? Werk je op een Montessorischool of heb je op een Montessorischool gezeten dan is de Maria Montessori film echt een aanrader om met een groep mensen te gaan kijken. Wat zal je net als ik genieten van alle herkenningspunten en wat zal je meeleven met de eeuwige strijd van Maria Montessori tussen haar zoon en haar levensmissie.

Details Maria Montessori film

  • Releasedatum : vanaf 30 mei 2024 in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 100 minuten
  • Taal: Frans Italiaans, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: 12
  • Genre: Drama
  • Regie: Léa Todorov
  • Acteurs: Leïla Bekhti, Jasmine Trinca, Emily di Ronza
  • Distributeur: Cinéart Nederland

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen als je van de Maria Montessori film houdt :

Kijk ook deze films

Footer 6 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.