Skip to Content

Civil War, een vreselijke utopie of waarheid?

Met een wereld die op het moment overal overspannen is, lijkt het ineens heel goed denkbaar dat er op elk moment nog een oorlog uit kan breken. Zelfs een burgeroorlog. Dat is met name in Amerika het geval. Lijnrecht staan de republikeinen daar weer tegenover de democraten. Opgehitst door de politici zijn de spanningen daar in alle steden goed voelbaar. Maar ook hier in Nederland is het op straat, met toenemende antisemitisme, helaas merkbaar. Wat gebeurt er dan precies, hoe reageert een volk? Daarover gaat de film ‘Civil War’.

Civil War

Civil War een burgeroorlog gezien door de ogen van journalisten

‘Civil War’ is een intrigerende actiefilm over een uitgebroken burgeroorlog in de Verenigde Staten, waarbij het hele land op de rand van totale instorting staat en in chaos verkeert. Tijdens deze heftige situatie wordt een groep moedige journalisten gevolgd bij het vertellen van – waarschijnlijk – het grootste verhaal van hun leven: het onontkoombare einde van de Verenigde Staten zoals we het kennen. ‘Civil War’ laat niet alleen de fysieke conflicten op het scherm zien, maar brengt ook de diepere, onderliggende problemen aan het licht die hebben geleid tot de ontwrichting van het ooit zo trotse land.

Civil War

Regisseur Alex Garland

Alexander Garland is geboren in 1970 in Londen. Hij is de zoon van een cartoonist en psychoanalytica, wat verklaard waarom hij later in zijn leven de boeken en films maakt zijn zoals ze zijn. Garland studeerde in Hampstead en behaalde daarna, aan de Universiteit van Manchester, zijn bachelor geschiedenis. Echter begon hij al vroeg met schrijven van avontuurlijke romans. Zijn eerste boek is gebaseerd op de ervaringen die hij opdeed tijdens zijn backpack-reis. ‘The Beach’ verscheen in 1996 en is later verfilmd met Leonardo di Caprio. De roman ‘The Tesser act’ en ‘The Coma’ volgde.
In 2002 schreef hij voor het eerst een scenario voor een film: ’28 Days Later’. Een film over een zombie-uitbraak. Een sci-fi romantische film volgde, ‘Never let me go’.
Alex Garland raakte in de ban van scenario’s schrijven en zocht de randen van kunstmatige intelligentie en fantasie op. Nu is daar wederom een grote speelfilm met een bizar toekomstbeeld ‘Civil War’.

Civil War

De acteurs voorgesteld

Een bijzondere cast is er uitgenodigd voor de film ‘Civil War’. In eerste instantie zullen de namen van de acteurs wellicht niet meteen een belletje doen rinkelen, toch hebben ze allemaal hun voetsporen op het witte filmdoek al verdiend.
Kristen Dunst kennen we uit de film ‘Interview with a Vampire’ en in haar rol als Mary Jane Watson in verschillende Spiderman films. Ze speelde samen met acteur Jesse Plemons in de serie ‘Fargo’. Tijdens deze serie krijgen ze relatie en uiteindelijk trouwen ze. Bij de laatste Oscaruitreikingen kreeg ze de nominatie voor de Beste Vrouwelijk hoofdrol in ‘Zone of Interest’.
Jesse Plesmons kennen we ook uit ‘All the Pretty Horses’, ‘Walker’, ‘Judging Amy’ en ‘Breaking Bad’.

Press

Nog een bekend gezicht in de film ‘Civil War’ is Wagner Moura. Hij speelde onder andere de rol van Pablo Escobar in de bekende Netflix-serie ‘Narcos’. En dan last but not least actrice Cailee Speany. Zij was onlangs nog te zien in de film ‘Priscilla’, waarin ze het verhaal van de vrouw van Elvis Presley vertolkt. Met deze rol won ze de Volpi Cup voor beste Actrice en een nominatie bij de Golden Globes.

Wordt Civil War een kaskraker of schiet het zijn doel voorbij?

De nieuwste film van regisseur Alex Garland, ‘Civil, bezaaid met een cast aan sterren probeert de kijker een spiegel voor te houden over hoe we ons zouden gaan gedragen wanneer Amerika in een burgeroorlog terecht zou komen. Levend in een periode waarin we allemaal door de huidige (sociale) media berichten zo en zo al een kijkje in onze dystopische toekomst hebben probeert Garland dit gegeven om te zetten naar een bewegend, explosief verhaal. En hiermee maakt hij het zichzelf erg moeilijk want de meeste kijkers zullen door de gewelddadige scènes, het turbulente geluid en de snelheid van de film de onderliggende boodschap missen. Wellicht zal dit een grote kaskraker worden, mede door de beelden en het geluid maar er zullen ook menig kijkers zijn die zullen zien dat ‘Civil War’ zijn doel volledig voorbijschiet.

Burgeroorlog

Een logische start met enige vorm van realiteit

Het begin van de film ‘Civil War’, met de speech van de Amerikaanse president en aan de andere kant een demonstratie tegen de regering in New York, zit nog enige vorm van realiteit. Oorlogsfotografe Lee, (gespeeld door Kirsten Dunst), herkent de voortekenen van een bomaanslag en weet hierbij het leven te redden van aankomend fotografe Jessie (gespeeld door Cailee Spaeny). Jessie hoopt ooit zo een grote fotografe te worden als Lee en weet toegang te krijgen tot het verblijf van alle oorlogscorrespondenten. De volgende dag zitten ze met nog een correspondent in de auto op weg naar Washington waar de ‘Western Forces’ bijna zijn aangekomen om daar de president af te zetten en te vermoorden. Tot zover zit er, voor mij althans, nog enige logica in het verhaal van ‘Civil War’.

Civil War

Veel gewelddadige en luidruchtige scènes

In de basis zou je kunnen zeggen dat ‘Civil War’ zich als een roadmovie presenteert. Gericht op het feit dat journalisten moeite zullen doen om de verschrikkingen van oorlog vast te leggen. Maar waar verslag wordt gedaan rijzen ook vragen en juist die antwoorden blijven gedurende de hele film uit. Daarnaast gaat de film elke vorm van discussie uit de weg en neemt het al helemaal geen standpunt in. Wat dan overblijft is kakofonie aan gewelddadige en luidruchtige scènes. Maar echter ook scènes die eraan toegevoegd lijken om het beeld maar op te vullen. Zo is daar bijvoorbeeld een niet afgebouwde kermis met een onheilspellend ijsco-kar-belletje. Teveel doet ook denken aan films zoals ‘Independence Day’ en ‘War of Worlds’.

Civil War

Verwacht geen antwoorden of een clou

De personages lijken ondergeschikt aan het verhaal en alleen maar gecast te zijn voor hun naam. Geen enkel personage wordt gekarakteriseerd. De manier waarop Jessie van amateur fotografe binnen een mum van tijd volleerd oorlogsfotograaf is, is bijna een belediging voor het vak.
Niemand is in de film echt met elkaar, maar sterker en belangrijker nog, met de film ‘Civil War’ verbonden. En zo gaat het gegeven over opoffering en moed geheel verloren. En zo mist het ook de clou voor de kijker, het voegt niets toe. Het legt niets uit en geeft vragen op antwoorden voor nu of in de toekomst. Daarnaast heeft regisseur Alex Garland er geen enkele moeite voor gedaan om de stad Washington enigszins realistisch over te laten komen. Je ziet zo dat dit opgenomen is een nagebouwde stad ergens in Atlanta.

Civil War

Voor de liefhebbers als Killing Fields en Apocolypse Now

Kortom ‘Civil War’ was niet mijn film en wellicht ook te ver uit mijn comfortzone. Door de titel en de filmposter ben ik ook wel een beetje op het verkeerde been gezet. Wanneer je echter een liefhebber bent van buiten proporties gewelddadige scènes en kan het geluid van een bom of geweerschoten je niet hard genoeg door de filmzaal klinken, dan heb je met ‘Civil War je ideale film te pakken. Ook fans van films zoals ‘Killing Fields’ en ‘Apocolypse Now’ zullen genieten.

Bekijk hier de trailer van Civil War

Specificaties Civil Wars

  • Releasedatum : vanaf 11 april 2024 in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 109 minuten
  • Taal: Engels, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: 16
  • Genre: Actie, Drama
  • Regie: Alex Garland
  • Acteurs: Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Wagner Moura, Cailee Spaeny
  • DistributeurJust Entertainment

Lees ook deze blogs

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.