Skip to Content

Back to Black, een geweldig eerbetoon aan Amy Winehouse.

Op de film ‘Back to Black’, die vertelt over het leven van Amy Winehouse zat een embargo tot na 9 april. Een embargo houdt in dat de filmmaatschappij bijvoorbeeld aan de filmjournalisten en filmrecensenten vraagt er voor een bepaalde datum op sociale media niet over te schrijven. Meestal heb ik daar geen moeite mee maar dit keer was het een lastige opgave. Toen ik afgelopen vrijdag, 5 april, de persvoorstelling, mocht bezoeken kon ik na afloop wel van de daken schreeuwen hoe goed ik deze film vind. Gelukkig mag ik het nu met jullie delen.

Back to Black

Dit is het verhaal van de film Back to Black

‘Back to Black’ is een ode aan één van de meest iconische muzieksterren van de 21e eeuw: Amy Winehouse. De film bevat veel van Amy’s hits en focust op haar buitengewone genialiteit en de humor en eerlijkheid waarmee ze alles wat ze deed, doordrenkte. Back to Black vertelt Amy Winehouses levensverhaal, van haar opvoeding en bruisende jaren in Londen tot haar intense reis naar wereldwijd succes, maar laat ook de donkere kant daarvan zien. Gedurende haar hele carrière tot aan haar tragische dood bleef de zangeres worstelen met haar demonen, haar roem en de toxische knipperlichtrelatie met haar grote liefde.

Amy Winehouse

Regisseur Samantha Taylor Johnson regisseerde ook Fifty Shades of Grey

Samantha Taylor Johnson is geboren in Londen. Na de scheiding van haar ouders verhuisde ze op haar negende naar East Sussex. Ook zelf bleek ze in eerste instantie minder gelukkig in het huwelijk. Ze scheidde na elf jaar van de man met wie ze twee dochters heeft. Echter in 2009 kreeg ze een tweede kans toen ze op de set van de film ‘Nowhere Boy’ een relatie kreeg met de acteur Aaron Johnson. Ze trouwden in 2012 en ook zij kregen samen twee dochters. Nowhere Boy ging over de jeugd van de Beatlezanger John Lenon. Voor haar regiewerk ontving ze een Bafta-nominatie. Haar tweede grote film was de mega kaskraker ‘Fifty Shades of Grey’.
Ze heeft vele prijzen en nominaties op haar naam staan en ze werd zelfs in 2011 benoemd tot Officier in de Orde van het Britse Rijk voor haar bijdrage aan de kunst.

Marisa Abela
Actrice Marisa Abela als Amy Winehouse (Links)

Actrice Marisa Abela lijkt sprekend op Amy Winehouse

Marisa Abela is de actrice die, overigens op een verbluffende manier, de rol van Amy Winehouse speelt. Marisa is geboren in 1996 en is een Britse actrice die bekend is van haar rol in de HBO-serie ‘Industry’ en ‘Sky-One’. Vanuit de basisschool volgende ze dramalessen bij de Theatre Workshop. In eerste instantie wilde ze rechten of geschiedenis studeren, maar ze besloot uiteindelijk toch om te gaan acteren. Naast de series speelde ze onlangs ook mee in de film ‘Barbie’. Daarna volgde direct de opnames voor de biopic ‘Back to Black’. Een personage waar ze overigens heel erg op lijkt en die ze tot in de details heel goed weet na te doen. Zo geloofwaardig dat je af en toe het idee hebt dat je naar de echte Amy Winehouse zit te kijken.

Back to Black

Een woordje vooraf van de regisseur

Iedereen die naar de persvoorstelling van de film ‘Back to Black’ mocht, ontving voorafgaande aan de voorstelling een statement van de regisseur. Daar zegt zij:

‘’Ik wilde een film maken vanuit Amy’s perspectief, door haar ogen. De enige plek waar haar waarheid gevonden kon worden, was in haar teksten en muziek. Ik besloot haar verhaal te vertellen via haar eigen woorden, vanuit de liedjes die ze schreef, de liedjes waarin ze haar ziel uitstortte. Ze zong over haar liefde, haar pijn, haar teleurstelling, allemaal doordrenkt van diepe emoties en vaak woest scherpe humor. Back To Black heeft vijf Grammy’s gewonnen en meer dan 16 miljoen exemplaren verkocht, en het is het raamwerk voor mijn film. Amy’s hartslag, luider bij elk liefdesverdriet, elk nummer is een devotionele uitstorting van haar liefdesverhaal tussen haar en Blake. Dit is een liefdesverhaal, het is ook een liefdesbrief aan haar, en het wordt verteld in haar stem, haar woorden en haar perspectief. Ze ziet alleen het goede, want liefde maakt blind.’’

Amy en haar liefde Blake
Amy en haar grote liefde Blake

Back to Black is een prachtig eerbetoon

Dan rest mij na het bekijken van de film ‘Back to Black’ alleen maar te zeggen of dat wat de regisseur probeerde over te laten komen ook zo overgekomen is: Ja, absoluut! Meer dan dat zelfs. Wat een ongelooflijk eerlijk, lief, schokkend, ruw en teder filmportret is dit geworden. Meer dan twee uur lang zit je als kijker verbijsterd in je stoel en geniet je tevens van het personage Amy zelf en haar fantastische, niet meer te evenaren muziek.

Om dan ook maar meteen te zeggen dat de zang van de actrice een hele goede poging is. Sommige zeggen dat ze niet in de buurt komt van Amy Winehouse, maar wees eerlijk, wie doet dat wel? Deze vrouw was uniek, en er zal niemand zijn die haar sound, maar vooral haar gevoel wat ze erin legt, kan bereiken. En juist dat gevoel hebben regisseur Samantha Taylor Johnson en actrice Marisa Abela inderdaad op een sublieme manier, in de film ;’Back to Black, naar voren weten te brengen. Amy was haar muziek, haar muziek was haar leven. Luister naar al haar albums en je volgt haar bestaan, in haar goede en slechte tijden.

Back to Black

Het leven van Amy Winehouse vanuit haar perspectief

De film ‘Back to Black’ heeft me tevens anders naar de vader van Amy Winehouse, maar bijvoorbeeld ook haar producer en zelfs Blake laten kijken. Door de pers en in andere documentaires werden deze nog wel eens weggezet als geldwolven en profiteurs. In deze film komt echter duidelijk naar voren dat Amy Winehouse een uniek persoon in alles was, maar ook zelfdestructief. Ze had een sterke wil en bepaalde in zowel haar werk, haar privé en in de liefde hoe het moest gaan. Verliep het anders dan nam de ‘Black – zwarte kant’ het van haar over.
Omdat ik niet verder in details wil treden kan ik alleen maar zeggen ga naar dit prachtige maar ook schokkende tribuut, en geniet van al die mooie muziek die ze ons gelukkig heeft na kunnen laten.

Back to Black
‘Amy Winehouse en haar vader’

Kijk hier alvast naar de trailer

Details over de film Back to Black

  • Releasedatum : vanaf 18 april 2024 in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 123 minuten
  • Taal: Engels, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: 12
  • Genre: Muziek, Drama, Biografie
  • Regie: Samantha Taylor Johnson
  • Scenario: Matt Greenhalgh
  • Acteurs: Marisa Abela, Eddie Marsan, Jack O’Connell, Lesley Manville
  • Filmdistributeur: Dutch Filmworks
Back to Black

Kijk ook eens deze films

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.