Skip to Content

Sleeping Dogs, een rechercheur worstelt met zijn geheugen

Na een aantal prachtige documentaires, natuur- en muziekfilms te hebben bekeken is het ook wel weer eens leuk om een thriller te gaan zien. Toch zit er in deze film ‘Sleeping Dogs’ ook een beladen onderwerp. Het gaat namelijk over geheugenverlies: Alzheimer. Al is dat onderwerp dan wel verbonden aan een moordzaak die opgelost dient te worden.

Het toeval wil dat ik onlangs een artikel las over trauma verwerking, met als naam de ‘Slapende honden’ methode. Dit is een vorm van therapie die niet gemotiveerde kinderen ontvankelijk maakt voor traumaverwerking. De omstandigheden en mogelijke barrières worden voor dat de behandeling begint in kaart gebracht. Zo kan het behandelplan op maat praktisch worden uitgevoerd staat er te lezen op diversen sites. Zover is het voor mij allemaal vrij onduidelijk. Ik ben dan ook heel benieuwd of de film ‘Sleeping Dogs’ ook maar iets met deze theorie te maken heeft of dat het toch meer verwijst naar het spreekwoord ‘geen slapende honden wakker maken’.

Filmposter

Dit is het verhaal van Sleeping Dogs

Een voormalig rechercheur, gespeeld door Russell Crowe, werkte voorheen bij de afdeling moordzaken. Hij kampt al een tijdje met geheugenverlies. Echter krijgt hij toch een oude moordzaak van tien jaar geleden toegewezen, waarbij een docent om het leven kwam. De rechercheur wordt gedwongen, ondanks dat hij zich niets meer van de zaak kan herinneren, een nieuwe blik op deze brute zaak te werpen. Naarmate het bewijs geheimen onthult, wordt hij geleid naar een ijzingwekkende waarheid.
Soms is het beter om geen ‘Sleepings Dogs’ wakker te maken.

Sleeping Dogs

Film is gebaseerd op ‘Boek der Spiegels’ van E.O. Chirovici

Het ‘Boek der Spiegels’ werd in 2017 wereldwijd een sensatie. Gelukkig kon ik het enthousiasme van de uitgeverijen en inmiddels duizenden lezers delen. Het is een verrassend boek, met een indrukwekkend begin en constant draaiende twisten. Soms weet je echt zelf niet meer hoe het zit of welke kant het op moet gaan. Dat is de kracht van dit boek. Dan is dat wel een hele uitdaging om dat over te gaan brengen naar het witte doek. Met een topacteur als Russel Crowe zou je denken dat de regisseur Adam Cooper dan goud in handen heeft. Overigens is ‘Sleeping Dogs’ het regie debuut van Cooper. Hieronder lees je of de film het boek heeft kunnen evenaren.

Sleeping Dogs

De film is niet te vergelijken met het boek

Helaas viel de film in zijn geheel wat tegen. ‘Sleeping Dogs’ komt niet helemaal goed uit de verf, mede omdat het niet helemaal duidelijk is in welk genre de film nu valt. Is het een thriller, een misdaadfilm of een mysterie? Tevens zijn het ook de acteurs die niet weten te overtuigen.

Vanaf het begin van de film is ieder personage al zo gekarakteriseerd dat wanneer je aan het einde van ‘Sleeping Dogs’ bent je niemand gegroeid is in zijn rol. Ze handelen en reageren, op het verassende einde na dan, allemaal zoals je zelf al als kijker het had ingevuld. De rollen zijn onderverdeeld in stereotypes. De wat smoezelige man die hulp krijgt van een blonde, lieflijke dame van de sociale dienst voorzien van bril en map in haar hand. En de ter dood veroordeelde zwarte Amerikaan. Ook zag ik nergens echt de link met het boek.

Rechercheurs

Regisseur en acteurs verstrikt in eigen verhaal

Het is net of de regisseur, de scenarioschrijvers en de acteurs zelf verstrikt zijn geraakt in de moeilijkheidsgraad van het verhaal. Daarentegen is het wel knap gedaan hoe de door Alzheimer geteisterde rechercheur ondanks zijn toestand zo goed te werk gaat. Hierin tegengehouden door zijn ex-partner die vindt dat hij de zaak moet laten rusten. Weer een geval van voorspelbaarheid. Het had wellicht beter geweest als de film ‘Sleeping Dogs’ zich meer gericht had op de toestand en het herpakken van rechercheur Roy zelf, dan alle gebeurtenissen die erbij gehaald worden.

Sleeping Dogs

De hoofdrol vraagt om een echte karakterspeler

De hoofdrol van Roy in ‘Sleeping Dogs’ wordt gespeeld door Russel Crowe. Dat is toch wel even het bespreken waard. Het zou een prachtige rol kunnen zijn gezien het gegeven dat je te maken hebt met een man die door een experimentele operatie weer langzaamaan zijn vermogen tot denken en onthouden terugkrijgt. Al gebeurt dat niet zonder slag of stoot. Om deze stemmingswisselingen neer te kunnen zetten heb je een acteur nodig die als een kameleon kan wisselen tussen gemoedstoestanden en acties. En ook al is Russel Crowe een hele goede acteur, hij is geen karakterspeler die met een blik of gebaar een heel andere personage kan neerzetten. Zelfs in de flashbacks, waar we hem terugzien in zijn tijd als rechercheur, zien we Crowe dezelfde man neerzetten als dat Roy in het heden is. Wellicht had een Nicholas Cage of Christiaan Bale het hier beter gedaan.

Acteur Russel Crowe
Acteur Russel Crowe

Meer een film voor de streamingdiensten

In het begin van de film worden er heel wat lijnen uitgezet. Als kijker vraag je je op een gegeven moment af hoe dit op het einde nog bij elkaar te halen is. Dit haalt dan ook wel enigszins het tempo uit de film. Toch blijkt het einde alsno verassend en roept het de vraag op: Is iemand goed als hij een ander voor een moord laat opdraaien en die persoon dat bijna met zijn leven moet bekopen?
Over het geheel genomen is ‘Sleeping Dogs’ een prima film. Al denk ik wel dat hij het beter zal doen op tv, bij de streamingsdiensten, dan op het grote witte doek.

Alzheimer

Een middag of avond doorbrengen in de bioscoop is natuurlijk zo en zo het beste uitje en daarom geven wij, in samenwerking met Independent Films , twee vrijkaarten weg voor de film ‘Sleeping Dogs’. Hieronder staat te lezen wat je moet doen om hierop kans te maken.

Kijk hier alvast naar de trailer van Sleeping Dogs

Specificaties bij de film Sleeping Dogs

  • Releasedatum : vanaf 21 maart in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 110 minuten
  • Taal: Engels, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: 16
  • Genre: Misdaad, thriller, drama
  • Regie: Adam Cooper
  • Acteurs: Russell Crowe, Karen Gillan, Márton Csókás, Tommy Flanagan, Thomas Wright, Harry Greenwood
  • DistributeurIndependent Films
Winactie

Lees hier wat je moet doen om kans te maken op filmtickets

OPTIE 1

  • Reageer onder de social media post van de winactie met wie jij graag ‘Sleeping Dogs’ wil zien.
  • Delen is lief en vergeet ons dan niet te taggen. Anderen taggen en ons volgen is ook lief.

Optie 2

  • Reageer onder deze recensie met wie jij graag ‘Sleeping Dogs’ wil zien.

EXTRA

  • Volg MamaScrapelle op social media indien mogelijk. We zitten op InstagramFacebookTikTokYouTube en/ of Pinterest. Like daar ook de winactie van ‘Sleeping Dogs’ voor een extra winkans
  • Delen van de winactie levert een extra winkans op. Tag MamaScrapelle als je dat doet.
  • Beide opties mag uiteraard ook.

Over ongeveer twee weken krijgt de winnaars van de vrijkaarten voor de film ‘Sleeping Dogs’ een bericht via de mail of pb.

Klik hier voor meer informatie over films voor volwassen

Films voor volwassenen in de bioscoop – een overzicht 2024

footer-7






Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paulien

Sunday 7th of April 2024

Met mn man😁

Jolijn Doelman

Wednesday 3rd of April 2024

Ik maak graag kans om met mijn vriend te gaan!

Esther

Tuesday 2nd of April 2024

Ik ga graag met mijn zoon hier naar toe met mijn dochters doe ik vaak een meiden avond en de jongens worden vaak vergeten !!

tamara roos

Sunday 24th of March 2024

Ik zou hier graag met mijn man naar toe gaan en anders met een goede vriendin van mij. Zij houden net als ik van dit genre films en zullen zeker niet halverwege de film weglopen. Om een leuke avond te hebben (zonder kids) hoef je niet altijd te praten, maar kan rustig naast elkaar zitten en genieten van een film al voldoende zijn :-)

Suleika

Saturday 23rd of March 2024

Ik ga hier graag samen met mijn man heen! Ik vind wel vaker dat als je het boek hebt gelezen de film wat tegenvalt. Maar een avondje bioscoop is altijd leuk!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.