Skip to Content

Bosspel verjaardagsfeestje – een kinderfeestje in de buitenlucht

Een verjaardagsfeestje in het bos is een toffe ervaring voor kinderen. De natuurlijke omgeving biedt een speeltuin vol mogelijkheden voor avontuur en verbeelding. Hier zijn enkele tips om van het bosspel verjaardagsfeestje van je kind een onvergetelijke gebeurtenis te maken.

Uitnodigingen met een bosaccent

Geef de toon al aan met uitnodigingen* die de kinderen meenemen naar het magische bos. Voeg bijvoorbeeld een kleine schatkaart toe die leidt naar de feest locatie. Versier de uitnodigingen met afbeeldingen van bomen, dieren en elfjes. Afhankelijk van het gezelschap natuurlijk en of het voor jonge of oudere kinderen is. Ik zal straks verschillende inspiratie geven voor het bosspel verjaardagsfeestje!

bosspel verjaardagsfeestje

Feestelijke bosversieringen

Voor jonge kinderen transformeer je de feest locatie thuis alvast om in een betoverend bos. Hang slingers van kunstmatige bladeren op, versier met kleurrijke bloemen en plaats kleine bosknuffels* rondom. Creëer een betoverende sfeer met zacht licht, zoals lantaarns of sprookjeslichtjes, om het bos bij zonsondergang na te bootsen.
Je kunt zelfs een geur inzetten met bosgeuren en achtergrond geluiden van een bos. Kinderen komen direct in de sferen natuurlijk.

Maar misschien heb jij de bos locatie wel praktisch in je achtertuin staan en kun je gewoon direct buiten starten! Ook dan is het alsnog tof om bijvoorbeeld grote bosknuffels in het bos te plaatsen en wat leuke verlichting op te hangen.

Voor grotere kinderen is dit niet altijd meer nodig. Die willen gewoon zo snel mogelijk de cadeautjes geven, het lekkers eten en dan op weg naar het bos om de bospelletjes van het verjaardagsfeestje te doen.

Bosspel verjaardagsfeestje – verkleden?

Laat de kinderen zich verkleden als hun favoriete boswezens. Denk aan elfjes, kabouters, dieren of zelfs boomgeesten. Dit voegt een extra dimensie van fantasie toe aan het feestje en maakt het bosspel nog levendiger.

Grotere kinderen laat je vooral camouflage kleding* aantrekken en zorg voor stevige schoenen voor het bosspel verjaardagsfeestje losbarst!

bosspel verjaardagsfeestje
Foto door Ron Lach : via pexels

Bosspel verjaardagsfeestje – Schattenjacht door het bos

Organiseer een schattenjacht om de kinderen op een boeiende manier door het bos te leiden. Maak een schatkaart en verstop kleine schatten zoals snoep of kleine cadeautjes op verschillende locaties. Elk kind kan aanwijzingen volgen om de schatten te ontdekken. Dit kan het eerste bosspel van het verjaardagsfeestje zijn met jonge kinderen, maar ook met oudere kinderen natuurlijk. Je kunt er namelijk ook een speurtocht van maken waarbij ze bij elke gevonden plek weer nieuwe spelletjes gaan spelen in het bos.

Bedenk van te voren goed of je een redelijk afgescheiden stuk bos hebt waar bijna niemand komt, of dat het een druk bezocht bos is. Bij het laatste moet je voor de bosspellen maar beter alles meeslepen steeds of bij elk onderdeel iemand hebben zitten die de wacht houdt.

Kinderfeestje in het bos – Natuurlijke kunstwerken

Laat de creativiteit van de kinderen bloeien door natuurlijke kunstwerken. Verzamel bladeren, twijgen en bloemen voor het maken van kransen, schilder stenen met kleurrijke ontwerpen of maak bloemenkettingen. Dit geeft de kinderen de kans om hun eigen kunstwerken te maken en ze kunnen deze mee naar huis nemen als aandenken aan het feestje. Dit is zowel in de lente, zomer als herfst leuk om te doen. Elk seizoen brengt weer andere schatten waar mee geknutseld kan worden.
Denk ook aan een kijkdoos maken van schoenendozen en de gevonden voorwerpen in het bos. Perfect als het regent om achter de hand te hebben tijdens het verjaardagsfeestje in het bos.

Bosbingo – Bosspel verjaardagsfeestje

Bereid bingokaarten voor met afbeeldingen van dingen die je in het bos kunt vinden, zoals verschillende soorten bomen, dieren of bloemen. Geef de kinderen de opdracht om deze items te zoeken en af te vinken terwijl ze door het bos wandelen. De eerste die een rij of kolom vol heeft, roept ‘Bingo!’ en wint een klein prijsje.

Wederom kun je deze activiteit tijdens als bosspel ook binnen doen met het verjaardagsfeestje. In dat geval zorg je voor voldoende plaatjes die corresponderen met cijfers en gebruik je een ouderwetse bingomolen* om dit spelletje te spelen.

Grotere kinderen laat je in 2 teams het bos ingaan. Het ene team verstopt links in het bos de kaarten, het andere team rechts in het bos. Geef elk team 10 minuten de tijd om te verstoppen en dan weer bij de verzamelplek te verzamelen. Even aftellen en dan in elkaars gebied laten zoeken. Welk team vind de bingokaarten als eerste? (Tip maak de kaarten niet te klein en maak afspraken dat er altijd minimaal 1 cm te zien moet zijn vanaf de grond).

Picknick in het bos

Natuurlijk moet er ook gedronken en gegeten worden na alle bosspelletjes tijdens het verjaardagsfeestje.

Bladvormige sandwiches: Maak sandwiches in de vorm van bladeren met behulp van uitsteekvormpjes*. Gebruik verschillende soorten brood en vul ze met favoriete ingrediënten van de kinderen. Presenteer ze op een dienblad bedekt met groene slabladeren voor een extra bosachtig effect.

Fruitkevers: Maak fruitkevers door stukjes fruit op spiesjes te steken in de vorm van kevers. Gebruik druiven of bessen als lichaam en plakjes appel of peer als vleugels. Voeg kleine stukjes selderij of wortel toe als voelsprieten.

Cupcakes met eetbare bloemen: Bak cupcakes en versier ze met eetbare bloemen. Je kunt bloemen van fondant* maken of bestel echte bloemen die veilig zijn om te eten, zoals viooltjes of goudsbloemen.

Paddestoelcupcakes: Bak cupcakes in de vorm van paddenstoelen en laat de kinderen ze versieren met glazuur, sprinkles en eetbare glitter. Deze schattige traktaties passen perfect bij het bosachtige thema.

Dierenkoekjes: Bak koekjes in de vorm van bosdieren, zoals eekhoorns, uilen of herten. Laat de kinderen deze koekjes versieren met glazuur en kleurrijke snoepjes.

Bosbessenlimonade: Serveer verfrissende bosbessenlimonade in leuke bekers. Voeg wat verse bosbessen toe voor extra smaak en decoratie. Je kunt zelfs kleine parasols gebruiken om het drankje nog feestelijker te maken.

Notenmix: Stel een notenmix samen met verschillende soorten noten, gedroogd fruit en chocolade. Serveer het in kleine bakjes zodat de kinderen zelf hun mix kunnen maken.

Bosvruchten salade: Maak een verfrissende salade met bosvruchten zoals aardbeien, bramen en bosbessen.

Zorg ervoor dat je voldoende water en andere drankjes hebt om de dorst van de kinderen te lessen na al het spelen en genieten van het bos-thema eten. Met deze smakelijke en creatieve traktaties wordt de picknick in het bos een onvergetelijk feest voor de kinderen.

natuureducatie
Foto door cottonbro studio: via pexels

Natuureducatie en ontdekkingstocht tijdens het kinderfeestje in het bos

Voeg een educatief tintje toe aan het feestje door een lokale natuurgids uit te nodigen. De gids kan de kinderen vertellen over de lokale flora en fauna, interessante weetjes delen en misschien zelfs een kleine ontdekkingstocht leiden. Dit maakt het verjaardagsfeestje in het bos niet alleen leuk, maar ook leerzaam.

Bosspellen verjaardagsfeestje voor grotere kinderen

Zoals beloofd geef ik ook nog wat tips voor bosspellen verjaardagsfeestje met grotere kinderen.

  • Levend stratego* Speel het met kaarten en zorg voor een blauwe en rode vlag. Hoe meer kinderen hoe meer kaartensets je nodig hebt.
  • Lasergamen* Deze kun je ook huren eventueel
  • Dieren geluiden spel: Laat een paar kinderen (of begeleiders) zich in het bos verstoppen en dierengeluiden maken. Wie heeft als eerste alle dieren gevonden?
  • Spons-Relay Race: Vul sponzen met water en verdeel de kinderen in teams. Laat ze een vooraf bepaald parcours afleggen terwijl ze de spons boven hun hoofd houden. Het doel is om zoveel mogelijk water in een emmer te krijgen. Dit kan een leuke en verfrissende activiteit zijn, vooral op warme dagen.
  • Bos-Bouwproject: Verdeel de kinderen in teams en geef ze de opdracht om met natuurlijke materialen (takken, bladeren, stenen) een hut of kunstwerk te bouwen. Laat ze hun creativiteit de vrije loop en beoordeel de resultaten aan het einde.
kampvuur marshmallows kinderfeestje in het bos bosspel verjaardagsfeestje
Foto door KATRIN BOLOVTSOVA: via pexels

Vuurkorf en marshmallow roosteren

Als de feestlocatie dit toelaat, kun je een vuurkorf opzetten waar kinderen marshmallows kunnen roosteren. Zorg voor voldoende toezicht en materialen zoals een emmer water voor veilig roosteren. Dit voegt een avontuurlijk element toe aan het feest en creëert een gezellige sfeer.

Helemaal gaaf als je de (grotere) kinderen eerst met een zakmes een tak laat schoonmaken om aan hun eigen tak de marshmallows te roosteren tijdens het kinderfeestje in het bos. Uiteraard geef je de kinderen eerst duidelijke instructies om van zich af te schrapen en dit met rust en beleid te doen. We willen het kinderfeestje in het bos wel veilig laten zijn!

Bosspel verjaardagsfeestje – Souvenirs voor bosontdekkers

Geef de kinderen kleine rugzakjes met bosontdekkersspullen, zoals een vergrootglas *, notitieboekje en misschien zelfs een klein kompas *.

Lees ook deze blogs

Footer3
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.