Skip to Content

Harry Potter kinderfeestje – een magische dag

Het is geweldig om het kinderfeestje van je kind een thema mee te geven. Zo beschreven we op MamaScrapelle al eens een LEGO kinderfeestje, een LOL suprise kinderfeestje en een Encanto feestje. Vandaag is het Harry Potter kinderfeestje aan de beurt. In deze blog vind je allerlei tips voor een magische dag voor jouw kind en al zijn/haar beste vrienden!

Harry Potter kinderfeestje

Let op! Maakt u gebruik van een ad-blocker? In deze blog maak ik veel gebruik van handige doorlink plaatjes! Zet hem dus even uit als je deze wil zien.

Voorbereidingen Harry Potter kinderfeestje

Om het Harry Potter feestje helemaal geslaagd te laten zijn is het verstandig om op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Daarbij kun je heel goed gebruik maken van de verschillende Potterheads boeken. Daarnaast kun je versiering bestellen in het thema en zorg je natuurlijk voor leuke uitnodigingen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld brieven van Zweinstein namaken. Met een vuurtje kun je de rand van een wit A4 ‘oud en perkament-achtig’ laten lijken. Zet de informatie over het feestje er met sierlijke letters op.

Het is belangrijk om goed na te denken hoeveel kinderen je kind mag uitnodigen. Hier zijn verschillende ideeën over. De ene ouder vindt dat alle kinderen uit de groep moeten worden uitgenodigd, de ander vindt dat je in ieder geval kinderen waar jij bent uitgenodigd ook teruggevraagd moeten worden en weer anderen laten het helemaal vrij. Wij laten onze kinderen meestal evenveel gasten kiezen als hun leeftijd. Dus toen mijn dochter 7 jaar werd, mocht ze 7 kinderen uitzoeken.

Maar misschien wil je juist wel een groot feestje en ga je aan de slag met de sorteerhoed en maak je 4 teams die tegen elkaar gaan strijden. Dan heb je wel wat meer kinderen nodig.

Duur van het Harry Potter feestje

Bedenk ook goed hoe lang het kinderfeestje gaat duren. Mijn gouden tip is: maak het niet te lang. Kinderen zijn vaak best gespannen voor het feestje en je eigen kind heeft vast nog meer festiviteiten rondom zijn verjaardag. Je merkt ook dat kinderen zich enorm ‘opladen’ voorafgaand aan het feestje en daarna echt heel moe zijn. Meestal laat ik het feestje maximaal 3 uur duren.

Als de gasten zijn gekozen en de uitnodigingen zijn verstuurd, dan kan de verdere voorpret beginnen! Zo is het natuurlijk geweldig om een taart te maken in het thema. In het boek De bakschool voor Potterheads – eenvoudig magisch bakken staan verschillende Harry Potter taarten voor een geweldig kinderfeestje. De uitleg is vrij gemakkelijk en goed te volgen. Voor iedereen te doen wat ons betreft!

Bakideeën voor een Harry Potter feestje

Als alle kinderen binnen zijn gekomen op het Harry Potter kinderfeestje begint het uitpakken van de cadeautjes. Je kunt dit op een magische manier doen, door bijvoorbeeld de cadeautjes te verstoppen. Dan maak je het donker in de kamer, gordijnen dicht en lampen uit, en mag de jarige met een zaklamp op zoek gaan. Als de cadeautjes zijn uitgepakt is het tijd voor iets lekkers!

Dit is het moment om je Harry Potter taart aan te snijden en er lekker van te smikkelen. Je kunt natuurlijk ook de kinderen zelf cupcakes laten maken tijdens het kinderfeestje. Dit is gelijk een leuke activiteit. In het boek De bakschool voor Potterheads staan verschillende cupcakes, waaronder deze Pixie. Mijn dochter van 9 heeft deze al even uitgeprobeerd thuis.

Een andere simpele snack uit het boek zijn de Halloween hoedjes, gevuld met snoep. Ook die hebben we thuis even uitgeprobeerd.

Harry Potter speurtocht

Een Harry Potter-speurtocht is een geweldige manier om de magische wereld van Harry Potter tot leven te brengen tijdens een kinderfeestje of een evenement. Hier zijn enkele ideeën om je eigen Harry Potter-speurtocht te organiseren:

 1. Creëer een verhaallijn: Bedenk een spannend verhaal dat past in de wereld van Harry Potter. Bijvoorbeeld, de kinderen kunnen op zoek gaan naar gestolen toverstokken of proberen een geheimzinnige betovering te verbreken.
 2. Bepaal locaties: Kies locaties waar de speurtocht zich zal afspelen. Dit kunnen plekken in je huis of in de tuin zijn. Geef elke locatie een passende naam, zoals “Zwerkbalveld,” “Het Verboden Bos” of “Wegisweg.”
 3. Maak aanwijzingen: Schrijf aanwijzingen of raadsels die de kinderen van de ene locatie naar de andere leiden. De raadsels kunnen verwijzen naar personages, spreuken of gebeurtenissen uit de Harry Potter-boeken en films.
 4. Verstop “magische voorwerpen”: Plaats voorwerpen die in de Harry Potter-wereld passen op elke locatie, zoals toverstokken, flessen toverdrank of gouden sikkels. De kinderen moeten deze voorwerpen vinden om het volgende raadsel op te lossen.
 5. Laat ze “spreuken” uitspreken: Bedenk enkele eenvoudige “spreuken” die de kinderen moeten uitspreken om aanwijzingen te onthullen of objecten te laten verschijnen. Bijvoorbeeld, “Alohomora” om een afgesloten doos te openen.

Nog een paar tips voor de speurtocht

 1. Voeg personages toe: Vraag vrienden of familieleden om zich te verkleden als personages uit Harry Potter, zoals Harry, Hermelien of Hagrid. Ze kunnen de kinderen helpen of hen uitdagen met extra raadsels.
 2. Gebruik Harry Potter-rekwisieten: Versier de locaties met Harry Potter-rekwisieten, zoals Zweinstein-vlaggen, bezemstelen, toverstokken en boeken. Dit zal de sfeer van de speurtocht versterken.
 3. Beloningen en prijzen: Zorg voor kleine prijzen of beloningen voor de kinderen die de speurtocht voltooien. Dit kunnen Harry Potter-boeken, snoepjes in toverdrankflesjes of andere gerelateerde items zijn.
 4. Organiseer een eindfeest: Sluit de speurtocht af met een Harry Potter-thema-feestje, inclusief lekkernijen uit de boeken en films, zoals boterbier, chocoladekikkers en pompoentaart.

Deze Harry Potter-speurtocht zal de kinderen een spannend en magisch avontuur bieden in de wereld van heksen en tovenaars. Vergeet niet om de veiligheid van de kinderen in acht te nemen en toezicht te houden op de activiteiten.

Harry potter spelletjes kinderfeestje

De volgende activiteiten zijn leuk om op het feestje te spelen:

 • Het spelen van Zwerkbal. Zorg voor wat hoepels, een kleine gouden bal, een zachte bal om elkaar uit te schakelen middels trefbal en een iets hardere bal om door de hoepels heen te gooien. Middels lummelen kun je dan proberen de gouden snaai af te pakken.
 • Het doen van een magische speurtocht. Zet vooraf een leuke speurtocht af in de wijk en laat de kinderen op zoek gaan naar Gouden Snaai.
 • Het drinken van toverdranken. Laat de kinderen verschillende kleuren drinken kiezen, zonder er vooraf bij te zeggen wat het is.
 • Na het drinken van de toverdranken kun je ‘magische proefjes‘ doen, je kunt hier bijvoorbeeld het wetenschapslab bij gebruiken.
 • Lekker naar buiten voor een bezemsteelrace! Pak twee bezems en zet een parcourtje uit. Houd het simpel, laat de kinderen ‘op hun bezemsteel’ het parcours lopen.

Nog een paar ideeen

 • Sorteerhoedceremonie: Laat elk kind beginnen met het verdelen in een van de vier Zweinstein-huizen (Griffoendor, Huffelpuf, Ravenklauw en Zwadderich). Dit kan worden gedaan met behulp van een sorteerceremonie waarbij je een hoed en een bijpassende huisvlag gebruikt.
 • Toverspreukenwedstrijd: Organiseer een wedstrijd waarbij de kinderen Harry Potter-achtige toverspreuken uitspreken (bijvoorbeeld “Lumos” om een zaklamp aan te steken). Laat ze creatief zijn met de namen van hun eigen spreuken.
 • Tovertoverstokken knutselen: Laat de kinderen hun eigen toverstok maken met ambachtelijke materialen zoals stokjes, verf, glitter en lijm.
 • Zweinstein-examen: Maak een Zweinstein-examen met vragen over de boeken en films. Laat de kinderen samenwerken in teams om de vragen te beantwoorden.

Leg over de tafel een zwart kleed, verdeel er wat sterren overheen en steek wat kaarsjes aan. Je krijgt direct de magische Harry Potter sfeer op het kinderfeestje. Daarnaast is het leuk om op de achtergrond muziek van Harry Potter te draaien. Je kunt kinderen bij binnenkomst door middel van de Sorteerhoed (gemakkelijk zelf te maken) indelen in een onderdeel van Zweinstein. Kortom…. genoeg te bedenken!

Sluit het feest af met het kijken naar een van de Harry Potter-films met popcorn en snoep in Harry Potter-stijl.

Creatief aan de slag tijdens het Harry Potter kinderfeestje

Als je kind al iets ouder is en gek van Harry Potter, dan kun je tijdens het feestje ook aan de slag met het maken van echte tekeningen. Het boek De tekenschool voor Potterheads is hier erg geschikt voor. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe kinderen Hagrid, Harry Potter, maar ook toverstokken, bomen en Hedwig kunnen tekenen. Niet gemakkelijk, wel fantastisch voor creatieve kinderen!

Zorg voor goede tekenspullen en een canvas en laat ze hun eigen schilderij maken! Hoe tof is dat. Misschien kun je wel een tekenworkshop er aan vast koppelen en iemand inhuren om een lesje te geven.

Het feestje is natuurlijk helemaal geslaagd als de kinderen nog iets leuks mee naar huis kunnen krijgen. Dit kun je ook zelf maken! Ben je een beetje creatief? Ga dan aan de slag met het boek De haakschool voor Potterheads. Maak een miniatuur Harry Potter als fantastisch aandenken aan het kinderfeestje. In het boek staan vele figuren, op een duidelijke wijze uitgelegd met mooie foto’s van het beoogde resultaat.

Potterheads

Boeken Potterheads

Ben je enthousiast geworden over het Harry Potter kinderfeestje en lijkt jou het ook zo ideaal om deze drie boeken er bij te gebruiken? Of ga je helemaal geen feestje houden, maar lijken de boeken je sowieso erg leuk? Je kunt de boeken bestellen bij je lokale boekhandel of door hier te klikken. De Potterheads boeken zijn prachtig vormgegeven.

De tekenschool voor Potterheads is gemaakt door Berrin Joost. Het boek bevat een heel aantal magische basistips. Deze tips gaan over materiaalgebruik, kleurgebruik en zelfs een hoofdstuk over het maken van duidelijke contouren. Kinderen leren er een goede lichaamsopbouw te tekenen, te werken met schaduwen en basisprincipes voor het tekenen van haar. Daarna worden de betoverende figuren elk in 5 stappen toegelicht.

De haakschool voor Potterheads is gemaakt door Jacqueline Annecke. Ook dit boek begint met de grondbeginselen van het haken. De technieken worden uitgebreid beschreven, met handige plaatjes. De 25 projecten zijn ingedeeld in drie niveaus. Eenvoudig, gemiddeld en moeilijk. Bij elk project staat hoe groot de figuren worden en welk materiaal je nodig hebt. Een overzichtelijk, aantrekkelijk vormgegeven boek!

De bakschool voor Potterheads, echt een aanrader voor het Harry Potter kinderfeestje, is gemaakt door Monique Ascanelli. Ook dit boek begint met de grondbeginselen, ideaal voor een beginner zoals ik. Tips en trics voor het maken van basisdeeg, het opspuiten van creme, het maken van een tijdplan en de taartverdeling. Echt top! Daarna volgen er 40 gloednieuwe recepten. Voor ieder wat wils. De drie boeken zijn uitgegeven door uitgeverij Kosmos, ook bekend van het bakboek van de Zoete Zusjes.

Heb je nog aanvullingen voor het Harry Potter kinderfeestje? Ik hoor ze graag! Veel plezier met de voorbereidingen!

Meer Harry Potter?

Wil je meer Harry Potter? Lees dan hier verder:

Meer Kinderfeestjes?

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.