Skip to Content

Surfen – een activiteit voor jong en oud in de buitenlucht

Altijd al eens willen surfen? Je moet het gewoon een keer doen. Voor Vaderdag hebben wij even geleden een surfles cadeau gedaan. Mijn dochter samen met mijn man een uurtje surfles. Dit is zo bevallen dat er inmiddels al meerdere malen is gesurft. Met een kinderfeestje en een paar keer met wat vriendinnen. Maar wat kan je verwachten van het sporten op het strand en in de zee?

Je eerste surfles

De lol begint eigenlijk al met het aantrekken van het wetsuit. Hoewel het er comfortabel uitziet is het aantrekken van zo’n pak op zich al een work-out. Veelal zijn de pakken al nat. Op een surfschool hebben ze meerdere pakken in verschillende maten die netjes worden uitgespoeld na gebruik. Als je geschuurd door het zand eindelijk in het surfpak zit moet je met je surfplank naar zee. Voor de kinderen valt dit altijd een beetje tegen. Daarna volgt er een korte warming up en natuurlijk de instructies.

Een surfplank is je beste vriend

De instructeur verteld hoe je op de surfplank kan gaan staan. Eerst peddel je op je surfplank met de golf mee tot deze op het hoogste punt is. Vervolgens duw je jezelf omhoog en onder je en spring je met beide voeten op de plank. Tenminste, dat is de bedoeling. Na wat oefenen van deze techniek op het strand is het vooral veel doen en proberen in het water. Het gevoel krijgen. De gezichten als het dan eenmaal gelukt is om te gaan staan is geweldig. En dan is het de kunst om zo lang mogelijk te blijven staan.

Relaxen als een surfdude

Na zoveel inspanning met surfen in de zee moet die plank natuurlijk ook weer terug naar de surfschool. Eenmaal daar moet ook dat surfpak weer uit. Net als het aandoen vergt dit wat oefenen. Surfpakken worden netjes uitgespoeld en weer opgehangen voor de volgende groep. Zelf kan je altijd heerlijk onder een warme douche stappen. In Scheveningen heb je een surfschool die ook een restaurant met terras biedt om lekker nog wat te eten of te drinken. Hier lopen allemaal mensen met half aangetrokken surfpakken rond. Want ja, je moet er natuurlijk wel laten zien dat je een echte surfer bent. En je bovenlichaam mag best wat zonnestralen pakken natuurlijk!

Surf kinderfeestje

surfen

Omdat de surflessen zo leuk waren heeft mijn dochter ook een keer een surf kinderfeestje gegeven. Echt lachen met die meiden. Je ziet ook dat de één meer gevoel heeft voor surfen dan de ander. Als de zee wat ruwer is zal het voor sommige kinderen in het begin best spannend zijn. Alleen eenmaal bezig gaat iedereen helemaal gefocust proberen op die surfplank te komen. En iedereen vind het leuk. Of het nu wel of niet gelukt is om op de plank te staan. De lol in het water is enorm. Zelfs de temperatuur speelt geen rol. Wij hebben nu een aantal keer een surfles genomen. In Hoek van Holland en Scheveningen is er een ruime keus aan surfscholen en mogelijkheden voor kinderfeestjes. Er zijn zelfs surfkampen in de zomervakantie. Een week lang surfen en spelen op en rondom het strand en in de avond gewoon thuis slapen.

Surfen is voor iedereen

Surfen is niet alleen leuk voor kinderen maar ook voor volwassenen. Heerlijk in de zee. En ineens is je concentratie op een golf enorm. Is ie hoog genoeg en red ik het om op tijd te gaan peddelen. Timing, concentratie, balans en vooral lol beleven in die enorme zee. Huur eens een surfplank als je op het strand bent (als de zee rustig is) of neem een uurtje les. Surfpakken zijn meestal beschikbaar en zeker nodig. Via de surfschool krijg je ook te horen of het verantwoord is te gaan surfen. En indien je geen geoefende surfer bent en de golven wild zijn moet je sowieso niet zonder begeleiding de zee in.

Pas op: eenmaal op een surfplank gestaan? Je wilt meer en vaker. Dit is echt een heerlijke sport in de buitenlucht waarbij vooral de hoogte van de golven van invloed is. Je kan deze sport van april tot oktober bij de verschillende surfscholen beoefenen. Is dit niet koud? Nee, je hebt immers een surfpak aan die je lichaam warm houdt en je bent constant in beweging. Gewoon een keer doen!

Kijk ook deze blogs

Footer1

Esther
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heidi

Saturday 17th of April 2021

• Wat leuk is deze. Ik zelf hou van surfers om naar te kijken. Maar nog nooit zelf gedaan. Wie weet ooit dat ik dat eens ga doen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.