Skip to Content

Hoe organiseer je een kinderfeestje – Een blog met 15 tips

Alweer 4 jaar lang heb ik ervaring met echte DIY kinderfeestjes. Ik doe dit altijd met veel plezier en ben er maanden mee bezig. Nou ja niet elke dag natuurlijk, maar ik begin wel op tijd met de voorbereiding. Soms krijg ik van andere ouders te horen dat ze verbaast zijn dat ik er zoveel werk in stop en dat het vast heel duur is allemaal. Maar als je het slim aanpakt, dan valt dat allemaal reuze mee. Ik denk serieus dat ik minder geld kwijt ben dan een feestje in een binnenspeeltuin, en de meiden houden er ook altijd leuke dingen aan over. Hoe organiseer je een kinderfeestje dan? Daar geef ik antwoord op in deze blog met 15 tips!

lol kinderfeestje

Hoe organiseer je een kinderfeestje? Tip 1

De eerste tip op de vraag hoe organiseer je een kinderfeestje is : Begin op tijd. Ja echt waar. Het klinkt dom, maar de voorbereiding is het halve werk. Dochterlief is 24 maart jarig. Vaak vraag ik in oktober al of ze weet welk thema haar volgende kinderfeestje moet hebben. Zo organiseerde ik samen met het blogteam al een paar gave feestjes:

Tip 2: Wie nodig je uit?

uitnodigingen lol surprise

Als je het thema weet is het ook handig om te bedenken hoeveel gasten je kind mag uitnodigen op het kinderfeestje. Immers weet je zo ook hoeveel je van alles nodig hebt. Sommige mensen laten een kind de leeftijd in kinderen uitnodigen, anderen hanteren een maximum aantal van 6 kinderen. En weer anderen kijken gewoon naar de vriendenclub van hun kind. Natuurlijk ligt dit ook weer een beetje aan je budget. Hoe organiseer je een kinderfeestje heeft te maken met veel vragen die je voor je zelf moet beantwoorden. Zeker als je op tijd begint kan er altijd wel een vriendje of vriendinnetje bij komen. Ik zorg altijd dat ik bij materialen die ik aanschaf 2 extra heb. Voor het geval iets kapot gaat, of als er een extra kindje bij komt.

Tip 3: houd aanbiedingen in de gaten!

Zodra je weet welk thema het feestje mag worden begin ik met een rondje Pinterest, daarna een rondje AliExpress en als laatste houd ik de aanbiedingen bij Lobbes in de gaten. Maar ook duik ik een op = op winkel in en kijk bij winkels als de Action. Zo vind ik leuke dingen voor in de tasjes om mee naar huis te geven, decoratie materiaal en vaak ook dingen om te doen bij het feestje. Een financiele tip dus bij de vraag hoe organiseer je een kinderfeestje. Het scheelt echt veel geld en zeker bij sites als AliExpress moet je rekening houden met een lange levertijd. Ook doe ik van te voren wat speurwerk op internet naar hoe anderen het feestje hebben gehouden. Volgend jaar wil ik bijvoorbeeld een Harry Potter kinderfeestje geven en op deze site vond ik al heel wat handige tips.

Tip 4: Denk na over wat je aan kan qua energie

De derde tip heeft te maken met je energie en het aantal handen wat je komt helpen. Zelf kost het mij niet veel energie als ik 14 meiden om me heen zou hebben. Maar voor anderen zou dat echt een ramp zijn. Daarbij vind ik het altijd wel gezellig om een maaltijd erbij te combineren dus of de lunch of het avondeten.

Voor corona vroegen we de ouders altijd nog even binnen om te borrelen gezellig. Leuk om de ouders wat beter te leren kennen dan die korte vluchtige gesprekken op het schoolplein of bij het ophalen van speelafspraakjes. En voor de kinderen ook een gezellige afsluiting van de dag. Hoe organiseer je een kinderfeestje? Let dus wel altijd op wat je zelf aankan. Dochterlief haar kinderfeestjes duren vaak zo’n 5 a 6 uur, maar als jij 3 uur genoeg vind is dat ook genoeg. Hou het voor alle partijen vooral gezellig!

Tip 5: Vraag of er allergieën zijn

Niks zo vervelend als alles al in huis komen en er achter komen dat een kind een voedselallergie heeft. Check bij nieuwe vriendinnen en vrienden dus altijd even of er een voedselallergie is. Sowieso handig bij elke speelafspraak. De meeste kinderen kunnen zelf heel goed aangeven wat ze wel of niet mogen. Ook kinderen met suikerziekte kunnen vaak alles eten, maar ouders vinden het toch extra fijn als je alles wat je van plan bent samen afstemt zodat ze alvast wat berekeningen kunnen doen.

Tip 6: Hoe organiseer je een kinderfeestje? Eten en drinken

Mijn vierde tip betreft het eten en drinken. Ik hou niet van bakken. Dat komt mede omdat ik lactose en sacharose intolerant ben en het veel werk is om wat lekkers voor mezelf te maken. Ik hou van simpel en snel en dat kost me ook weer minder energie. Voor een lunch maak ik dus tosti’s, broodjes knakworst of een stapel pannenkoeken die ik van te voren al kan maken. Zet ze op een pan met heet water en ze blijven wel even warm terwijl je de kids van school ophaalt voor het kinderfeestje.

Als drinken maak ik van te voren kannen limonade of lekker fruitwater.

hoe organiseer je een kinderfeestje hema taart

Voor de taart bestel ik een leuke fototaart bij de HEMA. Daar kunnen kinderen zelf hun taart helemaal naar eigen wens versieren. De voorpret kan zo al vroeg beginnen en is extra leuk aldus dochterlief!
Tussendoor krijgen de meiden een zakje chips en een monkeyplatter vol rauwkost. Die platter kun je van te voren al bereiden door paprika in repen te snijden, plakjes komkommer, snoeptomaatjes, snoepworteltjes en vaak doe ik er nog iets van fruit bij als plakjes appel of druiven. Ideaal ook om neer te zetten bij een borrel als het feestje om 5 uur eindigt.

Voor het avondeten haalden wij dit keer een emmer patatjes, daar kun je ook lekker knakworsten bij doen of een snack uit de frituur of airfryer.

Tip 7: Hoe organiseer ik een kinderfeestje? Kleurplaten!

hoe organiseer je een kinderfeestje kleurplaten

Bij alle kinderfeestjes die ik heb georganiseerd zorgde ik altijd voor een stapel kleurplaten. Er zijn altijd wel kinderen die sneller klaar zijn met een knutsel en die kunnen dan even tussendoor lekker kleuren. Echt een kinderhand is snel gevuld en ze vinden het gezellig om even ontspannen te kleuren. Zorg wel voor stiften die het doen en dat alle kleurpotloden een punt hebben.

Wat ik ook nog wel eens extra neerzet is wat klein knutselmateriaal waarmee ze hun kleurplaat nog extra kunnen versieren. Zet alleen geen glitterlijm neer. Dat heeft lang nodig om te drogen en alles komt onder de glitterlijm te zitten.. been there done that.. No more!!

Tip 8: Begin op tijd met de knutsels voor te bereiden

Ik organiseer een kinderfeestje altijd met DIY dingen. Dat wil zeggen dat er veel geknutseld wordt, er worden spelletjes gespeeld als snoephappen en ‘ezeltje prikje’ en vaak ook verkleden. Wat ik van te voren doe is dat ik de knutsels ook zelf maak en goed de tijd neem om te meten hoe lang de kinderen er over zullen doen. Als ik ergens een half uur over doe, dan doen de kinderen er dus 3 kwartier tot een uur over. Ze kletsen tussendoor, raken afgeleid van elkaar en zijn nu eenmaal minder snel.

Het voordeel van de knutsel van te voren zelf maken is dat je ook zeker weet dat het goed gaat. Je hebt dan nog alle tijd om eventueel wat anders te verzinnen. Ook hier ben ik vorig jaar de fout in gegaan met het eenhoorn feestje. Tijdens het knutselen kwamen we er achter dat wat ik in mijn hoofd had zitten, niet helemaal ten uitvoer kwam. Ik had toen van te voren niet de tijd genomen om het te oefenen. Gelukkig had manlief een geweldig idee en is het toch nog goed gekomen. Hoe organiseer je een kinderfeestje heeft dus echt ook te maken met een goede voorbereiding!

Tip 9: Niet creatief? Besteed het uit!

circus pief paf

Hoe organiseer je een kinderfeestje als je zelf niet creatief bent? Gelukkig kun je ook kinderfeestjes uitbesteden. Je hebt escaperooms voor kinderen die je thuis kunt doen. Zoals Frappie en Grappie en het vervolg op dit escaperoomspel voor kinderen. Bij Glitterbaas kun je leuke knutselpakketten bestellen waar kinderen zelf mee aan de slag gaan. Al hebben wij ervoor gekozen om de canvassen van te voren al te schilderen vanwege de droogtijd.

Maar er zijn nog veel meer sites waar je terecht kunt voor kant en klare creatieve feestjes. Een beetje googlen en dan kom je een heel eind!

Tip 10: Hoe organiseer je een kinderfeestje: De uitnodigingen

Van te voren maak ik altijd een whatsapp groep aan waar ik de ouders inzet. Ik peil even of iedereen op de bedachte datum kan voordat ik de uitnodigingen schrijf. Als er teveel kinderen niet zouden kunnen komen kun je een andere datum voorstellen. Het is handig om dit niet een week van te voren pas te vragen dus.

De uitnodiging zelf geef ik wel vaak pas een week van te voren aan dochterlief om uit te delen. Zeker jonge kinderen hebben nog niet zoveel besef van tijd en als ze een uitnodiging 3 weken van te voren krijgen dan duurt dat nog heel lang om te wachten. Alhoewel de voorpret dan ook wel weer extra leuk is.
Op de uitnodiging schrijf je voor de zekerheid je telefoonnummer ook op, voor het geval opa’s of oma’s de kinderen komen brengen/halen. Je adres, de tijdstip van het feestje, of ze bijvoorbeeld verkleed mogen komen en natuurlijk de cadeauwensen.

Tip 11: Verlanglijst

Al sinds de geboorte van dochterlief hebben wij een lijstje gemaakt op www.lijstje.nl Hier kun je heel makkelijk van heel veel webwinkels, maar ook zonder link, de wensen opschrijven. Zeker bij een kinderfeestje is het ook fijn als je cadeaus tussen de 5 – 10 euro opschrijft. Je kunt niet bij iedereen in de portemonnee kijken. Wij vinden 10 euro een mooi bedrag voor een kinderfeestje, maar er zijn ook ouders die 5 euro meer dan genoeg vinden. Zo zetten wij ook altijd intertoysbonnen of geld neer, die niet afstreepbaar zijn. Dit jaar kon dochterlief echt geen goedkope cadeaus verzinnen. We hebben troep genoeg in huis zeg maar haha Ze wil een gravitrax baan en dat is super leuk dat je daar veel uitbreidingen voor kan kopen. Ik benoem wel altijd het belang van het afstrepen van het cadeau omdat je anders dubbele cadeautjes krijgt.

hoe organiseer je een kinderfeestje

Op MamaScrapelle hebben wij voor bijna elke leeftijd en voor jongens en meiden hele uitgebreide verlanglijstjes. Je vind ze in deze overzichtsblog verlanglijstjes

Tip 12: Hoe organiseer je een kinderfeestje? Maak foto’s!

Ja het klinkt zo logisch, maar toch vergeet je het al snel. Maak leuke foto’s tijdens het kinderfeestje. Ouders vinden het super leuk om foto’s en filmpjes te krijgen van het feestje. Zeker in deze tijden dat we als volwassen niet gezellig naar verjaardagen mogen gaan, kunnen we extra genieten van kinderen die in een gezellige sfeer bij elkaar zijn. En uiteraard ook voor in het fotoalbum! Zorg er wel voor dat je niet zomaar foto’s deelt op Social Media. Vraag altijd toestemming van ouders, of maak kinderen onherkenbaar als de foto online deelt. En wellicht ten overvloede kun je ouders vragen om de foto’s ook niet zomaar te delen op Social Media.

Tip 13: Zorg voor lege prullenbakken

Haha je een beetje een gekke wellicht, maar zorg dat je prullenbak leeg zijn. Inpakpapier, papieren bordjes, bekers, afval van het knutselen. Een kinderfeestje zorgt nu eenmaal voor veel afval. Zorg dus dat je prullenbakken leeg zijn, je wc papier aangevuld is. Het toilet extra schoongemaakt is, de handzeep goed vol is voor al het handen wassen. Je genoeg handdoeken klaar hebt liggen en je keukenrol en tissues ook in de buurt hebt liggen voor het geval er limonade omgaat. Ik hanteer hier in huis dezelfde regels als op school. Bij binnenkomst handen wassen, voor het eten handen wassen en uiteraard na het toilet: handen wassen! Vervang tijdens een kinderfeestje af en toe de handdoek waar ze hun handen mee droog maken.

Tip 14: Hoe organiseer je een kinderfeestje? Bouw rustmomenten in

Zeker als je een kinderfeestje hebt die een aantal uren duurt is het belangrijk om rustmomenten in te bouwen. Niet alleen voor de kinderen maar ook voor jezelf. Dit kan door middel van de bovengenoemde kleurplaten, maar je zou ook even een wandeling kunnen maken, de tv aanzetten, de tuin in gaan of even naar de speeltuin. Al klinkt dit misschien niet allemaal als een rustmomentje voor volwassenen, voor kinderen werkt dit wel echt zo.
Ik koos er tijdens de laatste kinderfeestjes voor om de tv even aan te zetten terwijl ik de tafel klaarzette voor de tweede activiteit of de tafel dekte voor het avondeten.

Tip 15: Een rustdag

Na een kinderfeestje plan ik de volgende dag altijd een rustdag in. In de avond even geen dingen meer hoeven doen als ouder is ook al heel fijn. Voetjes omhoog, wijntje erbij en lekker een serietje kijken op Netflix is heerlijk. De volgende dag kan je kind dan met zijn/haar cadeautjes spelen of ook even rustig wakker worden met een film op Disney+ bijvoorbeeld. Hoe organiseer je een kinderfeestje gaat een hoop planning en geregel aan vooraf dus maar tijdens het feestje zelf zijn er ook een hoop prikkels. Je hoeft niet eens hoogsensitief te zijn om hier de volgende dag nog last van te hebben. Dat zagen wij afgelopen weekend ook weer bij dochterlief die aan het einde van de volgende middag opeens niet meer te genieten was.

Lees ook deze blogs

ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ricky Floyd

Thursday 20th of May 2021

Hey Ellen! Thank you so much for these great tips. I will definitely follow these instructions. Keep writing. Thanks. Ricky

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.