Op vrijdag 8 maart 2024 is het Nationale Pannenkoekdag. Op deze dag bakken oudereninstellingen zelf pannenkoeken, terwijl kinderen voor versieringen en een vrolijke noot kunnen zorgen (buiten voor de instelling of digitaal). Denk aan een lied, een toneelstuk of een dansvoorstelling, niets moet en alles mag. Doet jouw school ook mee? Op deze dag wordt er ook in veel gezinnen pannenkoeken gegeten dus wij hebben onze favoriete pannenkoek op een rijtje gezet voor jullie!
Wist je dit over pannenkoeken?
- Tot in 1995 schreven we pannekoek in plaats van pannenkoek. Nog steeds wordt dit vaak verkeerd geschreven.
- In Nederland vieren we sinds 2007 Nationale pannenkoekdag op een vrijdag in maart.
- De Amerikaanse pancake is dikker dan de Nederlandse pannenkoek en de Franse crêpe* is dunner dan de Nederlandse pannenkoek.
- In sommige landen wordt Pancake Day gevierd op de dinsdag voorafgaand Aswoensdag.
- Bijna de helft van de Nederlanders eet minstens 1 keer per maand pannenkoeken!
- 90% van de Nederlanders geeft de voorkeur aan een zelfgebakken pannenkoek.
- Nederlanders eten gemiddeld 3 pannenkoeken per keer, dat is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte.
- De favoriete pannenkoek is die met stroop (1ste plek) poedersuiker (2de plek) en spek (3de plek).
- Vrouwen worden gezien als de beste pannenkoekbakkers. Dat is nog eens leuk om te lezen!
- Er zijn steeds meer andere soorten recepten voor pannenkoeken dan de traditionele pannenkoeken.
Tips voor pannenkoeken bakken
Pannenkoeken zijn een heerlijke en eenvoudige maaltijd die gemakkelijk te maken is. Met een paar eenvoudige tips kun je ervoor zorgen dat je pannenkoeken altijd perfect lukken:
- Zorg voor het juiste beslag: Het beslag moet de juiste consistentie hebben, niet te dun en niet te dik. Een te dun beslag zal te snel uitlopen in de pan, terwijl een te dik beslag niet goed gaar wordt. Zorg er ook voor dat je het beslag goed mengt, zodat er geen klontjes ontstaan.
- Gebruik de juiste pan: Een goede anti-aanbakpan* is belangrijk voor het bakken van pannenkoeken. Als je geen anti-aanbakpan hebt, zorg er dan voor dat je de pan goed invet met boter of olie.
- Verhit de pan op de juiste temperatuur: De pan moet goed verhit zijn voordat je het beslag erin giet. Als de pan te koud is, duurt het te lang voordat de pannenkoek gaar is. Als de pan te heet is, kan de pannenkoek verbranden.
- Giet het beslag in de pan: Gebruik een soeplepel om het beslag in de pan te gieten. Giet het beslag in het midden van de pan en beweeg de pan rond om het beslag gelijkmatig te verdelen.
- Laat de pannenkoek goed gaar worden: Laat de pannenkoek aan één kant gaar worden voordat je hem omdraait. De pannenkoek is klaar om omgedraaid te worden als de bovenkant vol met luchtbelletjes zit en de randen beginnen te drogen. Draai de pannenkoek voorzichtig om met een spatel.
- Serveer de pannenkoek warm: Serveer de pannenkoek direct nadat hij gebakken is, zodat hij nog lekker warm is. Pannenkoeken zijn heerlijk met stroop, poedersuiker, fruit of andere toppings zoals maple sirop, agavesiroop, honing, jam, appelmoes of appelstroop.
- Moet je nog even wachten? Zet dan een pannetje water op een zachte temperatuur met een bord erop.
- Maak je pannenkoek ook eens met kaas, spek, bananen, appels, rozijnen of garneer met blauwe bessen en frambozen. Ook lekker met geflambeerde kersen en een bolletje roomijs!
Met deze tips kun je keer op keer perfecte favoriete pannenkoeken bakken!
De favoriete pannenkoeken van de bloggers van MamaScrapelle
Aangezien vrouwen de beste pannenkoekenbakkers zijn, en we op MamaScrapelle met een flinke groep vrouwen zijn leek het ons leuk om onze recepten van de favoriete pannenkoeken met jullie te delen. Van traditionele pannenkoeken, tot moderne pannenkoeken alles komt voorbij!
De favoriete pannenkoek van Ellen
Mijn favoriete pannenkoek is altijd lactosevrij en suikervrij. De rest van het gezin maakt de pannenkoeken vanzelf zoet door hun belegkeuze 😉
Ingrediënten lactosevrije en suikervrije pannenkoeken
- 500 gram bloem
- 2 eieren
- 900 ml ongezoete sojamelk
- 1 eetlepel kaneel
- olijfolie om in te bakken
Bereiden volgens normaal recept. Ik bak de pannenkoeken altijd in een beetje olijfolie of kokosolie.
De favoriete pannenkoek van Rosalie en Esther
Esther mailde mij de foto’s door van hun favoriete pannenkoek terwijl ze op wintersport waren. Ze hadden een bord vol American Pancakes gemaakt en deze belegd met poedersuiker. Het recept? Gewoon dr oetker 😉
De favoriete pannenkoek van Kelly
Hier in huis eten de kinderen graag naturel pannenkoeken, of pannenkoeken met spek en kaas. Maar we vinden het ook heel lekker om pannenkoeken te eten die net wat extra’s hebben. Het basisrecept voor de pannenkoek blijft hetzelfde, maar je voegt er wat extra ingrediënten aan toe. De Mexicaanse is onze favoriete pannenkoek.
Deze pannenkoek is een echte maaltijdpannenkoek! Naast de ingrediënten voor het basisrecept heb je het volgende nodig:
- (gekruid) gehakt
- mexicaanse kruiden
- maïs
- ui
- kaas
Bak de bovenstaande ingrediënten in de pan. Je kunt ervoor kiezen om de basispannenkoek te serveren, met het Mexicaanse gehaktmengsel erbovenop, of om wat van het mengsel in de pan te doen, daar beslag op te gooien en zo het mengsel door de pannenkoek heen te bakken. Lekker met wat tortillachips!
De favoriete pannenkoek van Tanja
Tanja haar favoriete pannenkoek is een gezonde pannenkoek! De kinderen gooien er lekker schenkstroop of poedersuiker overheen, maar Tanja belegd hem liever met rucola, zachte geitenkaas, walnoten en honing erop.
De favoriete pannenkoekentaart van Delicia
Delicia heeft niet een favoriete pannenkoek, maar een echte pannenkoekentaart!
Ingredienten:
- 250 g rundergehakt
- 50 g chorizo in kleine stukjes
- 1 potje salsa casa fiesta
- 4 pannenkoeken
- 100 g belegen kaas
- 1/2 bekertje crème fraiche
Bak het gehakt rul in de pan en voeg de chorizo en de salsa toe. Vet een taartvorm in en leg een pannenkoek op de bodem. Bestrijk deze met een laag gehaktsaus en strooi er geraspte kaas overheen. Herhaal dit met de 3 andere pannenkoeken. Op de laatste gehaktlaag voeg je de zure room toe en strooi de laatste kaas eroverheen. 25 min in een voorverwarmde oven 200 graden.
De favoriete pannenkoeken van Selena
In huize Good Mood Mama eten we graag pancakes. Deze kleinere, dikkere varianten vind ik zelf fijner bakken. Ik mix alles in een maatbeker en schenk zo telkens kleine hoopjes in een pan. Scheelt weer afwas! Inmiddels snap ik de verhoudingen heel goed van een pancake recept en variëren wij er op los. Onze favoriet van het moment zijn; Wortel Kokos Pancakes. Geliefd door mijn beide dochters en ook onszelf als volwassenen. Naast lekker ook nog eens gezond; win-win!
Ingrediënten Wortel Kokos pannenkoeken
- – 250 gr wortel puree (gekookte wortels pureren)
- – 100 ml kokosmelk (blik)
- – 80 gr zelfrijzend bakmeel
- – 30 gr havermout
- – 2 eieren
- – Kookvocht wortels (circa 10 el)
- – Kruiden naar smaak (kaneel, koekkruiden etc)
- – Snufje zout
Mix alles tot een mooi beslag en schenk in kleine hoopjes in een pan. Bak aan beide zijdes en totdat je beslag op is. Ik haalde er ongeveer 12 Wortel Kokos Pannenkoekjes uit. Lekker met zoet beleg als dadelstroop en honing of maak ze hartig met kaas.
Voor de volledige beschrijving en tips; Wortel Kokos pannenkoekjes
Fijne pannenkoekendag met je favoriete pannenkoeken!
Lees ook deze blogs
- Amalfi Citroentaart Jamie Oliver
- eclairs met citroenroom en merengue
- glutenvrije nagerechten
- sinaasappelsherbet
- wafelharten maken
- Pasteis de nata
- zelfgemaakte oliebollen
- recept kerststol
- simpele chocoladekoekjes
- eetbaar koekjesdeeg
- wafelharten met kinderen