De favoriete pannenkoeken van de bloggers van MamaScrapelle

Op vrijdag 20 maart 2020 is het Nationale Pannenkoekdag. De 14e editie alweer! Die dag gaan basisschoolleerlingen in het hele land weer massaal pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt. Doet jouw school ook mee? Op deze dag wordt er ook in veel gezinnen pannenkoeken gegeten dus wij hebben onze favoriete pannenkoek op een rijtje gezet voor jullie!

Wist je dat

ouderwetse pannenkoeken
Afbeelding van M W via Pixabay
  • Tot in 1995 schreven we pannekoek in plaats van pannenkoek. Nog steeds wordt dit vaak verkeerd geschreven.
  • In Nederland vieren we sinds 2007 Nationale pannenkoekdag op een vrijdag in maart.
  • De Amerikaanse pancake is dikker dan de Nederlandse pannenkoek en de Franse crêpe is dunner dan de Nederlandse pannenkoek
  • In sommige landen wordt Pancake Day gevierd op de dinsdag voorafgaand Aswoensdag.
  • Bijna de helft van de Nederlanders eet minstens 1 keer per maand pannenkoeken!
  • 90% van de Nederlanders geeft de voorkeur aan een zelfgebakken pannenkoek.
  • Nederlanders eten gemiddeld 3 pannenkoeken per keer.
  • De favoriete pannenkoek is die met stroop (1ste plek) poedersuiker (2de plek) en spek (3de plek).
  • Vrouwen worden gezien als de beste pannenkoekbakkers.
  • Er zijn steeds meer andere soorten recepten voor pannenkoeken dan de traditionele pannenkoeken.

Tips voor pannenkoeken bakken

Zet een pannetje met water op waar een bord op past. Zo blijven de gebakken pannenkoeken warm en kun je gezellig met zijn allen tegelijk aan tafel.

Zet eens wat anders neer op tafel dan alleen schenkstroop en poedersuiker. Op je pannenkoek zijn meer dingen lekker denk aan maple sirop, agavesiroop, honing, jam, appelmoes, appelstroop……

Maak je pannenkoek met kaas, spek, bananen, appels, rozijnen of garneer met blauwe bessen en frambozen.

De favoriete pannenkoeken van de bloggers van MamaScrapelle

Aangezien vrouwen de beste pannenkoekenbakkers zijn, en we op MamaScrapelle met een flinke groep vrouwen zijn leek het ons leuk om onze recepten van de favoriete pannenkoeken met jullie te delen. Van traditionele pannenkoeken, tot moderne pannenkoeken alles komt voorbij!

De favoriete pannenkoek van Ellen

Mijn favoriete pannenkoek is altijd lactosevrij en suikervrij. De rest van het gezin maakt de pannenkoeken vanzelf zoet door hun belegkeuze 😉

Ingrediënten lactosevrije en suikervrije pannenkoeken

  • 500 gram bloem
  • 2 eieren
  • 900 ml ongezoete sojamelk
  • 1 eetlepel kaneel
  • olijfolie om in te bakken

Bereiden volgens normaal recept. Ik bak de pannenkoeken altijd in olijfolie of kokosolie.

De favoriete pannenkoek van Rosalie en Esther

Esther mailde mij de foto’s door van hun favoriete pannenkoek terwijl ze op wintersport waren. Ze hadden een bord vol American Pancakes gemaakt en deze belegd met poedersuiker. Het recept? Gewoon dr oetker 😉

De favoriete pannenkoek van Kelly

Hier in huis eten de kinderen graag naturel pannenkoeken, of pannenkoeken met spek en kaas. Maar we vinden het ook heel lekker om pannenkoeken te eten die net wat extra’s hebben. Het basisrecept voor de pannenkoek blijft hetzelfde, maar je voegt er wat extra ingrediënten aan toe. De Mexicaanse is onze favoriete pannenkoek.

Deze pannenkoek is een echte maaltijdpannenkoek! Naast de ingrediënten voor het basisrecept heb je het volgende nodig:

  • (gekruid) gehakt
  • mexicaanse kruiden
  • maïs
  • ui
  • kaas

Bak de bovenstaande ingrediënten in de pan. Je kunt ervoor kiezen om de basispannenkoek te serveren, met het Mexicaanse gehaktmengsel erbovenop, of om wat van het mengsel in de pan te doen, daar beslag op te gooien en zo het mengsel door de pannenkoek heen te bakken. Lekker met wat tortillachips!

De favoriete pannenkoek van Tanja

de favoriete pannenkoek van tanja

Tanja haar favoriete pannenkoek is een gezonde pannenkoek! De kinderen gooien er lekker schenkstroop of poedersuiker overheen, maar Tanja belegd hem liever met rucola, zachte geitenkaas, walnoten en honing erop.

De favoriete pannenkoek van Delicia

Delicia heeft niet een favoriete pannenkoek, maar een echte pannenkoekentaart!

pannenkoekentaart

Ingredienten:

  • 250 g rundergehakt
  • 50 g chorizo in kleine stukjes
  • 1 potje salsa casa fiesta
  • 4 pannenkoeken
  • 100 g belegen kaas
  • 1/2 bekertje crème fraiche

Bak het gehakt rul in de pan en voeg de chorizo en de salsa toe. Vet een taartvorm in en leg een pannenkoek op de bodem. Bestrijk deze met een laag gehaktsaus en strooi er geraspte kaas overheen. Herhaal dit met de 3 andere pannenkoeken. Op de laatste gehaktlaag voeg je de zure room toe en strooi de laatste kaas eroverheen. 25 min in een voorverwarmde oven 200 graden.

De favoriete pannenkoek van Selena

In huize Good Mood Mama eten we graag pancakes. Deze kleinere, dikkere varianten vind ik zelf fijner bakken. Ik mix alles in een maatbeker en schenk zo telkens kleine hoopjes in een pan. Scheelt weer afwas! Inmiddels snap ik de verhoudingen heel goed van een pancake recept en variëren wij er op los. Onze favoriet van het moment zijn; Wortel Kokos Pancakes. Geliefd door mijn beide dochters en ook onszelf als volwassenen. Naast lekker ook nog eens gezond; win-win!

Ingrediënten Wortel Kokos pannenkoeken

favoriete pannenkoek wortel kokospannekoeken
  • – 250 gr wortel puree (gekookte wortels pureren)
  • – 100 ml kokosmelk (blik)
  • – 80 gr zelfrijzend bakmeel
  • – 30 gr havermout
  • – 2 eieren
  • – Kookvocht wortels (circa 10 el)
  • – Kruiden naar smaak (kaneel, koekkruiden etc)
  • – Snufje zout

Mix alles tot een mooi beslag en schenk in kleine hoopjes in een pan. Bak aan beide zijdes en totdat je beslag op is. Ik haalde er ongeveer 12 Wortel Kokos Pannenkoekjes uit. Lekker met zoet beleg als dadelstroop en honing of maak ze hartig met kaas. 

Voor de volledige beschrijving en tips; Wortel Kokos pannenkoekjes

favoriete pannenkoek

Fijne pannenkoekendag!

Latest posts by ellen (see all)
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.