Voor een heerlijk oud- & nieuwjaar: zelfgemaakte oliebollen

Eerlijk gezegd ben ik niet zo dol op oud- & nieuwjaar. Ik vind het altijd een beetje een raar feest. Eigenlijk zit je de hele avond te wachten tot het twaalf uur wordt. En om de tijd te overbruggen gaan we naar feestjes, lekker eten, lekker drinken, spelletjes doen en/of voor de tv. Als het dan twaalf uur is knallen we met z’n allen, mét veiligheidsbril voor de kinderen en volwassenen, voor miljoenen de lucht in. Huisdieren vliegen bibberend onder de bank. En ik durf mijn huis niet uit. Maar goed, we zijn blijkbaar met z’n allen dolblij dat er weer een jaar voorbij is en het nieuwe jaar staat de trappelen. Nou, another year older…. Nee, daar word ik niet blij van. Waar ik wel blij van wordt is van die andere heerlijke traditie: zelfgemaakte oliebollen, Met veel poedersuiker.

Lekker luchtige zelfgemaakte oliebollen

zelfgemaakte oliebollen

Vorige week al een ander recept uit ons bakboek met de eclairs. Deze keer lekker luchtige zelfgemaakte oliebollen. Hieronder het recept en op basis van het advies dat ik ooit van mijn oma kreeg doe ik er een beetje bronwater bij. Dat maakt het deeg extra luchtig. Bovendien zijn oliebollen zonder krenten of rozijnen in mijn beleving geen oliebollen, maar daar denken de experts anders over. Ik voeg ze in ieder geval toe. Die kan je er ook uitlaten als je wilt.

Ingrediënten (voor 22 stuks) zelfgemaakte oliebollen

zelfgemaakte oliebollen
  • 600 gram
  • 10 gram fijne suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 gram zout
  • 50 gram verse gist (of 3 zakjes droge gist)
  • 250 ml. Melk
  • 250 ml. Water (incl. scheutje bronwater)
  • 4 eieren
  • Krenten, paar handjes (hoeveelheid die je zelf lekker vindt, meestal gebruik ik 1/3 van een zakje van 500 gram).

Bereidingswijze

  • Doe de bloem in een kom.
  • Maak een kuiltje en doe er de suiker en de vanillesuiker in.
  • Strooi het zout aan de buitenkant van de bloem (zout heeft namelijk invloed op de werking van de gist).
  • Maak de melk en het water lauwwarm.
  • Met verse gist: Los de gist op in dat mengsel.
  • Met droge gist: doe de droge gist in de kom en meng het door de bloem.
  • Meng de lauwe melk beetje bij beetje, samen met de eierdooiers, door het deeg.
  • Klop het eiwit tot sneeuw.
  • Spatel het eiwit voorzicht door het deeg.
  • Dek de kom af en laat het deeg gedurende 30 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Voeg daarna de krenten of rozijnen toe.
  • Je deeg is gereed voor gebruik.
  • Verwarm de olie voor tot 180 graden (ik heb geen frituurpan, maar ik gebruik altijd een wok. Gaat prima).
  • Neem met twee eetlepels het deeg uit de kom.
  • Laat het deeg in de olie glijden, het vormt automatisch een bol.
  • Dit deeg is zo luchtig dat de oliebollen zelf omdraaien.
  • Als ze goudgeel gebakken zijn haal je ze uit de pan.
  • Laat uitdruppen op keukenpapier.
  • De zelfgemaakte oliebollen zijn lekker met poedersuiker.

Champagne

zelfgemaakte oliebollen heerlijk met champagne

Ook deze keer ben ik weer bij verschillende supermarkten langs gegaan om je een indicatie te geven van de prijs. Zo heb ik ook prijzen van Champagne vergeleken. Want… bij oud & nieuwjaar hoort natuurlijk ook een flesje bubbels, en dan degene die de naam Champagne mogen dragen: Bij Jumbo en Lidl is voor € 14,99 echte Champagne verkrijgbaar.

Geniet van je zelfgemaakte oliebollen!

Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 49 jaar, moeder van een 7-jarige dochter en een 13-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. Daarnaast ben ik vorig jaar gestart met een eigen coachingspraktijk. In dit nieuwe jaar zal ik regelmatig een blog schrijven over coaching en mindfulness.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.