Oliebollen zelf maken en een recept voor appelflap en beignet

Eerlijk gezegd ben ik niet zo dol op oud- & nieuwjaar. Ik vind het altijd een beetje een raar feest. Eigenlijk zit je de hele avond te wachten tot het twaalf uur wordt. En om de tijd te overbruggen gaan we naar feestjes, lekker eten, lekker drinken, spelletjes doen en/of voor de tv. Als het dan twaalf uur is knallen we met z’n allen, mét veiligheidsbril voor de kinderen * en volwassenen, voor miljoenen de lucht in. Huisdieren vliegen bibberend onder de bank. En ik durf mijn huis niet uit. Maar goed, we zijn blijkbaar met z’n allen dolblij dat er weer een jaar voorbij is en het nieuwe jaar staat de trappelen. Nou, another year older…. Nee, daar word ik niet blij van. Waar ik wel blij van wordt is van die andere heerlijke traditie: oliebollen zelf maken, met veel poedersuiker.

Lekker luchtige oliebollen zelf maken

zelfgemaakte oliebollen

Vorige week al een ander recept uit ons bakboek met de eclairs. Deze keer lekker luchtige zelfgemaakte oliebollen. Hieronder het recept en op basis van het advies dat ik ooit van mijn oma kreeg doe ik er een beetje bronwater bij. Dat maakt het deeg extra luchtig. Bovendien zijn oliebollen zonder krenten of rozijnen in mijn beleving geen oliebollen, maar daar denken de experts anders over. Ik voeg ze in ieder geval toe. Die kan je er ook uitlaten als je wilt.

Ingrediënten (voor 22 stuks) oliebollen zelf maken

Wil jij zelf oliebollen maken? En ook aan de slag met appelflappen en appelbeignets? Champagne of Cava serveren voor een oud en nieuw feest
  • 600 gram
  • 10 gram fijne suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 gram zout
  • 50 gram verse gist (of 3 zakjes droge gist)
  • 250 ml. Melk
  • 250 ml. Water (incl. scheutje bronwater)
  • 4 eieren
  • Krenten, paar handjes (hoeveelheid die je zelf lekker vindt, meestal gebruik ik 1/3 van een zakje van 500 gram).

Bereidingswijze oliebollen zelf maken

  • Doe de bloem in een kom.
  • Maak een kuiltje en doe er de suiker en de vanillesuiker in.
  • Strooi het zout aan de buitenkant van de bloem (zout heeft namelijk invloed op de werking van de gist).
  • Maak de melk en het water lauwwarm.
  • Met verse gist: Los de gist op in dat mengsel.
  • Met droge gist: doe de droge gist in de kom* en meng het door de bloem.
  • Meng de lauwe melk beetje bij beetje, samen met de eierdooiers, door het deeg.
  • Klop het eiwit tot sneeuw.
  • Spatel het eiwit voorzicht door het deeg.
  • Dek de kom af en laat het deeg gedurende 30 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Voeg daarna de krenten of rozijnen toe.
  • Je deeg is gereed voor gebruik.
  • Verwarm de olie voor tot 180 graden (ik heb geen frituurpan*, maar ik gebruik altijd een wok *. Gaat prima).
  • Neem met twee eetlepels het deeg uit de kom.
  • Laat het deeg in de olie glijden, het vormt automatisch een bol.
  • Dit deeg is zo luchtig dat de oliebollen zelf omdraaien.
  • Als ze goudgeel gebakken zijn haal je ze uit de pan.
  • Laat uitdruppen op keukenpapier.
  • De zelfgemaakte oliebollen zijn lekker met poedersuiker.
zelfgemaakte appelflap
Ook lekker met kersenvlaai vulling!

Zelfgemaakte appelflappen / appelbeignet

Wil je nu niet alleen oliebollen zelf maken maar ook andere hapjes? Hier zijn recepten voor zowel appelflappen als appelbeignets:

Appelflappen

Ingrediënten:

  • 4 vellen bladerdeeg
  • 2 grote appels (bijvoorbeeld Elstar of Jonagold)
  • 50 g rozijnen (optioneel)
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 ei (geklutst, om het deeg te bestrijken)
  • Poedersuiker (om te bestrooien, optioneel)

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine blokjes.
  3. Meng de appels met suiker, kaneel en eventueel de rozijnen.
  4. Snijd de bladerdeegvellen in vierkanten.
  5. Leg wat van het appelmengsel in het midden van elk vierkantje.
  6. Vouw de bladerdeeg diagonaal dicht tot een driehoek en druk de randen goed aan met een vork.
  7. Bestrijk de bovenkant van de appelflappen met het geklutste ei.
  8. Bak de appelflappen in ongeveer 15-20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
  9. Laat ze iets afkoelen en bestrooi ze eventueel met poedersuiker.
appelbeignets
Image by Hans from Pixabay

Appelbeignets

Ingrediënten:

  • 4 grote stevige appels (bijvoorbeeld Granny Smith)
  • 200 g bloem
  • 250 ml melk
  • 2 eieren
  • Snufje zout
  • Olie om te frituren
  • Poedersuiker (om te bestrooien)

Instructies:

  1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik.
  2. Maak het beslag door de bloem, melk, eieren en een snufje zout te mengen tot een gladde massa.
  3. Verhit de olie in een pan tot 180°C.
  4. Haal de appelschijven door het beslag, zorg dat ze goed bedekt zijn.
  5. Bak de appelbeignets goudbruin in de hete olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  6. Bestrooi de warme appelbeignets met poedersuiker.

Beide recepten zijn heerlijk als traktatie, vooral tijdens feestelijke gelegenheden of gewoon als lekker tussendoortje bij de zelfgemaakte oliebollen!

Verschil Champagne en Cava

Verschil Champagne en Cava

Natuurlijk hoort een glas champagne bij oud en nieuw. Maar wat is nou het verschil tussen Champagne en Cava?

Champagne en Cava zijn beide mousserende wijnen, maar ze verschillen op verschillende manieren. Champagne komt uit de regio Champagne in Frankrijk, terwijl Cava oorspronkelijk uit Spanje komt, voornamelijk geproduceerd in Catalonië. De gebruikte druivensoorten verschillen ook: Champagne wordt meestal gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, terwijl Cava vaak wordt geproduceerd met inheemse Spaanse druivensoorten zoals Macabeo, Parellada en Xarel·lo.

Een belangrijk verschil zit in de productiemethode. Champagne ondergaat de ‘méthode champenoise’, waarbij een tweede gisting in de fles plaatsvindt, terwijl Cava doorgaans een tweede gisting ondergaat in grotere tanks in plaats van in de fles.

De smaakprofielen verschillen ook: Champagne staat bekend om zijn verfijnde, complexe smaak met soms toastachtige of gistachtige kwaliteiten, terwijl Cava vaak een frisse, fruitige smaak heeft met tonen van groene appel, citrus en soms wat bloemige aroma’s.

Een ander onderscheid betreft de prijs: over het algemeen wordt Champagne als duurder beschouwd vanwege verschillende factoren, waaronder de prestigieuze reputatie, productiemethoden en regio, terwijl Cava over het algemeen betaalbaarder is in vergelijking met Champagne.

Geniet van je zelfgemaakte oliebollen! Tijdens oud en nieuw kun je natuurlijk een leuk verkleedspel spelen!

Handige benodigdheden:

Oliebollenlepel*
Oliebollenzakken*
Oliebollenmix*
Oliebollenschaal*
Oud en nieuw bordjes*
Oud en nieuw versiering*

Lees ook deze blogs

Footer1
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.