Champagneglazen alles wat je wil weten voor de jaarwisseling

De feestdagen zijn weer in aantocht. Wellicht ben je net zo als ik bezig met de Sinterklaas viering, het kerstdiner of vier je Oud&Nieuw onder het genot van een hapje en drankje met vrienden, familie of kennissen. Wat ga je eten en drinken is de eerste vraag, maar op de dag zelf is de aankleding van de tafel ook niet geheel onbelangrijk. Aangezien we Oud en Nieuw dit jaar met vrienden vieren kijk ik even welke champagneglazen ik nog heb. In de kast heb ik verschillende soorten, vaak gekregen bij een fles champagne en dus 2 van elke soort. Tijd voor champagneglazen in dezelfde soort, die passen bij de champagne en sfeer. Ik duik even in de wereld van het champagneglas en neem jullie mee in mijn keuze.

Flûte, coupe of tulip

Al snel kom ik er achter dat de flûte en coupe de meest voorkomende champagne glazen zijn.

Beide hebben een voetje en een steel, zodat je het glas bij de voet kan vasthouden zonder dat de temperatuur van de champagne veranderd door de warmte van je hand. Ik leg je graag meer uit over deze 3 soorten champagneglazen.

champagneglazen coupe
Image by Xuân Huynh Lê from Pixabay

Coupe champagneglazen

We beginnen bij de coupe, het eerste glas ontworpen voor champagne in de 17e eeuw. Het lijkt een beetje op een cocktailglas maar de champagnecoupe is over het algemeen wat ondieper. De coupe heeft een wat klassieke uitstraling en ik denk bij het zien van het glas aan oude Hollywood films. Hierin wordt de champagnecoupe vaak opgestapeld in een gigantische piramide waarbij de champagne van de top wordt opgeschonken. Dat is natuurlijk wel leuk zo’n champagnetoren op tafel te zetten. Maar gezien er kinderen rond huppelen die deze dagen toch al niet te houden zijn, zie ik er maar vanaf. Een nadelige eigenschap van deze coupe is dat het glas niet hoog genoeg is om de bubbels te ontwikkelen waardoor er geen schuimlaag opkomt of heel snel weer verdwijnt.

Flûte

Oké, op naar de flûte. Ook ontwikkeld in de 17e eeuw voor mousserende wijnen, wat champagne overigens eerst niet was. Het champagneglas was toen vooral lang en recht. Later is het glas iets van vorm veranderd en loopt het iets naar binnen. Door deze naar binnenlopende versmalling ontstaat er een goede “bubbelvorming”. Door de versmalling en het lange smalle glas blijven ook de bubbels langer in het glas dan bij een breed glas, zoals de coupe.

Tulip champagneglazen

champagneglazen
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

En dan is er nog de tulip. Zoals je al verwacht heeft dit champagneglas een breder uitlopende buik en mondstuk. Je schijnt hier iets meer van de aroma te proeven dan bij de flûte. Het lijkt mij wat ongemakkelijk drinken en doet me meer denken aan een lang sherryglas.

Welk glas past bij mij

champagneglazen
Afbeelding van Dariusz Sankowski via Pixabay

Na deze bevindingen heb ik mijn keus gemaakt voor de “moderne” flûte. Ik hou van bubbels en ik vind het glas ook mooi van vorm. Ik zie wel dat champagneglazen dus niet in de vaatwasser mogen. Dat is wel jammer. Advies is om ze warm af te spoelen en omgekeerd te laten drogen op een rekje. Niet afdrogen en geen afwasmiddel want dat zou de bubbeltjes weer kunnen verminderen. Ik heb een hoop geleerd over champagneglazen. Zou ik nou ook al die soorten champagne moeten testen. Dat wordt misschien wat veel. Ik denk dat ik me hier maar goed over laat voorlichten bij de slijter.

Alvast veel plezier met de voorbereidingen van oud en nieuw 2023!

Footer3
Footer1
Delen is enorm lief

Esther

Mijn naam is Esther, 44 jaar, dit jaar 19 jaar getrouwd, moeder van Rosalie 8 jaar en woonachtig in De Lier. We bezoeken regelmatig musea in Nederland en we houden van reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.