Hapjes voor de feestdagen, een blog bomvol heerlijke inspiratie

De feestdagen van 2021 gaan er hoe dan ook anders dan anders aan toe. Het wordt klein en knus. Niet iedereen gaat voor uitgebreide diners, al kun je daar op MamaScrapelle wel genoeg inspiratie voor vinden uiteraard als je zoekt op kerstmenu. Sommige mensen gaan voor feestelijke hapjes voor de feestdagen. Zodat ze elke dag het bezoek wat lekkers kunnen voorschotelen. Het team van MamaScrapelle ging aan de kook voor jullie voor een blog bomvol heerlijke inspiratie!

hapjes voor de feestdagen

Feestelijke hapjes voor de feestdagen van Delicia en Ellen

De feestelijke tip van Delicia

Heb je net als ik niet veel tijd rond de feestdagen om uit te pakken qua feestelijke hapjes? Dan heb ik een simpele én lekkere oplossing voor je. Die er ook nog eens gezellig uit ziet. Mijn moeder en ik noemen het “Ineke’s hapje”, omdat Ineke van ons gymgroepje het ooit trakteerde tijdens een feestje. En hoe maak je Ineke’s hapje voor de feestdagen?

Je hebt nodig: 100 gram MonChou, 2 eetlepels kruiden, 2x 3 vierkante hamplakjes, rode paprika, evt. peper. En een pak kaasvlinders.

Meng 100 gram MonChou met twee eetlepels kruiden. Dan kan bijvoorbeeld bieslook zijn, of basilicum. Maar ik gebruikte nu provencaalse kruiden. Om het makkelijk te mengen, kun je de MonChou een uurtje van te voren uit de koelkast halen, of het 15 seconden op 600W in de magnetron zacht laten worden.

In elkaar zetten van dit hapje voor de feestdagen

Besmeer 2x 3 vierkante plakken ham dun met het mengsel en stapel ze op elkaar, zodat je twee stapeltjes van 3 ham-MonChou-mengsels hebt. Strooi er eventueel peper overheen. Leg aan beide uiteinden reepjes van een rode paprika. Héél dun, een kleine halve centimeter, en – voor zover mogelijk – recht uitgesneden reepjes. Dan rol je de uiteinden van de hamstapels over dit reepje naar binnen. Wikkel beide rollen in huishoudfolie en laat minimaal een half uur opstijven in de koelkast. Of je kunt het natuurlijk de avond vóór je feestje al maken tot zover.

Snijd de rolletjes in plakjes en serveer deze op kaasvlinders.

De feestelijke tip van Ellen hartige poffertjes

Hapjes voor de feestdagen

Poffertjes kinderen zijn er dol op met lekker poedersuiker erop. De meeste volwassenen kunnen ze op deze manier ook wel waarderen. Ideaal als je een gezin hebt met kinderen is om feestelijke hapjes met poffertjes te maken. Voor de kinderen lijkt het net alsof ze mee eten met de grote mensen. Voor de grote mensen maak je ze natuurlijk hartig.

Deze feestelijke hapjes voor de feestdagen mogen dan ook niet ontbreken op tafel voor je visite voor de kerstborrel. Makkelijk van te voren klaar te maken en zo uit te serveren, en kindvriendelijk!

Hapjes voor de feestdagen

Ik ben gegaan voor een makkelijk en snel hapje voor de feestdagen. Met kant en klare poffertjes, kant en klare hoemoes en ook kant en klare pesto!

Met voor iedereen wat wils:

  1. Hartig poffertje met vlees: Rauwe ham, pesto, bieslook

2. Hartig poffertje met vis: Zalm, kruidenroomkaas, dille

3. Hartig poffertje met Hoemoes: Hoemoes, zongedroogde tomaat en bieslook

4. Hartig poffertje met mozzarella: Mozzarella, basilicum en zongedroogde tomaat

Hapjes voor de feestdagen

5. Hartig poffertje met Brie: Brie, basilicum en zongedroogde tomaat

6. En de kinderen? Die krijgen het gewoon lekker met wat blauwe besjes, druifjes of plakjes banaan op een spies.
Dat wordt smullen met deze hapjes voor de feestdagen!

Feestelijke hapjes voor de feestdagen van Elles en Tanja

Elles’ Vega bitterballen met koningsoesterzwammen

Hapjes voor de feestdagen

Een paar maanden geleden kwam mijn man terug van een borrel met een vriend (ja, toen kon het nog). Hij had heerlijke vega bitterballen gegeten met paddestoel. Dat moet ik ook kunnen dacht ik. Zo ingewikkeld kan dit niet zijn. In feite een recept voor kroketten waar je een vulling van paddenstoelen in doet in plaats van rundvlees. Een paar weken geleden kreeg ik de heerlijke koningsoesterzwammen van Ellen. Toen was voor mij hét moment aangebroken om een recept te maken voor vega bitterballen met koningsoesterzwammen. Lekker hoor dit hapje voor de feestdagen! Zeker met een sausje van mierikswortel erbij. Dit recept is voor ongeveer 24 paddobitterballen. Let op, de roux moet minimaal 8 uur in de koelkast. Eet smakelijk!

Ingrediënten voor de roux:

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 50 gram boter
  • 500 ml. groentebouillon
  • 50 gram bloem
  • eventueel borrelglaasje sherry
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Ingrediënten voor de vulling met paddenstoelen:

  • 150 gram paddenstoelen (alle soorten zijn mogelijk, wat jij lekker vindt)
  • bosje peterselie, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout
  • peper

Ingrediënten voor het paneren

  • 150 á 200 gram bloem
  • 2 eieren
  • 150 á 200 gram paneermeel of panko
Hapjes voor de feestdagen

Bereidingswijze hapje voor de feestdagen

  • Voor de roux: Smoor het uitje in de boter glazig. Voeg de bloem toe en laat een minuutje garen. Blijf goed roeren. Blus af met de sherry en giet al roerende de bouillon erbij. Zorg dat de roux wel dik blijft.
  • Voor de paddenstoelen: Snijd de paddenstoelen fijn, Voeg olijfolie toe aan een koekenpan. Bak de paddenstoelen op middelhoog vuur met zout en peper in de koekenpan. Voeg de peterselie toe en bak nog 1 minuutje mee. Voeg dit mengsel toe aan de roux. Laat voldoende afkoelen en zet daarna minimaal 8 uur in de koelkast.

  • Haal daarna uit de koelkast en maak er balletjes van. Zet 3 diepe borden neer. 1 met meel, 1 met ei en 1 met paneermeel of panko. Rol daarna de balletjes 1 voor 1 door de meel, ei en paneermeel/panko. Daarna zijn ze klaar voor gebruik. Ik vind het vaak handiger om ze in te vriezen en daarna in olie te bakken. Ongebakken zijn ze makkelijk houdbaar in de vriezer. Bijvoorbeeld in een Stasherzakje.
  • Maak de zonnebloem- of frituurolie voldoende warm (175 – 180 graden). Bak de paddobitterballen daarna in 2 á 4 minuten gaar totdat ze lichtbruin zijn.

Amusante makreelmousse zonder afwas

Op de website van Mamascrapelle kun je het recept voor mijn makreelmousse al vinden. Het is een feestelijk, lekker en gemakkelijk te bereiden smeersel dat zo vast is dat hij ook als voorgerecht kan dienen of zelfs als amuse. Mocht je niet van die deftige amuselepels hebben, dan is er altijd nog het alternatief van de theelepel of een eetbare amuselepel van Pidy.

Hapjes voor de feestdagen
Hapjes voor de feestdagen

Het is een soort toastje in de vorm van een lepel en zeer smakelijk. En geen afwas! Ik zeg: win-winsituatie. Je legt op die lepel je makreelmousse met garnering et voila. Lekker hapje voor de feestdagen voor iedereen. Dat die eetbare lepels echt wat kunnen hebben blijkt wel dat ik in een eerder jaar een soort garnalencocktail erop gemaakt heb met een grote garnaal op een bedje van zelfgemaakte mayonaise en gegarneerd met een stukje komkommer, blaadje raketsla en een dun schijfje amsterdamse ui.

In de middag gemaakt en pas in de avond gegeten en de eetbare lepel was nog steeds het het krokante toastje dat het in de middag ook was. Ik heb die lepels bij mijn slager kunnen krijgen, maar ik weet dat ze bij Hanos ze ook hebben. Handig om te weten voor degenen met een Hanos-pas. Kom je uit Vlaanderen dan kun je bij een supermarkt van Delhaize terecht.

makreelmousse amuse voorgerecht kerst
Hapjes voor de feestdagen

Mocht je nou niet van eetbare lepels houden of ze kunnen vinden, dan kun je altijd nog een alternatief verzinnen. Een toastje of dungesneden sneetje stokbrood is ook lekker. Voor een glutenvrij alternatief kun je een klein bolletje makreelmousse in een slablaadje rollen bij wijze van sla-wrap. Dat is ook nog eens heerlijk fris.

Feestelijke hapjes voor de feestdagen van Kelly en Selena

Kelly’s Carpaccio knalrecept

Tja…. ik moest wel even diep graven naar mijn favoriete recept. Vaak zie ik de lekkerste dingen voorbij komen, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zo’n fanatieke thuiskok ben. Ik hou wel van het opeten, maar als het om het koken gaat, heb ik het recept het liefst zo makkelijk mogelijk….

Maar goed, mijn favoriete feestelijke hapje voor de feestdagen. Dat moet toch wel carpaccio zijn! Ik ben dol op carpaccio. Niet alleen tijdens de feestdagen, maar ik zou dat goed elke dag lusten. Op een broodje, als los voorgerecht, bij een salade, in een wrap.
Dus daarom mijn 3 tips voor de beste carpaccio!

3 tips:

Tip 1: Haal je carpaccio bij een goede slager! Als je dat eenmaal op hebt, wil je daarna nooit meer carpaccio van de supermarkt. Geen tijd om vlak voor de feestdagen naar de slager te gaan? Ze kunnen carpaccio ook op bordjes of sleetjes leggen (zonder dressing) en dit kun je zo meteen invriezen. Haal dit ongeveer een uurtje voordat je het wil eten uit de vriezer om te ontdooien.

Tip 2: De dressing. Met dressing kun je alle kanten uit, dit maakt de carpaccio elke keer anders. Een paar van mijn favorieten zijn: verse groene pesto, truffelmayonaise en honing mosterd dressing.
Maar mijn absolute favoriet (en meteen ook dé tip voor een carpaccio knalrecept) is de speciale carpaccio dressing van O’life, verkrijgbaar bij de Sligro. Echt eens proberen, dan wil je nooit meer iets anders!

Tip 3: de toppings! Met toppings kun je helemaal losgaan en de carpaccio je eigen twist geven. Mijn standaard carpaccio bevat de volgende toppings: rucola, oude kaas, wat peper en zout en pijnboompitten. Rooster deze pijnboompitten wel even, dat geeft net even wat extra smaak.
Andere tips voor toppings van dit hapje voor de feestdagen: kappertjes, pompoenpitten, tomaatjes, reepjes komkommer of croutons.

Feestelijke hapjes voor de feestdagen van Selena en Chantal

Selena’s gevulde eieren

Ik ben gek op fingerfoods. De naam zegt het al, je kan het zo uit het knuistje eten. Uiteraard wel netjes, dat kan ook met fingerfoods. Het is zo heerlijk om allemaal kleine smaakbommetjes te hebben, het liefst een tafel vol. Tegelijk hou ik ook van simpel en snel. Zo sta je niet dagen in de keuken. En net zo feestelijk hoor. Ik deel dan nu ook graag mijn hapje voor de feestdagen recept voor gevulde kerrie eitjes. Zo lekker!

Hapjes voor de feestdagen Gevulde eieren

Recept gevulde kerrie eitjes

  • Eieren (zoveel je wilt)
  • Mayonaise en kwark
  • Hindoestaanse masala of kerrie kruiden
  • Peper en zout
  • Bieslook en peterselie; liefste vers maar gedroogd kan ook
  • Gefruite uitjes

Voor de liefhebber kan je ook verse koriander toevoegen

Kook de eitjes hard en laat schrikken onder koud water. Pel ze voorzichtig en snij vervolgens doormidden. Haal het eigeel eruit en doe dit in een kom. Begin dit pas aan te maken als het afgekoeld is anders wordt het erg waterig. Let op, er zijn geen vaste hoeveelheden je gaat dit op smaak maken. Begin met wat mayonaise en kwark. Mayonaise is romig van smaak en kwark wat zuurder, denk daarover na welke smaak je wilt hebben. Voeg wat masala of kerriepoeder, peper, zout en gesneden bieslook en peterselie toe. Mix goed en proef! Breng het op jouw smaak en vul daarna je halve eitjes ermee. Ik gebruik gewoon een lepel maar je kan ook een spuitzak gebruiken. Top af met wat gefruite uitjes en klaar is je hapje voor de feestdagen!

Kijk hier voor meer kerstrecepten:

Bijgerechten

Hoofdgerechten

Desserts:

Footer1
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast hebben we ook nog een boekenblog: www.stoerleesvoer.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.