Grieks kerstmenu – Een kerstmenu Nigella Lawson met involtini

Kerst brengt een overvloed aan smaken en tradities met zich mee, en als je op zoek bent naar een betoverend en onvergetelijk kerstmenu, dan is de Griekse keuken een prachtige keuze. De Griekse keuken staat bekend om zijn rijke smaken, verse ingrediënten en eeuwenoude culinaire tradities. Een gerecht dat de geest van Griekenland vastlegt en een kersttafel kan transformeren, is het recept voor Griekse involtini van niemand minder dan de beroemde Britse chef-kok en foodie-icoon, Nigella Lawson. Die staat dan ook zeker op een Grieks kerstmenu!

Een kerstmenu Nigella Lawson

Griekse involtini van Nigella Lawson is inmiddels een klassieker voor tweede kerstdag. Een groot deel van de volwassenen is vegetariër of flexitariër. Inmiddels heb ik voldoende knowhow om ook hen een heerlijke maaltijd voor te schotelen. Wat wordt het hoofdgerecht. Misschien dan toch een keer die bloemkool uit de oven? Meestal maak ik thuis zover mogelijk de gerechten. Die warm ik dan op of bereid ik verder.

De griekse involtini is echt een supergerecht. Geliefd bij vleesliefhebbers en vegetariërs. Het vraagt even wat tijd, maar het is echt de moeite waard. Je kan het ook in twee dagen maken. Eerste dag alle onderdelen voor het gerecht. Tweede dag zet je het in elkaar. Een heerlijk Grieks kerstmenu

Hoofdgerecht of bijgerecht groente: Griekse involtini

Grieks kerstmenu met involtini van Nigella Lawson. Een heerlijk vegatarisch ovengerecht die vleeseters lusten.

Uit: Nigella Bijt van Nigella Lawson

Bereidingstijd: 2 uur

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bijgerecht voor 8 personen

Ingrediënten Griekse involtini

Grieks kerstmenu met involtini van Nigella Lawson. Een heerlijk vegatarisch ovengerecht die vleeseters lusten.

Saus Grieks gerecht voor het kerstmenu

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • ½ theelepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 blikjes van 400 gram tomaten in blokjes
  • 2 theel. Suiker
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetl. Extra vierge olijfolie
  • 4 aubergines

Vulling Griekse involtini

  • 100 gram bulgur
  • 1 theel. Gedroogde oregano
  • 3,5 dl. Kokend water
  • 50 gram pistaches, grof gehakt
  • 200 gram feta verkruimeld
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 dunne lente-uitjes, in dunne plakjes gesneden
  • 2 eetl. Kappertjes (uitgelekt)
  • 1 ei snufje kaneel

Erop

  • 75 gram feta, verkruimeld
  • Olijfolie
  • Gedroogde oregano

Werkwijze Grieks gerecht voor het kerstmenu

  • Pel de uien en hak ze grof.
  • Pel de knoflook.
  • Hak de ui, knoflook en gedroogde oregano in een foodprocessor tot pulp.
  • Bak de pulp in 2 eetl. olijfolie in een diepe pan (met deksel) op een matig vuur tot ui en knoflook zacht zijn (ongeveer 7 minuten).
  • Doe er de tomaten en suiker bij, roer goed, leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de saus ongeveer 20 minuten koken.
  • Voeg zout en peper en eventueel nog wat suiker toe.
  • Roer nogmaals, giet er de olijfolie bij en zet de pan op het vuur, maar laat het deksel erop.
  • Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken. Gooi de twee stukken met schil weg.
  • Kwast de plakken aubergine in met olie
  • Rooster ze in een hete grillpan tot ze bruin gestreept zijn van buiten en zacht van binnen.
  • Leg de gare aubergine op een stuk vetvrij papier in een schaal, iedere laag afgedekt met vetvrij papier.

Voor de vulling van de Griekse involtini:

  • Doe de bulgur in een kom, meng er de gedroogde oregano door, giet er water over en dek af met een bord of deksel. Laat de bulgur 15 minuten staan.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een ovenvaste schaal dun in.
  • Doe de bulgur in een zeef en druk er zoveel mogelijk water uit.
  • Schep de bulgur over in een kom.
  • Doe er ongeveer 2/3 van de gehakte pistaches bij, de verkruimelde feta, de knoflook, lente-uitjes en kappertjes.
  • Roer alles luchtig door elkaar.
  • Klop het ei los met de kaneel en meng ook dat met de vork erdoor heen.

Vul de aubergines, doe dit als volgt:

  • Leg een plak aubergine voor je neer, de steelkant van je af, de wat bredere onderkant naar je toe. Schep de vulling op het brede deel en rol de plak aubergine op, van je af.
  • Leg de rolletjes in de ingevette ovenschaal, dicht tegen elkaar.
  • Giet er de tomatensaus op.
  • Verdeel er de verkruimelde feta over.
  • Sprenkel er olie over en bestrooi de saus met gedroogde oregano.
  • Zet de schaal 30 minuten in de oven.
  • Laat het gerecht minimaal 15 minuten rusten voordat je het serveert bij je Grieks kerstmenu.
  • Strooi er vlak voor je de Griekse involtini op tafel zet de resterende pistachenoten over
Grieks kerstmenu met involtini van Nigella Lawson. Een heerlijk vegatarisch ovengerecht die vleeseters lusten.

Laat je het weten als je de Griekse Involtini gaat maken voor de kerst? Reacties lees ik graag!

Grieks kerstmenu

Een Grieks kerstmenu biedt een schat aan heerlijke gerechten die perfect passen bij de feestelijke sfeer. Hier zijn enkele andere traditionele Griekse gerechten die een uitstekende aanvulling zouden zijn op een kerstmenu:

Voorgerechten:

Spanakopita: Een heerlijke taart gemaakt van filodeeg, gevuld met spinazie, feta, uien en kruiden. Het is knapperig aan de buitenkant en vol van smaak vanbinnen.

Dolmades: Geurige wijnbladeren gevuld met een mix van rijst, pijnboompitten, gehakt en kruiden. Deze kleine pakketjes zijn zowel hartig als verrukkelijk.

Hoofdgerechten:

Souvlaki: Gegrilde stukjes vlees, meestal varkensvlees of kip, gemarineerd in kruiden en citroensap. Geserveerd met pitabroodjes, tzatziki en salade.

Gemista: Gevulde groenten zoals tomaten, paprika’s of courgettes met een mengsel van rijst, gehakt, kruiden en soms pijnboompitten. Een kleurrijk en smaakvol gerecht.

Bijgerechten Grieks kerstmenu

Tzatziki: Een verfrissende yoghurtsaus met komkommer, knoflook en kruiden. Perfect als dipsaus of als bijgerecht bij het Grieks kerstmenu

Fasolakia Lathera: Gestoofde groene bonen in een tomatensaus met ui, knoflook en olijfolie. Een eenvoudig maar smaakvol bijgerecht.

Desserts:

Melomakarona: Honingkoekjes gemaakt van bloem, olijfolie en gehakte walnoten, doordrenkt met een zoete siroop van honing, suiker en kruiden zoals kaneel en kruidnagel.

Kourabiedes: Boterkoekjes gemaakt met amandelen en bestrooid met poedersuiker. Een heerlijk zoete traktatie.

Dranken – Grieks kerstmenu

Ouzo: Een traditionele Griekse alcoholische drank op basis van druiven, gearomatiseerd met anijszaad. Perfect als aperitief.

Retsina: Een unieke Griekse witte wijn waar hars aan toegevoegd is, wat een karakteristieke smaak geeft die goed past bij diverse gerechten.

Met deze diverse selectie van voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten, desserts en drankjes kun je een authentiek Grieks kerstfeest samenstellen dat de smaakpapillen prikkelt en gasten betovert met de rijke smaken en tradities van Griekenland.

Kijk hier voor meer kerstrecepten:

Bijgerechten

Hoofdgerechten

Desserts:

Footer1
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.