Suikervrije stoofperen – een simpel recept voor de feestdagen
Zo richting de feestdagen krijg ik altijd enorme zin in stoofpeertjes. Het past heerlijk bij alle winterse gerechten en altijd met de kerst staan ze erbij op tafel als bijgerecht. Jummie. Tot een paar jaar geleden maakte de oma van mijn man ze altijd zelf, uiteraard met suiker. Ik heb echter een heerlijk suikervrij recept voor stoofperen.
Suikervrije stoofperen
Suikervrije stoofperen kun je gemakkelijk van te voren in grote hoeveelheden maken en invriezen. Ze zijn ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer, hier zijn ze meestal binnen 2 weken op haha dus die 3 maanden heb ik nog nooit gered. Voor de kerstdagen vind ik het altijd fijn om van te voren alvast flink wat te maken en in de vriezer te hebben. Dat scheelt weer last minute voorbereiding.
Ingrediënten

- 1500 gram stoofperen (bijv. Gieser Wildeman)
- 300 ml rode wijn
- 3 steranijs
- 1 kaneelstokje
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- 3 kruidnagels
- 4 jeneverbessen
- 3 peperkorrels
- paar stukjes citroenschil
Bereidingswijze suikervrije stoofperen
Ik schil als eerste de peertjes. Je kunt ervoor kiezen om het steeltje en klokhuis te laten zitten, zelf maak ik ze helemaal schoon en doe ze in 4 partjes. Dat eet straks makkelijker aan tafel. Ja ik hou van gemak!
Doe de peerstjes in een grote stoofpan en giet de rode wijn erbij. Vul aan met water tot de peertjes bijna onderstaan. Bij teveel water krijg je niet een siroopachtige substantie. Voeg daarna de kruiden toe aan de suikervrije stoofperen.

Breng alles aan de kook. Zet het daarna op een laag vuurtje en laat dit 2 uur stoven.

Even afkoelen en smullen maar van je suikervrije stoofperen! Let wel op dat je niet per ongeluk op een kruidnagel bijt. Ik probeer altijd van te voren alle kruiden er weer uit te vissen voor ik het opdien.
De suikervrije stoofperen zijn lekker te serveren bij suikervrij roomijs, bij het kerstdiner of gewoon tussendoor opsnoepen.
handige linkjes suikervrije stoofperen
Kijk hier voor meer kerstrecepten:
Bijgerechten
- Stoofpeertjes ouderwets
- Kindvriendelijke recepten voor de kerst
- kerstontbijt
- Kerststol recept
- walnotenbrood met blauwe kaas en honing
- geroosterde bloemkool
- makreelmousse
- feestelijke hapjes
Hoofdgerechten
- coquilles, garnalen groenterijst en gremolata
- Griekse involtini
- hertenstoofvlees
- rode rool met cranberries
- tonijn in dragonsaus
- retro runderrollade
- groentelasagna
Desserts:
Laat je een reactie achter als je deze suikervrije stoofperen hebt gemaakt?

Ik prik de kruidnagels in een stoofpeer die bovenop ligt. Dan kan ik ze na afloop makkelijk terug vinden
Ohw dat is zeker een goede tip!