Simpele recepten voor een smakelijke kerstborrel

Soms zijn simpele recepten voor een smakelijke kerstborrel precies wat je nodig hebt. Zeker als tegenwicht voor de uitgebreide gerechten die daarna komen. Zoals je aan de foto hieronder ziet heb ik van de borrel een hele maaltijd gemaakt. Met een Turks brood, extra olijven, tomaatjes, kaas, stukjes worst en groentensoep kom je dus een heel eind. Deze simpele recepten voor een smakelijke kerstborrel lenen zich ook voor een maaltijd op kerstavond of als lunchgerechtjes op tweede kerstdag.

simpele recepten smakelijke kerstborrel

Simpele recepten voor een smakelijke kerstborrel voor het hele gezin

Eisalade

Laat ik eens beginnen met het meest simpele recept voor een smakelijke kerstborrel. De eisalade. Het is zo simpel te maken dat je prima je kleine keukenprins of keukenprinses aan het werk kunt zetten in de keuken. Gemakkelijk ook te maken in de voorbereiding omdat je het de dag voordat je het serveert in een afgesloten bakje in de ijskast kunt zetten. Een halfuur voor het serveren haal je het uit de koelkast, doe het in een serveerschaal en knip er vervolgens bieslook over.

Wat heb je nodig voor deze simpele recepten smakelijke kerstborrel?

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 4 hardgekookte eieren
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels japanse kruiden van Verstegen
  • Verse bieslook (optioneel)

Hoe maak je het?

  • Pel de eieren
  • Prak de eieren
  • Voeg de japanse kruiden toe en meng het geheel
  • Schep de mayonaise toe
  • Schenk de olijolie erbij
  • Goed mengen
  • In een serveerschaaltje scheppen
  • Bieslook erboven knippen

Pizza Calzone

Bij dit smakelijke receptje voor je kerstborrel een waarschuwing vooraf. Het is gruwelijk lekker en onwijs machig. Ik kan mij voorstellen dat je niet hele minipizzadeegplakken gebruikt, maar ze halveert. Ook dit gerecht is prima voor te bereiden vooraf. Je doet je mini calzones pas in de oven vlak voor je borrelmoment.

Wat heb je nodig voor deze simpele recepten smakelijke kerstborrel?

  • 1 pakje mini pizza deeg
  • 1 potje groene tapenade
  • 200 gram geraspte parmezaanse kaas

Hoe maak je het?

  • verwarm de oven voor op 220 graden celcius (of wat er op de verpakking staat)
  • Besmeer de plakjes met de tapenade
  • Strooi een klein beetje parmezaanse kaas op de tapenade
  • Vouw de plakjes dicht
  • Bestrooi de calzones met de parmezaanse kaas
  • Afbakken zoals op de verpakking staat
  • Serveren, bijvoorbeeld op de borrelplank ‘Amsterdam‘ van ATMK

Gehaktballetjes van opa

Deze gehaktballetjes ken ik nog van mijn opa. Door de chutney worden de gehaktballetjes wat zoetig en heerlijk kleverig. Door het karamelliseren wordt de buitenkant zwart, dat is niet dat het verbrand is, maar wel erg lekker. Hieronder geserveerd op de Hexagon ‘Utrecht‘ van ATMK.

Wat heb je nodig voor deze simpele recepten smakelijke kerstborrel?

  • 350 gram half-om-half gehakt
  • 2 eetlepels bloem
  • 80 gram uienchutney
  • klein beetje vloeibare bakboter

Hoe maak je het?

  • Doe het gehakt en de chutney in een grote kom
  • Meng met je handen deze twee ingrediënten goed door
  • Doe daar bloem bij als het heel vochtig blijft. Ik had twee eetlepels nodig
  • Draai kleine gehaktballetjes met een diameter van 3 centimeter
  • Zet een koekenpan op een middelhoog vuur
  • Doe er een beetje bakboter in
  • Wacht tot de boter bruin wordt
  • Bak de gehaktballetjes rutsig

Tonijnmousse

Een supertoffe mousse, die snijd als een paté. Hij is niet heel sterk in de vissmaak en dat vinden mijn kinderen erg fijn. Toen ik dit voor het eerst mengde vroeg ik mij af of het wel goedkwam: Het mengsel was wel heel erg drassig. Wees niet bang. Het komt goed.

Wat heb je nodig voor deze simpele recepten smakelijke kerstborrel?

  • 1 blikje tonijn op water
  • 4 witte gelatineblaadjes
  • sap van een halve citroen
  • 0,5 dl witte wijnazijn
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 125 ml slagroom (ongezoet)
  • snuf zout en peper

Hoe maak je het?

  • Laat de tonijn uitlekken in een zeef
  • Week de gelatineblaadjes in koud water
  • Klop de slagroom bijna stijf
  • Pers de halve citroen uit
  • Prak de uitgelekte tonijn
  • Meng de mayonaise door de tonijn
  • Breng je tonijnmengsel op smaak met citroensap, zout en peper
  • Warm de witte wijnazijn op
  • Knijp je gelatineblaadjes uit
  • Roer de gelatineblaadjes door de witte wijnazijn tot ze zijn opgelost
  • Neem je azijn-gelatinemengsel van het vuur en laat iets afkoelen
  • Roer dan je azijn-gelatinemengsel door de tonijn
  • spatel de slagroom er voorzichtig doorheen
  • Zet de vormpjes op je serveerplank (in mijn geval de visvorm van ATMK)
  • Schep het natte mengsel erin
  • Laat het geheel in vormpjes opstijven (minimaal 3 uur) in de ijskast
  • Druk de vormpjes er voorzichtig uit
  • Leg er minicrackers en komkommerreepjes op
  • Geniet!

Lees ook: Kindvriendelijke recepten voor de kerst – een overzichtsblog

Finest Borrelplanken van ATMK
simpele recepten smakelijke kerstborrel

Lees ook deze blog over zelf wijn maken

Footer4 nieuw
Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.