Skip to Content

Tips voor efficiënt huishouden een blog met huishoudelijke tips

De huishoudelijke taken kunnen nogal eens wat frustratie opleveren. Bijvoorbeeld als je net gestofzuigd hebt en je driejarige wil graag in de zandbak spelen. Als je de wastafel hebt schoongemaakt en manlief gaat zijn baard scheren. Soms heb je wel eens het gevoel dat je voor niks bezig bent geweest. Kinderen die het voor elkaar krijgen om 5 minuten na thuiskomst een spoor van spullen achter te laten. Voor je het weet loop je zuchtend je werk over te doen. Maar wacht even, dat kan en moet toch eigenlijk anders? Efficiënter qua tijd en energie? En vooral dat het niet alleen de taak is van mama natuurlijk. Een blog met tips voor efficiënt huishouden en huishoudelijke schoonmaaktips.

Tips voor efficiënt huishouden een blog met huishoudelijke tips en geld besparen huishouden en schoonmaken. Schoonmaaktips
pexels-anna-shvets

Tijdrovende huishoudelijke taken

Gemiddeld zijn we zo’n 21 uur per week kwijt aan het huishouden en verzorgende taken (bron: scp). Dat zijn dus de taken zoals wassen, koken, opruimen, schoonmaken en strijken. Maar ook de verzorging van de kinderen en het doen van boodschappen vallen onder deze uren.

Er zijn gezinnen die de grootste tijdrovers uit handen hebben gegeven aan een schoonmaker. Dat moet toch heerlijk zijn als je badkamer en keuken zijn gesopt, of de vloer is gedweild. Want dat zijn de klussen waar we misschien wel het meeste tegenop zien. Dat is op zich natuurlijk wel een efficiënt huishouden voeren, maar deze kost geld.

Tips voor efficiënt huishouden een blog met huishoudelijke tips en geld besparen huishouden en schoonmaken. Schoonmaaktips
pexels-rodnae-productions

Dus het kan best wel een opgave zijn om het zelf een beetje goed bij te houden. Zeker in een gezin met jonge kinderen. Dan zie je door de rommel je meubels bijna niet meer. Vol verbazing keken we naar het SBS6 programma Je huis op orde. Want het kan je dus enorm boven het hoofd groeien, zo blijkt. Als het eenmaal een rommel is, wordt het steeds moeilijker om weer orde te krijgen. Dus de belangrijkste tip is gelijk: houd het een beetje bij. Want als je eenmaal een rommelhoek/la/kast/kamer hebt, trekt het alleen maar meer rommel aan. En dan kost het nog veel meer tijd om uit te zoeken.

Maar wat zijn nog meer goede tips voor een efficiënt huishouden? Een overzicht van schoonmaaktips en opvoedtips. Want ook in de opvoeding kun je misschien wel wat verschil maken!
En lees ook deze blog met informatie over geld besparen huishouden.

Tips voor efficiënt huishouden

 • Deel je tijd in blokken in. Uit allerlei onderzoeken is gebleken dat we het meest efficiënt werken als we ons op 1 ding richten. Dus niet even een halve was opvouwen, vervolgens een paar planten watergeven en wat spullen die je onderweg tegenkwam opruimen. Het voelt alsof je dan veel doet. Maar je doet iets maar half en bent steeds aan het schakelen.
 • Hang gewassen kleding en beddengoed direct uit zodat je het kreukvrij kunt vouwen. Of haal het snel uit de droger. De meeste kledingstukken kunnen dan prima zonder strijkje.
 • Het dweilen van de vloer is ongeveer wekelijks wel nodig. Maar wie komt daar nou aan toe? Er bestaan apparaten waarmee je tegelijk kunt zuigen en dweilen. Dat is nog eens een goede tijdbesparing! Ben je ook benieuwd wat de beste vloerreiniger is?
 • Kies bij de inrichting en aankleding voor makkelijke stoffen en eventueel wasbare hoezen. Zeker met jonge kinderen ga je daar heel blij mee zijn. Denk aan verf of penstrepen op de stoel. Reinigbare verf op de muren is in dat kader ook een goede tip!
 • Richt ook de badkamer onderhoudsvriendelijk in. Geen leuke nisjes, kleine tegeltjes of een houten meubel met waskommen. Daarmee kun je in ieder geval geen tijd besparen in het huishouden. Wel met grote tegels, kalkwerende materialen en goede afzuiging.
 • Gebruik de vaatwasser zoveel mogelijk. Bijvoorbeeld voor filters, onderdelen van apparaten, vazen etc. Dus ook grote spullen kunnen met een apart wasje. Deze tip voor efficiënt huishouden is vast nieuw voor je.
 • Heel efficiënt is het huishouden ook als je niet tussendoor tijdens het schoonmaken 10 keer op je telefoon kijkt. Die kun je beter uit het zicht leggen. Dan kun je door! Wel een fijne tip: combineer het schoonmaken met het luisteren van een podcast of muziek. En als je dan toch gaat strijken, kun je altijd ook even Netflix kijken.

Je huis op orde schoonmaaktips

 • Er zijn heel veel handige kleine huishoudelijke tips. Oma weet daarvoor altijd raad. Groene zeep, natuurazijn en olijfolie zijn allemaal natuurlijke krachtpatsers. Bijvoorbeeld weinig werk en veel resultaat:
  • Wikkel de kraan met kalkaanslag in een doek met natuurazijn. Blinkend schoon!
  • Laat je vuilniszakrol in zijn geheel in de emmer (mits het een redelijk droge vuilnisemmer is). Zo kun je de nieuwe gelijk afrollen.
  • Steek een geurbuideltje naast je stofzuigerzak. Dat verspreidt een lekkere geur tijdens het stofzuigen, net of je de vloer ook hebt gedweild!
  • RVS maak je streeploos schoon met olijfolie.
  • De beste tips voor het reinigen van de vloer: gebruik niet te heet water, dat verdampt snel en laat zeepresten achter. Voeg een scheut azijn of wasverzachter toe voor een streeploos resultaat.
  • Gebruik Dasty ontvetter om heel veel dingen goed en snel schoon te krijgen
  • Lees deze tien schoonmaaktips met azijn.

Kinderen en tijd besparen in het huishouden?

 • Investeer tijd en aandacht in het aanleren van opruimgedrag aan je kinderen. Vanzelf gaan ze het meestal niet doen. Overigens hoeft het echt niet altijd spik en span. Er mag geleefd en gespeeld worden. Maar niet dat ze alles overhoop gooien en de ouders in de avond de Lego, Playmobil, treinbanen, strijkkralen en aquabeeds aan het sorteren zijn.
 • Als kinderen wat ouder worden en zakgeld willen, kun je dat handig een beetje gebruiken in je eigen voordeel. Geef ze een taak om wekelijks te voldoen. Tafel dekken, grasmaaien, stofzuigen, blaadjes harken of hun kamer opruimen. Ze mogen best wat verantwoordelijkheid krijgen en meehelpen in het huishouden. 
 • Begin met het laten meehelpen al op jonge leeftijd. Samen de plantjes water geven, eten klaarmaken of de tafel dekken. Toegegeven, daar heb je echt niet altijd zin in of tijd voor. En soms ben je daardoor alleen maar langer bezig. Dus dat valt niet zozeer onder de categorie tijd besparen. Maar het kan een goede lange-termijn-investering zijn!
 • Zorg dat niet al het speelgoed altijd in het zicht staat. Berg spullen in categorieën op in dozen. En pak af en toe eens wat nieuws. Dit voorkomt dat kinderen continu geprikkeld worden. Ze spelen dus rustiger, maar het blijft daardoor ook wat overzichtelijker in de woonkamer. En daardoor kun je veel tijd besparen in het huishouden!

Tips voor efficiënt huishouden – Delegeren en genieten

En stem even met de man af dat hij zijn baard even laat zitten als het net schoon is in de badkamer. Nog beter dat hij eerst scheert en dan de badkamer lekker zelf schoonmaakt. Delegeren is ook heel efficiënt! En bedenk vooral dat de driejarige altijd in de zandbak mag en vies mag worden. Want dat is veel leuker en beter dan een opgeruimd en schoon huis. Vooral niet mopperen dus als ze de halve zandbak meenemen naar binnen. Maar gezellig samen de stofzuiger (weer) pakken en de hal zandvrij maken! En bij modder en bagger heb je gelijk een reden om die fijne vloerreiniger uit de kast te pakken!

Lees ook deze tips:

Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.