Ruim je bureau op dag 2024: tips voor een opgeruimd bureau!

Het is vandaag ‘ruim je bureau op dag’, 8 januari 2024. Ja serieus, daar is echt een speciale dag voor in het leven geroepen! Ben jij ook toe aan een opgeruimd bureau, lees dan zeker verder. Want wij hebben de beste tips voor een opgeruimd bureau.

ruim je bureau op dag

8 januari: ruim je bureau op dag 2024

De ‘ruim je bureau op dag’ staat elk jaar op de kalender op de tweede maandag van januari. De eerste maandag van deze maand is iedereen nog een beetje aan het bijkomen van de feestdagen (of nog niet eens aan het werk), de tweede maandag van januari is iedereen weer fris en fruitig begonnen. Dit jaar valt de ‘ruim je bureau op dag’ dus op 8 januari 2024.

Waarom de ‘ruim je bureau op dag’?

De Clean Off your desk Day, zoals deze dag in het Engels heet is niet voor niets in het leven geroepen. Als je op werkplekken rondloopt, zie je dat heel wat bureaus niet erg georganiseerd zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een rommelige werkruimte sneller gefrustreerd raken dan personen met een georganiseerde en schone werkruimte.
Ook kun je je zo beter concentreren en daardoor dus efficiënter werken.

Een opgeruimd bureau: hoe dan?

Tja… een leuk voornemen, zo’n opgeruimd bureau. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Ik sta zelf voor de klas, en op het eind van de dag lijkt het net of mijn bureau ontploft is….
Methodemappen die open liggen, tekeningen die ik van kinderen heb gehad, gevonden onderdelen van speelgoed (zoals kralen, Lego en potloden). Elke dag ben ik aan het eind van de dag dus even flink aan het ruimen, want ik kan pas echt lekker werken aan een opgeruimd bureau. Dus wanneer de kinderen naar huis zijn, ruim ik eerst mijn bureau op en pas daarna ga ik verder met de administratie.

Weet je wat ook tof is? Een bureau zelf maken! Lees hier hoe je dat aanpakt.

De ruim je bureau op dag is een dag om je werkplek eens goed onder handen te nemen. Daarom hebben wij voor jou wat goede tips op een rij gezet.

ruim je bureau op dag werkplek

Bureau opruimen tips – aan de slag!

Als je een opgeruimde werkplek wil, is het belangrijk dat alle randvoorwaarden in orde zijn. Je kunt wel beginnen met je pennen netjes te ordenen, maar het is belangrijk dat je werkplek prettig is. Kijk dus eerst of de volgende zaken in orde zijn:

  • Werk snoeren en kabels netjes weg. Dit kan al een wereld van verschil maken!
  • Heb je genoeg plek op je spullen op te bergen? Regel anders bijvoorbeeld een ladeblok, kastje of plank boven of onder je bureau.
  • Koop tijdschriftenbakken*, stapelbakjes en mappen. Zo heb je zeker genoeg plek om je documenten op te bergen.
  • Hang een memobord of prikbord op. Zo kun je alle belangrijke documenten (of leuke kaartjes) in het zicht ophangen.

Ruim je bureau op dag 2024 nog wat tips

Als alle randvoorwaarden in orde zijn, en je een prettige werkplek hebt, kun je aan de slag gaan met het opruimen van je bureau. De ene tip zal wat sneller te realiseren zijn dan de andere, maar doe gewoon wat lukt, alle beetjes helpen en dagen je wellicht uit om net ook weer de volgende stap te nemen! Je kunt natuurlijk niet alleen vandaag, maar elke dag omdopen in ‘ruim je bureau op dag’….

Tip 1: Ruim alle overbodige spullen op

Ik moet eerlijk toegeven dat er soms wat dingen op mijn bureau rondslingeren die ik eigenlijk niet nodig heb. Zorg ervoor dat alle overbodige spullen opgeruimd worden. Je hebt dus niet persé 20 leuke pennen op je bureau nodig. Leg de dingen die je niet gebruikt in een la of plank. En gooi de spullen die echt niet nodig zijn weg of breng ze naar de kringloopwinkel.

Tip 2: Orden je documenten

Heb je veel papierwerk? Ga daar dan eens doorheen. Kijk of je alles nog steeds moet bewaren, of dat het wellicht weg kan. Of misschien kun je het wel digitaliseren.
Wanneer je papierwerk hebt wat je graag wil bewaren, orden dit dan netjes in mappen *. En documenten waar je nog aan werkt, kun je handig bewaren in postvakjes. Zo kun je sneller de juiste papieren terugvinden. Papieren die vertrouwelijke informatie bevatten kun je door een shredder* halen.

Tip 3: Ruim je bureau op dag en maak hem grondig schoon

Nu je bureau toch leeg is, kun je je bureau eens een grondige schoonmaakbeurt geven. Alle stift strepen wegschrobben en alle vieze vingers van het computerscherm.
Je hebt speciale gel om je toetsenbord schoon te maken*. Zo kun je weer heerlijk fris aan de slag!

Tip 4: Ruim je bureaulade eens goed op

In mijn bureaulade slingeren soms allerlei dingen rond: spijkers en schroefjes, elastiekjes, magneetjes en nog veel meer. Die dingen heb ik ooit snel in mijn la gestopt, zodat mijn bureau even leeg is. Ruim je bureau op dag is een goed moment om ook je bureaulade eens goed op te ruimen.
Ik heb daar zo’n speciale organiser bak* voor gekocht met allemaal vakjes. Nu heb ik alles netjes soort bij soort.

Extra tip: maak je mailbox leeg en orden je digitale documenten

Heb je de smaak te pakken, dan kun je ook nog je digitale documenten gaan ordenen in mapjes en je mailbox leeg gaan maken. Zo kun je in 2024 helemaal opgeruimd aan de slag!

Wij zijn benieuwd: hou jij van een opgeruimd bureau?

Lees ook deze blogs

Footer1
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.