Skip to Content

Veiligheid in huis, een belangrijke bewustwording!

We zitten allemaal thuis. Heel veel thuis. Dat heeft voor- en nadelen. Waar ik het in deze blog over wil hebben is veiligheid in huis. Als pedagogisch professional heb ik mijn jaarlijkse BHV herhaling en daar hoort naast EHBO ook brandveiligheid bij. Ik dacht altijd redelijk bewust te zijn maar heb me toch verbaasd over sommige feiten. En nu we heel veel thuiszitten, maximaal gebruik maken van apparatuur en stopcontacten is een stukje alertheid wel belangrijk.

veiligheid in huis
Image by Stein-Ove Bratthammer from Pixabay

Veiligheid in huis

Wist je bijvoorbeeld dat de droger 1 van meest voorkomende oorzaken is van een huisbrand? Pluisjes vullen zich in rap tempo, niemand maakt dat ding regelmatig en intensief schoon en dat alles zorgt voor een grote brandhaard. Nu we veel thuiszitten draait de wasmachine en droger nog meer uurtjes, alhoewel dat hoop ik. Er zullen vast ook mensen zijn die juist vaker hetzelfde aantrekken. Hier draaien ze meer uurtjes in ieder geval. Een punt om bewust in te zijn voor veiligheid in huis. Ook is het gebruiken van verlengsnoeren in verlengsnoeren geen goed idee en haal je het beste je oplaadkabels uit het stopcontact als je deze niet gebruikt.

Heb jij een rookmelder in huis? Het is wel echt aan te raden. Brand kan je zo overvallen dat een vroegtijdige signalering van levensbelang kan zijn. Een goede plek is boven een trapgat, warmte stijgt namelijk op. Let ook in deze donkere dagen goed op met kaarsjes aansteken, dat is ook altijd een punt van extra aandacht. Voor veiligheid in huis is er ruime keuze uit verschillende soorten rookmelders. Er zijn zelfs slimme rookmelders die samen met een app werken. Neem een kijkje op de link hierboven voor een mooie design rookmelder van Somfy. Welke past bij jou?

veiligheid in huis
somfy

Toch even van huis?

Ben je toch even van huis? Heb je dan wel eens nagedacht over wat hierin mogelijk is met betrekking tot veiligheid in je huis? Een keuze zou een IP camera kunnen zijn. Somfy legt op hun website uit welke keuzes er zijn en wat bij jou zou kunnen passen. IP staat voor Internet Protocol, het werkt op wifi en de beelden worden opgeslagen. Zo kan je van een afstand ook je huis in de gaten houden. Heel handig! Op de website geven ze ook meteen antwoord op de meest gestelde vragen over een IP camera.

Veiligheid in huis

Voel jij je veiliger met een camera en rookmelders in huis? Zijn rookmelders echt noodzakelijk? Volgens mijn BHV leraar absoluut wel. Het is een kleine moeite om aan te schaffen en op te hangen. En je vergroot daarmee echt je overlevingskansen als er ooit brand voor zou komen. Nu we zoveel in huis zitten, is veiligheid in huis ook wel echt een stukje om bewust van te worden.

footer-7
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Brandveilig Nederland

Thursday 23rd of June 2022

Hi Selena,

Bedankt voor het delen! Ik vind het sowieso belangrijk dat er extra maatregelen worden genomen omtrent onze veiligheid. Heb je ook oplossingen aangeschaft, mocht er zomaar een brand ontstaan, zoals een branddeken en brandblusser?

Vriendelijke groet, Anne

Mara

Friday 27th of November 2020

Rookmelders zijn inderdaad noodzakelijk. Ik ben het ermee eens dat vooral in deze tijd dat we veel thuiszitten, veiligheid beter gewaarborgd moet worden. Ook is het goed om je rookmelders regelmatig te checken en te kijken of de baterijen nog niet leeg zijn.

Selena

Wednesday 9th of December 2020

Goede aanvulling ja! En voor de zekerheid dan ook maar extra batterijen in huis voor als ze leeg zijn en je niet zonder komt te zitten. Groetjes, Selena

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.