Skip to Content

Kracht van 8 – Een coöperatief kaartspel voor in de klas mét winactie

Als juf weet ik hoe belangrijk het is dat de kinderen in de klas onderling een goede band opbouwen. Kracht van 8 is een coöperatief kaartspel, wat je kunt gebruiken in de klas. (maar ook thuis natuurlijk). Hier was ik natuurlijk wel heel benieuwd naar!

cooperatief spel

Wat is Kracht van 8?

Kracht van 8 is een spel wat bestaat uit 42 kaarten. De kaarten zijn kleurrijk en hebben een leuke tekening erop. Op elke kaart staat een positieve, korte uitspraak.
Het spel bevat een boekje, met daarin de speluitleg. Met dit spel kun je namelijk niet één spel spelen, maar wel 8 verschillende varianten, geschikt voor verschillende groepsgroottes en leeftijden.
Bijzonder aan dit spel is dat de kinderen in alle 8 spelvormen mét elkaar in plaats van tegen elkaar spelen. Daardoor leren ze samenwerken, overleggen en creatief denken.

Kracht van 8

Elkaar beter leren kennen

De onderwerpen en uitspraken op de kaarten dagen uit om samen over de onderwerpen te gaan praten. Je praat over je eigen ervaringen en kinderen leren zo zichzelf en elkaar beter kennen. Dit spel draagt echt bij aan een positieve manier van met elkaar omgaan.

Kracht van 8

Mét elkaar spelen in plaats van tegen elkaar

Ik heb het spel thuis met mijn eigen kinderen gespeeld, maar ook in de klas. Wat echt voor sommige kinderen wel even wennen is, is het feit dat je niet tegen elkaar speelt, maar met elkaar. Je moet elkaar dus helpen en zo proberen om samen het spel goed af te ronden.

Een spelvariant was bijvoorbeeld memory. Normaal zorg je dat je zelf zoveel mogelijk setjes wint, nu moet je proberen samen zoveel mogelijk setjes compleet te krijgen, voordat de puzzel compleet is. De eerste keer was dat echt even wennen, de keer daarna ging dat voor veel kinderen al beter, toen hadden ze het echt door. Heel leuk om te zien, want de sfeer verbetert er echt door!

kaartspel in de klas samenwerken

De 8 verschillende krachten

Het spel gaat uit van 8 verschillende krachten. Voorbeelden van die krachten zijn bijvoorbeeld: eerlijk zijn, rekening houden met elkaar, samenwerken en elkaar helpen en luisteren naar elkaar.
Bij elke kracht horen weer 4 uitspraken, die onder die kracht vallen. Zo wordt dit begrip wat meer specifiek gemaakt voor de kinderen, en leren ze wat hierbij hoort.
Heb je hier meer interesse in, dan kun je op deze website meer informatie opzoeken over de 8 verschillende krachten van Kracht van 8.

Kracht van 8

Perfect op school in te zetten

Natuurlijk kun je dit kaartspel thuis gebruiken. Altijd fijn als je kinderen goed kunnen samenwerken. Maar het is ook een ideaal materiaal om op school in te zetten! Je kunt dit bijvoorbeeld in kleine groepjes inzetten, of voor individuele begeleiding van kinderen. Het kaartspel draagt namelijk bij aan een positieve omgang met elkaar. En dat is in elke klas een noodzaak!
Alle spellen kun je met een groepje kinderen spelen, een deel met zijn tweeën of zelfs alleen. Een krachtkaart trekken kan ook: de kaart dient dan als steuntje in de rug of als speels begin van een gesprek.

cooperatief spel in de klas

Waar te koop?

Als je de kracht van 8 wilt aanschaffen, dan kun je terecht bij Earth Games. Tot en met eind 2020 krijg je daar maar liefst 10% korting wanneer je de kortingscode “mamascrapelle” gebruikt! Earth Games en Sunny Games werken veel samen, onder andere aan het maken van spelregels en om coöperatieve spellen in Nederland bekendheid te geven. Sunny Games (voorheen Zonnespel) is een uitgeverij van samenwerkingspellen en wil het aanbod van coöperatieve spellen in Nederland vergroten.

win Kracht van 8

Winactie: win het spel Kracht van 8 voor in de klas

Gefeliciteerd Marian!

Lopende en komende winacties op MamaScrapelle

Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Jolijn

Thursday 26th of November 2020

Leuk! Ik maak graag kans (:

Marian B

Thursday 19th of November 2020

Mijn collega J. en deze juf zouden heel blij zijn met de kracht van 8!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.