Max de Kat, een coöperatief strategiespel

Vogel, eekhoorn en muis zijn op weg naar hun huisjes in en bij de boom. Maar let op! Want Max de Kat heeft honger en zit achter de diertjes aan! De spelers zorgen samen voor de kleine diertjes. Elk diertje kent een korter weggetje. Maar… deze sluippaden kent Max de Kat ook! Gelukkig kunnen we de kat weglokken door hem lekkere hapjes of een speeltje te geven. Doe je mee?

max de kat

Wat voor spel is Max de Kat?

Max de Kat is een spannend coöperatief strategiespel voor kinderen van alle leeftijden. In coöperatieve gezelschapsspellen win of verlies je samen. Want spelers kunnen beslissingen niet zelfstandig nemen. Je moet dus samenwerken! In samenwerkingsspellen speel je niet tégen elkaar maar mét elkaar. Met coöperatieve bordspellen leren kinderen naast samenwerken ook overleggen, naar elkaar luisteren en strategisch denken. In dit geval overleggen we met elkaar: welk diertje brengen we als eerste naar zijn huisje? Wanneer geven we Max wat lekkers? En wat vind je ervan als Max tóch de vogel, muis of eekhoorn weet te pakken?

Wat zit er in de doos?

max de kat

De inhoud van Max de Kat:

 • een stevig kartonnen spelbord
 • 4 houten speelstukken (Max de Kat, vogel, muis, eekhoorn)
 • 2 dobbelstenen met daarop de kleuren zwart en groen
 • een boekje met de spelregels (in de talen Engels, Nederlands, Frans en Spaans)
 • 4 lekkere hapjes voor de kat
 • 4 speeltjes voor de kat en 1 vlinder
 • een sleutelhanger!

De sleutelhanger van Max is eigenlijk gewoon een cadeautje bij het spel. Alle kartonnen onderdelen (de boom, de hapjes en de speeltjes voor de kat) kun je gemakkelijk uit de plaat drukken voor het eerste gebruik van het spel. Om de verspilling minimaal te houden, bedacht Sunny Games om een leuke sleutelhanger te maken van het afvalgedeelte. Goed bezig!

max de kat

Hoe speel je Max de Kat?

Zet als eerste het spel in elkaar, zoals duidelijk omschreven is in het boekje met de spelregels. De startplek van Max de Kat is in zijn mand en de vogel, muis en eekhoorn beginnen met een kleine voorsprong: bij de boomstronk. Om de beurt gooien de spelers met de twee dobbelstenen. Met als doel om er samen voor te zorgen dat de drie kleine diertjes hun huisjes bij de boom bereiken zonder dat de hongerige Max de Kat ze te pakken krijgt!

max de kat

Als er twee groene stippen gegooid zijn, zet je twee diertjes allebei één vakje óf één diertje twee vakjes vooruit. Uiteraard in overleg met elkaar… Als er een groene en een zwarte stip worden gegooid, dan mag zowel een diertje als Max de Kat een stap vooruit (de volgorde mag je zelf kiezen). Gooi je twee zwarte stippen, dan mag Max twee vakjes vooruit.

Sluipweggetjes en hapjes

De drie diertjes hebben gelukkig allemaal een sluiproute in het spel, om de weg wat af te snijden. Op het begin van hun eigen paadje, mogen ze meteen de voetstappen volgen naar het andere vakje (zoals bij ganzenbord). Maar je hoeft het weggetje niet te gebruiken! Want voor het zelfde geld staat Max de Kat ineens aan de andere kant op de loer! Max heeft trouwens een goede neus en gebruikt álle sluipweggetjes, tenzij hij een vakje vóór het vakje met voetstappen staat en er twee zwarte stippen worden gegooid. Dan rent hij er namelijk zo voorbij. Zoiets gebeurt ook als hij een vakje vóór een diertje staat en er wordt dubbel zwart gegooid: de kat springt dan zo over het diertje heen.

Maar als je vindt dat Max te dichtbij een van de diertjes komt, dan kun je de kat terug naar zijn mand roepen door, voordat je gooit, een lekker hapje aan hem te geven. Er zijn alleen maar vier lekkere hapjes en… op = op. Wil je het spel moeilijker maken? Speel het dan met maar drie hapjes voor Max!

In eerste instantie had ik het niet eens in de gaten dat wij het spel eigenlijk veel te makkelijk hadden gemaakt, haha… We speelden het spel namelijk nadat ik iets te lang geleden het instructiefilmpje had bekeken.

En ik dacht dus dat ik de regels nog wel had onthouden, maar we speelden het met iets teveel van het goede… De vlinderuitbreiding gebruikten we namelijk samen met de vier hapjes! Ach, Max de Kat werd daardoor flink verwend en wij hadden er niet minder plezier om. Het gaat tenslotte om de samenwerking en dat ging hartstikke leuk.

Het einde!

cooperatief spel

Het spel eindigt als de muis, vogel en eekhoorn thuis zijn óf als Max zo snel was dat het niet gelukt is om alle diertjes veilig in hun holletje/nest te brengen. Daar kun je dan met je kind over in gesprek gaan. Wat vind je ervan dat Max de diertjes heeft gevangen? En hoe vind je dat voor Max de Kat? En wat kunnen we volgende keer doen om ze wél allemaal veilig thuis te brengen?

Ik had nog geen coöperatief strategiespel in huis en überhaupt nog nooit gespeeld voor zover ik me kan bedenken nu. Maar het is echt fijn om jezelf eens niet af te hoeven vragen of je de ander zal laten winnen of niet. Gewoon gezellig samen spelen. Bovendien ziet het er leuk uit en is het ‘kat en muis spelletje’ lekker uit het (katten)leven gegrepen. Wij gebruiken thuis ook lekkere hapjes en speeltjes om de katten ergens heen te lokken. 😉 Mijn zoontje is hier de snoepjesman, zodoende is aan hem makkelijk uit te leggen hoe het spel in zijn werk gaat.

Helemaal het einde dus!

Koop Max de Kat met 10% korting!

Als je Max de Kat wilt aanschaffen, dan kun je terecht bij Earth Games. Tot en met eind 2020 krijg je daar maar liefst 10% korting wanneer je de kortingscode “mamascrapelle” gebruikt! Earth Games en Sunny Games werken veel samen, onder andere aan het maken van spelregels en om coöperatieve spellen in Nederland bekendheid te geven. Sunny Games (voorheen Zonnespel) is een uitgeverij van samenwerkingspellen en wil het aanbod van coöperatieve spellen in Nederland vergroten.

winactie max de kat

Winactie!

Wij mogen een exemplaar van Max de Kat weggeven namens Sunny Games!

Gefeliciteerd Merle!

max de kat

Coöperatief strategiespel | 4+ | 1 – 8 spelers | 15 min

Lopende en komende winacties op MamaScrapelle

Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

36 reacties

 1. Wat lijkt me dat een leuk spel! Een vriendin van mij houdt heel erg van spelletjes spelen met de kinderen. Leuk voor Sinterklaas!

 2. Voor mijn dochter en haar twee kinderen. Kunnen ze gezellig dit spelletje spelen, en oma mag vast wel eens een keertje meedoen!

 3. Voor mijn zoon Max die over 2 weken 5 wordt! Een spelletjes fanaat en het is goed voor hem te moeten samenwerken ipv willen winnen…. (wat hij nog vaak zonder moeite doet ook ?)

 4. Wat een leuk spel!
  Ik nomineer mijn eigen gezin, mijn tweeling gaat dit superleuk vinden! En Pimmetje, onze poes, mag meekijken.?

 5. Ik doe graag mee voor mijn 3 kinderen. Een coöperatief strategiespel is wel iets dat ze samen kunnen spelen en dit vinden we een erg fijna manier van samenspelen. Nadien kunnen we het cadeau doen aan school, ik weet zeker dat ze daar ook ontzettend blij mee gaan zijn.

 6. Wat een leuk spel! Echt iets voor ons gezin. En dat je met z’n alle wint of verliest is ook wel eens fijn, dat houdt het gezellig!

 7. Bij mijn dochter in de klas zit een meisje waarvan de ouders het financieel zwaar hebben, ik doe voor hen mee!

 8. Ik speel graag mee voor onze nichtjes. Vooral mijn oudste nichtje Anna van 5 is dol op spelletjes spelen – en vooral op gezelligheid.
  En ze is gek van onze kat, helaas mag ze er zelf geen… Maar dit spel kan natuurlijk wel. En kan ze spelen met papa en mama en over een tijdje ook met haar zusje Rosa.

 9. Ik nomineer graag één van de groepen op mijn werk, zodat er steeds weer nieuwe kindjes kennis kunnen maken met dit leuke spel!

 10. leuk! ik doe graag mee voor ons eigen gezin. er komen heel vaak kindjes spelen, dus dan kunnen zij er ook veel plezier aan beleven (en eventueel het spel eens lenen). ik volg via fb.

 11. Ik nomineer het gezin van mijn oudste dochter met 4 kinderen onder de 6 jaar! Wat zullen zij dit spel graag samen spelen! Helemaal leuk!

 12. Ik doe graag mee voor mijn eigen gezinnetje! Op sinterklaasavond spelen we altijd gezellig spelletjes met elkaar.

 13. Dat lijkt mij een heel leuk spel voor mijn dochtertje. Dus in dit geval, voor ons eigen gezin☺. Maar zijn we uitgespeeld, dan gaat het natuurlijk weer door naar andere kids. Volg je op instagram naam adbdekker

 14. De kinderen zijn dol op samen spelletjes spelen. Het samenwerkingsaspect van dit spel spreekt mij erg aan. Krijgen we in ieder geval geen boos of huilend kind omdat het verloren heeft. Ik doe graag mee!

 15. Super leuk voor buurvrouw met haar 2 jongens. Ze doet het zo geweldig in haar 1tje. Kan onze dochter mooi spelletje komen spelen bij de buurjongetjes.

 16. Het gezin van mijn ex-buren!
  Dit spel heb ik zelf in verouderde versie en speelde ik altijd met hun zoontje…
  Nu komt er nog een zoontje aan!

 17. Ik nomineer mijn eigen gezin (van 6). We spelen graag spelletjes, maar Bart kan vaak niet meedoen omdat hij nog te jong is. Het lijkt me erg leuk dit spel met z’n allen te spelen! ?‍?‍??‍?‍??

 18. Ik nomineer het gezin van mijn neefje, zij hebben twee kindertjes en met dit spel beleven zij vast een hele gezellige kerst.

 19. Dit zou leuk zijn voor mijn neefjes en nichtje. Zij hebben ent 2,5 week in quarantaine gezeten vanwege corona. Het zou leuk zijn om de kids te mogen verrassen met dit leuke spel.

 20. Wat een leuk spel, 8k doe erg graag mee voor de kinderen.
  Ziet er erg leuk uit ?? Groetjes Anneliese de Waal

 21. ik nomineer mijn eigen gezin, mijn zoontje is dol op katten en op spelletjes, hij speelt ze graag met opa en oma als ze hier wekelijks zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.