Skip to Content

Max de Kat, een coöperatief strategiespel

Vogel, eekhoorn en muis zijn op weg naar hun huisjes in en bij de boom. Maar let op! Want Max de Kat heeft honger en zit achter de diertjes aan! De spelers zorgen samen voor de kleine diertjes. Elk diertje kent een korter weggetje. Maar… deze sluippaden kent Max de Kat ook! Gelukkig kunnen we de kat weglokken door hem lekkere hapjes of een speeltje te geven. Doe je mee?

max de kat

Wat voor spel is Max de Kat?

Max de Kat is een spannend coöperatief strategiespel voor kinderen van alle leeftijden. In coöperatieve gezelschapsspellen win of verlies je samen. Want spelers kunnen beslissingen niet zelfstandig nemen. Je moet dus samenwerken! In samenwerkingsspellen speel je niet tégen elkaar maar mét elkaar. Met coöperatieve bordspellen leren kinderen naast samenwerken ook overleggen, naar elkaar luisteren en strategisch denken. In dit geval overleggen we met elkaar: welk diertje brengen we als eerste naar zijn huisje? Wanneer geven we Max wat lekkers? En wat vind je ervan als Max tóch de vogel, muis of eekhoorn weet te pakken?

Wat zit er in de doos?

max de kat

De inhoud van Max de Kat:

  • een stevig kartonnen spelbord
  • 4 houten speelstukken (Max de Kat, vogel, muis, eekhoorn)
  • 2 dobbelstenen met daarop de kleuren zwart en groen
  • een boekje met de spelregels (in de talen Engels, Nederlands, Frans en Spaans)
  • 4 lekkere hapjes voor de kat
  • 4 speeltjes voor de kat en 1 vlinder
  • een sleutelhanger!

De sleutelhanger van Max is eigenlijk gewoon een cadeautje bij het spel. Alle kartonnen onderdelen (de boom, de hapjes en de speeltjes voor de kat) kun je gemakkelijk uit de plaat drukken voor het eerste gebruik van het spel. Om de verspilling minimaal te houden, bedacht Sunny Games om een leuke sleutelhanger te maken van het afvalgedeelte. Goed bezig!

max de kat

Hoe speel je Max de Kat?

Zet als eerste het spel in elkaar, zoals duidelijk omschreven is in het boekje met de spelregels. De startplek van Max de Kat is in zijn mand en de vogel, muis en eekhoorn beginnen met een kleine voorsprong: bij de boomstronk. Om de beurt gooien de spelers met de twee dobbelstenen. Met als doel om er samen voor te zorgen dat de drie kleine diertjes hun huisjes bij de boom bereiken zonder dat de hongerige Max de Kat ze te pakken krijgt!

max de kat

Als er twee groene stippen gegooid zijn, zet je twee diertjes allebei één vakje óf één diertje twee vakjes vooruit. Uiteraard in overleg met elkaar… Als er een groene en een zwarte stip worden gegooid, dan mag zowel een diertje als Max de Kat een stap vooruit (de volgorde mag je zelf kiezen). Gooi je twee zwarte stippen, dan mag Max twee vakjes vooruit.

Sluipweggetjes en hapjes

De drie diertjes hebben gelukkig allemaal een sluiproute in het spel, om de weg wat af te snijden. Op het begin van hun eigen paadje, mogen ze meteen de voetstappen volgen naar het andere vakje (zoals bij ganzenbord). Maar je hoeft het weggetje niet te gebruiken! Want voor het zelfde geld staat Max de Kat ineens aan de andere kant op de loer! Max heeft trouwens een goede neus en gebruikt álle sluipweggetjes, tenzij hij een vakje vóór het vakje met voetstappen staat en er twee zwarte stippen worden gegooid. Dan rent hij er namelijk zo voorbij. Zoiets gebeurt ook als hij een vakje vóór een diertje staat en er wordt dubbel zwart gegooid: de kat springt dan zo over het diertje heen.

Maar als je vindt dat Max te dichtbij een van de diertjes komt, dan kun je de kat terug naar zijn mand roepen door, voordat je gooit, een lekker hapje aan hem te geven. Er zijn alleen maar vier lekkere hapjes en… op = op. Wil je het spel moeilijker maken? Speel het dan met maar drie hapjes voor Max!

In eerste instantie had ik het niet eens in de gaten dat wij het spel eigenlijk veel te makkelijk hadden gemaakt, haha… We speelden het spel namelijk nadat ik iets te lang geleden het instructiefilmpje had bekeken.

En ik dacht dus dat ik de regels nog wel had onthouden, maar we speelden het met iets teveel van het goede… De vlinderuitbreiding gebruikten we namelijk samen met de vier hapjes! Ach, Max de Kat werd daardoor flink verwend en wij hadden er niet minder plezier om. Het gaat tenslotte om de samenwerking en dat ging hartstikke leuk.

Het einde!

cooperatief spel

Het spel eindigt als de muis, vogel en eekhoorn thuis zijn óf als Max zo snel was dat het niet gelukt is om alle diertjes veilig in hun holletje/nest te brengen. Daar kun je dan met je kind over in gesprek gaan. Wat vind je ervan dat Max de diertjes heeft gevangen? En hoe vind je dat voor Max de Kat? En wat kunnen we volgende keer doen om ze wél allemaal veilig thuis te brengen?

Ik had nog geen coöperatief strategiespel in huis en überhaupt nog nooit gespeeld voor zover ik me kan bedenken nu. Maar het is echt fijn om jezelf eens niet af te hoeven vragen of je de ander zal laten winnen of niet. Gewoon gezellig samen spelen. Bovendien ziet het er leuk uit en is het ‘kat en muis spelletje’ lekker uit het (katten)leven gegrepen. Wij gebruiken thuis ook lekkere hapjes en speeltjes om de katten ergens heen te lokken. 😉 Mijn zoontje is hier de snoepjesman, zodoende is aan hem makkelijk uit te leggen hoe het spel in zijn werk gaat.

Helemaal het einde dus!

Koop Max de Kat met 10% korting!

Als je Max de Kat wilt aanschaffen, dan kun je terecht bij Earth Games. Tot en met eind 2020 krijg je daar maar liefst 10% korting wanneer je de kortingscode “mamascrapelle” gebruikt! Earth Games en Sunny Games werken veel samen, onder andere aan het maken van spelregels en om coöperatieve spellen in Nederland bekendheid te geven. Sunny Games (voorheen Zonnespel) is een uitgeverij van samenwerkingspellen en wil het aanbod van coöperatieve spellen in Nederland vergroten.

winactie max de kat

Winactie!

Wij mogen een exemplaar van Max de Kat weggeven namens Sunny Games!

Gefeliciteerd Merle!

max de kat

Coöperatief strategiespel | 4+ | 1 – 8 spelers | 15 min

Lopende en komende winacties op MamaScrapelle

Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

judith

Tuesday 1st of December 2020

ik nomineer mijn eigen gezin, mijn zoontje is dol op katten en op spelletjes, hij speelt ze graag met opa en oma als ze hier wekelijks zijn

Wessel

Saturday 28th of November 2020

Ik nomineer mijn kinderen; ik denk dat ze dit spel met Max erg leuk gaan vinden.

Jolijn

Thursday 26th of November 2020

Helemaal leuk ! Ik maak graag kans (:

Mark

Tuesday 24th of November 2020

Ik nomineer onze buren; zij hebben een kat die Max heet! ?

ellen

Wednesday 25th of November 2020

Haha dat is toevallig!

Anneliese de Waal

Saturday 21st of November 2020

Wat een leuk spel, 8k doe erg graag mee voor de kinderen. Ziet er erg leuk uit ?? Groetjes Anneliese de Waal

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.