Prinses een coöperatief fantasiespel vanaf 4 jaar

Prinses zijn; wie wil dat nu niet? Nou ik zou deze prinses niet willen zijn. Zij slaapt namelijk in de toren van haar kasteel (a la Doornroosje) en wordt pas wakker als het spel tot een goed einde wordt gebracht. Ik ga de uitdaging aan; lezen jullie mee naar mijn bevindingen van het spel Prinses een coöperatief fantasiespel van Sunny Games?

Prinses een coöperatief fantasiespel

Hoe gaat het spel?

Zoals ik al aangaf, draait Prinses een coöperatief fantasiespel om de prinses. Zij slaapt al 100 jaar lang in haar kasteel. Met dit spel ga ik haar bevrijden!
Hiervoor moet ik een aantal hordes nemen; zoals oversteken bij de slotgracht, veilig langs de hond en de bewaker zien te komen en daarna door een tunnel. En om het af te maken moet ik de prinses ook nog uit haar slaap wekken. Wat een uitdaging maar deze ga ik graag aan!

Het spel begint met het klaarleggen van het speelbord. Deze bestaat uit het bord zelf, de pionnen waarmee gespeeld gaat worden, kleine kaartjes en wat grotere kaarten in de kleuren roze voor de prinses en zwart voor de nacht.

Ik gooi met de dobbelsteen en begin te lopen. Ik kom uit op een huisje en mag een klein kaartje omdraaien die op het speelbord ligt, de zogenaamde ‘handige dingen’ kaartjes. Hierop staan verschillende dingen afgebeeld. Met deze handige kaartjes ga ik het spel namelijk ‘bepalen’. De titel van het spel geeft namelijk aan dat het een fantasiespel is. Nou fantasie ten top; lees maar mee!

Fantasie de vrije loop in Prinses een coöperatief fantasiespel

Zodra ik een handige dingen kaartje omdraai zie ik een paard. Wat moet ik nu met dat paard doen vraag je je af? Nou het zit zo; de roze kaarten die ik eerder benoemde bevatten afbeeldingen. Zij moeten in de goede volgorde gelegd worden, zodat de route die ik moet afleggen naar de prinses zichtbaar wordt. De eerste kaart die ik dus zie op het speelbord laat de slotgracht zien. Hoe kom ik hier voorbij? Nou mijn fantasie neemt het meteen van mij over; mijn paard neemt een aanloop, en net voordat hij gaat springen schieten de vleugels die hij verborgen had onder zijn manen eruit en vliegt hij, met een koprol, over de gracht en landt netjes naast het kasteel. Zo de eerste horde is genomen!

Prinses een coöperatief fantasiespel

Ik vervolg mijn weg en draai weer een handige dingen kaartje om. Nu verschijnt er een bloem. Maar wat moet ik met een bril als de hond met zijn bewaker voor mijn neus staan? Uh even denken.. Ik gooi de bril richting de hond en die begint deze gulzig op te eten. Maar van de bril wordt de hond ziek en samen met de bewaker vluchten zij door de kasteelpoort naar binnen, op zoek naar een dierenarts. Ik glip mee naar binnen door de poort! Yes; weer een opdracht voltooid in Prinses een coöperatief fantasiespel.

Is het zo makkelijk?

Je zult misschien denken; nou dat gaat makkelijk allemaal. Je gaat met je fantasie aan de slag en hebt die prinses zo wakker gemaakt. Maar dat is zeker niet waar. Ik heb jullie namelijk nog niet verteld dat er op het speelbord ook een aantal maantjes afgebeeld staan. Deze maantjes zorgen voor het invallen van de nacht. Er zitten namelijk bij het spel ook zwarte kaarten die het kasteel in de nacht laten zien. Iedere keer wanneer je op een vakje komt met een maan, moet je een kaart van dit kasteel in de nacht neerleggen op het speelbord. Zodra het kasteel in de nacht helemaal compleet is (en dat is na 6 stukken al zo) dan is het spel voorbij.

Niet alleen de nacht maakt het spel een stukje moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt. De spelregels laten zien dat er ook een uitbreiding van het spel is te spelen waarvoor je niets anders nodig hebt dan alles wat er bij het spel zit. Bij de uitbreiding worden de kaartjes met ontmoetingen erbij gepakt; 12 kaartjes met daarop verschillende karakters afgebeeld. Dit maakt het spel weer wat uitgebreider en lastiger.

De handige dingen kaartjes zijn niet alleen in het roze toegevoegd aan het spel. Er is ook een blauwe variant en gaat het hier om andere handige dingen die je zou kunnen gebruiken in het spel. En als extraatje voor de mensen die echt veel uitdaging en vooral veel fantasie hebben; zij mogen 12 eigen handige dingen verzinnen en tekenen of schrijven op de 12 lege kaartjes die erbij zitten. Hoe leuk is dat?!

Hoe vond ik het spel Prinses een coöperatief fantasiespel?

In het begin wist ik niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Er zitten veel kaartjes bij het spel en is fantasie niet altijd het sterkste punt van een volwassene. Het spel heeft me in positieve zin verbaast. Het ziet er misschien moeilijker uit dan het is en met kinderen dit spel doen is wel echt heel leuk! Kinderen hebben natuurlijk een levendige en grote fantasie en bedenken dingen die wij als volwassenen niet eens zouden bedenken.

Het spel is leuk gemaakt; het bord is niet te groot en zorgt daardoor voor overzicht. De handige dingen kaartjes zijn duidelijk getekend, zodat meteen zichtbaar is wat ze moeten voorstellen. Het element van het intreden van de nacht en daardoor het beëindigen van het spel brengt de spanning erin.

Het spel wordt aanbevolen voor kinderen vanaf 4 jaar en ik denk zeker dat dit een mooie richtlijn is. Een fantasiespel voor kleuters; je komt het niet vaak tegen en is dit in mijn ogen een mooie toevoeging aan de spellen die er op de markt zijn voor deze leeftijdscategorie!

Ga jij ook op reis met je fantasie om de prinses te laten ontwaken?

Prinses een coöperatief fantasiespel

Prinses een coöperatief fantasiespel met 10 % korting tot eind 2020.

Als je Prinses een coöperatief fantasiespel wilt aanschaffen, dan kun je terecht bij Earth Games. Tot en met eind 2020 krijg je daar maar liefst 10% korting wanneer je de kortingscode “mamascrapelle” gebruikt! Earth Games en Sunny Games werken veel samen, onder andere aan het maken van spelregels en om coöperatieve spellen in Nederland bekendheid te geven. Sunny Games (voorheen Zonnespel) is een uitgeverij van samenwerkingspellen en wil het aanbod van coöperatieve spellen in Nederland vergroten.

Chantal
Delen is enorm lief

Chantal

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.