Healthy Vegan. Gezonde Vegan recepten van de mannen van Bosh!

Healthy Vegan, het nieuwste boek van de mannen van Bosh! Henry Firth & Ian Theasby hebben het weer voor elkaar. Toen ik dit boek binnen kreeg maakte ik een vreugdedansje in de kamer. Henry Firth & Ian Theasby maken het namelijk zo simpel om Vega(n) te eten en (ver) oordelen niet. Deze keer wederom (h)eerlijke recepten. Daarnaast vertellen ze meer over hoe je gezond vegan kan eten. Want, blijkbaar kan je ook ongezond vegan eten. Healthy Vegan, vol met recepten om, waarschijnlijk na de feestdagen, volop van te genieten.

Healthy Vegan

(H)eerlijke gezonde Vegan gerechten

Recent schreef ik nog een blog over Bosh! Hoe leef je Vegan. Een paar maanden later ligt er alweer een nieuw boek gericht op gezond vegan eten: Healthy Vegan. Waarom ik dan zo dol ben op Bosh!? Henry Firth & Ian Theasby (ver)oordelen niet. Hoe ver je gaat met Vegan leven laten ze aan jou. Bovendien presenteren ze heerlijke gerechten die makkelijk te maken zijn. De Jackfruitchili bijvoorbeeld die ik in deze blog met jullie deel. Heerlijk. Weer een andere manier hoe je Jackfruit kan verwerken ter vervanging van vlees. Soms kan Jackfruit namelijk een beetje zurig smaken. Dat is in dit gerecht niet. Ik had nog een blik jackfruit en kidneybonen in de kast staan van onze vakantie. Dat kwam mooi uit. Kortom, met boodschappen uit hun geboorteland maakte ik één van de gerechten van Henry Firth & Ian Theasby uit Healthy Vegan.

nasi goreng

Unhealthy Vegan junkfood

Naast weer een aantal heerlijke recepten gaat het in Healthy Vegan, in de eerste plaats over gezond Vegan eten. Ik wist niet dat er ook ongezond Vegan eten is, maar dat is er blijkbaar wel. Weer wat geleerd. Henry Firth en Ian Theasby vertellen er over. Ze aten teveel Vegan junkfood: bijvoorbeeld Vegan burgers, Vegan fish and chips, Vegan brownies. Van een regenboog aan groenten was dus geen sprake meer. Bovendien aten ze teveel, door het testen van de recepten. Tot slot te weinig lichaamsbeweging. Kortom: ze waren geworden tot ongezonde versies van hun veganistische zelf. Daar wilden ze dan ook verandering in brengen. Hoe ze dat hebben gedaan delen ze met ons in Healthy Vegan.

Healthy Vegan

Groenten in de kleuren van de regenboog

In Healthy Vegan staat bij ieder recept hoeveel caloriëen het is. Daarnaast wordt aangegeven of het gerecht rijk is aan ewitten en/of vezels en of het vet en/of suikerarm is. Bovendien hebben ze de recepten ook ingedeeld in deze categorieën, aangevuld met glutenvrij, caloriearm etc. Op deze manier krijg je menu’s aangereikt op basis van jouw voorkeurcategorie. Henry Firth en ian Theasby vertellen ook over de principes van de kleuren van groenten. Iedere kleur representeert namelijk een andere phytonutrient. Daarnaast wordt in Healthy Vegan aangegeven welke vitamines en belangrijke voedingsstoffen in welke ingrediënten te vinden zijn, zoals bijvoorbeed ijzer , calcium en vitamine D. Hier heb ik al eerder over verteld in reviews over Brain Balance en Brain Food van Charlotte Labee.

Healthy Vegan

Healthy Vegan is ook gezonde leefstijl

Healthy Vegan gaat niet alleen over eten, het gaat ook over een gezonde leefstijl. Hierbij worden dan ook zes aandachtspunten meegegeven: slaap, beweeg, ontspan, hou van jezelf, hou van anderen, zorg voor een doel. En ze zijn heel helder over diëten: weg ermee!. Fijn. Daar ben ik het volledig mee eens. Wel vertellen ze hoe je kan afvallen. Alle aandachtspunten worden in Healthy Vegan apart behandeld. Daarnaast gaat het natuurlijk over gezond eten. Hierbij hanteren ze 5 gouden regels.

  1. De regenboogverhouding 50/25/25
  2. Zorg voor variatie
  3. Eet groen(ten)
  4. Streef naar 80 gezond/20 naughty
  5. Neem je vitamines
Healthy Vegan

Recept Jackfruitchili uit Healthy Vegan

Onderstaand het recept voor Jackfruitchili uit Healty Vegan. Ik heb wel wat geminderd met de knoflookteentjes en de chilipeper. Dan vinden de kinderen het ook nog lekker. Chocolade in een recept vind ik altijd bijzonder, net zoals de mexicaanse Mole. Vond het leuk dat eens uit te proberen. Voor het roosteren van het jackfruit was bij mij overigens 15 minuten voldoende. Onderstaand het recept zoals het in het boek staat. Dit is voldoende voor 4 personen. In Healthy Vegan wordt geadviseerd de chili te serveren met rijst, gemengde sla en partjes limoen.

jackfruit chilly
Het servies op de foto is van Rosenthal Mesh. Ter beschikking gesteld door TTP concepts

Ingrediënten

ingrediënten specerijenmix:

Healthy Vegan
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 theel. gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/4 theelepel gemalen piment
  • 1/4 theelepel kaneel
Healthy Vegan

Ingrediënten chili uit Healthy Vegan

  • 1 blik jong groen jackfruit op water, 400 gram
  • 1 eetlepel olijfolie, plus extra om over het jackfruit te sprenkelen
  • 2 rode uien
  • stengel bleekselderij
  • winterwortel
  • 6 teentjes knoflook
  • rode en gele paprika
  • 2 verse rode chilipepers
  • 50 gram walnoten
  • snufje zout
  • 2 blikken pruimtomaten á 400 gram
  • laurierblaadje
  • 30 gram pure chocolade
  • 1 blik kidneybonen van 400 gram
  • 2 theelepels sojasaus
  • 100 ml. water
  • eventueel 1 gedroogde anchopeper (ong. 6 gram)

Bereidingswijze uit Healthy Vegan

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius.
  • Bekleed vervolgens een bakplaat met bakpapier
  • Meng alle ingrediënten voor de specerijenmix in een kom.
  • Laat het jackfruit uitlekken, spoel het onder de koude kraan schoon en dep het vervolgens droog met keukenpapier of een schone theedoek.
  • Leg daarna het jackfruit op een snijplank en trek het met twee vorken in stukjes.
  • Dep het nogmaals droog.
  • Verdeel vervolgens de stukjes jackfruit over de bakplaat.
  • Besprenkel ze daarna met wat olijfolie, bestrooi ze met de helft van de specerijenmix en meng alles goed.
  • Rooster het jackfruit 20 tot 30 minuten in de oven.
  • Snipper daarna de rode uien.
  • Snijd de bleekselderij in dunne plakjes
  • schil de winterwortel en snijd hem in blokjes.
jackfruit chilly
  • Rasp vervolgens de knoflook.
  • Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in stukjes.
  • Verwijder de steeltjes en snijd de chilipepers in dunne ringetjes (voor minder pittige chili, verwijder de zaadlijsten).
  • Spoel daarna de kidneybonen af en laat ze uitlekken.
  • Hak vervolgens de walnoten grof.
  • Verhit de olijfolie in een pan of wok op matig vuur.
  • Bak de ui met wat zout al roerend 3 tot 4 minuten.
  • Roerbak de knoflook 1 minuut mee.
  • Doe vervolgens de bleekselderij en wortel erbij en bak ze 3 minuten.
  • Voeg de resterende specerijenmix toe en roerbak het geheel 30 seconden.
  • Bak de paprika en chilipeper 3 tot 4 minuten mee.
  • Roer de walnoten, het jackfruit, de tomaat, laurier, anchopeper (als je die gebruikt), chocolade, uitgelekte kidneybonen, sojasaus en het water erdoor.
  • Zet het vuur laag en laat de chili 12 tot 15 minuten inkoken en indikken.
  • Verwijder tot slot de anchopeper en het laurierblaadje.
Healthy Vegan

Specificaties Healthy Vegan

Uitgever: Fontaine | Auteur: Henry Firth & Ian Theasby | 9789464040081| oktober 2020 | 220 pagina’s| Interesse? Meer info vind je hier

Healthy Vegan

Henry Firth en Ian Theasby hebben een eigen Bosh! tv waar ze je trakteren op nog meer (h)eerlijke Vegan recepten zoals uit Healthy Vegan. Interesse? Bij deze de link.

Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 49 jaar, moeder van een 7-jarige dochter en een 13-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. Daarnaast ben ik vorig jaar gestart met een eigen coachingspraktijk. In dit nieuwe jaar zal ik regelmatig een blog schrijven over coaching en mindfulness.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.