Vegan bonenschotel recept , een gezond en Mexicaans gerecht

Ik heb weer een top recept voor jullie! Het is vegan, eenvoudig, gezond, snel, budget en ook nog lekker. Het kan allemaal dat bewijst dit recept maar weer. Het is een pan vol, dus genoeg voor meerdere dagen en/of de vriezer. Ook geef ik een optie tot zelf kruiden, of haal een zakje met kruidenmix. Jouw smaakfestijn dit! Ben je al nieuwsgiering in dit vegan bonenschotel recept?

Vegan bonenschotel; simpel, gezond, budget, snel, vegan, veel, en naar jouw eigen smaak! Een handig recept met lekkere extra's.

Vegan bonenschotel recept

Lekker met: sla, komkommer, avocado, rijst, taco shells, wraps, tortilla’s, geraspte (vegan) kaas, kwark of vegan oat creme fraîche.

Ik begin altijd met eerst alles snijden. Dat geeft mij meer rust met koken. De paprika snij ik in korte reepjes, de ui en knoflook snij ik fijn. De bonen en mais schenk ik in een vergiet en spoel ik af met water. Even laten uitlekken. In een pan verhit ik vervolgens wat olie en fruit ik de ui en knoflook. Ik voeg dan ongeveer een afgestreken eetlepel gerookte paprikapoeder en Tex Mex kruiden toe. Iets minder van de chili con carne kruiden omdat deze pittig is. Gebruik je liever een kant en klaar kruidenzakje? Dan voeg je deze nu toe. Lekker alles even laten bruisen en roer soms door.

Dit vegan bonenschotel recept is al bijna klaar al! Na ongeveer 8 minuutjes de ui, knoflook en kruiden te laten bruisen voeg ik de paprika toe. Lekker doorroeren en met een deksel erop en op laag vuur even een beetje zachter laten worden. Roer regelmatig door en check dan of het niet te hard gaat en niks aanbrandt. Voeg dan de 2 flessen passata toe en peper plus zout. Ik doe altijd nog een klein beetje water in de fles en schud deze. Zo heb ik alles eruit en is de saus ietsjes dunner. Het vergiet met de bonen en de mais voeg ik toe, roeren en klaar.

Op smaak brengen van je Mexicaanse bonenschotel

Zoals gezegd kan je kiezen voor een zakje kruidenmix voor de vegan bonenschotel. Kies dan een chili mix maar een burrito of welke Mexicaanse mix volstaat wel. Het is maar net wat je smaak is. Ik mix liever zelf omdat mijn dochters mee-eten. Ik maak de basis dus niet te pittig. Mijn chili con carne kruidenmix is pittig dus hiervan voeg ik maar een eetlepeltje toe. Het gerookte paprikapoeder en de Tex Mex mix zorgen beide voor een lekkere Mexicaanse smaak. Als de vegan bonenschotel klaar is kan je het direct eten. Maar let op, de kruiden moeten nog ontwikkelen. Ik laat het meestal op laag vuur nog even pruttelen en na een tijdje proef ik en breng ik het eventueel nog extra op smaak met kruiden.

Je kan ook wat verse kruiden toevoegen zoals peterselie en koriander. Of de gedroogde variant hiervan. Als ik kant en klare kruidenzakjes koop, haal ik er vaak 1 extra. Zo heb je altijd genoeg kruiden in huis. Ook kan je een scheutje sojasaus of Maggie toevoegen als umami (hartig) smaakelement. Dit geeft net wat meer diepgang aan een saus. Op mijn eigen bord voeg ik vaak wat chilipoeder toe of sriracha voor een pittigje. Zoals je ziet kan je deze basis vegan bonenschotel geheel naar eigen smaak kruiden! Je wordt hier steeds handiger in.

kruidenmixen

Vegan bonenschotel lekker met

Ook hoe je het eet is jouw keuze! Lekker met brood of rijst, pasta, couscous. Of op wraps, nacho’s of taco shells. Wat verse sla erbij, ik kies vaak little gem van die kleine stronkjes. Ideaal als je niet veel sla nodig hebt. Blijft lekker lang vers. Komkommer en avocado erbij, kwark of crème fraîche en kaas. Die laatste twee zijn er ook in vegan varianten. De vegan bonenschotel kan je ook prima invriezen. Geniet van je Mexicaanse smaakfeestje.

Hoe ga jij deze vegan bonenschotel eten?

ingredienten mexicaans eten

Mexicaanse bonenschotel

Wil jij naast de vegan bonenschotel ook een variant met vlees neerzetten? Hier is een eenvoudig recept voor een heerlijke Mexicaanse bonenschotel:

Ingrediënten:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika, in blokjes gesneden
  • 1 blik zwarte bonen (400 g), afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blik kidneybonen (400 g), afgespoeld en uitgelekt
  • 1 blik maïs (300 g), uitgelekt
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 theelepel chilipoeder (pas naar smaak aan)
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 kop geraspte kaas (cheddar of een andere kaas naar keuze)
  • Optioneel: gehakte verse koriander, avocado, zure room en limoenpartjes voor het serveren

Instructies:

  1. Verhit een grote koekenpan of een braadpan op middelhoog vuur. Voeg een beetje olie toe en bak de gesnipperde ui en gehakte knoflook tot ze zacht en geurig zijn.
  2. Voeg de blokjes rode en gele paprika toe en bak ze een paar minuten mee tot ze zacht worden.
  3. Voeg de zwarte bonen, kidneybonen en maïs toe aan de pan. Roer alles goed door.
  4. Voeg de blikjes tomatenblokjes, chilipoeder en komijnpoeder toe. Breng het geheel aan de kook en laat het sudderen gedurende ongeveer 10-15 minuten, of tot de bonenschotel goed is verwarmd en de smaken goed zijn gemengd. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Strooi de geraspte kaas over de bonenschotel en laat deze smelten. Als de kaas gesmolten is, is de bonenschotel klaar.
  6. Serveer de Mexicaanse bonenschotel met gehakte verse koriander, plakjes avocado, een lepel zure room en partjes limoen voor extra smaak.

Dit gerecht is geweldig als hoofdmaaltijd, maar je kunt het ook serveren met rijst, tortillachips of warme tortilla’s. Geniet van je Mexicaanse bonenschotel als alternatief van de vegan bonenschotel.

Handige linkjes

Lees ook deze blogs

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.