Gezonde knoflooksaus, een eenvoudig en snel recept

Gezonde knoflooksaus is zo lekker! Het is misschien even wennen als je die romige, zoute smaak gewend bent. Maar tegenwoordig vinden wij juist deze frisse knoflooksaus veel lekkerder. De basis bestaat eigenlijk maar uit 3 ingrediënten en daarbij kan je het geheel op eigen smaak maken! Ik leg jullie de basis uit en alle variatie die mogelijk is.

Recept gezonde knoflooksaus

Mijn favoriete combinatie

1. Basis

Ik gebruik graag volle kwark voor mijn gezonde knoflooksaus omdat ik geloof dat volle vetten goed voor je zijn en al helemaal voor kinderen. Zeker nu ik veel plantaardig eet, en mijn kinderen met mij, eten we volle kwark. Ook geloof ik dat producten die zo min mogelijk bewerkt zijn gezonder zijn. De meningen wisselen hierover, kies wat bij jou past. De volle kwark kan je vervangen voor magere. Yoghurt kan ook of lactose vrije varianten.

In de kwark kan je verse of gedroogde knoflook doen. Verse knoflook snij je heel fijn, rasp je of knijp je fijn. Ik kies zelf graag voor een mix van knoflookpoeder en gedroogde knoflook stukjes. Gedroogde knoflook heeft wel die lekkere smaak maar is net wat minder intens dan verse. Ook blijft het heel lang goed en hoef je het niet te snijden, geen knoflook vingers dus! Dan voeg ik wat water toe aan de gezonde knoflooksaus totdat het de gewenste dikte heeft en klaar is je basis.

Kruiden

Op smaak brengen kan met veel items! Gebruik verse kruiden zoals peterselie en bieslook die je fijn knipt. Of kies voor gedroogde varianten. Wat ik vaak kies: Gedroogde dille, gedroogde uien stukjes, uienpoeder, peper, zout, gedroogde bieslook, gedroogde peterselie en een scheutje sojasaus. Sojasaus is een umami smaakmaker en zorgt voor wat diepgang in je saus. Gebruik niet teveel en proef telkens even hoe je gezonde knoflooksaus smaakt.

Extra’s

Ik kies kwark voor de smaak en dikte maar je kan ook yoghurt kiezen. Wil je nou toch een roompje? Voeg wat mayonaise toe (ongezond) of wat ricotta (gezond). Ook kan je wat gedroogd melkpoeder (koffiemelk) toevoegen. Dit geeft het een aangenaam roompje. Wil je het zuurder? Voeg wat extra citroen– of limoensap toe. Geen sojasaus? Een beetje bouillonpoeder, een stukje van een bouillon blokje of Maggie kan ook voor de umami smaaklaag zorgen. Ik gebruik ook vaak de tzatziki kruidenmix voor mijn gezonde knoflooksaus. Dan ben je lekker snel klaar.

Tips gezonde knoflooksaus

  1. Ik maak de gezonde knoflooksaus vaak in de ochtend, want de smaken moeten lekker ontwikkelen. Ik zet het dan in de koelkast. Het wordt dan wel iets dikker door de kou vaak maar als je even roert komt het goed. Voeg desnoods iets meer water toe. In plaats van water kan je ook wat (plant)melk toevoegen. Zoals je merkt is er echt een hele simpele basis en kan je veel kiezen! Ik heb mijn favoriete smaakcombinatie gedeeld, maar ook dit wisselt weer en is afhankelijk van wat ik in huis heb liggen.
  2. Lekker bij vegan gezonde shoarma!
  3. Wil je van je knoflookvingers af? Scrub je vingers na het snijden met suiker, en weg is de geur. Dit breekt de geurmoleculen namelijk af. Ik doe meestal wat zeep op mijn hand en daarop wat suiker. Lekker scrubben, afspoelen en klaar.
  4. Van een Italiaan geleerd: Haal de kern uit de knoflook en je zult minder ruiken.
  5. Je kan het beste verse peterselie eten tegen een knoflook stinkadem. Pepermunt zou de geur erger maken zeggen “ze”.
  6. De gezonde knoflooksaus is ook lekker als dip voor je groentes, nacho’s of bij een tosti.

Handige linkjes

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.