Skip to Content

gezonde champignonsaus – een makkelijke recept met room

Een gezonde champignonsaus met room? Kan dat samen? Jazeker! Maak kennis met ricotta. Dit is een prachtig product. Het is een bijproduct wat ontstaat in het proces van kaas maken. Het is dus “afval”, waar iets lekkers mee gemaakt wordt. Een heel duurzame keuze dus ook. Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’. De naam verwijst naar de methode waarop ricotta gemaakt is: het wordt gemaakt van de wei die overblijft nadat deze is gescheiden van de wrongel. Daarbij is ricotta laag in het zout- en vetgehalte. Perfect dus! Verdunnen kan je met (plant)melk of water. En op smaak brengen doe je met verse of gedroogde kruiden, of een combinatie hiervan.

Het gezonde champignonsaus recept die ik nu maak is voor inspiratie en een grote pan voor 4 personen voor 2 dagen. Wij hebben het met gnocchi gegeten maar dit kan ook met pasta, rijst of krieltjes.

Een recept voor gezonde champignonsaus maken met ricotta. Lekker met champignons en gnocchi maar ook met pasta. Snel en simpel!

Gezonde champignonsaus maken

  • 2 bakjes ricotta
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui en/of 2 stengels lente ui
  • Gerookte kip stukjes of spekreepjes
  • Bakje champignons
  • Hand doperwtjes (diepvries)
  • Kruiden vers of gedroogd zoals: bieslook en peterselie
  • Peper, zout en sojasaus naar smaak
  • Lekker bij de gezonde champignonsaus: rijst, gnocchi, pasta, krieltjes, strooi kaas, Parmezaanse kaas, noten erover zoals pecan en pijnboompitjes en een side salad.
Een recept voor gezonde champignonsaus maken met ricotta. Lekker met champignons en gnocchi maar ook met pasta. Snel en simpel!

Voor een gezonde champignonsaus recept begin ik met de champignons schoonmaken met een stukje keukenpapier. Vervolgens snij ik ze in halve plakjes. De ui en knoflook snij ik fijn. De gerookte kip of spek mag in stukjes als dit niet al zo is. In de pan verhit ik wat olie en fruit ik de ui en knoflook. Dan voeg ik de gesneden champignons en gerookte kip / spek toe. Hierover doe ik wat peper, zout en een scheut sojasaus.

We gaan de saus maken van dit gezonde champignonsaus recept. In de pan voeg ik de 2 bakjes ricotta toe en roer alles goed door. Dan verdun ik het met (plant)melk of water. Doe dit zodat het voor jou een fijne dikte heeft. Dan breng ik het op smaak met peper, zout en sojasaus. Voeg dan de doperwtjes toe uit de vriezer. Knip wat verse kruiden erin en voeg eventueel gedroogde kruiden toe. Laat even staan op laag vuur en met de deksel erop zodat het lekker op smaak kan komen. Proef, pas op heet!, of het naar smaak is. Wil je het wat zouter? Voeg eventueel nog een scheutje sojasaus toe of Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk ook lekker als pasta met roomsaus!

Wij eten dit gezonde champignonsaus recept met gnocchi en wat Parmezaanse kaas erover afgetopt met rauwe pecan- en walnoten. Eet smakelijk!

Een recept voor gezonde champignonsaus maken met ricotta. Lekker met champignons en gnocchi maar ook met pasta. Snel en simpel!

Extra informatie gezonde champignonsaus recept

  • Gnocchi is gemaakt van aardappel zetmeel en het is dus geen pasta. Het is in het begin misschien even wennen maar wij vinden het een heerlijke afwisseling in de keuken. Het is ook binnen een paar minuten klaar met koken.
  • Een gezonde champignonsaus recept maak je zelf zo gezond als dat je wilt. Gerookte kip is gezonder dan spekjes. Maar spekjes zijn ook erg lekker hierin. Bak deze dan als eerste uit en voeg dan de ui en knoflook toe. Je kan ook vlees helemaal weglaten of vleesvervangers gebruiken.
  • Op smaak brengen is jouw keuze. Ik kies vaak wat verse bieslook en peterselie. Maar soms ook de gedroogde varianten. Sojasaus is een lekkere umami / hartig smaakmaker net zoals Parmezaanse kaas. Ook kan je een kruidenroomkaas kiezen. Paturain bevat dus geen extra zout of suiker en dat is goed! Wel vetter dan ricotta natuurlijk. Andere kruidenroomkazen bevatten vaak wel extra suikers.

Vervolg tips ricotta roomsaus

  • Heb je nou echt bijna niks in huis? Een bouillonblokje is ook een goede smaakmaker. Voeg er 1 toe aan je saus.
  • Diepvries doperwtjes hebben mijn voorkeur omdat deze mooier van kleur zijn, gezonder zijn en een betere bite hebben. Gooi ze gewoon naar smaak erbij en vanuit de vriezer. Spoel ze eventueel af onder de warme kraan zodat de “vries” wegspoelt.
  • Benieuwd naar meer ricotta inspiratie? Klik op de link!
  • Ik gebruik altijd de gezonde pannen van Greenpan*. Deze hebben een gezonde anti-aanbaklaag zonder Teflon. Zonder zooi. Verder kunnen de meeste pannen op inductie, gas en in de oven! Voor een gezonde champignonsaus recept heb ik de hapjespan met deksel van 28cm doorsnede gebruikt
  • Gebruik een bakje ricotta minder als je het minder wilt maken, de rest kan redelijk gelijk blijven of ook iets minder.
  • Champignons maak je gewoon schoon met een keukenpapiertje of keukendoek. Als je in een pan de ui, knoflook, spekjes, champignons, peper, zout en sojasaus opbakt met wat bieslook en peterselie dan heb je al een heerlijke topping voor op toast!

Handige producten als je aan de slag gaat met dit recept

  • Spatels* die ook in een anti aanbakpan kunnen
  • Kruidenschaar* om de verse kruiden mee te knippen voor je gezonde roomsaus
  • Rasp met opvangbakje*
  • Goede messen* die ook nog eens duurzaam zijn!
  • Houten snijplank* met bakjes ideaal bij het snijden van veel groenten
  • Greenpan er bestaan veel soorten en maten! De pannen van GreenPan zijn voorzien van een PFAS-vrije keramische antikleeflaag, gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Dat is beter voor je gezondheid en voor het milieu! Je ziet ze allemaal via deze link*!

Lees ook deze blog

Ga jij deze gezonde champignonsaus maken?

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.