Vegan muffins en chocolate cookies. Een traktatie voor iedereen.

Doordat ik een paar jaar geleden ontdekte dat het supersimpel is, maak ik muffins meestal zelf. Hierdoor koop ik ze eigenlijk zelden. Zo zelf gemaakt en overheerlijk. Bovendien als je ze bewaart in een doos met deksel blijven ze een paar dagen goed. Omdat mijn dochter (7) nieuwe vriendjes gemaakt heeft in de buurt, wilde ze graag muffins uitdelen. Toen bleek dat één van de kinderen geen zuivel mocht hebben. Dat komt best wel veel voor. Tegenwoordig ken ik wat meer vegan alternatieven en ik ging aan de slag. Zodoende deze recepten als resultaat. Een recept voor Vegan muffins en als bonus chocolate chip hazelnut cookies. Kortom, twee recepten waarbij de zuivelproducten op een verschillende manier worden vervangen. Een traktatie voor iedereen.

Vegan muffins en chocolate cookies

Vegan muffins

Dit recept heb ik gebaseerd op het recept van de muffins die ik normaal gezien maak. Wanneer je ze zonder suiker wilt, maak dan gebruik van het recept dat Ellen eerder publiceerde. Als je kokosolie gebruikt vraagt het wel een andere manier van bereiden. Als je plantaardige margarine gebruikt niet. Er zijn verschillende alternatieven voor ei. Chia-zaad en banaan bijvoorbeeld. Voor deze recepten van Vegan muffins en chocolate chip hazelnut cookies heb ik dan ook beide alternatieven gebruikt. Je kan hiertussen wisselen in de recepten. Banaan heeft nogal een uitgesproken smaak vind ik. Als je daar niet van houdt kan je beter voor chia-zaad kiezen.

Ingrediënten (voor 12 muffins)

Ingredienten vegan muffins
  • 150 gram kokosolie of plantaardige margarine
  • 175 gram suiker
  • 1 eetlepel chia-zaad
  • water
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel of bloem met 1 theelepel bakpoeder
  • 150 ml. amandelmelk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
muffins op bakplaat

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  • Voeg 2 eetlepels water toe aan het chiazaad en laat 15 minuten staan.
  • Vul de muffinbakplaat met papieren cupjes.
  • Smelt de kokosolie in een pannetje.
  • Voeg de suiker toe.
  • Als je plantaardige margarine gebruikt: voeg de suiker toe en mix dit tot het mengel licht en luchtig is.
  • Voeg het chia-zaad aan het mengsel toe.
  • Mix het mengsel egaal.
  • Meng het bakmeel of de bloem met een snufje zout en vanillesuiker.
  • Mix dit afwisselend met de melk door het beslag (niet te lang mixen).
  • Schep het beslag in de muffincupjes.
  • Bak de muffins 25 tot 30 minuten.
Vegan muffins

Vegan Chocolate chip hazelnut cookies.

Vegan muffins en chocolate cookies

Ik wilde ook iets uitproberen met chocolade. Dus, naast de Vegan Muffins, ook Chocolate chip hazelnut cookies. Die doen het ook altijd goed bij kinderen én volwassen, dus vandaar deze keuze. En als je oven toch aan staat op 180 graden, kan je net zo goed nog wat meer lekkers maken. Ook deze cookies zijn gebaseerd op een recept waar wel zuivel in wordt gebruikt. Het ei heb ik vervangen door middel van banaan. Er wordt geen melk gebruikt. De boter heb ik vervangen door middel van olijfolie. Ook hier kan je eventueel plantaardige margarine gebruiken.

olijfolie met banaan en suiker

Ingrediënten (voor 16 koekjes)

  • 1 banaan
  • 120 ml. olijfolie
  • 240 gram meel
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • snufje zout
  • 75 gram basterdsuiker
  • 75 gram rietsuiker of kristalsuiker
  • 100 gram chocolate chips (of chocolade in stukjes)
  • 40 gram hazelnoten
ingredienten Vegan muffins en chocolate cookies
chocolate chip hazelnut cookies

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  • Bekleed een ovenplaat met bakpapier.
  • Plet de banaan en meng met de olijfolie, de vanille, zout en suiker tot een luchtig geheel.
  • Voeg meel en bicarbonaat toe en meng goed.
  • Verkruimel de hazelnoten met een mes. Lukt ook goed met een vijzel.
  • Voeg het noten-chocolademengsel bij het deeg.
  • Dek af met huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  • Snijd plakjes van het deeg.
  • Leg ze ver genoeg van elkaar op de bakplaat.
  • Druk ze zachtjes met de hand wat plat.
  • Bak ze 12 á 15 minuten in de oven.
koekjes van hazelnoot en chocolade

Met bovenstaande recepten voor Vegan muffins en chocolate chip hazelnut cookies heb je een traktatie voor iedereen.

L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Jullie kennen me inmiddels via de reviews die ik af en toe schrijf. Onder de rubriek Lweethetwel zal ik regelmatig een blog plaatsen met een verhaal of tips en ideeën waar jullie hopelijk wat aan hebben. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Nu valt het bij ons nog wel mee, want wij werken beiden niet full-time, maar dan nog. Iedere dag is er wel iets te doen, zoals training, zwemles of avondwerk. Daarnaast ben ik spaarzaam opgevoed. Ik zal niet snel iets weggooien en zoek dan recepten waarmee ik het eten kan opmaken. Dat vind ik ook leuk om mee bezig te zijn, want ik kook graag. Vandaar deze vaste rubriek met verschillende thema's. . En zo af en toe zal ook hier een gast een blog plaatsen. En wie weet wordt het wel L&Lwetenhetwel.

1 Response

  1. Oh die koekjes “lokken” me, heb afgelopen herfst met mijn dochter een bak hazelnoten geraapt & nooit wat mee gedaan. Zonde om ze nog langer voor de sier te hebben staan. Dat wordt kraken en dan samen bakken, bedankt voor het recept 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.