Vegan bonenschotel, een eenvoudig lekker en budget recept
Ik heb weer een top recept voor jullie! Het is vegan, eenvoudig, gezond, snel, budget en ook nog lekker. Het kan allemaal dat bewijst dit recept maar weer. Het is een pan vol, dus genoeg voor meerdere dagen en/of de vriezer. Ook geef ik een optie tot zelf kruiden, of haal een zakje met kruidenmix. Jouw smaakfestijn dit! Krijg je al trek in de vegan bonenschotel?

Recept vegan bonenschotel
- 2 flessen passata
- 2 paprika’s
- Grote ui
- 2 teentjes knoflook
- Blik kikkererwten
- Blikje mais
- Blik kidney bonen
- Blik zwarte bonen
- peper en zout
- olijfolie
- Kruidenmix naar keuze / Ik mix gerookt paprika poeder, Tex Mex mix en chili con carne kruiden naar smaak


Lekker met: sla, komkommer, avocado, rijst, taco shells, wraps, tortilla’s, geraspte (vegan) kaas, kwark of vegan oat creme fraîche.
Ik begin altijd met eerst alles snijden. Dat geeft mij meer rust met koken. De paprika snij ik in korte reepjes, de ui en knoflook snij ik fijn. De bonen en mais schenk ik in een vergiet en spoel ik af met water. Even laten uitlekken. In een pan verhit ik vervolgens wat olie en fruit ik de ui en knoflook. Ik voeg dan ongeveer een afgestreken eetlepel gerookte paprikapoeder en Tex Mex kruiden toe. Iets minder van de chili con carne kruiden omdat deze pittig is. Gebruik je liever een kant en klaar kruidenzakje? Dan voeg je deze nu toe. Lekker alles even laten bruisen en roer soms door.
De vegan bonenschotel is al bijna klaar al! Na ongeveer 8 minuutjes de ui, knoflook en kruiden te laten bruisen voeg ik de paprika toe. Lekker doorroeren en met een deksel erop en op laag vuur even een beetje zachter laten worden. Roer regelmatig door en check dan of het niet te hard gaat en niks aanbrandt. Voeg dan de 2 flessen passata toe en peper plus zout. Ik doe altijd nog een klein beetje water in de fles en schud deze. Zo heb ik alles eruit en is de saus ietsjes dunner. Het vergiet met de bonen en de mais voeg ik toe, roeren en klaar.


Op smaak brengen
Zoals gezegd kan je kiezen voor een zakje kruidenmix voor de vegan bonenschotel. Kies dan een chili mix maar een burrito of welke Mexicaanse mix volstaat wel. Het is maar net wat je smaak is. Ik mix liever zelf omdat mijn dochters mee-eten. Ik maak de basis dus niet te pittig. Mijn chili con carne kruidenmix is pittig dus hiervan voeg ik maar een eetlepeltje toe. Het gerookte paprikapoeder en de Tex Mex mix zorgen beide voor een lekkere Mexicaanse smaak. Als de vegan bonenschotel klaar is kan je het direct eten. Maar let op, de kruiden moeten nog ontwikkelen. Ik laat het meestal op laag vuur nog even pruttelen en na een tijdje proef ik en breng ik het eventueel nog extra op smaak met kruiden.
Je kan ook wat verse kruiden toevoegen zoals peterselie en koriander. Of de gedroogde variant hiervan. Als ik kant en klare kruidenzakjes koop, haal ik er vaak 1 extra. Zo heb je altijd genoeg kruiden in huis. Ook kan je een scheutje sojasaus of Maggie toevoegen als umami (hartig) smaakelement. Dit geeft net wat meer diepgang aan een saus. Op mijn eigen bord voeg ik vaak wat chilipoeder toe of sriracha voor een pittigje. Zoals je ziet kan je deze basis vegan bonenschotel geheel naar eigen smaak kruiden! Je wordt hier steeds handiger in.

Vegan bonenschotel lekker met
Ook hoe je het eet is jouw keuze! Lekker met brood of rijst, pasta, couscous. Of op wraps, nacho’s of taco shells. Wat verse sla erbij, ik kies vaak little gem van die kleine stronkjes. Ideaal als je niet veel sla nodig hebt. Blijft lekker lang vers. Komkommer en avocado erbij, kwark of crème fraîche en kaas. Die laatste twee zijn er ook in vegan varianten. De vegan bonenschotel kan je ook prima invriezen. Geniet van je Mexicaanse smaakfeestje.
Hoe ga jij deze vegan bonenschotel eten?

Handige linkjes
Lees ook deze blogs
- Vegan Maaltijdshake
- Vegan Indiase curry
- Simpele Ratatouille
- Gezonde vegan shoarma
- Vegan kruidnoten
- Vegan muffins
- Jackfruit
- Pulled Oats
- Marokkaanse paprikapuree
