Experimenteren met vegan: Pulled Oats

Als je mijn eerdere blogs hebt gelezen weet je dat ik naar het Vegan TasteLab ben geweest op de horecavakbeurs ‘Gastvrij Rotterdam’. Vanaf dat moment ben ik mij meer gaan verdiepen in vegetarische en veganistische producten. Tijdens het Tastelab heb ik kennis gemaakt met Pulled Oats. Thuis ben ik hier ook mee gaan koken. Wil je weten hoe dat is geweest? Lees dan vooral verder.

Pulled Oats, wat is het?

Pulled Oats komt uit Finland. Het is ontstaan in de keuken van een voedingswetenschapper en een industrieel ontwerper, Maija Itkonen & Reetta Kivelä. Ze hebben een compleet nieuw plantaardig product gerealiseerd. Pulled Oats is gemaakt van haver en peulvruchten, rijk aan eiwitten, bevat alle negen essentiële aminozuren en is vrij van kunstmatige toevoegingen. Op dit moment bestaat Pulled Oats in de varianten naturel en tomaat en is verkrijgbaar bij de Albert Heijn voor € 2,99 per pak (175 gram).

Pulled Oats, wat kan je ermee?

Na mijn bezoek aan ‘Gastvrij Rotterdam’ heb ik contact opgenomen met Gold&Green, het bedrijf dat Maija en Reetta hebben opgericht toen zij Pulled Oats hadden uitgevonden. Ik ontving een receptenboekje: Oats, Beans & Love. Daar ben ik mee aan de slag gegaan. Een voorbeeld van wat je ermee kan is het gebruiken voor wat de naam al aangeeft. Ter vervanging van pulled pork. En dat is echt een absolute aanrader. Ik eet ook vlees en ik vind dit echt een goede vervanging van een broodje pulled pork.

Tijdens een verjaardagsfeestje heb ik de Pulled Oats aan vegetarische familieleden geserveerd en zij vonden het hartstikke lekker. Misschien dat ik het recept van paprikarelish ook nog eens deel, want die vond ook gretig aftrek. Nu laat ik de hoofdrol aan degene die het toekomt, de Pulled Oats. Het recept van de barbecuesaus is sowieso het uitproberen waard. Daarnaast kan je uiteraard ook broodjes maken met deze vegan heerlijkheid. En er zijn vele andere mogelijkheden denkbaar. Kijk maar eens op de website van Gold&Green: En als je meedoet met onze winactie heb je kans om het receptenboekje thuis gestuurd te krijgen. Dus… meedoen zou ik zeggen!

Recept colaburgers met Pulled Oats (4 personen)

Pulled Oats

Ingrediënten

 • 1 pak Pulled Oats Tomato
 • Broodje (pita- of hamburger)
 • Komkommer
 • Cocktailaugurken
 • Tomaatjes

Voor de saus

 • 2 sjalotjes
 • 3 knoflooktenen
 • 24 ml. Sweet chili saus
 • ½ tl. Sambal Oelek
 • 1 ½ el tomatenpuree (of passata)
 • 1 el agavesiroop
 • 1 ½ el ketchup
 • 1 – 2 el. Rode wijnazijn
 • 200 ml. Cola
 • 1 tl Zout
 • ½ tl zwarte peper
 • ½ tl gemalen komijnzaad

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 225 graden Celcius.

 • Fruit de fijngehakte knoflooktenen en sjalotjes in een pan met olie.
 • Voeg de rest van de sausingrediënten toe.
 • Laat minimaal 45 minuten sudderen totdat de saus is ingedikt.
 • Voeg de Pulled Oats toe.

Maak je broodje verder af zoals jij dat lekker vindt. Geef het samen met (kool)salade.

Recept Meergranenbroodjes (9 á 10 broodjes).

Deze broodjes zijn behoorlijk stevig. Het is een hele maaltijd, maar niet te zwaar. Zelf vind ik ze het lekkerste met brie of camembert, met honing of agavesiroop en wat walnoten. Dat is niet vegan, wel vegetarisch, maar eet het zoals je lekker vindt. Je hebt aan één broodje genoeg voor de lunch. In het oorspronkelijke recept worden cashewnoten gebruikt. Ik heb gekozen voor walnoten. Daarnaast wordt een combinatie van spelt- of havermeel en tarwemeel gebruikt. Ik heb een combinatie van boekweitmeel en havermeel gebruikt.

Pulled Oats

Ingrediënten

 • 1 pak Pulled Oats naturel
 • 1 zakje droge gist (7 gram)
 • 200 gram boekweitmeel
 • 200 gram havermeel
 • Een handvol havermout
 • ½ tl. Zout
 • Handvol zonnebloempitten
 • Handvol pompoenpitten
 • 300 ml. Water
 • Handvol walnoten, gehakt
 • Handvol geraspte wortel
 • 30 ml. Olie
 • 1 ½ eetl. Agavesiroop

Werkwijze

 • Verwarm de oven voor op 225 graden Celcius.
 • Meng het gist met de helft van het meel, het zout, de zaden, noten en havermoutvlokken in een grote kom.
 • Schenk er wat lauwwarm water bij en roer door elkaar.
 • Voeg de agavesiroop en geraspte wortel toe.
 • Kneed het deeg terwijl je de rest van het meel geleidelijk toevoegt.
 • Meng tot de olie en fijngehakte Pulled Oats erdoor heen.
 • Het deeg moet nog een beetje kleverig zijn.
 • Laat het deeg 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
 • Voeg meer meel toe aan het mengsel wanneer dat nodig is.
 • Verdeel het deeg in 10 tot 12 gelijke stukken.
 • Rol elke portie voorzichtig in een bal en leg op een bakplaat.
 • Bedek met een schone vochtige theedoek en laat nog 30 minuten rijzen.
 • Besmeer de bovenkant van de broodjes lichtjes met water of amandelmelk.
 • Besprenkel met zonnebloempitten.
 • Bak de broodjes 10 – 15 minuten.

‘ Mijn conclusie voor Pulled Oats: een echte aanrader voor de keuken thuis.

Winactie

Pulled Oats Receptenboek Oats Beans en Love

Winactie Receptenboekje Pulled Oats (Oats, Beans & Love door Maijata Itkonen en Reetta Kivelä)

Wil je meer recepten met Pulled Oats? Dat kan.

 • Volg MamaScrapelle op Instagram en/of Volg MamaScrapelle op Facebook
 • Like de foto van de winactie (delen wordt gewaardeerd)
 • laat weten waarom je graag het receptenboek van Pulled Oats wil winnen
L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Jullie kennen me inmiddels via de reviews die ik af en toe schrijf. Onder de rubriek Lweethetwel zal ik regelmatig een blog plaatsen met een verhaal of tips en ideeën waar jullie hopelijk wat aan hebben. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Nu valt het bij ons nog wel mee, want wij werken beiden niet full-time, maar dan nog. Iedere dag is er wel iets te doen, zoals training, zwemles of avondwerk. Daarnaast ben ik spaarzaam opgevoed. Ik zal niet snel iets weggooien en zoek dan recepten waarmee ik het eten kan opmaken. Dat vind ik ook leuk om mee bezig te zijn, want ik kook graag. Vandaar deze vaste rubriek met verschillende thema's. . En zo af en toe zal ook hier een gast een blog plaatsen. En wie weet wordt het wel L&Lwetenhetwel.

3 Responses

 1. Ik ben heel erg benieuwd naar het boek! we proberen minder vlees te eten, maar mijn 3 mannen zijn echte vlees liefhebbers. Ik moet dus echt iets lekkers op tafel zetten willen ze het vlees aan de kant zetten. Ik ben dus steeds bezig met het zoeken naar recepten. Ik waag graag een kansje op dit boek! Deze foto’s zien er veel belovend uit 😀

 2. Ik ben heel erg benieuwd naar het boek! we proberen minder vlees te eten, maar mijn 3 mannen zijn echte vlees liefhebbers. Ik moet dus echt iets lekkers op tafel zetten willen ze het vlees aan de kant zetten. Ik ben dus steeds bezig met het zoeken naar recepten. Ik waag graag een kansje op dit boek! De foto’s zien er veel belovend uit 😀

 3. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe recepten om te proberen, dit boek lijkt me ook erg leuk en de recepten zien er lekker uit, ik doe dus graag mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.