Skip to Content

Het Efteling familie kookboek, een recensie plus 2 recepten

Het Efteling familie kookboek. Met een dochter van 6 thuis die helemaal idolaat is van de Efteling, snappen jullie wel de blijdschap toen dit boek op de mat viel. Ze is zo gefascineerd door de wereld daar. En ik kan haar geen ongelijk geven. Met al die zorg en aandacht is de Efteling zoveel meer dan alleen aan attractiepark. En dat bewijst dit kookboek. Die magische wereld tover je nu zo naar je keuken.

Het Efteling Familie kookboek plus twee recepten. Tover nu je keuken om in de magische wereld van de Efteling. Welk recept wil jij maken?

Het Efteling Familie kookboek

De opmaak en huisstijl is zoals je verwacht van de Efteling. Het is heel herkenbaar. Het lettertype, de foto’s en de gerechten. Bij elke wereld, attractie is een passend recept bedacht. Het is niet specifiek voor kinderen, gezond, makkelijk of snel. Nee het is echt het Efteling familie kookboek. Dus je vind er van alles wat in terug, perfect passend binnen een Efteling thema. Ook legt O.J. Punctuel even haarfijn de etiquette uit om netjes te eten.

Mijn dochter wil elk recept maken uit het Efteling familie kookboek, ik heb bij sommige recepten wat terughoudendheid. Maar ik snap heel goed dat ze alles leuk vindt en waarom ook niet eens wat uit mijn eigen comfortzone stappen met koken. Als ik haar blij kan maken met een regenboog tosti.. dan zet ik me wel over mijn weerstand heen met kleurstoffen.

Twee recepten

Het was dan ook even zoeken naar twee recepten in het Efteling familie kookboek wat voor ons beide leuk is. Er is genoeg maar we hebben gekozen voor een simpel bakrecept, en eventueel traktatie idee. Al is het tegenwoordig natuurlijk wat lastig om niet verpakte items te trakteren op school. Het recept is sowieso erg leuk om thuis met je kind te maken. En het is ook heerlijk bij bijvoorbeeld en kopje (paddenstoelen)soep. Het andere recept is een inspiratie voor een avondmaaltijd. Ik ben een beetje mijn eigen weg gegaan maar de basis komt hieruit!

letter stokjes
Het Efteling Familie kookboek

Kronkelende slangenslierten

Ingrediënten

 • 1 rol bladerdeeg
 • 40 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas
 • 1 ei
 • Maanzaad en sesamzaad
 • Peperkorrels of olijven stukjes
 • Optioneel droge kruiden voor door de kaas

Rol het bladerdeeg uit en leg het bakpapier wat hierbij zit op een ovenplaat. Ik heb de geraspte kaas vermengd met wat tzatziki kruiden en bieslook en dit op het bladerdeeg gedaan. Vervolgens heb ik het dubbelgevouwen, plat gerold en in stroken gesneden. Die stroken heb ik tot slangen gekronkeld. Daarna bestreken met ei en bestrooid met het zaad. Als ogen hebben wij zwarte olijven stukjes gebruikt. In een oven die voorverwarmd is heb ik het in 10 minuten afgebakken. Eet smakelijk met dit recept uit het Efteling familie kookboek.

Het Efteling Familie kookboek

Ik heb een kleine aanpassing gedaan van het recept uit het het Efteling familie kookboek. De stap van het dubbelvouwen en platrollen lukte naar mijn idee niet zo goed. Al kwam die slangen prima uit de oven overigens achteraf gezien. Ik dacht dat het niet zou lukken omdat het deeg niet goed plakte dus ben het gaan kneden met de kaas erin. Dit rolde ik vervolgens weer uit tot slangen. Ook leken mij olijfogen lekkerder dan peperkorrels, zeker voor kinderen.

Overvolle aardappel uit het Incarijk

overvolle aardappel
Het Efteling Familie kookboek

Ingrediënten

 • Aardappels
 • Pakje vega kruimgehakt
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • Paprika
 • 3 tomaten
 • Grote eetlepel tomatenpuree
 • Mexicaanse kruiden / Tex Mex mix en gerookt paprika poeder
 • Blik Mais
 • Blik bruine bonen
 • Peper en zout
 • Eventueel: Strooikaas, kwark, chili vlokken, guacamole, koriander of peterselie.

Je kan grote aardappels nemen of kleinere. Kleiner is sneller gaar! Boen ze schoon, wikkel ze vervolgens in aluminiumfolie en pof deze in de oven van 200 graden. Minimaal een uur voor kleintjes. Pas op met eruit halen. De aardappels zijn loeiheet!

Ik begin met alles fijnsnijden; de ui, knoflook en tomaat. Een deel van de ui en tomaat hou ik apart als topping strak. De paprika snij ik vervolgens in blokjes en de mais en bonen spoel ik af in een vergiet. In een pan verhit ik wat olie en fruit de ui en knoflook. Een eetlepel Tex Mex kruiden voeg ik toe en een theelepeltje gerookt paprika poeder. Je kan hiervoor een zakje Mexicaanse kruiden naar keuze nemen. Begin met een eetlepel hieruit. De kruiden, ui en knoflook laat ik even bruisen en roer ik regelmatig door.

overvolle aardappel
Het Efteling Familie kookboek

Vullen maar

Dan mogen de paprika en tomatenblokjes erbij samen met een eetlepel tomatenpuree. Na goed roeren voeg ik de mais, bonen en vegetarisch gehakt toe. Roeren en lekker op laag vuur laten garen. Proef, breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel meer kruiden naar smaak toe. De gepofte aardappel snij je open of in stukjes en de bonensaus schep je erover. Top af met guacamole, kaas, koriander, tomaten, ui en wat chili vlokken. Of wat jij maar lekker vindt! Zet lekker bakjes op tafel en stel jouw perfecte overvolle aardappel samen. Een gezellig en lekker recept uit het Efteling familie kookboek.

kronkelende slangenslaarten

Ik heb wederom mijn eigen draai aan het recept uit het het Efteling familie kookboek gegeven. Je kan ook kiezen voor normaal gehakt maar bak deze dan eerst even rul. Koriander vervang je voor (platte) peterselie. Als de schil goed schoon is kan je deze ook prima opeten trouwens! Dit recept is een absolute blijver in ons huis!

Specificaties Het Efteling Familie kookboek

Het Efteling Familie kookboek plus twee recepten. Tover nu je keuken om in de magische wereld van de Efteling. Welk recept wil jij maken?

Auteur: Efteling bv | Uitgever: Spectrum | 96 pagina’s | September 2020 | 9789000373185 | Meer informatie vind je hier

Eerder verschenen in dezelfde reeks als Het Efteling Familie kookboek

Lees ook deze blogs

Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.