Skip to Content

50 x meer lunchen zonder brood – een receptenboek

Elke werkdag ziet mijn lunch er ongeveer hetzelfde uit. Een flinke portie rauwkost als wortel, tomaatjes, paprika, bleekselderij en komkommer aangevuld met wat eiwitten in de vorm van gerookte kipfilet of een gekookt eitje. Soms wat nootjes erbij als dat nog niet voldoende vult. Op de dagen dat ik thuis ben at ik vaak laat waardoor ik de lunch oversloeg of was het simpelweg snel 2 boterhammen. Maar dat kan natuurlijk veel lekkerder en gevarieerder. Voedzaam & Snel! Met 50 x meer lunchen zonder brood.

Gevarieerd lunchen met groente, fruit, noten en meer

Dat variëren in je eetpatroon belangrijk is weten we allemaal. Sonja Bakker is er groot mee geworden in en de SAS dagen kennen we wel. Maar toch grijp je snel terug naar oud en vertrouwd, wil je wel variëren maar ontbreekt je de inspiratie. En in mijn geval ook de tijd en energie vroeg in de ochtend om wat te bedenken. Maar Jennifer & Sven laten zien met hun receptenboek dat het wel degelijk kan! Gewoon met een flinke dosis inspiratie in hun boek met 50 x meer lunchen zonder brood!

50 x meer lunchen zonder brood

Voor mij is eten altijd een strijd tussen wat goed is en gezond en ook nog een beetje lekker. Als lactose en sacharose intolerant persoon is het altijd kiezen tussen een tabletje slikken voor de melk of toch maar een beetje suiker binnen krijgen. In brood zit suiker, maar in wraps ook. Ik heb wel crackers gevonden zonder suiker en melk maar ja ook daar komt weer die variatiedrang in mijn lunchgerechten naar voren.

De recepten in dit boek bevatten wel eens melk en suiker, maar in kleine mate. En ik kan er ook voor kiezen om het weg te laten of te vervangen.
Wat ik heel fijn vind is dat de recepten in het boek voor 1 persoon zijn ( tenzij anders vermeld) en dat ze stuk voor stuk er lekker uitzien en boordevol groente zitten.

Het boek is opgedeeld in 6 hoofdstukken

  • wraps
  • salades
  • rauwkost
  • soepen
  • omeletten
  • smoothies

Ik ben dol op wraps, salades en soepen en besloot daar 2 gerechten van uit te proberen.
Wat mij al direct opvalt is dat de recepten simpel en snel zijn. Geen poespas, lekker ook kant en klare rauwkostsalades als basis. En niet zelf wraps maken.

Overigens staat er ook goed uitgelegd in 50 x meer lunchen zonder brood dat groente wraps niet per definitie gezonder zijn dan de volkoren wraps. Ja de kleur ziet er tof uit maar qua voedingswaarde scheelt het amper.

50 x meer lunchen zonder brood

Volkoren wraps met muhammara, mozzarella, spinazie en walnoten

Sinds onze vakantie naar ’s Gravenzande heb ik muhammara ontdekt. Toen ik dit recept zag met een paar van mijn favoriete ingrediënten wist ik gelijk dat ik dat wilde maken. De spread koop je kant en klaar, maar kun je natuurlijk ook zelf maken. Dat wil ik nog wel eens doen want ik zag dat hier ook weer wat suiker in verwerkt was.

Mijn dochter hielp in de keuken en zij koos ervoor om de wrap zonder walnoten te eten. Ook de radijsjes werden bij mij ingeleverd. Ik vind radijs ook niet zo lekker en toen ik de dag erop de wraps weer maakte voor de lunch zonder brood, heb ik de radijsjes eruit gelaten. Ik vind ze simpelweg te pittig smaken.

Broccoli zoete aardappel soep

Broccoli zoete aardappel soep

Bij de broccoli zoete aardappel soep heb ik een paar dingen gewijzigd in het recept. Ja dat durfde ik zo maar haha. Omdat wij regelmatig mensen bij ons hebben te eten die geen vlees eten heb ik namelijk de spekjes in een aparte pan uitgebakken. Daarvoor heb ik de ui met een teentje knoflook en beetje olijfolie aangefruit in de soeppan voordat ik de broccoli en zoete aardappel toevoegde.

Wat ik zelf altijd doe bij de broccoli klaarmaken is ook de stronk de zijkanten verwijderen en daar nog plakjes van maken. Dit kun je namelijk ook prima eten en is zonde om weg te gooien!

Helaas ben ik vergeten een foto van het eindresultaat te maken. Ik vond de soep heerlijk en er zitten lekker een paar porties in de vriezer! We eten namelijk 1 keer in de week soep en ik hou van variëren ook bij het avondeten.

50 x meer lunchen zonder brood

Voorlopig heb ik nog genoeg te experimenteren met de recepten uit 50 x meer lunchen zonder brood. Achterin staat er een handig register waar je op basis van ingrediënten recepten kunt vinden.

De omeletten ga ik ook zeker uitproberen. Smoothies en ik zijn geen goede vrienden. Ik kan niet goed tegen bananen en kom er letterlijk kilo’s van aan.

50 x meer lunchen zonder brood

Jennifer en Sven hebben nog meer kookboeken geschreven samen en weten als geen ander hoe het is om kinderen, werken en een drukke levensstijl te combineren met gezond en lekker eten.
Op hun site voedzaamensnel.nl vind je nog veel meer inspiratie!

Specificaties 50 x meer lunchen zonder brood

 Jennifer & Sven | Uitgeverij Kosmos | 9789043925020  | 27 september 2022 |  128 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol

Lees ook deze blogs

footer 8
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Charlotte

Sunday 13th of August 2023

Klinkt goed, ben dr boterham een beetje zat. Dus leuk dat er zoveel alternatieven zijn !

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.