Skip to Content

Veggies & Fish een kookboek visrecepten met groenten in de hoofdrol

Veggies & Fish bevat maar liefst 80 visrecepten met groente in de hoofdrol! Als Hagenees ben ik opgegroeid met verse vis. Sinds ik in Brabant woon eet ik ook meteen een stuk minder vis, het smaakt gewoon anders. Maar daardoor geniet ik des te meer van een heerlijk stukje vis. Dit boek is geweldig voor de vis en groente liefhebber, lees en verlekker je mee met visrecepten met groenten?

vis schaal en schelpdieren kookboek met groenten en vis in de hoofdrol

Visrecepten met groenten – Veggies & Fish

Met visrecepten met groenten kun je eindeloos variëren. Barth van Olphen, culinair visexpert en voorvechter van duurzaam gevangen vis, heeft zich tijdens talloze visreizen laten inspireren. De inspiratie kwam uit keukens van ver maar ook dichtbij. In Veggies & Fish laat hij zien hoe je op een leuke en goede manier met vis kunt koken, met groente als ster van de show. Het zijn ruim 80 fantastische recepten, variërend van snelle lunch tot feestelijk diner.

visrecepten met groenten

We krijgen een mooie persoonlijke inleiding van Bart van Olphen. Ik heb ook de wereld van koken en manier van samenstellen zien veranderen. Hij onderstreept dit op professionele basis. Vroeger werd er eerst een keuze gemaakt uit een flinke portie vlees, wild, gevogelte of vis. Daarna was de saus het belangrijkste. Pas hierna ging je denken aan groenten en een zetmeelcomponent. Alleen was dat meer opvulling. Ook werd er niet gekeken naar seizoenen en herkomst. Gelukkig is dat verleden tijd en is het tegenwoordig helemaal anders. Lang leve Veggies & Fish.

Bart is al 15 jaar actief in de wereld van vis. Ook hij is geïnspireerd geraakt door zijn vele reizen om anders te gaan koken. Meestal krijgt groente meer een hoofdrol in verband met de behoefte naar een gezondere leefwijze, maar ook Bart merkte dat hij steeds meer lol in het bereiden kreeg. Langzaam werden groentes een gelijke van zijn vis. En hij kwam er achter dat niet alleen texturen, smaken en kleuren machtig te combineren zijn. Maar de (voor)bereidingstijd van de groenten en vis verschillen helemaal niet veel van elkaar. En dit is een kleine greep uit hoe Veggies & Fish is geboren. Ik heb nu al zin om in de visrecepten met groenten te duiken.

Producten en extra informatie

We beginnen eerst nog met een opsomming van groenten en vruchten die veel gebruikt worden. Daarbij staat een kleine omschrijving. Daarna gaan we door naar zilte groente en zeewieren, komen langs kruiden om vervolgens bij vissoorten terecht te komen. Kabeljauw, baars, haring, vette vis, tonijn, zalm, platvis en dan nog overige vis. We krijgen een fijne, korte omschrijvingen van heel veel. Een mooie basis die je meekrijgt in Veggies & Fish. Ook voor je eigen culinaire basiskennis zijn deze visrecepten met groenten heel nuttig.

Ik vind het mooi dat er in Veggies & Fish aandacht wordt besteed aan duurzaam vissen. Bart van Olphen is hier voorvechter van. Ook vind ik het hoofdstuk erna, gezond, een erg leuke toevoeging. “Vis is pure gezondheid uit het water en groente is pure gezondheid van het land”. Zijn passie, enthousiasme, kennis, liefde en oog voor duurzaamheid maken het erg leuk om te lezen allemaal. Tijdens de coronacrisis en met oog op verstandig hamsteren kreeg ik veel de vraag over wat ik allemaal in mijn voorraadkastje heb staan. In dit boek krijgen we ook een blik op het keukenkastje van Bart, en dat vind ik uiteraard erg interessant! Goede items bij de hand is erg belangrijk.

Recepten Veggies & Fish

Vanaf pagina 32 gaan we beginnen met visrecepten met groenten! Ze zijn ingedeeld in 12 thema’s. We beginnen met rauw, soepen, salades en brunch. Daarna volgen snacks & sandwiches, pasta/ pizza & noedels, zaden & peulvruchten en curry’s en stoofpotten. En we sluiten af met barbecue, oven, pan en basis. Je kan ook zoeken via de ingrediënten- of receptenindex. Dat vind ik altijd heel erg handig. Soms heb ik een bepaald ingrediënt waar ik echt mee “moet” koken. Zoeken middels een ingrediëntenindex is dan ideaal.

Bladzijde 36 laat mijn smaakenthousiasme al een dansje maken: Komkommer-venkelsalade met Gin-tonic-zalm. Wow die smaken proef ik direct al in mijn hoofd en dit gaat voor een waar smaakfeestje zorgen. Sommige recepten laten de titel en ingrediënten voor zich spreken en bij andere recepten zijn het juist de foto’s die eruit knallen. Zoals op pagina 169; Rode linzen met geroosterde paprika en wijtingfilet. Die foto knalt echt uit het boek. Of wat dacht je van bladzijde 132; Gnochetti met tomaat en tonijn. Zoals hierboven al benoemd, we sluiten de thema’s af met basis; prachtige basisrecepten. Ideaal dat dit erbij opgenomen zit!

Veggies & Fish; een kookboek voor elke visliefhebber. visrecepten met groenten Ben jij op zoek naar groente bij vis? Dit kookboek helpt

Veggies & Fish – visrecepten met groenten

Het is een heerlijk boek. Ik vind de aanvullende informatie heel kostbaar en nuttig. Helemaal achterin zijn nog tips & tricks. Zoals bijvoorbeeld hoe je het beste garnalen kan pellen, oesters kan openen, vissen kan schoonmaken en fileren. Er staan hele duidelijke foto’s bij. De combinatie van groente en vis is geweldig. Dat maakt dit kookboek echt tot een uniek exemplaar. De recepten variëren van moeilijkheid maar elk recept is zeker een waar smaakfestijn. De foto’s zijn puur, fris en nodigen uit tot willen eten. Precies zoals ik als foodblogger en fotograaf het zelf ook in beeld wil brengen. Een pareltje voor in je boekenkast of een tof cadeau om te geven is dit zeker!

Specificaties Veggies & Fish

Veggies & Fish; een kookboek voor elke visliefhebber. visrecepten met groenten Ben jij op zoek naar groente bij vis? Dit kookboek helpt

Auteur: Bart van Olphen | Uitgever: Fontaine | November 2020 | 256 pagina’s | 9789464040050 | Meer informatie vind je hier bij bol

Lees ook deze blogs

Ingeblikte vis met liefde
Tonijn in dragonsaus
Vis met noodles

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.