Tonijn in dragonsaus en pompoenrisotto – een Kerstdiner 2022 met vis
Kerstdiner met vis? Ja, ik weet het. Sinterklaas is nog in het land. En toch ben ik al bezig met de voorbereidingen van het kerstdiner. Zal dit jaar anders zijn dan voorgaande jaren denk ik. We maken er met de familie maar een soort van driving diner van. Met opa die dan iedere dag ergens anders gaat eten. Toch houd ik de traditie in ere door een diner te bedenken met vlees, vis en vega. Daarnaast probeer ik het simpel te houden zodat we wellicht niet samen eten, maar toch hetzelfde. Bij deze deel 2 van Kerstdiner 2022: diner met tonijn in dragonsaus, pompoenrisotto en venkel. Simpel en toch lekker.

Tonijn in dragonsaus
ingrediënten
- 2 grote tonijnmoten of 4 kleintjes
- kleine ui of sjalot, fijngehakt
- mosterd, 2 eetlepels
- 100 ml. room
- boter
- 100 ml. groentebouillon
- 5 eetlepels fijngehakte verse dragon
- peper
- zout
- eventueel kappertjes

Het servies op de foto is van Rosenthal Mesh. Ter beschikking gesteld door TTP concepts
Bereidingswijze
- Bak de fijngehakte ui in een pannetje met de boter glazig.
- Voeg daarna de dragon, room, bouillon en mosterd toe.
- Breng dit aan de kook.
- Laat tenslotte inkoken tot een dikke saus.
- Voeg vervolgens naar smaak peper en zout toe.
- Snijd eventueel de grote moten tonijn doormidden.
- Doe vervolgens boter of olijfolie in een koekenpan.
- Als de boter of olijfolie heet is bak je de tonijnmoten iedere kant 2 á 3 minuten.
- Dien tot slot op met de dragonsaus en wat kappertjes of serveer dit apart.
De dragonsaus kan je makkelijk van tevoren klaar maken. Is namelijk makkelijk te bewaren in de vriezer of koelkast. De tonijn bak je vervolgens vlak voor de maaltijd.
Pompoenrisotto, bijgerecht voor tonijn in dragonsaus
In feite maak je deze pompoenrisotto hetzelfde als elke andere risotto. De smaak van de pompoen combineert goed bij de tonijn met dragonsaus.
Ingrediënten

- 400 gram risottorijst
- boter, 35 gram
- olijfolie, 2 eetlepels
- halve pompoen, geschild, pitten eruit en in blokjes gesneden
- stengel bleekselderij, in klein blokjes gesneden
- ui, fijngesneden
- glas witte wijn
- 50 gram parmezaanse kaas, geraspt
- 2 bouillonblokjes
Bereidingswijze

- Snijd eerst alle groenten.
- Kook 1 liter water en voeg 1 a 2 bouillonblokjes toe.
- Houd daarna de bouillon bij de hand.
- Doe vervolgens 25 gram boter en de olijfolie in een pan.
- Voeg de ui, bleekselderij en pompoenblokjes toe.
- Laat op een zacht vuurtje 10 minuten smoren. Wel af en toe roeren.
- Voeg vervolgens de risottorijst toe.
- Zet het vuur hoger en bak de rijst al roerend 1 minuut mee.
- Voeg daarna de wijn toe.
- Laat de wijn opnemen door de rijst.
- Voeg naar smaak zout toe.
- Vervolgens zet je het vuur weer wat zachter.
- Daarna voeg je telkens wat bouillon toe en laat deze opnemen door de rijst.
- Dit blijf je doen totdat de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 45 minuten.
- Tot slot voeg je een klontje boter toe en de parmezaanse kaas.
- Van het vuur af laat je de risotto nu even staan met het deksel op de pan.
Venkel met mandarijnsaus
Vorige week zat ik weer eens met een paar verlepte mandarijntjes. Ik vond het zonde om weg te doen, geen voedselverspilling. Vorig jaar had ik goede ervaring met mandarijnensaus. Mandarijn (of sinaasappel) combineert goed met venkel en pijnboompitjes. Kortom, een goede combi voor de kerst. Je mag ook verse mandarijntjes gebruiken uiteraard. En venkel is lekker bij risotto én dragon. Vandaar dat ik tot de samenstelling kwam van tonijn met dragonsaus, pompoenrisotto en venkel met mandarijnsaus.

Mandarijnsaus
Ingrediënten
- 10 mandarijnen
- safraan, snufje
- rozemarijn, 1 á 2 theelepels
- 50 gram geleisuiker
Bereidingswijze
- Rasp de schil van 2 mandarijnen.
- Pel vervolgens de mandarijnen en knijp ze uit voor het sap.
- Wat vruchtvlees erbij mag, maar geen vliesjes.
- Doe vervolgens de kruiden en de geleisuiker erbij.
- Kook tot slot goed in totdat de mandarijnensaus de juiste dikte heeft.
Gebakken venkel bijgerecht voor de Tonijn in dragonsaus
Ingrediënten
- 1 a 2 venkelknollen
- 1 theelepel suiker
- olijfolie, 1 á 2 eetlepels
- 1 theelepel zout
- 25 gram pijnboompitten
- parmezaanse kaas, geraspt
Bereidingswijze

- Snijd de venkelknollen in 8 á 12 stukken per venkelknol.
- Zet daarna een pan met de olijfolie op het vuur.
- Voeg de venkel toe als de olie heet genoeg is.
- Bak vervolgens de venkel op middelhoog vuur.
- Voeg de suiker en de zout toe.
- Draai de stukjes venkel af en toe om.
- Bak de venkel ongeveer 30 minuten.
- Bak ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan een beetje bruin.
- Serveer tot slot met de pijnboompitten, geraspte parmezaanse kaas en de mandarijnsaus. Lekker als bijgerecht bij de Tonijn in dragonsaus.

Het servies op de foto is van Rosenthal Mesh. Ter beschikking gesteld door TTP concepts
Kijk hier voor meer kerstrecepten:
Bijgerechten
- Stoofpeertjes ouderwets
- Kindvriendelijke recepten voor de kerst
- kerstontbijt
- Kerststol recept
- walnotenbrood met blauwe kaas en honing
- geroosterde bloemkool
- makreelmousse
- feestelijke hapjes
- Suikervrije stoofperen
- salade van knolselderij
- Portabello
Hoofdgerechten
- coquilles, garnalen groenterijst en gremolata
- Griekse involtini een vegetarische ovengerecht
- hertenstoofvlees
- rode rool met cranberries een groentegerecht
- retro runderrollade
- groentelasagna
Desserts:
- Amalfi Citroentaart Jamie Oliver
- eclairs met citroenroom en merengue
- glutenvrije nagerechten
- sinaasappelsherbet

- Gewokte Asperges. Een keertje wat anders. - 18/04/2023
- Een Escaperoom thuis. Resultaat? Een geweldig kinderfeestje - 16/04/2023
- Knolselderijsalade á la Ceasar een heerlijk bijgerecht - 10/04/2023