Tonijn in dragonsaus, pompoenrisotto en venkel. Kerstmenu 2020 met vis.

Kerstdiner met vis? Ja, ik weet het. Sinterklaas is nog in het land. En toch ben ik al bezig met de voorbereidingen van het kerstdiner. Zal dit jaar anders zijn dan voorgaande jaren denk ik. We maken er met de familie maar een soort van driving diner van. Met opa die dan iedere dag ergens anders gaat eten. Toch houd ik de traditie in ere door een diner te bedenken met vlees, vis en vega. Daarnaast probeer ik het simpel te houden zodat we wellicht niet samen eten, maar toch hetzelfde. Bij deze deel 2 van Kerst 2020: diner met tonijn in dragonsaus, pompoenrisotto en venkel. Simpel en toch lekker.

Tonijn in dragonsaus

Tonijn in dragonsaus

ingrediënten

  • 2 grote tonijnmoten of 4 kleintjes
  • kleine ui of sjalot, fijngehakt
  • mosterd, 2 eetlepels
  • 100 ml. room
  • boter
  • 100 ml. groentebouillon
  • 5 eetlepels fijngehakte verse dragon
  • peper
  • zout
  • eventueel kappertjes
Tonijn in dragonsaus
Tonijn in dragonsaus
Het servies op de foto  is van Rosenthal Mesh. Ter beschikking gesteld door TTP concepts

Bereidingswijze

  • Bak de fijngehakte ui in een pannetje met de boter glazig.
  • Voeg daarna de dragon, room, bouillon en mosterd toe.
  • Breng dit aan de kook.
  • Laat tenslotte inkoken tot een dikke saus.
  • Voeg vervolgens naar smaak peper en zout toe.
  • Snijd eventueel de grote moten tonijn doormidden.
  • Doe vervolgens boter of olijfolie in een koekenpan.
  • Als de boter of olijfolie heet is bak je de tonijnmoten iedere kant 2 á 3 minuten.
  • Dien tot slot op met de dragonsaus en wat kappertjes of serveer dit apart.

De dragonsaus kan je makkelijk van tevoren klaar maken. Is namelijk makkelijk te bewaren in de vriezer of koelkast. De tonijn bak je vervolgens vlak voor de maaltijd.

Pompoenrisotto, bijgerecht voor tonijn in dragonsaus

In feite maak je deze pompoenrisotto hetzelfde als elke andere risotto. De smaak van de pompoen combineert goed bij de tonijn met dragonsaus.

Ingrediënten

Tonijn in dragonsaus
  • 400 gram risottorijst
  • boter, 35 gram
  • olijfolie, 2 eetlepels
  • halve pompoen, geschild, pitten eruit en in blokjes gesneden
  • stengel bleekselderij, in klein blokjes gesneden
  • ui, fijngesneden
  • glas witte wijn
  • 50 gram parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 bouillonblokjes

Bereidingswijze

Tonijn in dragonsaus
Tonijn in dragonsaus bijgerecht pompoenrisotto
  • Snijd eerst alle groenten.
  • Kook 1 liter water en voeg 1 a 2 bouillonblokjes toe.
  • Houd daarna de bouillon bij de hand.
  • Doe vervolgens 25 gram boter en de olijfolie in een pan.
  • Voeg de ui, bleekselderij en pompoenblokjes toe.
  • Laat op een zacht vuurtje 10 minuten smoren. Wel af en toe roeren.
  • Voeg vervolgens de risottorijst toe.
  • Zet het vuur hoger en bak de rijst al roerend 1 minuut mee.
  • Voeg daarna de wijn toe.
  • Laat de wijn opnemen door de rijst.
  • Voeg naar smaak zout toe.
  • Vervolgens zet je het vuur weer wat zachter.
  • Daarna voeg je telkens wat bouillon toe en laat deze opnemen door de rijst.
  • Dit blijf je doen totdat de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 45 minuten.
  • Tot slot voeg je een klontje boter toe en de parmezaanse kaas.
  • Van het vuur af laat je de risotto nu even staan met het deksel op de pan.

Venkel met mandarijnsaus

Vorige week zat ik weer eens met een paar verlepte mandarijntjes. Ik vond het zonde om weg te doen, geen voedselverspilling. Vorig jaar had ik goede ervaring met mandarijnensaus. Mandarijn (of sinaasappel) combineert goed met venkel en pijnboompitjes. Kortom, een goede combi voor de kerst. Je mag ook verse mandarijntjes gebruiken uiteraard. En venkel is lekker bij risotto én dragon. Vandaar dat ik tot de samenstelling kwam van tonijn met dragonsaus, pompoenrisotto en venkel met mandarijnsaus.

mandarijnsaus

Mandarijnsaus

Ingrediënten

  • 10 mandarijnen
  • safraan, snufje
  • rozemarijn, 1 á 2 theelepels
  • 50 gram geleisuiker

Bereidingswijze

  • Rasp de schil van 2 mandarijnen.
  • Pel vervolgens de mandarijnen en knijp ze uit voor het sap.
  • Wat vruchtvlees erbij mag, maar geen vliesjes.
  • Doe vervolgens de kruiden en de geleisuiker erbij.
  • Kook tot slot goed in totdat de mandarijnensaus de juiste dikte heeft.

Gebakken venkel bijgerecht voor de Tonijn in dragonsaus

Ingrediënten

  • 1 a 2 venkelknollen
  • 1 theelepel suiker
  • olijfolie, 1 á 2 eetlepels
  • 1 theelepel zout
  • 25 gram pijnboompitten
  • parmezaanse kaas, geraspt

Bereidingswijze

venkel
Venkel voor bij de Tonijn in dragonsaus
  • Snijd de venkelknollen in 8 á 12 stukken per venkelknol.
  • Zet daarna een pan met de olijfolie op het vuur.
  • Voeg de venkel toe als de olie heet genoeg is.
  • Bak vervolgens de venkel op middelhoog vuur.
  • Voeg de suiker en de zout toe.
  • Draai de stukjes venkel af en toe om.
  • Bak de venkel ongeveer 30 minuten.
  • Bak ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan een beetje bruin.
  • Serveer tot slot met de pijnboompitten, geraspte parmezaanse kaas en de mandarijnsaus. Lekker als bijgerecht bij de Tonijn in dragonsaus.
Tonijn in dragonsaus
Tonijn in dragonsaus
Het servies op de foto  is van Rosenthal Mesh. Ter beschikking gesteld door TTP concepts
Footer1
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 49 jaar, moeder van een 7-jarige dochter en een 13-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. Daarnaast ben ik vorig jaar gestart met een eigen coachingspraktijk. In dit nieuwe jaar zal ik regelmatig een blog schrijven over coaching en mindfulness.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.