Gebakken zalm, een basisrecept voor het hele gezin

Gebakken zalm is een favoriet bij ons thuis. Het is lekker bij veel groenten en je kunt ook kiezen of je er pasta, rijst of aardappelen bij eet. Of niet natuurlijk. Zeker in de zomer is dat bij ons thuis een optie. Het heeft dus weinig nodig om lekker te zijn. Al kun je ook een saus erbij nemen of een topping erop maken, maar zelf heb ik daar niet altijd zin in. Omdat de kinderen zalm met huid ‘echt goor’ vinden (ik citeer nu de Jongste) kies ik ervoor om dan maar mijn zalmfilets zonder huid te bakken.

Het heeft bij mij wel even geduurd voordat ik dat kon: gebakken zalmfilet maken op zo’n manier dat ze én gaar én in één stuk uit de pan kwamen. Met dit recept lukt het wel. Het geheim zit hem volgens mij in voldoende olie gebruiken, laag vuur en vooral geduld. Aan dat laatste ontbreekt het bij mij nog wel eens, maar het is toch echt nodig dat je eerst die zalm een tijdje laat garen voordat je ‘m überhaupt omdraait.

Gebakken zalm

Wat heb je nodig?

 • 4 Zalmfilets, in dit geval dus zonder huid
 • Flinke scheut zonnebloemolie
 • Peper met citroen
Gebakken zalm

Hoe maak je gebakken zalm?

 • Haal je zalmfilets uit de verpakking
 • Dep je zalmfilets helemaal droog met keukenpapier
 • Strooi de peper met citroen over je zalmfilets
 • Doe de zonnebloemolie in een grote koekenpan
 • Zet je koekenpan op een matig vuur
 • Doe de zalmfilets erin
 • Bak je zalm 3 á 4 minuten per kant.
 • Kijk af en toe voorzichtig met je spatel of de gebakken zalm niet aan de pan vastzit en zorg ervoor dat je zalm altijd op olie bakt
Gebakken zalm met krieltjes en asperges

Variatietip voor de gebakken zalm

Uiteraard kun je er een uitje bij bakken of je zalmfilet bakken met dille in plaats van peper. Dat is aan jou. Let er wel op dat als je meer bakt in je pan dan alleen de zalm je dan niet onnodig met de zalm aan gaat rommelen. Zo valt deze sneller uit elkaar. En dat zou toch jammer zijn van je gebakken zalm.

Wij serveren de zalm graag met groene asperges!

Footer1
Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.