Asperges van kop tot kont, 5 recepten voor het witte goud.

Asperges zijn weer volop in het seizoen en volledig; van kop tot kont dus, te gebruiken. Je bent er dol op of totaal niet. Maar, je kan er niet omheen op dit moment. Niet alleen als het gaat over groenten in het seizoen, maar ook in het kader van voedselverspilling. Daarom 5 recepten met asperges ter inspiratie: asperges van kop tot kont. Asperges met ham en ei, met zalm, in bladerdeeg en in kroketvorm. Tot slot voor de kont-variant: aspergesoep.

Asperges van kop tot kont op joseph joseph snijplank

Asperges van kop tot kont

You love them or you hate them. Aangenomen dat je dol bent op asperges. Hoe eet je ze dan het liefst? Mijn voorkeur gaat bijvoorbeeld uit naar asperges op klassieke wijze, met ei en ham, krieltjes en een botersaus. Maar, met zalm vind ik een zeer goed alternatief. Deze blog daagde mij dan ook uit om nog twee gerechten te maken. Ik heb daarom zelf een gerecht verzonnen met bladerdeeg. Daarnaast vond ik op de website van het aspergecentrum een recept voor kroketten dat ik iets heb aangepast. En als je dan toch al schillen hebt en kontjes kan je daar een overheerlijke soep van maken. Asperges, van kop tot kont dus.

too good to go

Bereidingstips voor asperges van kop tot kont.

Asperges zijn niet alleen van kop tot kont te gebruiken, maar ook te bereiden. Het kopje is erg delicaat en is ook het lekkerste gedeelte van de asperges. Als je vanaf de onderkant naar de bovenkant zou schillen, dan is de kans groot dat je het kopje beschadigt. Je schilt dus altijd van het kont naar de kop, met een speciale aspergeschiller. Ik vind de wat dunnere asperges het lekkerst. Want, de dikkere asperges zijn vaak wat harder. Die schil ik dubbel omdat ik een zachte asperge wil eten. Zorg er dan ook voor dat je de asperges goed schilt. Er is niks zo erg dan een heerlijke asperge eten en dan een hard stuk van de schil in je mond hebben. Daarnaast zijn de kontjes erg hard. Die wil je echt alleen maar gebruiken in je soep. Kortom, hierbij 5 recepten: asperges, van kop tot kont.

5 recepten voor asperges van kop tot kont

Voor 4 personen is 1 kilo asperges voldoende

  1. Aspergesoep (voorgerecht)
  2. Asperges met ei, ham, krieltjes en botersaus
  3. Asperges met zalm krieltjes en botersaus
  4. Aspergekroketten (voorgerecht)
  5. Asperges in bladerdeeg (voorgerecht)

1. Aspergesoep

toogoodtogo

Ingrediënten: 1 kilo asperges, 1 sjalotje, 2 groentebouillontabletten. Via too good to go kreeg ik een recept voor aspergesoep toegestuurd met als titel: Asperges van kop tot kont. Dit in het kader van het tegengaan van voedselverspilling. Dit is eigenlijk ook altijd wel het recept dat ik gebruik om een botersaus te maken voor bij de asperges. In dit recept van aspergesoep heb je dus in feite al 3 recepten in 1. Je moet de asperges sowieso schillen en voor de aspergesoep gebruikt je dan de kontjes en de schillen. Asperges van kop tot kont dus.

Asperges van kop tot kont met ei en ham

2. Asperges met ei en ham

Ingrediënten: 1 kilo asperges, 4 eieren, 8 plakjes ham, 300 gram krieltjes. Schil de asperges van kop tot kont. Snijd 1,5 cm van de onderkant af en gebruik deze voor het maken van je botersaus (zie recept aspergesoep). In de botersaus doe ik ook altijd nog een scheutje witte wijn voor de liefhebber. Kook de asperges 10 minuten en laat ze dan nog 10 minuten in het hete water verder garen. Check altijd of ze voldoende gaar zijn voordat je ze opdient. Serveer de asperges met ei (gekookt of gepocheerd) en rolletjes ham. Als bijgerecht krieltjes. En natuurlijk je botersaus. Beetje peterselie erbij is ook altijd heerlijk. Dit is de klassieker, maar staat bij mij wel op nummer 1.

Asperges van kop tot kont met zalm

3. Asperges met zalm

Ingrediënten: 1 kilo asperges, 4 moten zalm, 300 gram krieltjes. Schil de asperges van kop tot kont. Snijd 1,5 cm van de onderkant af en gebruik deze voor het maken van je botersaus (zie recept aspergesoep). In de botersaus doe ik ook altijd nog een scheutje witte wijn voor de liefhebber. Kook de asperges 10 minuten en laat ze dan nog 10 minuten in het hete water verder garen. Check altijd of ze voldoende gaar zijn voordat je ze opdient. Bak je zalm. Zorg dat deze van binnen nog een beetje rosé is (maximaal 5 minuten per kant). Als bijgerecht krieltjes. En natuurlijk je botersaus. Beetje peterselie erbij is ook altijd heerlijk.

4. Aspergekroketten

Ingrediënten

  • 500 gram witte asperges
  • 60 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 5 dl aspergebouillon (of groentebouillon)
  • 3 blaadjes gelatine
  • panko
  • 2 eieren
  • peper, zout
  • dragon (1 theelepel)
  • kerriepoeder (1 theelepel)
  • nootmuskaat (1 theelepel)
  • ketoembar (1 theelepel)
  • indien gewenst: garnalen en/of ham

Bereidingswijze (dag van tevoren klaar maken)

  • Schil de asperges van kop naar kont.
  • Snijd 1,5 cm van de onderkant af. Zo blij met mijn Joseph Joseph snijplanken
  • Kook de asperges 10 min en laat ze nog 10 min nagaren in het water. Haal de asperges uit het water en laat ze goed uitlekken. 
  • Week 3 blaadjes gelatine in koud water.
  • Smelt de boter en roer er de bloem door tot een roux, voeg langzaam de bouillon erbij tot er een romige saus ontstaat. 
  • Knijp de gelatine uit en roer deze door de ragout tot het helemaal is opgelost. 
  • Breng de ragout op smaak met de kruiden. 
  • Hak de asperges fijn en roer deze door de ragout. 
  • Eventueel ham en/of garnalen fijn hakken en door de ragout roeren.
  • Zet de ragout daarna in de koelkast en laat het door en door koud worden. 
  • Als de ragout goed is afgekoeld vorm je met de hand kroketjes in eigen gewenste grootte.
  • Haal de kroketten door de bloem. Klop de overtollige bloem eraf en haal de kroketten door losgeklopt eiwit. Haal de kroketten daarna door de panko.
  • Mijn advies is om de kroketten in te vriezen en daarna pas te frituren.
  • Verhit het frituur op 180 graden en bak de kroketten in 5 minuten mooi goudbruin.
asperges in bladerdeeg

5. Asperges in bladerdeeg

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 asperges
  • 2 eieren
  • creme fraîche, 4 eetlepels
  • 2 plakjes ham
  • peper, zout
  • kerriepoeder, 1 theelepel

Voor dit recept heb je voor 4 personen slechts 2 asperges nodig. Schil de asperges van kop tot kont. Snijd 1,5 cm van de onderkant af. Je kan de schillen en onderkant voor later gebruiken, of je maakt een voorgerecht én hoofdgerecht van asperges waarbij je van de schillen en onderkant soep maakt.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kook de asperges 10 minuten en laat ze dan nog 10 minuten in het hete water verder garen.
  • Haal de plakken bladerdeeg uit de vriezer en ontdooi ze.
  • Leg bakpapier op een bakplaat.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op de bakplaat.
  • Snijd de asperges in 8 stukken.
  • Voeg aan de creme fraîche zout, peper en kerriepoeder toe.
  • Kluts de eieren en voeg een scheutje melk toe.
  • Maak van de eieren een roerei.
  • Hou het ei een beetje vochtig, niet te droog.
  • Snijd de ham in stukjes.
  • Schep een lepel creme fraîche op een plak bladerdeeg.
  • Leg daar bovenop 2 stukken asperge.
  • Daarna de stukjes ham en het roerei.
  • Voeg het plakje bladerdeeg dicht.
  • Plaats tot slot de bakplaat in de oven
  • Bak de asperges in bladerdeeg in 20 á 25 minuten gaar.

L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Jullie kennen me inmiddels via de reviews die ik af en toe schrijf. Onder de rubriek Lweethetwel zal ik regelmatig een blog plaatsen met een verhaal of tips en ideeën waar jullie hopelijk wat aan hebben. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Nu valt het bij ons nog wel mee, want wij werken beiden niet full-time, maar dan nog. Iedere dag is er wel iets te doen, zoals training, zwemles of avondwerk. Daarnaast ben ik spaarzaam opgevoed. Ik zal niet snel iets weggooien en zoek dan recepten waarmee ik het eten kan opmaken. Dat vind ik ook leuk om mee bezig te zijn, want ik kook graag. Vandaar deze vaste rubriek met verschillende thema's. . En zo af en toe zal ook hier een gast een blog plaatsen. En wie weet wordt het wel L&Lwetenhetwel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.