Salade Primavera – een groene maaltijd voor de lente
Salade Primavera wordt toch zeker ieder voorjaar wel een paar keer geserveerd. Met alleen maar groene groente is het een kleurenknaller én een smaakbommetje voor iedere vegetariër. Omdat je zoveel groenten gebruikt houd je altijd wel salade over. En dat komt mooi uit, want hij blijft lang lekker. Je hoeft de volgende dag dus niet meer na te denken over je lunch.

Het fijne aan deze Salade Primavera vind ik dat je er zo fijn mee kunt variëren en dat hij nu niet eens met het standaardingrediënt wordt gemaakt: sla. Het is wel een salade waar je even de tijd voor moet nemen door een belangrijk bestanddeel dat de nodige aandacht behoeft: de tuinbonen. Deze moeten namelijk dubbel worden gedopt. Een karweitje waar je wel even mee bezig bent, maar als je houdt van helemaal zen worden zit je goed met je tuinbonen. Aangezien je de salade een dag van tevoren kunt maken is het in dat opzicht geen stress, ook wel eens fijn. Al wordt het natuurlijk wel tijd om aan de slag te gaan.


Voor de dressing
Wat heb je nodig?
- Twee theelepels gedroogde peterselie
- Een bosje bieslook
- Een theelepel peper
- Sap van een halve citroen
- 2 eetlepels basilicumolie

Variatietip dressing: gebruik verse peterselie in plaats van gedroogde, gebruik olijfolie extra vierge in plaats van de basilicumolie.

Hoe maak je de dressing?
- Snijd of knip de bieslook in kleine stukjes
- Meng alle ingrediënten, droge ingrediënten eerst, dan de natte ingrediënten erbij doen
- Doe de dressing in de grote saladekom en laat het daar rustig staan tot de rest erbijkomt.
De Primavera Salade
Wat heb je nodig?
- 1 Blik artisjokkenharten
- 1 Bos groene asperges
- 400 gram verse doperwten
- 1 Pak diepvries tuinbonen (die je al hebt gedopt)
- 1 Courgette
- 50 Gram Parmezaanse kaas (optioneel, als je dit niet gebruikt heb je een hele hippe vegan salade)

Hoe maak je het?
De Salade Primavera is er eentje waar je alle kanten mee op kunt. Houd je niet van artisjokken, dan doe je ze er niet in. Je kunt er ook haricot verts of sperziebonen doorheen doen, dat is ook lekker. De manier waarop je deze salade kunt maken is als volgt:
- Kook water en wanneer het kookt doe je de doperwten erin. Deze kook je voor 12 minuten. Dan giet je ze af en laat je ze schrikken in koud water. Laat even staan en giet dan ook de doperwten af en laat ze uitlekken. Voor degenen die denken: ‘Dit is toch blancheren?’ Dat klopt.
- Met een kaasschaaf* maak je linten van je courgette. Bewaar deze even
- Dan je asperges. Het onderste, harde stukje snijd je eraf. Dan kook je de apserges 5 minuten. Laat ook je asperges schrikken. Hetzelfde verhaal als bij de doperwten eigenlijk
- Snijd je artisjokkenharten in kleine partjes
- Rasp je parmezaanse kaas over de Salade Primavera.
- Doe beetje bij beetje je groenten in een grote (hele grote) kom.
- Hussel tussendoor de boel door elkaar. Zo komt de dressing overal te zitten.
- Strooi er wat kaas overheen.

Variatietips: Je kunt van je Salade Primavera een heerlijk pastagerecht maken door er fussili doorheen te mengen. Mocht je helemaal voor een aangeklede salade gaan, dan kun je de parmezaanse kaas achterwege laten en het gerecht voor gebakken feta gebruiken dat ik in een eerder blog heb uitgelegd. De Feta leg je dan op de Salade Primavera of je mengt het er doorheen.
Eetsmakelijk!
Lente recepten
- Groene asperges op de BBQ
- Hollandse asperges
- Paasmenu
- Lemoncurd pie
- Matzes
- Asperge recepten
- deze Pasen halen we de wereld in huis

- Simpele recepten voor een smakelijke kerstborrel - 22/12/2021
- De Finest Borrelplanken van ATMK voor je kerstborrel - 21/12/2021
- Marokkaanse paprikapuree – een gerecht voor bij de borrel - 06/11/2021