Skip to Content

Asperge recepten – een blog van de witte gouden groente

Asperges zijn in Nederland verkrijgbaar van ongeveer half april tot eind juni. Het precieze moment van het aspergeseizoen kan echter verschillen, afhankelijk van de weersomstandigheden en de regio waarin ze worden geteeld. In sommige landen zijn asperges mogelijk op andere tijdstippen beschikbaar, afhankelijk van het klimaat en de groeicondities. Ze zijn volledig; van kop tot kont dus, te gebruiken. Je bent er dol op of totaal niet. Maar, je kan er niet omheen op dit moment. Niet alleen als het gaat over groenten in het seizoen, maar ook in het kader van voedselverspilling. Daarom 5 asperge recepten ter inspiratie: asperges van kop tot kont. Asperges met ham en ei, met zalm, in bladerdeeg en in kroketvorm. Tot slot voor de kont-variant: aspergesoep.

Asperges van kop tot kont op joseph joseph snijplank

Asperge recepten van kop tot kont

You love them or you hate them. Aangenomen dat je dol bent op asperges. Hoe eet je ze dan het liefst? Mijn voorkeur gaat bijvoorbeeld uit naar asperge recepten op klassieke wijze, met ei en ham, krieltjes en een botersaus. Maar, met zalm vind ik een zeer goed alternatief. Deze blog daagde mij dan ook uit om nog twee gerechten te maken. Ik heb daarom zelf een gerecht verzonnen met bladerdeeg. Daarnaast vond ik op de website van het aspergecentrum een recept voor kroketten dat ik iets heb aangepast. En als je dan toch al schillen hebt en kontjes kan je daar een overheerlijke soep van maken. Asperges, van kop tot kont dus.

too good to go

Asperges klaarmaken

Asperges zijn niet alleen van kop tot kont te gebruiken, maar ook te bereiden. Het kopje is erg delicaat en is ook het lekkerste gedeelte van de asperges. Als je vanaf de onderkant naar de bovenkant zou schillen, dan is de kans groot dat je het kopje beschadigt. Je schilt dus altijd van het kont naar de kop, met een speciale aspergeschiller. Ik vind de wat dunnere asperges het lekkerst. Want, de dikkere asperges zijn vaak wat harder. Die schil ik dubbel omdat ik een zachte asperge wil eten. Zorg er dan ook voor dat je de asperges goed schilt. Er is niks zo erg dan een heerlijke asperge eten en dan een hard stuk van de schil in je mond hebben. Daarnaast zijn de kontjes erg hard. Die wil je echt alleen maar gebruiken in je soep. Kortom, hierbij 5 asperge recepten van kop tot kont.

Recepten voor asperges van kop tot kont

Voor 4 personen is 1 kilo asperges voldoende

  • Aspergesoep (voorgerecht)
  • Asperges recept traditioneel met ei, ham, krieltjes en botersaus
  • Asperges met zalm krieltjes en botersaus
  • Aspergekroketten (voorgerecht)
  • Asperges in bladerdeeg (voorgerecht)
  • Asperges met witte wijnsaus

1. Aspergesoep

toogoodtogo

Ingrediënten: 1 kilo asperges, 1 sjalotje, 2 groentebouillontabletten. Via too good to go kreeg ik een recept voor aspergesoep toegestuurd met als titel: Asperges van kop tot kont. Dit in het kader van het tegengaan van voedselverspilling. Dit is eigenlijk ook altijd wel het recept dat ik gebruik om een botersaus te maken voor bij de asperges. In dit recept van aspergesoep heb je dus in feite al 3 asperge recepten in 1. Je moet de asperges sowieso schillen en voor de aspergesoep gebruikt je dan de kontjes en de schillen. Asperges van kop tot kont dus.

Asperges recept traditioneel
asperges recept traditioneel

2. Asperges recept traditioneel met ei en ham

Ingrediënten: 1 kilo asperges, 4 eieren, 8 plakjes ham, 300 gram krieltjes. Schil de asperges van kop tot kont. Snijd 1,5 cm van de onderkant af en gebruik deze voor het maken van je botersaus (zie recept aspergesoep). In de botersaus doe ik ook altijd nog een scheutje witte wijn voor de liefhebber. Kook de asperges 10 minuten en laat ze dan nog 10 minuten in het hete water verder garen. Check altijd of ze voldoende gaar zijn voordat je ze opdient. Serveer de asperges met ei (gekookt of gepocheerd) en rolletjes ham. Als bijgerecht krieltjes. En natuurlijk je botersaus. Beetje peterselie erbij is ook altijd heerlijk. Dit is de klassieker, maar staat bij mij wel op nummer 1.

Asperges van kop tot kont met zalm

3. Asperge recept met zalm

Ingrediënten: 1 kilo asperges, 4 moten zalm, 300 gram krieltjes. Schil de asperges van kop tot kont. Snijd 1,5 cm van de onderkant af en gebruik deze voor het maken van je botersaus (zie recept aspergesoep). In de botersaus doe ik ook altijd nog een scheutje witte wijn voor de liefhebber. Kook de asperges 10 minuten en laat ze dan nog 10 minuten in het hete water verder garen. Check altijd of ze voldoende gaar zijn voordat je ze opdient. Bak je zalm. Zorg dat deze van binnen nog een beetje rosé is (maximaal 5 minuten per kant). Als bijgerecht krieltjes. En natuurlijk je botersaus. Beetje peterselie erbij is ook altijd heerlijk.

Asperge recepten

4. Aspergekroketten

Ingrediënten

  • 500 gram witte asperges
  • 60 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 5 dl aspergebouillon (of groentebouillon)
  • 3 blaadjes gelatine
  • panko
  • 2 eieren
  • peper, zout
  • dragon (1 theelepel)
  • kerriepoeder (1 theelepel)
  • nootmuskaat (1 theelepel)
  • ketoembar (1 theelepel)
  • indien gewenst: garnalen en/of ham

Bereidingswijze (dag van tevoren klaar maken)

  • Schil de asperges van kop naar kont.
  • Snijd 1,5 cm van de onderkant af. Zo blij met mijn Joseph Joseph snijplanken
  • Kook de asperges 10 min en laat ze nog 10 min nagaren in het water. Haal de asperges uit het water en laat ze goed uitlekken. 
  • Week 3 blaadjes gelatine in koud water.
  • Smelt de boter en roer er de bloem door tot een roux, voeg langzaam de bouillon erbij tot er een romige saus ontstaat. 
  • Knijp de gelatine uit en roer deze door de ragout tot het helemaal is opgelost. 
  • Breng de ragout op smaak met de kruiden. 
  • Hak de asperges fijn en roer deze door de ragout. 
  • Eventueel ham en/of garnalen fijn hakken en door de ragout roeren.
  • Zet de ragout daarna in de koelkast en laat het door en door koud worden. 
  • Als de ragout goed is afgekoeld vorm je met de hand kroketjes in eigen gewenste grootte.
  • Haal de kroketten door de bloem. Klop de overtollige bloem eraf en haal de kroketten door losgeklopt eiwit. Haal de kroketten daarna door de panko.
  • Mijn advies is om de kroketten in te vriezen en daarna pas te frituren.
  • Verhit het frituur op 180 graden en bak de kroketten in 5 minuten mooi goudbruin.
asperges in bladerdeeg

5. Asperges in bladerdeeg – voor een uniek paasmenu

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 asperges
  • 2 eieren
  • creme fraîche, 4 eetlepels
  • 2 plakjes ham
  • peper, zout
  • kerriepoeder, 1 theelepel

Voor dit asperge recept heb je voor 4 personen slechts 2 asperges nodig. Schil de asperges van kop tot kont. Snijd 1,5 cm van de onderkant af. Je kan de schillen en onderkant voor later gebruiken, of je maakt een voorgerecht én hoofdgerecht van asperges waarbij je van de schillen en onderkant soep maakt.

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kook de asperges 10 minuten en laat ze dan nog 10 minuten in het hete water verder garen.
  • Haal de plakken bladerdeeg uit de vriezer en ontdooi ze.
  • Leg herbruikbaar bakpapier op een bakplaat.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op de bakplaat.
  • Snijd de asperges in 8 stukken.
  • Voeg aan de creme fraîche zout, peper en kerriepoeder toe.
  • Kluts de eieren en voeg een scheutje melk toe.
  • Maak van de eieren een roerei.
  • Hou het ei een beetje vochtig, niet te droog.
  • Snijd de ham in stukjes.
  • Schep een lepel creme fraîche op een plak bladerdeeg.
  • Leg daar bovenop 2 stukken asperge.
  • Daarna de stukjes ham en het roerei.
  • Voeg het plakje bladerdeeg dicht.
  • Plaats tot slot de bakplaat in de oven
  • Bak de asperges in bladerdeeg in 20 á 25 minuten gaar.

6. Eenvoudig recept Asperges met witte wijnsaus

Hier is een eenvoudig recept voor asperges met witte wijnsaus:

Ingrediënten:

  • 500 gram asperges
  • 50 gram boter
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • 100 ml droge witte wijn
  • 150 ml slagroom
  • 1 eetlepel maizena
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit laatst recept met asperges:

  1. Schil de asperges en snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een snufje zout toe. Voeg de asperges toe en kook ze ongeveer 8-10 minuten, afhankelijk van de dikte van de asperges.
  2. Terwijl de asperges koken, smelt de boter in een kleine pan op laag vuur. Voeg het sjalotje toe en bak het ongeveer 2 minuten tot het zacht is.
  3. Voeg de witte wijn toe en breng het mengsel aan de kook. Laat het zachtjes koken tot de wijn met de helft is ingekookt.
  4. Voeg de slagroom toe en laat het mengsel opnieuw zachtjes koken. Roer de maizena door een eetlepel koud water en voeg het mengsel toe aan de saus. Roer goed en laat het ongeveer 5 minuten zachtjes koken tot de saus dikker wordt.
  5. Breng de saus op smaak met zout en peper. Giet de asperges af en verdeel ze over de borden. Schenk de witte wijnsaus over de asperges en serveer direct.

Geniet van de heerlijke asperges met witte wijnsaus!

Gewokte asperges

In deze nieuwe blog schrijft Elles over gewokte asperges! Twee nieuwe recepten met het witte goud van kop tot kont!

Wat eet je bij asperges?

Er zijn veel heerlijke gerechten die goed samengaan met asperges. Traditioneel worden asperges vaak geserveerd met gekookte aardappelen, een gekookt ei, ham of zalm en hollandaisesaus. Maar er zijn nog veel andere opties om te overwegen, afhankelijk van persoonlijke smaak en culinaire voorkeuren.

Hier zijn enkele suggesties:

  • Gegrilde zalm of zeebaars met een botersaus met kruiden en citroen
  • Een salade met asperges, cherrytomaatjes, rode ui en een vinaigrette dressing
  • Geroosterde kip met asperges, kerstomaatjes en balsamicoazijn
  • Risotto met asperges, citroen, Parmezaanse kaas en verse kruiden
  • Quiche met asperges, ham en Gruyère kaas
  • Pasta met asperges, doperwten, basilicum en ricotta

Hoe eet jij je asperges het liefst? Een van deze asperge recepten?

Lees ook deze blogs:

Kijk hier voor nog meer recepten met asperges! En andere voorjaarsgerechten

Hieronder volgen klikbare foto’s die je alleen ziet als je ad-blocker uit staat

Footer1
Elles
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.