Gewokte Asperges recept. Een keertje wat anders.

Gewokte Asperges. Dat is een keertje wat anders. Zo denk ik er in inmiddels over. Dit is namelijk het derde jaar dat ik uitverkoren ben om het witte goud via het Nederlands Asperge Centrum te ontvangen. Ik ben nog steeds grote fan van het traditioneel klaar maken van Asperges. Vorig jaar ontdekte ik echter dat Gewokte Asperges wel héél erg lekker zijn. Ze hebben dan een lekkere bite. En daar wilde ik dit jaar wat mee doen. Deze keer dus twee gerechten met gewokte Asperges. En uiteraard zijn deze gerechten ook vegetarisch te maken.

Alba Pezone – een hartige cake paasmenu

Voor dit recept met gewokte Asperges heb ik als basis het recept voor een hartige cake van Alba Pezone gebruikt. Ooit kreeg ik van mijn schoonzus haar 3-delig kookboek De Italiaanse kookschool. Er stonden meer van dit soort hartige cakes in. Tegenwoordig zie je het vaker, maar destijds, in 2009, zag je dat nog niet zoveel. Ik vond het heel bijzonder. Bij het bedenken van nieuwe gerechten kwam het weer naar boven. Ik ben blij met dit resultaat. Een heerlijk luchtig gerecht met gewokte Asperges erin. In plaats van bloem gebruik ik zelfrijzend bakmeel en minder eieren.

Gewokte Asperges in een hartige cake Alba Pezone. Restjes asperge met komkommer, ei en ham in een Tandoori dressing. Recept, vegetarisch

Hartige cake met gewokte Asperges (á la Alba Pezone).

Ingrediënten hartige cake

ingrediënten luchtige cake alba pezone
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 100 ml melk
  • 60 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 150 ml olijfolie
  • 2 theelepels Provencaalse kruiden
  • 2 snufjes paprikapoeder
  • zout, peper
  • 200 á 300 gram Asperges

Bereidingswijze luchtige cake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius (heteluchtoven).
  • Schil de Asperges en snijd het houtige einde eraf.
  • Snijd de Asperges in stukjes van ongeveer 5 cm.
  • Verwarm een klontje boter en olijfolie in een koekenpan (mag ook een wok zijn).
  • Wok of roerbak de Asperges in maximaal 8 minuten tot ze gaar zijn, maar nog wel een bite hebben.
  • Klop met een mixer de eieren.
  • Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel toe.
  • Mix de melk en de olijfolie erdoor.
  • Voeg vervolgens de kaas en de kruiden toe.
  • Tot slot de gewokte Asperges.
  • Schep dit om met een lepel tot een geheel.
  • Schenk het beslag in een ingevette cake- of taartvorm.
  • Bak de cake of taart in 45 minuten (afhankelijk van je oven langer of korter)

Een tweede gerecht met asperge

Daarna zat ik mij te bedenken wat ik eventueel als tweede gerecht zou kunnen presenteren. Ik had nog een paar stukjes Asperge over. Een gekookt ei in de koelkast. Samen met stukjes komkommer zou dit wel smaken. Op basis van mijn honger op dat moment stelde ik dit tweede gerecht samen. De regen buiten deed de rest. Vandaar de Tandoori dressing en geen fris citroentje. En.. .een Aspergesnijder is ook handig voor het dun snijden van een komkommer.

Gewokte Asperges met komkommer, ei en ham in een Tandoori dressing.

Ingrediënten

  • 1/4 komkommer
  • 50 gram gewokte Asperges (of left-overs)
  • 1 gekookt ei
  • Ham (eventueel gerookt en gekookt)
  • 2 eetlepels olijfolie (extra lekker: olie van gedroogde tomaten uit een potje)
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel Tandoori-mix kruiden
tweede gerecht met restje asperge

Bereidingswijze gewokte asperges

  • Snijd met de Asperge-snijder stukjes komkommer in de lengte.
  • Snijd vervolgens het gekookt ei in stukjes.
  • Maak daarna een dressing van de olijfolie, mosterd en Tandoori-kruiden.
  • Op een bordje leg je vervolgens de komkommer, gewokte Asperges, ei en ham.
  • Schenk tot slot de dressing erover heen.

Tot slot

Creëer wat nieuws met Asperges van Hollandse bodem. Verzin het zelf of kijk op de website van het Nederlands Asperge Centrum. Daar staan ook veel recepten op. En wie weet mag ik volgend jaar weer deze heerlijke uitdaging aan! Dit jaar zat in het pakket van het Nederlands Asperge Centrum een Casa Safra, een soepele Verdejo. Deze wijn heeft een licht groengele kleur met een uitbundig bouquet van citrusfruit, appel, meloen en een vleugje gras. Een uitbundige en toegankelijke Verdejo. Naast deze wijn hebben ze nog een rijke hoeveelheid andere wijnen uit andere streken. Dus neem eens een kijkje op hun aantrekkelijke webshop: www.wijnvoordeel.nl

Lees ook deze blogs

Footer2 nieuw
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.