Lemoncurd pie uit Engeland met fruit als werelds baksel

Deze Engelse Lemoncurd Pie met fruit is heerlijke afsluiter van de maaltijd omdat hij niet al te zwaar is. Hij is fris door de citroen en romig door de merengue. De officiële versie heeft geen garnering. Omdat ik nu eenmaal houd van fruit bij mijn dessert heb ik op de bovenste laag aardbeien, rode bessen en bramen gelegd. Lekker van smaak en eveneens feestelijk voor het oog. Dit werelds baksel kan prima dienen als dessert van het paasdiner.

lemoncurd pie

Deze laagjestaart met citroen en merengue heb ik van Nigella Lawson. In haar onvolprezen ‘Feest’ staat deze heerlijke taart. Al heb ik de Engelse Lemoncurd pie aangepast aan mijn eigen smaak en mogelijkheden. Ik heb van twee grote lagen vier kleinere lagen gemaakt, fruit gebruikt en op iedere merengue laag iets suiker gestrooid zodat er een krokantje op iedere laag ontstaat. Een heerlijke afwisseling tussen de lobbige room, de frisse lemoncurd en de luchtige cake. Dit recept is overigens niet voor iedereen. Mochten er vrouwen mee-eten die in verwachting zijn, dan moet je er rekening mee houden dat in merengue ei verwerkt is die niet helemaal gaar is.

lemoncurd pie

Wat heb je nodig?

  • 125 gram ongezouten boter (superzacht, op kamertemperatuur)
  • 4 eieren gesplitst
  • 300 gram suiker en een beetje extra voor dat krokante laagje
  • 100 gram patentbloem
  • 25 gram maïzena
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel bicarbonaat soda
  • de geraspte schil van 1 biologische citroen
  • 4 theelepels citroensap
  • 2 theelepels melk
  • 1 halve theelepel wijnsteenzuur
  • 250 mililiter slagroom
  • 150 gram lemoncurd
  • Variatietip: fruit, chocolade (paaseitjes!)
lemoncurd pie

Hoe maak je lemoncurd pie?

  • Voordat je überhaupt begint aan je Lemoncurd pie met fruit was je eerst je handen
  • Zet je oven aan op 200 graden celcius
  • Weeg al je ingrediënten af. Let op, de suiker mag je onderverdelen in een bakje van 100 gram en een ander bakje van 200 gram. Zo voorkom je gedoe tijdens het bakken
  • Vet vier kleine bakvormpjes met een diameter van 15 centimeter of twee springvormen van 20 centimeter in met boter of bakspray.

Je begint met de cakelaag

  • In een mengkom doe je 100 gram van je suiker, alle boter, alle bloem, alle maïzena, het bakpoeder, je bicarbonaat soda, je citroenschil
  • Meng het geheel met je mixer met menghaken
  • Doe er dan de natte ingrediënten bij: de eidooiers, melk en citroensap bij
  • Mix het geheel goed door totdat je een samenhangend beslag hebt
  • Dit beslag verdeel je over je bakvormen. Het lijkt weinig, maar je komt goed uit. Het is plakkerig, maar met een eetlepel en je (schone!) handen kun je het beslag prima in je vorm drukken

En dan de Merengue van de lemoncurd pie

eiwit stijfgeklopt
natuurazijn

Hiervoor gebruik ik mijn keukenmachine, mocht je die niet hebben dan gebruik je je mixer met schone kloppers en een schone mengkom. Tip vooraf: Doe jezelf een plezier en ga met een keukenpapiertje dat gedrenkt is in azijn in je mengkom en langs je kloppers. Maak dus alles even goed schoon. Er mag namelijk geen vet aanwezig zijn, anders kun je kloppen tot je een ons weegt, maar dan wordt je eiwit nooit stijf. Dat zou toch jammer zijn van je Lemoncurd Pie met fruit.

lemoncurd pie
  • Doe de eidooiers met het wijnsteenzuur in je mengkom en begin dan met kloppen
  • Doe in etappes de suiker bij
  • Kloppen tot het eiwit schuim is geworden en de pieken erop staan
  • Verdeel je schuim over de 4 vormpjes of 2 vormen waar je cakebeslag al in zit
  • Bestrooi het geheel met suiker
  • Zet de vormen in de oven. 2 Grote vormen zet je 20 tot 25 minuten in de oven. 4 Kleine vormen zet je 12 tot 15 minuten in de oven

Opbouwen van je Lemoncurd pie

lemoncurd pie

Dit is de laatste fase van je Lemoncurd pie waaraan je je eigen twist kan geven. De Engelsen serveren deze taart zonder fruit of een andere garnering. Dus als je het origineel van Nigella wil gebruiken dan laat je het fruit weg. Mocht je ander fruit willen gebruiken, bijvoorbeeld omdat je graag fruit van het seizoen wil gebruiken dan doe je dat. Je kunt hem aanpassen al naar gelang de tijd van het jaar of de gelegenheid. Laat je creativiteit de vrije loop met deze Lemoncurd pie.

seizoensfruit aardbeien frambozen rode bessen
  • Na de baktijd haal je de vormen eruit en je laat ze helemaal afkoelen. Bij voorkeur op een rooster, maar op een onderzetter kan ook.
  • Klop ondertussen je slagroom
  • Wanneer je baksels zijn afgekoeld haal je ze voorzichtig uit hun vorm
  • De eerste leg je op je favoriete taartplateau of taartbord
  • Besmeer eerst voorzichtig met een laagje lemoncurd
  • Op de lemoncurd gaat dan een laag slagroom
  • Volgende laag erop en het proces herhalen tot je alle lagen hebt gebruikt
  • Op de bovenste laag doe je wat meer slagroom
  • Leg dan op deze laatste laag je favoriete fruit op of je chocolade (of wat je zelf hebt verzonnen om je eigen twist aan de Engelse Lemoncurd pie te geven)

Enjoy! Kijk ook eens deze blog voor meer inspiratie voor het paasmenu.

lemoncurd pie
Footer1
Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.