Irish Barmbrack: foolproof werelds baksel speciaal voor Saint Patricksday

Irish Barmbrack wordt gemaakt met thee. Jawel, het is een krentencake waarbij je de krenten welt in thee. Dit keer een werelds baksel dat een volkse cake is die, naar verluidt, iedere Ier kent. Verwacht geen hoogstaande culinaire toestandjes, maar gewoon een culinaire trip to holiday memorylane. Dit keer dus één van die heerlijkheden van Ierland, namelijk de Irish Barmbrack. Heel toepasselijk ook voor de komende nationale Ierse Feestdag Saint Patricksday op 17 maart. Maar ook superlekker voor de paasdagen!

Irish barmbrack

Ierland is zonder enige twijfel mijn favoriete vakantieland, hoewel ik al een paar jaar niet meer ernaartoe ben geweest. Het heeft te maken met het tempo, de mensen, de geschiedenis en de natuur. Ik houd niet van superwarm weer, zeker niet in de nacht, dus dan zit je in Ierland al snel goed. Dat het altijd zou regenen is dus een hardnekkig vooroordeel. Het regent, gaat regenen of het heeft geregend is een veel betere omschrijving. Tenzij je van bloedhitte houdt, zit je in Ierland goed, dat is mijn mening. Dat je daarnaast ook heerlijk kunt eten is mooi meegenomen.

Irish barmbrack

Irish Barmbrack met thee of whiskey

Genoeg over het weer, hoewel ik daar ook het één en ander over kan schrijven. Terug naar de Irish Barmbrack die moet natuurlijk wel af zijn op 17 maart. En dat lukt zonder enige moeite. Deze krentencake is een sappige, goedvullende cake. De Barmbrack ook wel een teacake genoemd wordt gemaakt met thee en het is een recept dat je wel moet plannen, maar eigenlijk geen tijd kost en eveneens foolproof is. Je hoeft echt geen halve patissier te zijn om dit op tafel te zetten. Ik heb ooit een versie gegeten waarin in plaats van thee whiskey werd gebruikt. Dat kan ook, maar met twee kinderen kies ik er toch voor om mijn Irish Barmbrack te maken met thee.

Irish barmbrack

Dit recept heb ik overigens niet van mezelf. Dit recept voor Irish Barmbrack komt uit het kookboek ‘Home Sweet Home – Nieuw Iers Comfort food‘ van Yvette van Boven. Zij heeft haar jeugd doorgebracht in Ierland. Wat zeg ik? Ze is er zelfs geboren. Dat is genoeg Iers voor mij. Zij schrijft overigens in haar kookboek nog een supertoffe suggestie om tijdens Halloween te gebruiken, maar daarvoor moet je haar kookboek maar eens lezen. Kun je meteen die mooie foto’s die erin staan bekijken.

Maar goed, hoe maak je nou zo’n Irish Barmbrack?

Irish barmbrack

Wat heb je nodig?

  • 400 gram rozijnen of krenten
  • 400 milliliter thee
  • 100 gram sukade
  • 225 gram donkere bastersuiker
  • 1 losgeklopt ei
  • 400 gram (patent)bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout

Hoe maak je het?

  • Begin eerst met het zetten van 400 milliliter thee.
  • Voeg vervolgens bij je thee de krenten of rozijnen.
  • Laat een nacht wellen, of in mijn geval, een hele dag wellen.
  • De volgende dag begin je met het voorverwarmen van de oven op 200 graden celcius.
  • Vet een cakeblik goed in en beleg met een vel bakpapier.
  • Vet het blik met bakpapier nog eens in.
  • De sukade, suiker en het losgeslagen ei doe je in een mengkom en roer kort door met een houten lepel.
  • Doe de gewelde rozijnen of krenten erbij met de thee.
  • Roer voorzichtig door zodat de krenten of rozijnen niet breken.
  • Zeef de bloem, het zout en ook de bakpoeder in de mengkom.
  • Roer het geheel goed door tot het een zacht beslag is.
  • Doe het beslag in de ingevette bakvorm.
  • Bak dan de cake in de oven voor de duur van 60 minuten en op 200 graden celcius.
  • Laat afkoelen.
  • Snijd je Irish Barmbrack in dikke plakken en besmeer eventueel met roomboter.
Irish barmbrack

Bain taitneamh as! (Geniet ervan)

Footer1
Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.