Basisrecept citroencake, een simpele manier met 5 ingrediënten

Ik hou van balans. Naast mijn gezonde recepten is er zeker ook ruimte voor de o zo welkome guilty pleasures. En eigenlijk zonder guilty hoor. Bewust lekker genieten van de explosie die in je hoofd plaats vindt als vetten en suikers elkaar vinden in een recept. Dit vind je beloningscentrum namelijk erg lekker die twee samen. Daarpm houden we zo van zoet en vet eten. Mijn basisrecept citroencake is simpel en er komen geen zakjes bij kijken. In dat opzicht is het een gezond recept. Deze cake slaagt altijd maar een hele belangrijke tip.. Zorg dat al je ingrediënten op kamer temperatuur zijn! Het is niet noodzakelijk maar zorgt wel voor het beste resultaat.

basisrecept citroencake

Recept

 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 200 gram roomboter
 • 4 eieren
 • 200 gram suiker
 • Rasp van een citroenschil
 • Snufje zout

Variatie: cacao, diepvries frambozen

Zorg dat alles op kamertemperatuur is voor het beste resultaat van dit Basisrecept citroencake. Ik begin met de roomboter en suiker mixen, daarna voeg ik telkens 2 eitjes toe en mix het tot een mooi glad geheel. Een klein snufje zout voeg ik ook toe nu. Echt een mini mespuntje zout. Voor de suiker heb ik gekozen voor 4 zakjes vanille suiker en aangevuld tot 200 gram totaal met witte basterd suiker.

Ik zeef het zelfrijzend bakmeel in 3 keer erbij. Ik mix dit niet meer omdat het bakmeel anders verstuift. Dus ik spatel het door het beslag. Als alles er goed door zit rasp je het geel van de citroenschil erbij, roeren en je beslag is klaar! Vet een cakevorm in, zet de oven op 175 graden en bak daarna af in ongeveer 60 minuten. De bovenkant is mooi bruin en als je er een saté prikker in steekt, blijft er niks aanzitten. Bijna kan je genieten van je citroencake.

Variatie voor basisrecept citroencake

Basisrecept citroencake met cacao, marble effect: ik schep een deel van het beslag in een aparte kom en hier voeg ik wat cacao toe. Dit roer ik goed. Daarna vul ik een cakevorm met beide, doe wat goed voelt. Ik begon met het blanke beslag, daarna het cacao beslag en toen nog wat blank beslag.

Basisrecept citroencake met framboos: Ik voeg aan het beslag wat diepvriesframbozen toe, roer het door en vervolgens vul ik weer een ingevet cakeblik in. Afbakken op dezelfde manier.

Afkoelen

Het is echt belangrijk om geduld te hebben. Laat 15 minuten afkoelen en dan zet ik de vorm op z’n kop zodat de cake vanzelf loslaat. Of wiebel voorzichtig met een spatel de zijkanten los. De cake heeft eerst een heerlijk knapperige korst, ik hou ervan. Daarna wordt deze zachter, dat hoort. Lekker met wat eigen geklopte room! Bewaar in folie of een afsluitbakje. Of vries wat plakken in voor later. Geniet van je basisrecept citroencake.

Tips Basisrecept citroencake

 • Ik gebruik graag vanille suiker, meestal 4 zakjes en vul dit aan tot 200 gram met witte basterd suiker. Kies jouw suiker, maar hoe witter, hoe mooier je cake
 • Je kan ook plantaardige boter gebruiken voor je basisrecept citroencake. Al heeft roomboter voor mij wel het beste resultaat qua rijzen en smaak
 • Je kan ook tarwebloem gebruiken met wat bakpoeder of bakingsoda
 • Ik zeef mijn bloem, dit zorgt voor een nog fijnere structuur van je cake
 • Boter, suiker en eieren mixen met een handmixer is het fijnste en daarna het bloem of bakmeel met een spatel erdoor.
 • Gebruik bij voorkeur biologische citroenen. Normale hebben veel landbouwgif in hun schil. Geen biologische? Schrob dan goed schoon. Rasp alleen het geel, het witte is bitter. Ik knijp achteraf de citroenen uit en bewaar het sap in de koelkast. Lekker met warm water en gember of in koud water.
 • Je kan ook kleine vormpjes of cupcakes maken met dit Basisrecept citroencake. De baktijd kan dan iets korter zijn.
 • Het kan ook zonder citroenschil en zout, mocht je beide niet hebben.
 • Ook lekker: Amalfi-citroentaart uit Jamie kookt Italië
basisrecept citroencake

Linkjes Basisrecept citroencake

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.