Skip to Content

Bananencake met chocola – een simpele en lekkere verwennerij

Rijpe bananen blijven regelmatig liggen op de fruitschaal. Want niemand heeft er dan nog echt trek in. Al een aantal keer geprobeerd om er dan maar een lekkere bananencake van te maken. Maar op de één of andere manier viel het altijd wat tegen. Maar eindelijk een goed recept gevonden! Want er waren nog heel veel chocolade kruidnoten over van sinterklaas. En dat blijkt een goede combinatie met banaan! Lees verder voor het recept van bananencake met chocolade, en meer bananentips.

Bananencake

Rijpe bananen

Wat is dat toch met bananen? Soms zijn ze binnen een dag op, en op andere momenten blijven er zo twee of drie heel lang op de fruitschaal liggen. Ze zijn blijkbaar snel te rijp en dan niet meer lekker. Ze krijgen dan een wat bittere smaak. Een lekkere bananencake ervan maken is dan natuurlijk dé oplossing. Alleen zijn de baksels in eigen huis tot nu niet echt in de smaak gevallen bij de andere gezinsleden. 

Maar eindelijk is het nu gelukt, met een fijn basisrecept van Miljuschka. Wat een heerlijke recepten en variatietips vind je op haar site. En in de keukenla kwamen we na sinterklaas wat overgebleven zoetigheden tegen. Die kun je eigenlijk heel goed gebruiken in allerlei baksels. Zo kwamen we op het idee om de overgebleven chocolade kruidnoten te gebruiken in een bananencake met chocolade. Want chocola, banaan en koekkruiden passen perfect bij elkaar. Gebruik deze ingrediënten eventueel gewoon apart als je al door de chocolade kruidnoten heen bent. Kies bijvoorbeeld voor speculaaskoekjes en stukjes chocola.

Benodigdheden en bereiding bananencake met chocolade

Wat zijn de ingrediënten voor een bananencake?

  • 3 rijpe bananen
  • 125 gr boter gesmolten
  • 200 gr suiker
  • 2 eieren
  • 60 ml melk
  • 1 tl vanille extract
  • 250 gr bloem
  • 1 tl baking soda
  • snufje zout
  • handje gele rozijnen
  • citroenrasp
  • handje chocolade kruidnoten (evt speculaas en chocola)

Bereidingswijze bananencake met chocola en rozijnen

Verwarm de oven voor op 160˚C voor een heteluchtoven. Vet een cakeblik van 25 cm goed in.

Meng de suiker met de gesmolten boter en klop deze goed door elkaar. Voeg de eieren één voor één toe en meng even door.

Voeg de melk en het vanille extract toe. Doe vervolgens de bloem, de baking soda en het zout erbij en roer het om. Je hoeft dit niet heel lang te kloppen. Als het goed gemengd is, is het voldoende.

Prak de bananen met een vork of pureer ze in een blender. Voeg toe aan je beslag en roer dit weer om tot het goed verdeeld is.

Kruimel de chocolade kruidnoten met een deegroller en roer door het beslag. Voeg ook de rozijnen en citroenrasp toe.

Doe het beslag in het cakeblik en bak in de voorverwarmde oven ongeveer 60 minuten. Check even met een houten prikker of de cake droog is.

Laat de cake afkoelen. De cake is eventueel geschikt om in te vriezen en dan ongeveer 3 maanden houdbaar.

De bananencake is lekker als tussendoortje bij een kopje thee!

Meer inspiratie!

Een banaan zit boordevol vitaminen en mineralen. Dus altijd goed om ze in huis te hebben! En gelukkig is het dan geen probleem als er een paar te rijp worden want de bananencake met chocolade is zo gemaakt. Maar wat zit er zoal in een banaan?

Bananen hebben een uitstekende voedingswaarde. Per 100 gram bevat het ongeveer 360 mg kalium en 2,6 g voedingsvezels. Maar er zitten ook vitaminen in, zoals vitamine B6 en vitamine C. Ook zit er veel magnesium in een banaan, en dat is goed voor je botten en spieren. (Bron: voedingscentrum).

  • Een banaan is een vezelrijk voedingsmiddel, dus ideaal als gezond tussendoortje voor je kind. Natuurlijk vaak één van de eerste hapjes van baby’s!
  • Doe ook eens wat geprakte banaan op de boterham, bijvoorbeeld met kaneel of in combinatie met avocado. Selena schreef een blog met eenvoudige tips voor gezond broodbeleg.

Handige linkjes

Hier nog een paar handige linkjes voor als je de bananencake met chocolade gaat maken.

Footer1
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.