Lactosevrije kruidnoten recept en ook een suikervrij en glutenvrij!

December is voor veel mensen een maand waarin qua eten alle remmen los gaan en er kilo’s kruidnoten, chocolade en ander snoepgoed wordt gekocht en gegeten. Voor mij altijd de lastigste maand omdat ik intolerant ben voor sacharose en lactose en in deze maand vaak met een enorm dikke buik rondloop met geïrriteerde darmen van het sjoemelen. Ondanks de lactase pillen ben ik op zoek gegaan naar een lekker recept voor kruidnoten want ze moeten natuurlijk ook suikervrij zijn. Hier kun je dus een recept vinden voor lactosevrije en suikervrije kruidnoten.

Op de site van goodtobeyou vond ik een recept voor suikervrije kruidnoten wat ik als basis heb genomen voor mijn eigen recept.

Sinterklaas en zwarte pieten kostuums, feestartikelen, versiering en kado's bestellen

Suikervrije en Lactosevrije kruidnoten recept

Ingrediënten

ingredienten Voor de Sinterklaasviering maakte ik dit Suikervrije en Lactosevrije kruidnoten recept. glutenvrije of suikervrije of lactosevrije recepten
Lactosevrije en Suikervrije Kruidnoten ingredienten
  • 400 gram speltmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 140 gram honing
  • 100 gram kokosolie
  • 4 volle theelepels koek en speculaaskruiden
  • 6 eetlepels suikervrije amandelmelk
  • snufje zout
  • bakpapier
  • voorverwarmde oven op 170 graden

Bereidingswijze Suikervrije en Lactosevrije kruidnoten recept

beslag
Voor de Sinterklaasviering maakte ik dit Suikervrije en Lactosevrije kruidnoten recept. glutenvrije of suikervrije of lactosevrije recepten
Suikervrije en Lactosevrije kruidnoten recept
  • Doe alle ingrediënten, behalve de melk, bij elkaar in een kom en roer goed door met een vork.
  • Voeg hierna rustig de melk toe, liever te weinig dan te veel.
  • Kneed het deeg goed door met je vingers. Als je het deeg kan afrollen van je handen is het goed, anders is het waarschijnlijk te droog of te nat.
pepernoten op bakplaat
  • Leg op de bakplaat een vel bakpapier
  • Maak kleine rondjes van het deeg en druk deze een beetje aan om kruidnoten te krijgen, anders krijg je ronde kruidnoten mij maakte het niet uit eerlijk gezegd
  • Verdeel de kruidnoten over het bakplaat. Bij de eerste batch was ik voorzichtig met ruimte omdat ik van vorig jaar had onthouden dat van normaal deeg het soms wat kan uitlopen nog. Bij dit deeg was dit echter niet het geval en bij de tweede batch lagen de kruidnoten veel dichter op elkaar.
  • In de oven afbakken op 170 graden voor 15-20 minuten. Controleer na 15 minuten in elk geval even of de Lactosevrije en Suikervrije Kruidnoten gaar zijn en rol eventueel even om.
Voor de Sinterklaasviering maakte ik dit Suikervrije en Lactosevrije kruidnoten recept. glutenvrije of suikervrije of lactosevrije recepten

Ik vond de Lactosevrije en Suikervrije Kruidnoten erg lekker! Alleen had ik er zelf toch een schep speculaaskruiden te weinig in gedaan ( was de tel kwijt geraakt) Ze zijn lekker krokant en smaken wat zoetig. Doordat ze zo hartig zijn raak je er snel vol van. Op zo’n feestdag is dat stiekem wel fijn.

Cynthia ging zelf pepernoten bakken!

Suikervrije kruidnoten

Ingrediënten:

  • 125 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1/2 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • 60 gram gesmolten kokosolie
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Zoetstof naar smaak (bijvoorbeeld erythritol of stevia)

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. In een kom, meng het amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder, speculaaskruiden, kaneel en een snufje zout.
  3. Voeg de gesmolten kokosolie, eieren en vanille-extract toe aan de droge ingrediënten. Meng goed tot een deeg ontstaat.
  4. Proef het deeg en voeg naar smaak zoetstof toe. De hoeveelheid zoetstof die je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke voorkeur.
  5. Rol kleine balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Druk de balletjes een beetje plat met je vingers.
  6. Bak de kruidnoten in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  7. Laat de kruidnoten volledig afkoelen voordat je ze serveert.

Deze suikervrije kruidnoten zijn een gezonder alternatief voor de traditionele kruidnoten. Ze zijn nog steeds heerlijk kruidig en knapperig, maar bevatten minder suiker. Geniet ervan tijdens het Sinterklaasfeest of op elk ander moment van het jaar!

Lactosevrije kruidnoten recept

Hier is een recept voor lactosevrije kruidnoten, zodat mensen met lactose-intolerantie ook van deze heerlijke traktatie kunnen genieten. In dit recept wordt gebruik gemaakt van lactosevrije ingrediënten.

Ingrediënten:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram lactosevrije margarine
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 1 eetlepel plantaardige melk (zoals amandelmelk, sojamelk, of havermelk)
  • Optioneel: een handvol gehakte noten of rozijnen voor extra smaak

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. In een kom, zeef de bloem en voeg de speculaaskruiden, bakpoeder en een snufje zout toe. Meng goed.
  3. In een andere kom, klop de lactosevrije margarine en de bruine basterdsuiker samen tot een romig mengsel.
  4. Voeg het bloemmengsel toe aan het boter-suikermengsel en meng tot een deeg ontstaat. Als het deeg te droog is, voeg dan de eetlepel plantaardige melk toe om het te bevochtigen.
  5. Als je noten of rozijnen wilt toevoegen, meng ze dan door het deeg.
  6. Rol kleine balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Druk de balletjes een beetje plat met je vingers.
  7. Bak de kruidnoten in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  8. Laat de kruidnoten volledig afkoelen voordat je ze serveert.

Deze lactosevrije kruidnoten zijn net zo smakelijk als de traditionele kruidnoten en zijn perfect geschikt voor mensen met lactose-intolerantie. Geniet van deze heerlijke traktatie tijdens het Sinterklaasfeest of wanneer je maar wilt.

Glutenvrije kruidnoten recept

Hier is een recept voor glutenvrije kruidnoten, zodat mensen met coeliakie of een glutenvrij dieet ook kunnen genieten van deze traditionele Nederlandse lekkernij.

Ingrediënten:

  • 150 gram glutenvrij meel (bijv. een mix van rijstmeel, maïsmeel en tapiocameel)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1/2 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • 75 gram boter (of een lactosevrije variant als dat nodig is)
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille-extract

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. In een kom, meng het glutenvrije meel, bakpoeder, speculaaskruiden, kaneel en een snufje zout.
  3. In een andere kom, klop de boter en bruine basterdsuiker samen tot een romig mengsel.
  4. Voeg het ei en vanille-extract toe aan het boter-suikermengsel en mix goed.
  5. Voeg het droge meelmengsel toe aan het natte mengsel en kneed tot een deeg ontstaat.
  6. Rol kleine balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Druk de balletjes een beetje plat met je vingers.
  7. Bak de kruidnoten in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  8. Laat de kruidnoten volledig afkoelen voordat je ze serveert.

Deze glutenvrije kruidnoten zijn net zo lekker als de traditionele versie en zijn geschikt voor mensen met coeliakie of een glutenvrij dieet. Geniet ervan tijdens het Sinterklaasfeest of wanneer je maar wilt.

Laat je weten als je ook een van deze Glutenvrije, Suikervrije en Lactosevrije kruidnoten recept gaat maken?

Lees ook deze blogs:

Ga jij Lactosevrije en Suikervrije Kruidnoten maken?

Lees ook zoet zonder suiker

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.