Zelf billendoekjes maken met kokosolie – een recept voor zachte billen

Zelf billendoekjes maken met kokosolie is een goed idee. Je kan het aanpassen naar je eigen wensen en die passen bij de huid en verzorging van je kindje. Ik hou van simpel en wil dan ook een erg simpele manier hier delen. De doekjes die je gebruikt mag je zelf kiezen, daarin zijn verschillende dingen mogelijk. Een blog met recept ideeën ook voor andere soorten billendoekjes!

Kokosolie

Een aantal jaar geleden was daar opeens kokosolie. Een ware foodhype en iedereen gebruikte het overal voor. De meningen blijven erg verdeeld over dit product qua gezondheidsvoordelen. De 1 vind dat er teveel verzadigde vetten in zitten terwijl de ander zegt dat het juist goede vetten zijn die dicht bij moedermelkvetten in de buurt komen. Kokosolie bestaat voor 50% uit Larinezuur. Larinezuur is de reden dat moedermelk wordt aanbevolen. Ter vergelijking Kokosolie bestaat voor 50% uit Larinezuur, moedermelk ‘slechts’ uit 30%.

Ik ben geen geleerde en heb hierop geen antwoord. Ik gebruik het graag maar wissel het af in mijn keuken.

Je hebt 2 varianten; de onbewerkte die naar kokos ruikt* en de bewerkte die geurloos is. Ik heb altijd de onbewerkte gebruikt want in mijn ogen is dat gezonder. Er is 1 ding waar de meningen wel redelijk overeenkomen; kokosvet bevat antivirale en schimmeldodende bestanddelen. En deze eigenschap is heel fijn bij de verzorging van je baby. Uiteraard ga je bij een langdurige schimmelinfectie gewoon naar de arts. Maar mijn ervaring is dat dit vaak niet nodig is als je kokosolie gebruikt bij de luier verzorging. Vandaar deze blog voor zelf billendoekjes maken met kokosolie.

Een nadeel is de substantie van kokosolie. Bij warme temperaturen is het olie en bij koudere temperaturen is het een harde bonk vet. Ik heb wel eens een mengsel gemaakt met water in een spuitfles, maar dat wordt dus weer hard met klontjes en werkt niet. Als gevolg een verstopte mond van de sprayflacon. Het recept wat ik vandaag heb gemaakt werkt wel en wordt niet hard.

Whipped kokosvet

zelfgemaakte whipped kokosvet
zelfgemaakte billendoekjes met kokosolie

Als basis voor het zelf billendoekjes maken gebruik ik whipped kokosvet. Dit is zo simpel als kokosolie met je keukenmachine of handmixer* mooi romig opmixen. Ik heb 3 flinke eetlepels in een glazen kom gedaan en dit een aantal minuten opgeklopt tot een egaal en mooi romig mengsel. Voor jonge kinderen zou ik deze basis zo houden. Schep het in een potje* en klaar is je whipped kokosvet. Ideaal om te smeren op je huid en die van je kindje. De substantie kan wat licht veranderen door de temperatuur maar ik heb het gewoon naast het aankleedkussen gezet en het bleef prima.

Mijn dochter is 11 maanden en ik wilde wat extra’s in de whipped kokosvet. Ik heb wat druppels vitamine E olie toegevoegd en een druppel etherische lavendel olie. Vitamine E is huidherstellend en lavendel werkt verkoelend en jeukstillend. Je kan ook wat druppels van een goede baby (massage) olie toevoegen.

zelf billendoekjes maken met kokosolie. Ze zijn snel gemaakt en zijn een zachte verzorging van de tere baby- en kinderhuid.

Recept zelf billendoekjes maken met Kokosolie

  • Theelepel whipped kokosvet
  • 75 ml kokend water
  • Doekjes naar keuze

In een klein bakje schep ik een theelepel whipped kokosvet en voeg 75 ml kokend water toe. Dit mix ik totdat het allemaal is gesmolten. Van keukenpapier heb ik ongeveer 50 doekjes geknipt die in het bakje passen. Dit voeg ik aan het mengsel toe. Klaar zijn je zelfgemaakte billendoekjes van kokosolie. Als het wat indroogt kan je de doekjes makkelijker pakken. Je kan ook kiezen voor wegwerp washandjes en die verknippen. Deze zijn steviger en makkelijker te pakken.

zelf billendoekjes maken met kokosolie. Ze zijn snel gemaakt en zijn een zachte verzorging van de tere baby- en kinderhuid.

Tips voor zelfgemaakte billendoekjes met kokosolie

  • Er zitten geen conserveringsmiddelen in dus de zelfgemaakte billendoekjes met kokosolie zijn niet eindeloos houdbaar.
  • Pak altijd een doekje met zo schoon mogelijke handen.
  • Als je een potje whipped kokosvet hebt staan dan maak je snel zelf weer nieuwe billendoekjes met kokosolie. Tegelijk is de whipped kokosvet ook handig voor andere doeleinden zoals een crème, bodymilk of luieruitslag.
  • Als toevoeging kan je ook denken aan druppels planten olie zoals olijfolie of sheabutter.
  • De whipped kokosvet is best een tijdje houdbaar. Hoelang geen idee precies maar je potje is vast op voordat het wegloopt.
  • Wasbare doekjes werken ook hiermee. Je kan van oude kleding doekjes knippen die je kan wassen.
  • Heb je babyolie* of baby massage olie*? Deze bevatten vaak ook goede ingrediënten en daarvan kan je een paar druppels toevoegen aan je zelfgemaakte billendoekjes met kokosolie.
  • Kijk hier voor meer recepten met kokos
  • Dag van de kokosnoot lees je hier

Nog wat tips om zelf billendoekjes te maken

Materialen die je nodig hebt:

  1. Zachte stof: Kies stof die zacht aanvoelt op de huid van je baby. Katoen of bamboe zijn goede keuzes.
  2. Een luchtdichte container: Om de zelfgemaakte doekjes in te bewaren nadat ze zijn gemaakt.

Stappen om billendoekjes te maken:

  1. Kies je stof: Snijd de stof in kleine vierkante of rechthoekige stukken. Zorg ervoor dat ze groot genoeg zijn om als doekjes te dienen.
  2. Maak de oplossing: Maak een oplossing die zacht genoeg is voor de gevoelige huid van een baby. Een eenvoudige zelfgemaakte oplossing kan bestaan uit water gemengd met een milde babyzeep of babyshampoo. Voeg eventueel een beetje kokosolie of een natuurlijke olie toe om te helpen hydrateren en de huid te beschermen.
  3. Dompel de stof onder: Leg de stukken stof in de oplossing en zorg ervoor dat ze goed doordrenkt zijn. Je kunt meerdere doekjes tegelijk maken en bewaren voor toekomstig gebruik.
  4. Opslag: Bewaar de doekjes in een luchtdichte container om uitdrogen te voorkomen. Zorg ervoor dat je de doekjes binnen een redelijke tijd gebruikt om versheid te behouden.

Overwegingen:

  • Gevoelige ingrediënten: Babyhuid is gevoelig, dus vermijd agressieve ingrediënten. Test altijd eerst op een klein stukje huid om te controleren op mogelijke reacties.
  • Wasbaar: Overweeg of je de doekjes wilt maken om hergebruikt te worden na het wassen of dat je ze als wegwerpdoekjes beschouwt.
  • Gebruik: Gebruik de zelfgemaakte doekjes zoals je gewone wegwerpdoekjes zou gebruiken. Wees voorzichtig met het reinigen van gevoelige delen van de huid en gooi de gebruikte doekjes weg of was ze indien herbruikbaar.

Lees ook deze blogs

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.