Skip to Content

Recepten met kokos – een trio van kokosmelk, kokospoeder en kokosrasp

Kokos ik ben er dol op! Helaas voor mij wordt kokos vaak gecombineerd met suiker en kan ik er weinig van genieten. Tenzij ik zelf in de keuken ga en aan de slag ga. Ga mee op culinair avontuur met recepten met kokos. Van kokosmelk, kokospoeder en kokosrasp!

thaise rode curry van Bosh!
Foto van Rode Thaise Curry klik op foto om naar blog te gaan

Recepten met kokosmelk

Probeer deze smakelijke gerechten: pittige Thaise curry, romige kokosrijst, en verrukkelijke kokospudding.

Pittige Thaise Curry:

Ingrediënten:

  • 400 gram kipfilet (of vervang het door tofu of groenten voor een vegetarische optie)
  • 1 blikje kokosmelk
  • 2 eetlepels rode currypasta
  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 1 ui, in dunne plakjes gesneden
  • 1 wortel, in plakjes gesneden
  • 1 stengel citroengras, gekneusd
  • 3-4 kaffir limoenblaadjes
  • 2 eetlepels vissaus (of sojasaus voor een vegetarische variant)
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • Verse koriander en limoensap voor garnering

Bereidingswijze – recept met kokos

  1. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de currypasta toe en bak deze kort tot de geur vrijkomt.
  2. Voeg de kip toe en bak tot het aan alle kanten bruin is (of voeg tofu/groenten toe voor de vegetarische optie).
  3. Voeg de gesneden groenten, citroengras en limoenblaadjes toe en roerbak alles gedurende 2-3 minuten.
  4. Giet de kokosmelk erbij en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat het sudderen tot de kip gaar is en de groenten zacht zijn.
  5. Voeg vissaus (of sojasaus) toe voor smaak en breng indien nodig op smaak met zout.
  6. Serveer de pittige Thaise curry over gestoomde rijst en garneer met verse koriander en een scheutje limoensap.
Romige Kokosrijst

Romige Kokosrijst – recepten met kokos:

Ingrediënten:

  • 1 kopje jasmijnrijst (of basmatirijst)
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1/2 kopje water
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel agavesiroop

Bereidingswijze recept met kokos

  1. Spoel de rijst grondig onder koud water totdat het water helder is.
  2. In een middelgrote pan, combineer de kokosmelk, water, zout en agavesiroeep.
  3. Voeg de gewassen rijst toe aan de pan en breng het geheel aan de kook.
  4. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de rijst ongeveer 15-20 minuten sudderen, of totdat de rijst gaar is en het vocht is opgenomen.
  5. Haal de pan van het vuur en laat de rijst nog 5 minuten stomen met het deksel erop.
  6. Pluis de rijst met een vork en serveer de romige kokosrijst als bijgerecht bij je favoriete curry of gerecht.

Verrukkelijke Kokospudding:

Ingrediënten:

  • 1 blikje kokosmelk
  • 1 kopje volle melk
  • 1/3 kopje suiker
  • 1/4 kopje maïzena
  • Een snufje zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Kokosrasp en verse bessen voor garnering

Bereidingswijze recept met kokos

  1. In een middelgrote pan op laag vuur, verwarm de kokosmelk, volle melk, suiker en zout.
  2. Meng in een apart kommetje de maïzena met een paar eetlepels water om een glad papje te maken.
  3. Voeg het maïzenapapje toe aan de warme melkmix en blijf constant roeren tot het mengsel dikker wordt.
  4. Haal de pan van het vuur en voeg vanille-extract toe voor smaak.
  5. Verdeel de kokospudding over individuele schaaltjes en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
  6. Zet de schaaltjes in de koelkast en laat ze minstens 2 uur opstijven.
  7. Garneer de verrukkelijke kokospudding met kokosrasp en verse bessen voor een heerlijke traktatie.
kokos pannenkoeken

Kokospoeder recepten

Maak heerlijke kokospannenkoeken, kokos-chocolademuffins en verfrissende kokossmoothies.

Kokospannenkoeken:

Ingrediënten:

  • 1 kopje bloem
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 3/4 kopje kokosmelk
  • 1 ei
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 1/4 kopje kokosrasp
  • Extra boter of olie om de pan in te vetten

Bereidingswijze recept met kokos

  1. Meng in een grote kom de bloem, suiker, bakpoeder en zout.
  2. Voeg de kokosmelk, het ei, de gesmolten boter en vanille-extract toe. Roer tot een glad beslag.
  3. Roer de kokosrasp door het beslag voor extra kokossmaak.
  4. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en vet deze in met boter of olie.
  5. Giet een lepel beslag in de pan om kleine pannenkoekjes te maken. Bak tot er belletjes aan het oppervlak verschijnen en draai de pannenkoekjes dan voorzichtig om. Bak aan de andere kant tot ze goudbruin zijn.
  6. Herhaal dit met het overgebleven beslag en stapel de kokospannenkoeken op een bord.
  7. Serveer de kokospannenkoeken met vers fruit, ahornsiroop of een beetje extra kokosrasp voor een heerlijk tropisch ontbijt. Een heerlijk recept met kokos!

Lees deze blog voor meer pannenkoeken

recepten met kokos koekjes met chocolade

Kokos-chocolademuffins – recepten met kokos:

Ingrediënten:

  • 1 3/4 kopjes bloem
  • 1/2 kopje cacaopoeder
  • 1/2 kopje suiker
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 kopje kokosmelk
  • 1/3 kopje gesmolten boter
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1/2 kopje kokosrasp
  • 1/2 kopje chocoladeschilfers

Bereidingswijze recept met kokos

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en plaats papieren muffinvormpjes in een muffinbakvorm*.
  2. In een grote kom, meng de bloem, cacaopoeder, suiker, bakpoeder en zout.
  3. Voeg de kokosmelk, gesmolten boter, ei en vanille-extract toe. Roer alles goed door elkaar tot een glad beslag.
  4. Voeg de kokosrasp en chocoladeschilfers toe aan het beslag en meng ze voorzichtig.
  5. Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes, vul ze tot ongeveer 2/3 vol.
  6. Bak de kokos-chocolademuffins gedurende 18-20 minuten, of totdat een tandenstoker er schoon uitkomt als je in het midden prikt.
  7. Laat de muffins afkoelen in de bakvorm en geniet daarna van deze smaakvolle en sappige traktatie.

Verfrissende Kokossmoothies:

Ingrediënten:

  • 1 banaan, bevroren
  • 1 kopje ananas, bevroren
  • 1 kopje kokosmelk
  • 1/2 kopje Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel honing (optioneel voor extra zoetheid)
  • 1/4 kopje kokosrasp
  • IJsblokjes (optioneel)

Bereidingswijze recept met kokos

  1. Doe de bevroren banaan en ananas in een blender.
  2. Voeg de kokosmelk, Griekse yoghurt en honing toe (indien gebruikt).
  3. Blend tot een gladde en romige smoothie. Voeg indien gewenst ijsblokjes toe voor een extra koude textuur.
  4. Schenk de verfrissende kokossmoothie in glazen en strooi een beetje kokosrasp over de bovenkant als garnering.
  5. Serveer de smoothies met een rietje en geniet van deze verkwikkende en tropische traktatie vol kokos op warme dagen.

Lees ook deze blog met meer supersnelle smoothies

recepten met kokos koekjes

Recepten met Kokos – kokosrasp

Bak knapperige kokoskoekjes, bereid kokos-citroentaart en smul van kokos-banaanbrood.

Koekjes met kokos:

Ingrediënten:

  • 1/2 kopje ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 1/2 kopje witte suiker
  • 1/2 kopje bruine suiker
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 1/2 kopjes bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 kopje kokosschilfers

Bereidingswijze recept met kokos

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met een siliconen bakmat.
  2. In een grote kom, klop de boter, witte suiker en bruine suiker tot een romige massa.
  3. Voeg het ei en vanille-extract toe en meng goed.
  4. Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe aan het natte mengsel en meng tot een glad deeg.
  5. Roer de kokosschilfers door het deeg tot ze gelijkmatig zijn verdeeld.
  6. Rol het deeg in kleine balletjes en plaats ze op de bakplaat. Druk de balletjes iets plat met je handpalm.
  7. Bak de kokoskoekjes gedurende 10-12 minuten, of tot ze goudbruin zijn aan de randen.
  8. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster voordat je van dit recept met kokos smult.

Kokos-citroentaart:

Ingrediënten voor de korst:

  • 1 1/2 kopjes koekjeskruimels (bijv. graham crackers of digestive koekjes)
  • 1/3 kopje gesmolten boter
  • 1/4 kopje geraspte kokos

Ingrediënten voor de vulling:

  • 2 blikjes gecondenseerde melk
  • 1/2 kopje vers geperst citroensap
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 1/2 kopje geraspte kokos

Bereidingswijze recept met kokos

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Meng in een kom de koekjeskruimels, gesmolten boter en geraspte kokos voor de korst.
  3. Druk het mengsel stevig in een taartvorm en zorg ervoor dat het gelijkmatig is verdeeld over de bodem en de zijkanten.
  4. Bak de korst gedurende 8-10 minuten, of tot deze licht goudbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  5. In een andere kom, meng de gecondenseerde melk, citroensap en citroenrasp voor de vulling.
  6. Giet het mengsel over de afgekoelde korst en strijk het glad met een spatel.
  7. Bestrooi de bovenkant met geraspte kokos voor extra smaak en textuur.
  8. Zet de taart in de koelkast en laat deze minstens 2 uur opstijven voordat je van dit recept met kokos smult.

Kijk ook dit basisrecept citroencake

Kokos-banaanbrood:

Ingrediënten:

  • 1 1/2 kopjes bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel zout
  • 3 rijpe bananen, geprakt
  • 1/2 kopje kokosmelk
  • 1/3 kopje gesmolten boter
  • 1/2 kopje suiker
  • 1 groot ei
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 1/2 kopje geraspte kokos

Bereidingswijze recept met kokos

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een broodvorm in met boter of bakpapier.
  2. In een kom, meng de bloem, bakpoeder, baking soda en zout.
  3. In een andere kom, combineer de geprakte bananen, kokosmelk, gesmolten boter, suiker, ei en vanille-extract.
  4. Voeg het natte mengsel toe aan het droge mengsel en meng goed.
  5. Roer de geraspte kokos door het beslag voor extra kokossmaak.
  6. Giet het beslag in de broodvorm en strijk het glad.
  7. Bak het kokos-banaanbrood gedurende 50-60 minuten, of tot een sateprikker er schoon uitkomt als je erin prikt.
  8. Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster voordat je ervan geniet.

Kijk ook dit recept voor bananenbrood met schillen!

Genieten maar met deze recepten met kokos!

Lees ook deze blogs voor meer recepten met kokos

Footer1
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.