Een simpele tiramisu: ideaal dessert voor kerst
Een simpele tiramisu is een ideaal toetje om een kerstdiner mee af te sluiten. Ik heb een recept met maar 7 ingrediënten, zonder rauwe eieren (dus ook voor zwangeren prima) en als je de Amaretto weglaat, is het ook een kindvriendelijke toetje. Het opmaken van dit dessert kan nog een stuk creatiever, waardoor je echt een mooie afsluiting van het kerstdiner kan maken. Ik ging samen met mijn zoon Mels van 11 aan de slag om deze tiramisu te maken.

De ingrediënten voor een simpele tiramisu
Tiramisu kun je op verschillende manieren maken. Mijn recept is simpel en je hebt niet al teveel ingrediënten nodig. Een lezer gaf ons de tip om de lange vingers te vervangen door speculaas, voor een extra feestelijk tintje.
Voor een lekkere simpele tiramisu voor 4-6 personen heb je nodig:
- Mascarpone, 250 gram
- Crème Fraiche, 125 gram (ik gebruikte de light versie, maar gewoon kan ook)
- Lange vingers
- Kristalsuiker, hoeveelheid naar smaak
- (sterke) koffie, 1 a 2 kopjes
- Cacaopoeder
- Amaretto (kun je ook weglaten).

Hoe maak je de simpele tiramisu
Het maken van de simpele tiramisu start met het zetten van koffie. Terwijl je de koffie zet, kun je de mascarpone, crème fraiche en suiker met elkaar mengen tot een glad geheel. Ik proef altijd hoeveel suiker erin moet. En het hangt er natuurlijk ook vanaf of je van erg zoet houdt of juist niet.
Vervolgens meng je de koffie met de Amaretto (deze stap kun je ook overslaan). Ook dit doe ik op smaak, en ook afhankelijk van de mate waarin mijn gasten van alcohol in deze simpele tiramisu houden.


Daarna dompel je de lange vingers onder in het mengseltje van koffie en Amaretto. Je laat ze er even inliggen zodat de lange vinger de vloeistof absorbeert. Met deze inmiddels zachte lange vingers maak je de bodem in een schaal of in een glaasje enz. Hier bovenop komt een laag van de mascarpone/crème fraiche. En zo wissel je beide af, tot dat de schaal vol is (of totdat het op is). De laatste laag is een beetje cacao wat je er overheen strooit. En zo is de simpele tiramisu klaar om te eten!


De decoratie
Mijn zoon was mijn assistente bij het maken van de simpele Tiramisu en we hebben het op 2 manieren opgemaakt. In een grotere schaal, waarbij onze bedoeling was om sterren in de cacao te maken. Je ziet al op de foto dat we daar op nog even moeten oefenen… En we hebben ook een eenpersoons tiramisu gemaakt in een glaasje. Ik denk dat dat nog veel feestelijker staat op een kerstdiner. De variatie mogelijkheden zijn eindeloos: rood fruit er op is ook erg lekker, of van die taart versieringen.
Wat ik zelf erg handig vind is dat je de tiramisu al van te voren kunt maken, daar wordt het juist lekkerder van. Eet smakelijk!


Handige links voor de simpele tiramisu
Hier wat handige linkjes die je simpele tiramisu veranderen in een luxe variant.
Wil je iets anders maken dan deze simpele tiramisu voor het kersdiner?
Desserts:
- Amalfi Citroentaart Jamie Oliver
- eclairs met citroenroom en merengue
- glutenvrije nagerechten
- sinaasappelsherbet

- Positivity journal – schrijf jezelf blij(er) - 11/04/2023
- Buiten hobby gezocht? Ga op zoek met de metaaldetector! - 10/04/2023
- Nationale museumweek: ontdek de leukste musea van Nederland! - 27/03/2023
Wat heerlijk om samen deze lekkernij te maken 🙂