Een simpele tiramisu: ideaal dessert voor kerst

Een simpele tiramisu is een ideaal toetje om een kerstdiner mee af te sluiten. Ik heb een recept met maar 7 ingrediënten, zonder rauwe eieren (dus ook voor zwangeren prima) en als je de Amaretto weglaat, is het ook een kindvriendelijke toetje. Het opmaken van dit dessert kan nog een stuk creatiever, waardoor je echt een mooie afsluiting van het kerstdiner kan maken. Ik ging samen met mijn zoon Mels van 11 aan de slag om deze tiramisu te maken.

simpele tiramisu

De ingrediënten voor een simpele tiramisu

Tiramisu kun je op verschillende manieren maken. Mijn recept is simpel en je hebt niet al teveel ingrediënten nodig. Een lezer gaf ons de tip om de lange vingers te vervangen door speculaas, voor een extra feestelijk tintje.

Voor een lekkere simpele tiramisu voor 4-6 personen heb je nodig:

  1. Mascarpone, 250 gram
  2. Crème Fraiche, 125 gram (ik gebruikte de light versie, maar gewoon kan ook)
  3. Lange vingers
  4. Kristalsuiker, hoeveelheid naar smaak
  5. (sterke) koffie, 1 a 2 kopjes
  6. Cacaopoeder
  7. Amaretto (kun je ook weglaten).
simpele tiramisu

Hoe maak je de simpele tiramisu

Het maken van de simpele tiramisu start met het zetten van koffie. Terwijl je de koffie zet, kun je de mascarpone, crème fraiche en suiker met elkaar mengen tot een glad geheel. Ik proef altijd hoeveel suiker erin moet. En het hangt er natuurlijk ook vanaf of je van erg zoet houdt of juist niet.

Vervolgens meng je de koffie met de Amaretto (deze stap kun je ook overslaan). Ook dit doe ik op smaak, en ook afhankelijk van de mate waarin mijn gasten van alcohol in deze simpele tiramisu houden.

Daarna dompel je de lange vingers onder in het mengseltje van koffie en Amaretto. Je laat ze er even inliggen zodat de lange vinger de vloeistof absorbeert. Met deze inmiddels zachte lange vingers maak je de bodem in een schaal of in een glaasje enz. Hier bovenop komt een laag van de mascarpone/crème fraiche. En zo wissel je beide af, tot dat de schaal vol is (of totdat het op is). De laatste laag is een beetje cacao wat je er overheen strooit. En zo is de simpele tiramisu klaar om te eten!

De decoratie

Mijn zoon was mijn assistente bij het maken van de simpele Tiramisu en we hebben het op 2 manieren opgemaakt. In een grotere schaal, waarbij onze bedoeling was om sterren in de cacao te maken. Je ziet al op de foto dat we daar op nog even moeten oefenen… En we hebben ook een eenpersoons tiramisu gemaakt in een glaasje. Ik denk dat dat nog veel feestelijker staat op een kerstdiner. De variatie mogelijkheden zijn eindeloos: rood fruit er op is ook erg lekker, of van die taart versieringen.

Wat ik zelf erg handig vind is dat je de tiramisu al van te voren kunt maken, daar wordt het juist lekkerder van. Eet smakelijk!

Handige links voor de simpele tiramisu

Hier wat handige linkjes die je simpele tiramisu veranderen in een luxe variant.

Wil je iets anders maken dan deze simpele tiramisu voor het kersdiner?

Desserts:

Footer1
Anouk
Delen is enorm lief

Anouk

Leuk dat je mijn blog hebt gelezen! Ik schrijf met veel plezier mee op Mamascrapelle over reizen en uitjes, films of andere leuke dingen die voorbij komen. Samen met mijn zoon Mels trek ik er graag op uit, en we vinden het altijd leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Met vriendinnen en ook alleen ga ik graag op pad. Van musea tot lekker op het terras en van een goede strandwandeling tot naar de bioscoop. Naast mamascrapelle schrijf ik ook mee op stoerleesvoer.nl, want lezen is mijn favoriete hobby. Ik werk verder in de zorg en probeer sportief te zijn en blijven door naar de sportschool te gaan of te gaan hardlopen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.