Skip to Content

Tiramisu Kerst – een nagerecht kerst simpel zonder ei

Een simpele tiramisu voor Kerst is een ideaal toetje om een kerstdiner mee af te sluiten. Ik heb een recept met maar 7 ingrediënten, zonder rauwe eieren (dus ook voor zwangeren prima) en als je de Amaretto weglaat, is het ook een kindvriendelijke toetje. Het opmaken van dit dessert kan nog een stuk creatiever, waardoor je echt een mooie afsluiting van het kerstdiner kan maken. Ik ging samen met mijn zoon Mels van 11 aan de slag om deze tiramisu te maken.

Een simpele tiramisu kerst.. Met 7 ingrediënten kun je dit vooraf maken tiramisu zonder ei jamie oliver. Kerstmenu feestelijk heerlijk recept

De ingrediënten voor een tiramisu Kerst

Tiramisu kun je op verschillende manieren maken. Mijn recept is simpel en je hebt niet al teveel ingrediënten nodig. Een lezer gaf ons de tip om de lange vingers te vervangen door speculaas, voor een extra feestelijk tintje.

Voor een lekkere simpele tiramisu met Kerst voor 4-6 personen heb je nodig:

  1. Mascarpone, 250 gram
  2. Crème Fraiche, 125 gram (ik gebruikte de light versie, maar gewoon kan ook)
  3. Lange vingers
  4. Kristalsuiker, hoeveelheid naar smaak
  5. (sterke) koffie, 1 a 2 kopjes
  6. Cacaopoeder
  7. Amaretto (kun je ook weglaten).
Een simpele tiramisu kerst.. Met 7 ingrediënten kun je dit vooraf maken tiramisu zonder ei jamie oliver. Kerstmenu feestelijk heerlijk recept

Hoe maak je de tiramisu zonder ei voor kerst

Het maken van de simpele tiramisu start met het zetten van koffie. Terwijl je de koffie zet, kun je de mascarpone, crème fraiche en suiker met elkaar mengen tot een glad geheel. Ik proef altijd hoeveel suiker erin moet. En het hangt er natuurlijk ook vanaf of je van erg zoet houdt of juist niet.

Vervolgens meng je de koffie met de Amaretto (deze stap kun je ook overslaan). Ook dit doe ik op smaak, en ook afhankelijk van de mate waarin mijn gasten van alcohol in deze simpele tiramisu houden.

Daarna dompel je de lange vingers onder in het mengseltje van koffie en Amaretto. Je laat ze er even inliggen zodat de lange vinger de vloeistof absorbeert. Met deze inmiddels zachte lange vingers maak je de bodem in een schaal of in een glaasje enz. Hier bovenop komt een laag van de mascarpone/crème fraiche. En zo wissel je beide af, tot dat de schaal vol is (of totdat het op is). De laatste laag is een beetje cacao wat je er overheen strooit. En zo is de simpele tiramisu klaar om te eten met Kerst!

De decoratie van het simpele kerstdessert

Mijn zoon was mijn assistente bij het maken van de simpele Tiramisu en we hebben het op 2 manieren opgemaakt voor Kerst. In een grotere schaal, waarbij onze bedoeling was om sterren in de cacao te maken. Je ziet al op de foto dat we daar op nog even moeten oefenen… En we hebben ook een eenpersoons tiramisu gemaakt in een glaasje. Ik denk dat dat nog veel feestelijker staat op een kerstdiner. De variatie mogelijkheden zijn eindeloos: rood fruit er op is ook erg lekker, of van die taart versieringen.

Wat ik zelf erg handig vind is dat je de tiramisu al van te voren kunt maken, daar wordt het juist lekkerder van. Eet smakelijk!

Handige links voor de tiramisu kerst zonder ei

Hier wat handige linkjes die je tiramisu kerst veranderen in een luxe variant.

Wil je iets anders maken dan deze simpele tiramisu voor kerst?

Traditioneel recept voor Tiramisu

Hier is een recept voor klassieke tiramisu voor de Kerst:

Ingrediënten:

  • 3 eieren, gescheiden
  • 250 gram mascarpone kaas
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 1 pakje lange vingers (ongeveer 200-250 gram)
  • 240 ml sterke koffie, afgekoeld
  • 2 eetlepels cacaopoeder (ongezoet)
  • Optioneel: een scheutje marsalawijn of amaretto voor de koffie

Instructies:

  1. Meng in een grote kom de eidooiers met de suiker tot het mengsel licht en romig wordt.
  2. Voeg de mascarpone toe aan het eidooiermengsel en klop tot alles goed gemengd is en er geen klontjes meer zijn.
  3. Klop in een andere schone kom de eiwitten stijf tot zich zachte pieken vormen.
  4. Vouw voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten in het mascarpone-eimengsel. Doe dit geleidelijk en voorzichtig om de luchtigheid te behouden.
  5. Meng de afgekoelde koffie met de marsala of amaretto als je die gebruikt.
  6. Doop de lange vingers kort in de koffie en leg ze in een enkele laag in een schaal of ovenschaal om de bodem te bedekken. Wees voorzichtig, zodat de lange vingers niet te zacht worden.
  7. Schep een deel van het mascarpone mengsel over de lange vingers en spreid het gelijkmatig uit.
  8. Herhaal de lagen: doop de lange vingers in de koffie, leg ze op het mascarponemengsel en voeg weer een laag mascarponemengsel toe. Je kunt meerdere lagen maken, afhankelijk van de grootte van je schaal.
  9. Dek de schaal af met plasticfolie en zet deze minstens 4 uur (of het liefst een hele nacht) in de koelkast, zodat de smaken zich goed vermengen en de tiramisu stevig wordt voor Kerst.
  10. Net voor het serveren, bestrooi de bovenkant met een royale laag cacaopoeder met behulp van een zeef of een fijne zeef om het gelijkmatig te verdelen.

Serveer de tiramisu gekoeld en geniet van de heerlijke combinatie van koffie, mascarpone en luchtige lange vingers!

Desserts:

Footer1
Anouk
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kirsten

Wednesday 8th of December 2021

Wat heerlijk om samen deze lekkernij te maken :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.