Skip to Content

Nationale museumweek: ontdek de leukste musea van Nederland!

Nationale museumweek komt er weer aan: van 30 maart tot en met 5 april staan de deuren van de Nederlandse musea weer extra voor ons open. Tijdens deze week organiseren de musea extra activiteiten, ook voor kinderen. Tijdens de nationale museumweek mag je ook bij hoge uitzondering een museumjaarkaart (uit)lenen, zodat er meer mensen gemakkelijk naar een museum kunnen gaan. In deze blog staan alvast een paar aanraders. De leukste musea van Nederland kijk je mee?

Nationale museumweek 2024 tips in de openlucht

De nationale museumweek 2024 valt precies in de lente, dus een museum dat vooral buiten is, is dan wel erg leuk. In Arnhem is het Openluchtmuseum, waar je kunt ervaren hoe mensen vroeger leefden. Met de oude tram rij je door het park, of wandel je langs de kleine huisjes en oude molen. Regelmatig zijn er leuke activiteiten voor kinderen, en je kunt er altijd terecht in de mooie speeltuin en poffertjesrestaurant.

Ook buiten is het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Terug in de tijd kun je spelen met oud kinderspeelgoed, en ook een bezoekje aan het ouderwetse snoepwinkeltje moet je zeker niet overslaan. Mijn zoon vond het bootje varen ook erg leuk. Al met al was onze middag veel tekort in het Zuiderzeemuseum, dus ik zou er zeker een dag voor uittrekken.

Vervoer

Een ander thema waar verschillende leuke musea mee te maken hebben is vervoer. Leuke nationale museumweek tips op het gebied van vervoer zijn bijvoorbeeld het Spoorwegmuseum in Utrecht en het Maritiem museum in Rotterdam, je leert er hoe treinen en boten gebouwd en gebruikt worden. En ook hier is volop ruimte ook op een speelse manier te leren. In Den Haag is het Openbaar Vervoer Museum, leuk met allemaal trams bijvoorbeeld.

Actie in de nationale museumweek 2024

Een aantal musea zijn enorm interactief en voor kinderen (en volwassen kinderen..) extra leuk. Tijdens de nationale museumweek, en ook op andere dagen. In Nemo in Amsterdam kun je een hele dag zoet zijn met allemaal interessante experimenten, wetenschappelijke uitvindingen en proefjes. Het Archeon is een museum wat juist het verre verleden induikt. Je waant je er in de Middeleeuwen, komt ridders tegen en zeker de voorstelling in het amfitheater is spannend! Lees ook deze blog over slapen in de Middeleeuwen in het Archeon!

Nog meer tips voor een bezoek tijdens de nationale museumweek: Naturalis in Leiden is een prachtig museum over dieren en de natuur. Bekend natuurlijk van Freek Vonk. Een museum waar je langs allemaal indrukwekkende gebieden en dieren loopt, totdat je het enorme skelet van de Trex tegenkomt. Ook hier is een wetenschappelijke deel wat je kunt bezoeken. En ik herinner me de souvenirwinkel met mooie dierenknuffels ook nog erg goed! Als je meer over het menselijk lichaam wilt weten is een bezoekje aan Corpus, ook in Leiden een goede tip. Je wandelt daar letterlijk door een lichaam, weer een hele andere ervaring.

De leukste musea van Nederland – Keuze is reuze

Bovenstaande musea zijn mooie tips, maar natuurlijk niet volledig. Er zijn in Nederland zoveel leuke musea om te bezoeken, voor jong en oud. En de nationale museumweek is een goede manier om musea uit te proberen!

Ga jij met de kinderen of met iemand anders naar de nationale museumweek?

Nationale museumweek 2024 van 30 maart tot en met 5 april: de leukste musea van Nederland bezoeken met kinderen

Lees deze blog voor leuke uitstapjes met kinderen in Nederland

Handige linkjes

Een paar leuke boeken en puzzels als voorbereiding van de nationale museumweek

Footer1
Anouk
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.